Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.715
    Допаѓања:
    14.175
    На тема локални, претседател на месна заедница во едно чисто албанско село ми рече сите ќе го гласале Максим, прашав зошто, ми вели "ааа ние не сме некои нелуѓе, доброто да го забораваме, па ние си изградивме школо, ама дивоградба беше, тој ни помогна да го легализираме, инаку во дивоградба не можеш струја да донесеш, а и дворот ни го среди, благодарни сме". Види го муабетот, вели не сме нелуѓе добро да заборавиме. Има други кои се, море не да забораваат, гроб му копаат на тој што ги помогнал и ликуваат. Школо да изградат сами еј, па тоа се пари бре, иако не знам колкаво е школото, но не е обврска на селани да градат школо, на државата е. Тоест имале школо, ама има деца, па самите изградиле и не се бунат, замисли. Пред 10 години местото доби статус на село, а пред 50 години било маало со 5 куќи, сега ново школо изградиле самите оти има деца и старото не ги собира. Која слога е тоа и демографска виталност, а за слично читав по медиуми во крушевско Норово, сами школо градат. Во друг кампус уште се кука за леб, струја, домати, основа и види чудно ми чудо, требало да се постираат сметки по интернет па непознати да им ги плаќаат демек во знак на хуманизам и доброта. Да плаќаш сметки на непознати не е хуманизам и доброта, туку тешка глупавост, наивност и немање свест за менаџирање со лични финансии. Еднаш имавме помогнато на мајка со 8 деца, ни се закачи како пијавица, бара уште и уште, и пишува по инбокс, нема срам, и само под слики остава коментари "срце си, супер си, душа си". И на тие други што ги натерав да донираат морав после да се брукам и да ја правдам дека жената е неука, не прошета а, некултурна, пола работно време срциња во инбокс им праќала, барала уште помош. Кога ја видов сликана лежерно на фотелја со цигарче дури малолетните деца ги праќа да аргатуваат, ама таков презир имав за неа. Колешка ми само искоментира дека планирање на семејство се учи во нижите одделенија, а плус постојат абортуси во случај да немаш финансии за армија деца, така што жената била за ќотек. Во право е. Секогаш постои причина зошто некој не покрива ни основни животни трошоци, и тоа најчесто е неработење, алкохолизам, пушење, коцка, промискуитет итн, а ништо од тоа не е за величење, туку е баш нецивилизирано.