Вчера отворивме тема за азилантите со колегите на работа. Некои молчат, други веруваат дека тоа ќе се случи, исто како што името нема да се менува, па се смени. Јас сум против, друг вели ќе сме ги користеле тие луѓе како работна сила. Која работна сила? Кои ќе бидат тие? Некој Авганистанец, Пакистанец, Сириец? Што ќе ни се тука? На пола социјалци треба да им се укине социјалното, па ќе видиш дали нема да имаме работници. Колега ми вели да не ги етикетираме тие луѓе, оти и нашите во Германија ќе ги етикетираат. Нека ги етикетираат и нашиве во Германија, Германија е на Германците, не на нашите што во болница на телефон пишувале на гугл транслејт па читале за да прашаат дали е време бебето да се дои. На што личи тоа? На ништо. На што ќе личат некои си азиланти ако дојдат? На ништо. Никој не е должен да прими некого. Туѓа држава не ти должи ништо, секој нека си оди дома, нека си решава проблеми. Ако не е спремен да ги реши, нека гладува, негов проблем. И тука на форумов, имаше сеири колку Непалци имало во Хрватска, колега ми вчера спомна некоја скопска фирма, вриело од Непалци, не запаметив за која фирма се зборува. Патем познаничка имаше дечко Европјанин, кога одеше на гости, мајка му ја навредувала дека сите луѓе од Балканот се ѓубре и смрдат. Баш со тие зборови „Вие сте ѓубре и смрдите“. Никој не е должен да ти глуми дека те сака, ако те мрази и презира.
Нема што да се дебатира за азилантиве. Не е тоа нешто ново на земјава, па да дискутираме шта би било кад би било. Последиците се добро познати гледајќи ги Германија, Велика Британија, Франција, Америка. Откако се намножија во Њујорк сега имаат исламски градоначалник. Во Германија немири, криминал, силувања. Во Велика Британија на секоја црква има по 10 џамии. Државата повеќе личи на Пакистан, отколку на она што беше Велика Британија на времето.
Со таа разлика што македонските служби не се ни до колена на тие во Британија, Франција, Германија, значи ќе поминеме многу полошо и со таа разлика што државава не е од 80 милиони, туку денес веројатно нема ни 1.8 милиони како на пописот, и пола од тие луѓе не се Македонци, туку се малцинства што е една многу голема катастрофа.
Не ни се пишува арно ако донесат мигранти како во Европа. Колку сакаш биди широкограден, некои факти не смеат да се игнорираат. Гледаме што се случува по Европа, колку е зголемен криминалот од нив. Тие се луѓе со други сфаќања, друга култура, не можат да се интегрираат во нашево општество, барем не тие што се веќе возрасни. Тие каде што одат бараат другите на нив да се прилагодат. Еден куп рилсови ми излегуваат како вознемируваат луѓе, особено бели жени (и деца некогаш). Мене како жена ми е битно ова, бидејќи ако се плашам од нашите мажи тука, од нивните ќе треба х100 да се плашам. За нив жена нема што да дава согласност за нешто, ако сака значи автоматски му следува. Плус да не зборуваме за тоа како не работат и живеат на државна цицка, ние па ептен јаката и богата држава ќе издржуваме сега некои од Чкљ дојдени овде. Жените им немаат никакви права, седат дома и раѓаат по сто деца. Тие пари бараат за издржување. Многу се плашат дека ќе бидат расисти и не знам што наречени, но тоа се фактите. Немам ништо против никој што сака да дојди тука легално, да изучува јазик, да живее, да се интегрира и да работи во државата во која живее. Ама овие се сѐ освен тоа. Тешко нас би било искрено.
Дури и да се најкротките луѓе на светот, а не се, за што ти се тука? Државата и вака е премногу мешана демографски, веќе се има, Македонци снемува. За што ќе ти е некој Иранец, Палестинец, Сириец? И дали забележувате дека кој од каде ќе дојде постојано нешто се жали по социјални мрежи и по телевизија? Дури и оние што одат на брод и се „заљубуваат“ и доаѓаат тука, после не им чинело, народот бил неврозен, тие биле кротки, многу биле воспитани, многу вредни. Па што сте дошле тука? Никој не ве киднапирал и не ве донел со сила тука? Во една група имаше некоја се жалеше од жолта раса, расизам имало во Македонија, деца се смееле и коментирале дали е Кинезинка или Јапонка. Ало, што дека те коментирале деца по улица? Што ми е гајле? Државава има стотици проблеми, јас сум родена и плаќам даноци тука и работам тука, што ми е гајле дали тебе ти е комотно? Ние не сме тука за да угодуваме на никој, посебно не на некои што бегаат од сиромаштија и доаѓаат тука. Плус имаше и некој работник од Мексико што е тука, се бунеше зошто му споменувале за мафии, Еч Чапо, нарко кланови, се навредувал. Негов проблем. И Непалците, измамници, дојдоа, македонските газди им платија билети или им дадоа некоја паричка, фатија пат за Грција, Хрватска. Тоа се измамници. Дошле, земале некоја паричка, прекршиле договор и заминале.
Не верувам дека ќе има мигранти. Дури и да дојдат, ќе бегaат во најблиската ЕУ-членкa што впрочем се случува цело време. Македонија одамна ќе беше преплавена да имаше интерес кај мигрантите да останат во ваква земја.