Да не чујам дека полицијата не си ја врши работата http://think.mk/2014/07/05/retka-fotografija-albanets-teshko-povreden-od-politsijata/
Од категоријата - Дали знаете дека...? Дали знаете дека ако пензионерот користел бања и слична УСЛУГА од државата кога ќе замине на оној свет на семејството не му следи надомест за погребот и трошоците околу него, односно сумата од околу 500 евра. Кога ќе отидете да ги подигнете ќе ви дадат спецификација зошто, каде меѓудругото со самото користење бања по автоматизам и возењето во ЈСП е вброено. Тој ги гласал, си заминал од светов и тоа е тоа.
До кога со насилства?? До кога со примитивизам?? Добро де. има ли крај на тензии, има ли крај на курвинска политика?!!
Знаете утре во колку саат и каде ќе бидат протестите на албанците? Треба да се движам низ град, па да се организирам...
^^ Изгледа околу пладне или попладне, по нивната молитва, од џамија со калашњиков во рака. Ѓубриња, пак цел град ќе биде блокиран, да не може човек на раат да си отиде дома. Ако веќе државата не сака да интервенира и да ги спречи во обидот, барем нека прогласат утре неработен ден. Зашто да ризикувам и одам низ град и на работа, нема причина да се ставам на потенцијален ризик ако нивниот обид не го спречат со сила. На сила со сила се враќа. Неспособни да се спротивстават на едни примитивни дивјаци.
Укинат е надоместокот за погреб? Каде го пишува тоа? Барам акт, на министерството да видам. АКо немаш, утре ке пратам допис до труд и ке барам одговор дали е така ова, оти ако беше, немаше комшиката моја да земе 30 000 и да оди на одмор, да и се плукнам у тоа...а татко и беше на бања
Гледам дека и Македонците се организираат утре за протести.Од една страна многу ми е мило што покажуваме дека не спиеме ,зашто ќе не газат ,плукаат и малтретираат до бескрај.Од друга стана многу ми е страв да не дојде до директни судири да има повредени,да ескалира бесот и омразата,да настрадаат невини наши деца.
Да истепале и фатиле 10-15 ситни риби , ваму со мекедонците 50-100 души истепаа и во станица ги носеа и таму ги дотепаа .... За утре најдобро пешки да си идете или ако имате работа завршете си ја рано до 12 саат , после и гужви и протести и све ќе има ....
30 000 е надоместок за погреб? Колку е тоа? 400 евра? А доста би биле или не? По македонски стандард скапо е и да умреш.
^Не би биле доста во никој случај. Ова бањата 500 евра да не кошта? Еееехххх што ќе дочекаме уште. Ќе мисли семејството има 500 евра за буџетот за закоп и на крај и тие ќе ги нема. А за утре што спремаат браќата? Како ги оставија вака, како уште ги оставаат, земјава за едни мајка за друга маќеа, нажалост само обратен е редоследот. И што е со тој контрапротест? Некои деца само или?
Денеска кога се враќав од кеј , имаше 300-400 полицајци со комбиња , автобуси и коли паркирани пред стадион . Ме интересираат како ќе бидат овие контра протести , 50 македонци против 5000 албанци ....
Јас мислам дека контрапротест нема ни да има. Кој е будала да излезе да протестира и да си ризикува живот, кога државата како прво ич мува не ја лази, ги остава да дивеат ко примитивно племе. Да не ме заштити војската или полицијата мене ако излезам на контра протест и ризикувам некој да ме погоди со калашњиков или со камен во глава? Јас ќе излезам од работа во три можеби четири часот, се надевам ќе се расчисти ситуацијата до тогаш. Во спротивно- орелски крилја јас да си метнам и дома да си прелетнам, работава ќе биде. p.s. а еве прочитав и дека посматрачот на Советот на Европа како изјавува дека поради немирите Македонија може да го изгуби статусот на кандидат за членство во ЕУ. Чорба демек до сега бевме јаки кандидати. http://www.mkd.mk/makedonija/politi...u-mozhe-da-go-zagubi-statusot-kandidat-poradi
Орелски крилја как да си метнам, а? Да не ме погоди некое камче по глава. А не беше скоро како повикувавте на војна ако треба само да се решат Албанците? Или војната е -јас седам пред компјутер, ширам омраза, поттикнувам војна и навивам за нашите, другите нека гинат.
^^ Нормално е војна во држава која мисли на својот народ, ама судејќи по последните настани народот одамна изгубил верба во државата. Македонците се бореа и во 2001, но за што? За да гнидите си добијат пензии. Можеме и да се бориме и сега, но повторно ќе биде за џабе. Кога власта е немоќна и не смее да се спротивстави на дивото племе поради наредбите од "горе", кои сме ние да успееме. Било кој наш обид ќе биде осуден на пропаст. И не е вината во нас, вината е во политиката. Можеме и ние да се собереме и да започнеме војна, ама кој ќе не поддржи. Сигурно не ти Bridget и другите кои мислат како тебе, а веќе одамна кренале раце од државата и желбата да се избориш за неа. Лесно ти е да зборуваш од далеку како посматрач. Ама мониторингот не е ист како реалноста. Не знам од кога си ја напуштила земјава, ама во 2001 членови од моето семејство се бореа во таа војна 2001, која заврши така неславно. Можеби не се сеќаваш, можеби си била на шопинг во Париз, не те осудувам, да ми се пружи таква можност и јас би постапила како тебе, но не би напаѓала иронично македонец на кој најголема желба му е да живее мирно во својата држава и да си ги врати работните места од шиптарите.
^ Јас сум далеку, но ти иако си таму покажуваш колку си спремна да поттикнуваш омраза и војни, а гледаш на секој начин еден протест да избегнеш и да стигнеш дома безбедно. Што е ок, се додека кога ќе стигнеш дома не седнуваш одма на компјутер и продолжуваш со бодрење и подбуцнување. Не сум јас никако за војна ако така ме сфати, само против херојство преку нет. Тоа што твои луѓе се бореле во 2001 не те прави тебе херој, и ако си почувствувала таква болка никогаш не би зборувала повторно за војна, што чисто се сомневам. Јас немам мои луѓе во Македонија што може се бореле?
^^ Непродуктивно е расправањето во темава помеѓу нас. Ние сме тука а ти си далеку, уживај, остави не нас да поттикнуваме омраза и бес, да посакуваме војни за истерување на шиптарите, па и да си штракаме по тастатурите, со наши пари се купени не со твои, можеме што сакаме да правиме пред нашите компјутери, мислам дека не треба да те боли толку многу за интимноста наша пред pc мониторите. Нормално дека ќе сакам да стигнам дома безбедно. Да не ми даде Јанкуловска пушка за да се одбранам? Полицијата што дека има оружје кога не смее да го употреби. Кога ќе добијам зелено светло од државата и нашата полиција и војска, јас сама би се борела за својата држава. Ама кога би била сигурна дека државата стои зад мене и ми го чува грбот. Се дотогаш, ќе си тапкам по тастатурата и ќе провоцирам некои што се далеку од границите на мојата земја, па уште се дрзнуваат да кажат кој како се борел и поттикнувал омраза овде. Уживај ти таму, ама и земјата кај што живееш моментално е полна со исти ѓубриња, само прашање на време е кога ќе кулминира повторно ситуацијата и таму. И не само таму, туку и низ цела Европа, дури и отворено се закануваат. Затоа не летај многу и чувај си го компјутерот, да не ти треба и тебе набргу за штракање и сеење омраза, има многу жаришта, не е само тука, ама мора од некаде да се почне. p.s. во моето семејство барем има херои.
Bridget, живееш безбедно со километри подалеку од Македонија и не верувам дека ќе се вратиш да протестираш или ако дојде до војна, така да коментарот и зборовите на темава воопшто не ти се на место. Како тоа поттикнуваме војна со дискусии на женски форум? Па ова е форум и секој има право да го каже своето мислење, а сигурно шиптарите или Јанкуловска не не читаат мене, тебе или Абеја на фемина за да им служиме како поттик на нивните одлуки за протест или војна. Така да не се секирај, ниту еден коментар на анонимен форум нема моќ да поттикне омраза и многу е непромислено да кажеш дека звучи како бодрење или подбуцнување за случувањата надвор од виртуелниот свет.
^ Што има врска каде јас живеам со ова што го пишувам? Поттикнувам јас нешто? Како не можат коментари на нет да поттикнат омраза и желба за пресметка? Па тоа ти е најлесниот начин.