Точно, не поттикнуваш ништо, има врска каде живееш затоа што тебе сигурно нема да те погоди камче по глава на денешните протести, но си земаш за право иронично да коментираш, па и да кажеш дека Абеја гледа на секој начин да го избегне протестот и да стигне дома безбедно. Велиш дека си против херојство на нет без никаква акција во пракса, па штом ги пишуваш овие работи можеби се наоѓаш во центарот на Скопје, протестираш и постираш на темава во живо од контра-протестите на македонците? Или сепак не, ти си некаде надвор но ете, сакаше само да искоментираш..?
^^ Воопшто не ми се објаснуваат очигледни работи ама ај. Зошто да сум на сред Скопје јас кога не изигравам херој ниту на нет? На Абеја тоа и го пишав затоа што ја имав читано многу како зборува за пресметки со Албанците па затоа. Читај малку подобро или воопшто не се вклучувај во дискусија.
И што сега ако ме имаш читано? Ти благодарам што си ме читала. Тоа што сакам безбедно да стигнам дома, не го менува мојот став дека сакам да се истребат шиптарите од државава. А херој ќе бидам кога државата ќе ми обезбеди услови за истото и ќе го поддржи мојот став. А сега не планирам да одам невооружана до дома на ризик да бидам мета на некој шиптар, само затоа што некој од "странство" ќе помисли дека не си стојам на зборот. За тебе е многу полесно да пишуваш од таму и се гледа дека не ти се јасни очигледните работи. А ти не се вклучи во дискусија за да дискутираш, туку да солиш памет и да правиш ретроспектива. Дојди во Скопје, оди во контра протест со шиптарите, па дури тогаш пишувај ми за херојство, а до тогаш шмркнувај си кафенце на Ајфелова и прави си селфи за на фб.
Немам да ти приложам ништо, ама имањето прилика да го видам, чујам и доживеам тоа, ме доведе до ова сознание. Каде што ќе видиш лични трагедии и луѓе кои едвај крпат крај со крај, ги удостоиле починатите од што морале и очекувале дека ќе добијат средства назад, сега како живи не можат да опстојат ради тие трошоци и позајмувања од роднини и пријатели. Комшиката твоја не отишла со тие пари сигурно на одмор. Дури и да ги земала, тие се нејзини пари, секако претходно ги потрошила за спремање на погребот. Солидарен надоместок од секогаш следел и нема што да не боли кој како си ги потрошил парите што секако си биле нивни, а не екстра. Тоа е сериозно голем трошок за една фамилија со просечни примања. Не е укинат за сите, туку за тие што биле на бања,а биле со ниски примања. Оди истражи, па сподели тука. Ама тоа со свое искуство, уши и очи што ќе го примиш, ниту една лајпрда таму нема да те удостои со факти, ама ајде. Не верувам ни на акти ни на срања, верувам на тоа што со свои очи и уши сум видела и чула и верувај ми е многу потресно. Одамна видов дека тие нивни акти постојат за уќутување на луѓето, а не за применување во пракса. Баш ме интересира што ќе ти кажат па пиши ни тука. Инаку да, само гробно место е 500 евра, 50 евра поп на секое викање, 100 евра (можеби и 200 ) трошоци за опрема, храна, триста адетски глупости и 100 + евра ручек за гостите, 50 евра за готвачот дневница (ако не се плати друг ресторан, што кошта нешто повеќе) и 500 тона трагедија и жал. Да не го правам уште поцрно де, ама еве кога се збори за трошоците да специфицирам. За доудостојување на упокоениот секако следи и споменик чија цена оди од 100 до 1000 евра, просечно се троши 300 евра. Цената зависи од големината на споменикот и материјалот односно боја и вид на мермер, резбата и можеби некој си сака и фул со се клупи и вазни од мермер не знам веќе што ти има таму. Чисто да сум детална, не дека убава темава за муабет.
Δ 500 evra за гробно место плус накнадни трошоци со попови и ручеци па и споменици? Стварно ме интересира, при таква невработеност на големо, како ги народ копа блиските? Без разлика на дали фамилија прима надомест или не, стварно таква пара по погреб со оглед на наш стандард? И да добие фамилија надомест дали и `плацот` ќе го плати од тој надомест па после ковчези, китки, попови, ручеци и споменици. Скапо човек да преживее со мали примања, ама поскапо е да умре изгледа.
Со позајмица од еден, од друг, од трет, освен ако се погоди да е баш стара личност па си собрала парички по со време. Него и не даваат по 500 евра за сите, зависи и каков пензионер бил, па колку умрени има во општината тој месец. Да не збориме дека и за тоа гробно место што сме го купиле пак секоја година плаќаме ко данок. Ако не се плати неколку години се закануваат со откопување на коските, па ти мисли што ќе му ја правиш. Сега скоро разбрав дека и ако не купиш од нив опрема него од некое приватно претпријатие (кои се дупло поефтини) не го закопуваат починатиот. Сешто има!
Хмм гледам често се спомнува , ај искочете и борете се .... А за кој тоа всушност ние , или еве јас да искочам и да се борам . За некој како Грујо да ми седи на власт , да ме краде на секој можен начин , да се обидува на секој можен начин да ме направи овца за стрижење? За овие еден куп , ама голем куп на дебили , морони , идиоти Македонци ,кој не вредат ни 5 пари , за нив ли да гине човек ? За другите градови да не треба да се бориме ? , градови каде што ако отиде Скопјанец одма овие машкиве почнуваат со закани и к*рчење како демек нема што да бараат Скопјаните во нивниот град , не дај боже ако погледнеш некоја нивна девојка , одма рипаат како кучиња , за тие ли да се бориш? Да згинеш и после тие што те утепале да станат министри , поштувани луѓе , за тебе ќе добиеш едно спомениче таму покрај ќеј или некаде не е важно , ќе и кажат на фамилијата добар човек си загина таму , ќе го одмаздиме со тоа што ќе им дадеме на тие кој се бореше против , неколу пензии , ќе ги згрижиме и остало , за тоа ли да се бори човек? Јас едиствено би се борел за мојата фамилија да ја заштитам и моите најблиски ... али со оглед дека они ќе бидат или во Чикаго или пак во Шведска кога ќе има војна а и јас со нив .... Јас си го ценам мојот живот , и немам апсолутно никаква намера да гинам и да се борам за поголема дебилна маса на народ да живее на чело со манипулативна , моронска влада која патем кога ќе избие војна они ќе си избегаат во Мексико или некаде и ќе си уживаат со парите што ги покрадоа од народот. А тие "патриоти" што патем ќе бидат првите што ќе избегаат и тие што се надвор од држава па си зимаат за право да коментираат од далеку може слободно да се избришат од интернетот (да не земам да ги отерам каде што треба)
Пак има изгледа протести центаров е преполн со возила , а од кај Мавровка нема да идат. Во Ѓорче ги смирија од 2 пати ги испотепаа со ниту еден повреден полицаец им пишаа стотина пријави со по казни од 700 евра за учество во толпа и не знам по колку за уништување туѓ имот. Сега многу повредени полицајци , а протестите си станаа навика. Секој петок после џамија. Демек пости се , ама како оној нивниот бог не им се лути во пости да протестираат?
http://www.kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=44559 Добро бе... со какви луѓе го делиме светов? Кој од кој мршојади. И не, ова нема само политичка позадина, туку колку поган народ сме. Имам и близок случај за човечката пакост. Голема наша фабрика, не дека ги имаме многу, мој дедо погина на работно место, потоа на неговите деца ДИРЕКТОРЧЕТО сакаше да им го одземе станот во сред центар, затоа што тие повеќе немале право на него оти татко им бил мртов. По ниту еден доказ и основ! Среќа...па не се случи, затоа што кад-тад и во државава имало правда. Среќа беше пред 10-15 години, а во ова време чисто се сомневам дека правдата ќе беше права. Така и за човеков, бараката со сигурност му следи, ама веројатно локацијата некого го бендисува.
Колку почитуван и моќен фактор е нашиот Ѓорге Иванов. Брејјјјјјјј, за жалење сме, прво тој самиот лично, сетне сите ние јадни Македончиња кои дозволивме ваков недоквакан да не претстувува, џоа највисоко лице у МК. Џоле, право у ќош, ај марш од тука бреј , не си за овде. http://postimg.org/image/esw24amg3/
http://www.telegraf.mk/aktuelno/hronika ... e-svedocat Министерката официјално не е со сите. Настанот бил пред десет години, а потоа немало никаква пречка за да не му се даде дозвола, па поминал само со опомена. Еве на пример сега после ваков грозоморен чин, трајно му се одзема дозволата, ќути, шуќур алал да и е. Колку ни бесмислена државава не можам да поверувам.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/inci ... 238.html#0 Не е политички настан, ама е пресмешно. Човеков мислеше дека прави добра работа и дека и помага да се врати назад, а во најмала рака сака и да ја погали. Ама хрвативе не се живи ако не направат меѓународен скандал... Пустиов не е ни информиран дека не смее да ја допира...
Ова медиумите со нивните приказни . Пишуваше дека ја тепал фоката , еве се гледа видеото човекот ја погали фоката а го направија мачител на животни. Не знаел ете и мене би ме фатило кеф да ја погалам. Исто и за приказната со бебето што загина во сообраќајка и тоа е лажна информација не го носеле граѓани туку медицинската екипа, ама да има по некој скандал па макар и измислен. http://newtime.mk/vesti/makedonija/2269 ... te-netocni
Ете и тоа бидна. Ке се потепаат меѓу себе овие наши мили другарчиња. Неандарталско однесување на дело. http://brif.mk/?p=163154
Па вака според ситуацијата со парламеНАТОТ...Дојде засилување во парламеНАТ.Независен пратеник Г-дин Норис
http://www.vesti.mk/read/news/2948369/1 ... -vo-sirija Погледнете го добро ликот на овој млад човек. Замислете го без брада и шамија. Сосем нормално, обично, скопско момче. Наместо да пие кафе низ скопската чаршија ова момче се заакало дури во Сирија. Да оправа туѓи војни. И сето тоа, во име на неговата вера. А денес е мртво. Убиено. На само 23 години. Низ каков пекол сега поминува неговото семејство? Неговата мајка, неговиот татко, неговите најблиски? Ќе успеат ли барем да го добијат назад телото на нивниот син за достојно да го погребат? Што им прави верскиот фанатизам на луѓето!? Млади македонски муслимански фанатици. Оладете ги малку главите. Имате безброј начини да ја искажете почитта кон вашата вера. Не верувам дека вашата, муслиманска религија ве повикува на војна во Сирија ниту пак дека ги оправдува вашите постапки. Во секој случај, без разлика на верата, без разлика на етничката припадност, без разлика на гревот, Бог нека се смилува на душата на овој млад човек. - Стојанче Ангелов Сликиве не се за луѓе со слаб желудник Спојлер
Што сака да каже Стојанче, дека треба да ги жалиме и плачеме? Многу емотивна изјава на нашиов генерал, страшно ме натажи и мошне длабоко ме потресе оваа немила вест за нашиот кутар, обесправен сограѓанин кој отишол во Сирија да се бори за слобода, човекови права и демократија, исто како 2001год во Македонија. Огромно браво за македонскиот генерал кој се грижи и сочуствува низ каков пекол поминува неговото семејство, само што не се расплакав и вечер од мака и грижа нема око да склопам за тоа дали Башким ќе има достоен погреб, многу ми падна жал откако ја прочитав оваа трогателна изјава што Стојанче ја шлапнал во јавност... ако ситуацијата беше обратна и се работеше за македонец, сигурна сум дека албанските генерали ќе дадеа иста изјава за тоа колку сочувствуваат со семејствата, а може и ќе се расплачат пред камерите или чекај, они не глумат лудило како овој нашиов што зборува за брадосаниот џган кој таму се бори заедно со светски барани исламски терористи кои треба да висат на некој плоштад според секој разумен човек, ама па секој разумен го жали своето, а само ние ги жалиме сите. Ако се прашувам јас, овие нивни летувања во Сирија треба да се финансираат со карти во еден правец, коските да им се строшат и ни прав ни пепел да не остане за враќање.
Браво Пирана. Кутар Стојанче за грев бе. Виде невиде, го исшиканираа од секаде па сега каде на друго место ќе собира симпатии. Најголемиот патриот од 2001 ва. Само што тој е жив за разлика од кутрите деца што испоѓинаа. Лесна им земја, а за вакви кретени море ич нек се гонат во неповрат.