Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Tie na koi im e potrebna pomosh strplivo neka prichekaat na granica. Nema nikakva potreba da napagjaat policajci SO NOZHEVI :^)

2. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.174
    Бегалциве веќе цела година наназад секој ден транзитираат низ нашава држава, без престан, секој ден.
    Јас живеам покрај пруга и можам слободно да кажам дека просечно по стотина луѓе на ден пешки се движат долж пругата.
    Во таа бројка не влегуваат оние
    што се шверцувале во воз, тие
    што одат по автопат и тие што
    плаќаат превоз .....
    Никогаш никој ништо не побарал, барем едно шише вода да наполнат...никогаш.
    И незнам кој им е филмот на тие што паѓаат во несвест и што гледаат маскирани терористи ( не викам дека нема и такви ) ...ниту еден од тие што дремат таму на граница нема жекба или кеајна цел да остане во Македонија, дури и кога би имал можност за тоа. Целта им се западно европските држави и тие ќе стигнат таму, блокирале ние или не....
    Затоа наместо да се води битка до нив на граница, државата треба да ги натовари во камиони и да ги качи на северната граница. Ем поефтино ем побезбедно за нас...

На imelda, anel, honey.11 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Ovie nikogash ne bi postavile vojska na granica na svoja raka, jas mislam deka taka im e nalozheno ili stvarno okolnostite toa go baraat. Posho ne veruvam deka site migranti kje uspeat da zaminat od drzhavava. Mozhno e dosta od niv da vi zaglavat tuka.

4. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.221
    Допаѓања:
    4.265
    Затоа што патот до таму води низ најмалку 2-3 зони каде е во тек војна и се случуваат страшни злосторства. Опасноста е далеку поогромна доколку тргнат кон некоја од тие земји. Вака го бираат помалото зло. Освен тоа Европа е земја каде би можеле да имаат далеку поголеми права и слободи отколку во спомнатите арапски земји.
    Транзитираат, како не транзитираат. Токму бугарската гранична полиција се жали дека тепко се справува со големиот наплив на имигрантите. Освен тоа преку Македониј и Србија патот до ЕУ е поблиску, особенмо оние кои доаѓаат од северна Африка.
    Веројатно бидејќи бараат азил, па оттаму азиланти. И јас се плашам токму од тоа дека повеќето од нив нема да сакаат да се вратат дома по некое време, а и прашање е дали ќе има каде да се вратат. Долгорочно, тоа значително може да ја промени демографската слика на Европа, со сите можни ризици кои одат со тоа.
    Не. Тие бегаат веќе со години, меѓутоа дури последниве месеци се актуелизираат бидејќи заедно со останатите бегалци сега се значително поголема бројка, па ни се чини дека баш сега им текнало. Но уште 2012 имаше бегалце од тие земји кои транзитираа низ Македонија (ова ми го кажаа луѓе од МВР).
    Се согласувам. Но во прв ред мислам дека се работи за новинарска неодговорност отколку за намерно смислено злобно пишување. Македонските новинари честопати не се ништо подобри. Се превземаат рекла-кажала вести, без да се отиде на терен, без да се направат посèопфатни анализи на фактите. Некои од новинарите страдаат и од самобендисаност, демек сè они знаат подобро од другите.
    Многу интересни прашања. Не знам. Можни се различни одговори. Има сигурно и деца без еден родител, и деца чии родители се раздвоиле по пат, а можеби има и такви какви ги претпоставуваш со нечесни намери.
    Гадафи некоја година пред да го убијат во граѓанската војна во Либија, опомена: „Ако јас паднам, стотици илјади бегалци ќе тргнат кон Европа а меѓу нив и терористи„. Изгледа дека ова мрачно претскажување се остварува.
    Ова нема можеби да ни звучи убаво и мило, ама треба и ние како држава да се преиспитаме дали и колкав е нашиот удел во причините за нивната несреќа и бегање.

Имено, Македонија сака да биде членка на НАТО - за да ја демонстрира спремноста за тоа, македонските војници учествуваат во различни тнр. „мировни„ мисии во некои од тие земји од каде бегалците доаѓаат. Во повеќето тие земји НАТО (предводени од САД) го создаде хаосот во име на демократијата, па сега луѓето бегаат од тој хаос. Но САД им е премногу далеку а Европа блиску, а Маледонија е на транзитна рута...

На Bender Rodriguez, anel и honey.11 им се допаѓа ова.
  5. Симона -

Симона - Активен член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    25
    Уште една нова претстава за јавноста. Тие порано или подоцна ќе влезат на територија на државата затоа што нема каде да одат и бадијала е овој циркус.

6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.120
    Допаѓања:
    135.426
    Некои од оние во Куманово, терористите, влегле заедно со мигрантите. Никој не гарантира дека и во овие сега, пак нема луѓе кои ќе ни ги убијат мажите, браќата, татковците. Се се силни млади мажи.

Ако ги оставиме тука, србите не ги пуштат кај нив, ќе си ги чуваме. За некоја година 20% ќе си бараат, и предност при успуси на факултет и вработување, ко косоварите што не знаат збор македонски, а ние се им дадовме. Жал ми е за децата, бегаат од војна, ама битна е и нашата безбедност. Носете им храна и вода, ама не им давајте да влезат.

ПС Најчевска не разликува македонци од сиријци. Мислам дека ако денеска се појави физички пред децата бегалци од Егејска Македонија, жива ќе ја одерат. Буквално физички ке ја осакатат. Се одтагирала од сите што ја повикуваа да си ја повлече изјавата, ама за неа и ние сме глупи што џабе леб јадеме, не па децата бегалци.

На Priroden, zvecarka, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Мигрантиве не се тек така дојдени.Кој знае колку од нив се со сомнителна позадина.А од кај тие со толку пари во џеб? Мислам дека доаѓаат со посебна намера,а таа е страшна.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. macedonec15

macedonec15 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    118
    Треба да му се прочешла документација да се види кои се што се дел секако му е потребна помош но на некои изгледаат одморено како со личен шофер да се дојдени до граница тие изгледаат доста сомнително изгледа тие се дел од исис ( на вестите на сител вчера имаше мигрант кој заради војната во сирија ја изгубил својата куќа му загинале пријателите) друк па (дошол во европа да го заврши факултетот и да основа семејство ) на ваквите случаеви и ние би можеле да им помогнеме со давање на наше државјанство . Секоја чест за полицијата и војската како се трудат да им помогнат на мигрантите

9. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Mi se povrakja od ovaa drzhava, takvi talenti se shto se uvlekoa vo migrantska kasha. Trebashe navremeno ushte pred godina dena vo najdobar sluchaj, da se reagira dolzh granicata so Grcija, migrantite kje si baraa druga ruta za premin vo Evropa i denes mirna glavata. Ali ne, oni nesposobnite iako samite za sebe ne mozhat da se grizhat sakaa da pomognat, shelter centri, azil, ti rekov mi reche i sea neka se zanimava cela zemja so migranti kojznae kolku dolgo kako da nema drugi nereshlivi problemi tuka.

10. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.221
    Допаѓања:
    4.265
    Тука си во право. Или можеби би допрецизирал, не разликува сегашни од тогашни бегалци (бидејќи ги има од повеќе земји.) Имено бегалците од егејска Македонија благодарно се вклопуваа во општествата учејќи го нивниот јазик и прифаќајќи ја нивната култура.

Познавам многу егејци кои живееле како деца и млади во Полска, Унгарија, Романија и низ поранешниот Советски сојуз. Сите тие зборуваат течно полски, романски, руски и тн.(што пак подоцна многу им се најде при вработување во Југославија седумдесетитте и осумдесеттите) фино ги воспитале, делумно дури и се асимилирале со тамошната култура па кога правиш муабет со нив ти се чини дека не се баш типични македонци. Со љубов зборуваат за тие држави. Е сега, не велам дека тоа не би било случај со дел од сегашните бегалци, но статистиките покажуваат дека не мал број од досегашното население во ЕУ а дојдени или по потекло од африканскиот континент и блискоисточните земји кои дошле уште за време на мирнодопски услови, не успеало да се вклопи во европското општество. Велат дека околу 90% од криминалот во Шведска го прават имигрантите, многумина од нив не знаат шведски а имаат такво државјанство (засега Шведска ја дозволува таа опција). Меѓу нив има многумина кои се веќе втора или трета генерација родени таму во ЕУ. Во делови на Париз полиција влегува само со окллопни возила. Слична ситуација е во некои други западноевропски Земји.

Ова е далеку од примерот со егејските бегалци.

Од друга страна па многу западноевропски земји самите си допринесоа за напливот на имигранти и некогаш а особено денес со директно или преќутно подржување на погрешната надворешна политика на САД а во име на ширење на некаква демократија преку воени дејствија.
    Тоа не е секогаш возможно. Голем број од бегалците ги кинеле своите документи по влез во Турција, и понатака не може да се утрди кој е што е.

На mimiiiii и do-re-mi им се допаѓа ова.
  11. macedonec15

macedonec15 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    118
    За такви рампа што си ја кинат документација

12. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.469
    Допаѓања:
    8.577
  13. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.174
    Сам ќе се цитирам, за да докажам дека сум бил во право...:^)
    Само што камионите ги замениле со автобуси...

http://a1on.mk/wordpress/archives/522985
    Гевгелија денеска е празна, бегалците од Сирија веќе се транспортирани кон Србија каде во последните 24 часа во прифатниот центар во Прешево на југот на Србија стигнале околу 8000 луѓе.

На железничката станица во Гевгелија има само малку бегалци, кои со автобуси и воз заминуваат кон Прешево. Ваквиот исход следува откако власта во Македонија сфати дека планот за нивна блокада и контролирано пропуштање да се транспортираат со еден воз е погрешна и со тоа се создава хаос на македонска територија.....

14. Ane.a

Ane.a Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    84
    Како и да е на крајот ова нема да заврши добро, најкасно за година денa очекувам напади од овие "мигрантвие" по Европа, тука дискутираме за нив, а којзне какви планови се готват, ова ситна риба не е, ова е нешто што се подготвувало подолго време, затоа УСА создаде војна таму, Либан од 70 % православна земја, сега е 90 % исламска, една од целите е ширење на муслиманството, замислете 500 000 илјади луѓе влегуват во Европа, после 10 години ке бидат 5 милиони ,Европа ке се смени од корен, ние можеби нема да го осетиме тоа, ама нашите поколенија сигурно.
    п.с. да не ме сватите погрешно, жал ми е за мигрантиве,особено за малите дечиња, ама сепак работава ја гледам од агол на кој го напишав ова горе.

На ceca-1 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  15. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.065
    Затоа Евреите со САД на прво место со стратегија и тешки финансии, креираат хаос во Европа.

На Ane.a му/ѝ се допаѓа ова.
  16. XqueenX

XqueenX Активен член

Се зачлени на:
    3 август 2015
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    36
    Кога сме кај мигрантиве јас мислам тука и некој друг и а вмешано прсти политички, затоа што во западна македонија има муслимани а во источна не па сеа..
    Инаку јас се плашам дека тие еден ден ќе те избркаат од дома.

17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.130
    Допаѓања:
    12.868
    Не е на добро ова и нема сомнеж. Мене ме нервираат овие наши глуперди, наивни што одат од Куманово до Гевгелија или до Табановце и им носат храна. Па се сликаат за да покажат дека се хумани. Жива мизерија. Луѓето ги напаѓаат по фб дека помагаат терористи, а тие се објаснуваат и се бранат. Тоа се разведени жени кои за свое дете не одвојуваат време или се немажени, ама помагаат мигранти.

На XqueenX му/ѝ се допаѓа ова.
  18. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Кој како стапне, изволте МК пасош. Та ни војска, ни полиција, ни бодликава жица. Сами ќе почнат да биколат.

На XqueenX му/ѝ се допаѓа ова.
  19. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Saudiska Arabija ima podignato dzid i ne gi prima.

20. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    3.639
    Предизвикувачите на војната нека си ги приберат таму сеа не да не загрозуваат нас, маливе држави ни криви ни должни да се справуваме ем со нив, ем со ризиците од наредните години шо ќе не гонат. Којзнае какви се не луѓе изнавлегоа, па после војна имало епа ќе има. Не сакам да бидам сватена погрешно, луѓе со тешки судбини ама дека сите се жртви меѓу тие стотици шо поминаа низ Македонија никој не може да ме убеди дека е така.
    П.С Јас колку што знам војната не започна пред еден месец па сега бегаат од таму, малце ми е тоа сумливо. Каде беа досега? Дали има баш толку засилени напади?