Ситуацијата во Либија не зависеше само од Франција, луѓето едвај чекаа да се спротистават на режимот на Гадафи кој владееше 42 години со земјата и прво се почна како граѓанска војна. Што се случи се случи беше ужасно од една страна бунтовниците од друга страна поддржувачите на Гадафи и од трета страна членките на НАТО кои демек се умешаа за да ја спречат прекумерната употреба на сила врз цивилното население. Како и да е читам оти земјата е пак пред граѓанска војна и распад, после Гадафи не се управија. Гледав емисии и читав за парите кои се помош од САД за бегалците според анализи и истражувања, јасно е оти поголемиот дел од нив се поддржани од американците. Ич не ме ни чуди, овие големите сили се спремни на се само да си за завршат својата цел. Газат по се што можат. Како и да е греота за луѓето ги имам сретнато еднаш во автобус неколку души бегалци и машки и девојчиња и влезе полиција и ги симна, срцето ме заболе кога им ги гледав лицата. Од друга страна си мислам како толку многу народ ќе се вклопи во оваа средина и ќе се замеша со европејците. Како ќе застанат на свои нозе во други земји, премногу се не е еден на кој да се помогне попрво, а и не ми мириса на добро мешање на едни народи, цивилизации и култури со други.
Ако бегалците останат во Европа и макар да не прават проблеми, ќе ја исламизираат и веќе нема да е истата Европа. Веќе Париз или Берлин нема да бидат туристичка атракција или некој друг град, ако знаеш дека таму мнозинството се муслимани дојдени од којзнае каде. Сум била во околината на Нант и таму уште пред 13 години по селата имаше муслимани , Арапи, Алжирци, од Тунис. Тогап немаа џамии, ама не знам сега како е. Црно и се пишува на Франција. Прва ќе биде на удар.
Blagodaram za objasnuvanjeto, no jasno e deka i tie stravuvaat od siriskive begalci kako i nekoi od zemjite vo Evropa. Sepak, kako na svoi braka po vera, koi ocigledno begaat od vojna, ovie bogati zemji im vrtat grb. Kade e nivnata covecna odgovornost da se pomogne I pruzi zastita na onoj koj bega pred naletot na vojnata ? Jas toa ne go razbiram. A kolku primile siriski begalci, eve mapa
Јас читав виц. Во 2050 година полицаец во Германија стопира возач и на колегата му вели: Омер, овој човек се вика Ханс, колку ретко име. Додека глумиме либерализам, тие ја менуваат демографијата на многу земји, па и на Европа. Ако не ги вратат бегалците назад, тешко на Европа, тешко на сите нас.
Мислам дека е во ред да им се помогне привремено, да се поработи на смирување на ситуацијата во земјите од каде што бегаат и повторно да си се вратат назад сите.
Ти убаво мислиш, ама не ми се верува дека и тие така мислат. Тешко дека откако ќе се удомат овде би се вратиле дома во разрушеното ништо...
Не разбирам како сите зборуваат дека Македонија лошо се однесува со бегалците и вчера на вести беше претседателката на Хрватска која кажа дека не сака Хрватска да биде како Македонија. Тоа што се случи на 21 август не беше во ред да, ама немаше ниедна жртва. Кратко после тоа случување наидов на видео каде што бегалците извикуваа We love you ( кога ги пуштаа во нашата држава ). Tоа е се што лошо се случи. Каде се пофалбите за тоа што направи и како Македонија им помогна на бегалците, а каде се и критиките за земјите кои што се однесуваат многу полошо ( Франција, Унгарија.. ) Друго, ова е проблем од светски размери, не е проблем само на Европа. Треба сите да се вклучат, без разлика дали нивните закони тоа го налагаат или не, тука се работи за хуманост. Кога би се распределиле сите по светот, нема ни да се почувствува криза во Европа. Кога би се вклучила малку поголема сила на Блискиот Исток ( Русија, Кина ), ИСИС има да ги снема во рок од 24 саати. Ама светот си се тае, си седи, си гледа со пуканки во рака. Може само медиумски да зборуваат и да се фалат кој што и колку направил, се додека на дело не се видат последиците, не верувам во вложувањата напори за решавање на проблемот со војната.
Хрватската претседателка имаше остар речник. Си кажа убаво дека најважна и е безбедноста на хрватските граѓани и дека не можат да примат толку многу бегалци. Времето ќе покаже дека Унгарија, Словачка, Хрватска се во право. Овдека додека беа во нашата џамија Ромчиња доаѓаа и со зборови на арапски што во превод значат “јас верувам во Алах, јас сум твоја вера. Заколни се над Куранот дека си муслиман“ бараа пари, а овие им даваа. Се ми се чини дека не се наивни и дека со некаква цел одат во Европа. Само сакам лицето да им го видам на тие наши жени без обврски, жени кои своите деца не си ги погледнале, да им направиле асален ручек, трчаат на граница да помагаат на мигранти, да видам дали ќе се свестат на кого помагаат.
Многу се лажете ако мислите дека мигрантите се закана овде поради наводна инфилтрација на исламисти прикриени меѓу мигрантите. Исламистите се инфилтрирани овде уште од 2006-7 кога во ИВЗ е направен преврат финансиран од Саудиска Арабија а далеку најголем дел од фанатиците се баш македонци (торбеши) и нешто бошњаци и албанци. И сето тоа со амин на пвеводбениците и нивните учк-другари кои имаат веќе сериозно искуство во масакри над цивили а денес земаат државни плати како награда за тоа. Ова е само лаење под погрешното дрво под влијание на медиумската психоза.
Крајно време е нашава влада да почне да размислува за безбедноста на сопствените граѓани и да не дозволи Македонија и целиот Балкан да се претворат во огромен бегалски камп.Потребно е итно да се реагира,нашата поголема опасност не доаѓа од мигрантите туку од односот на Еу кон нас и она во што сакаат да не претворат. Целта на хипокритите од ЕУ е таа...сакаат да си го спасат сопствениот посран гз!!!ЗАтоа се зголемените рестрикции ,контроли на нивните граници ,сместувањето на бегалците во концентрациони логори од втората Светска Војна,оние истите каде Хитлер, Евреите ги правеше сапун А,Хрватскава претседателка што се прави многу паметна прво нека го преиспита односот на нејзината земја кон мигрантите па,после нека кажува за други земји.Зар не кажаа на вести дека на нивна граница беше убиен мигрант од страна на хрватски полицаец???Нека се засрамат!!!Очигледна е и провидна целта и политиката на ваквите нивни валкани коментари! Не е крива Македонија,Криви се тие! Убаво ли им е кога нивниот империјалистички режим се храни со нафтата и златото на овие земји?!Е па сега нека си сркаат тоа што си дробеле!Кој им е крив! Не ми е гајле за нив,гајле ми е за Македонија и нејзините интереси и како ние најбезбедно да ги пребродиме овие мрачни времиња??Нема што толку многу да се притресувам за алчните лидери на Еу.А гледам повеќето со коментариве нивно гајле берете.
И ние треба да постапиме како наведените земји. Затоа што додека покажуваме хуманост и спиеме ќе биде доцна. Спомнаа синоќа на вести и 1000 мигранти да останат во Македонија можат да ја променат демографската слика, ние сме мала земја, мал народ. Треба да се преземат мерки. Не им ја мислиме на ЕУ, ако бирам нека одат во ЕУ само да не останат тука, ама кој гарантира дека нема да останат дел во Македонија. На Код гледав црнец кој велеше дека овде кај нас се градат згради, а тој е градежник и поднел барање за азил со намера тука да остане, да се ожени и да формира семејство. Малку ли имаме невработени, па уште на мигарнтите ќе им мислиме. Ние се давиме во проблеми и не треба да водиме сметка за туѓи проблеми.
За мене е најбитно во моментов да не испаднеме на крај колатерална штета и ни криви ни должни да го обереме бостанот.Овие од Еу наместо да делат лекции по гостопримливост и хуманистички концепт на други земји подобро нека го спроведуваат истото на дело во нивните земји. Како велат не ме слушај што зборувам туку гледај ме што правам ако си ги затворат границите по примерот на Бугарија и Унгарија логично е да ја затвориме и ние нашата граница.Всушност,најдобро ќе биде на бегалциве да им се купи билет во еден правец за Америка па оттаму поблиску да се запознаат со американската демократија.
A koj i brani na mkd da prezema soodvetni merki, da vodi kontrola, pa i da gi zatvori granicite? Sekogash li nekoj od nadvor kje bide vinoven? Daj vi se molam. Ne im e mestoto na migrantite kako vo Evropa, taka ne i vo Amerika.
Секогаш на Македонија некој друг и ја крои капата и судбината,немоќни сме илузорно е да мислиме дека не е така,тоа е факт...Додека тие навреме ќе си ги обезбедат сопствените држави Македонија ќе биде уценувана да покажува и спроведува солидарност на дело(читај паркинг за бегалци).Така беше и со бегалците од Косово наместо во Албанија чии граници беа затворени ни ги донесоа тука под надворешно влијание и притисок. Кога ќе немаш храна,вода,лекови,покрив над глава,основа за живот ,кога не знаеш дали некој од блиските го гледаш за последен пат и сопствениот живот ти виси на конец,ќе останеш ли таму???Сигурно не!И каде да одат?На Марс ли? Да не си им во кожата на тие луѓе кои загубиле се што имале во животов и заминале со трошка надеж по светов за подобро утре.Хумано е да им се помогне но,не се хумани двојните стандарди кои ги наметнуваат виновниците за оваа состојба Еу и Сад.
Jas i ti ne raspolagame so faktite za da znaeme dali e fakt ili ne e. Kakvi se tie uceni i so shto bi bila mkd ucenuvana vo vakva situacija? Kako toa edinstveno mkd zaglavila vo pozicija da bide ucenuvana? Polovina od ovie shto doagjaat voopshto ne poteknuvaat od zagrozenite podrachja i ne begaat od vojna tuku vojnata ja koristat kako izgovor za da se naselat vo Evropa. Eve konkretno migrantite koi tranzitiraat niz Balkanot, zagubile se shto imaat, osven skapite telefoni, chasovnici i iljadnicite evra vo djeb.
Да не се правиме на Тошо јасно е ко ден дека други одлучуваат за надворешната па и за внатрешната политика во државава и тоа е факт.Хан најдобро си знае.Не треба да си некој политички експерт за до дојдеш до следнава констатација. Дали некој располага со фактите или не тоа е друго прашање. Тие истите ни го сменија Уставот(по пат на војна) во кој пишуваше Македонија е држава на македонскиот народ а сега пишува дека е држава на македонските граѓани што не е исто,со тоа ние ја изгубивме нашата државотворност како народ.Незнам како ќе не уценат,најверојатно ќе речат (секако не јавно)направете така ако сакате да бидете дел од Еу.Играјте како што ви свириме! И не е убаво и праведно сите мигранти да ги ставаме во ист кош затоа треба да се воведе контрола и селекција на границата па,на секој со сомнителен карактер да му биде оневозможен влезот.