Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Саглам ја прегледале починатата пациентка...откако починала. На база на дијагнозите сега и инвалидска ќе и доделат.

На Daydream, fighter и okcenzi им се допаѓа ова.
  2. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.182
    Допаѓања:
    5.114
    @LivingGlam страшно е ова што се наметна овие години, страшно ... јас имам ако не пријатели фамилија и вмровци и од сдсм и ??? а да не зборувам кое е моето гледиште политичко и ова однесување и омраза тоа е ... како да сме смртни непријатели,а тоа е само политика, има денес се во оваа политичка структура, утре во врвот на противникот,а народов очи ќе си извади .. кој бил оној 24 декември на протестите кога сдсм побиваше барикади ... језиво ... баш братоубиствено настрвено. НЕДОЗВОЛУВАЈТЕ ДО НАС Е ДО КАДЕ ЌЕ ОДИМЕ И СО СТАВОВИ И КРИТИКИ И ОДБРАНИ И БАРЕМ ДА Е ИЗДРЖАНО СЕ.

На Victorian, Abeja, LivingGlam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.006
    Ае гo oтупевте сo пoлитикaтa, и тoa вo темa нa дискусијa кaде штo немa врскa. Јес дa нaслoвoв е aктуелни пoлитички нaстaни, aмa нaпaдoт нa дoктoрoт е сaмo aктуелен нaстaн, a јaс се изнaчитaв зa рaбoтнoтo местo нa Абејa. И чуднo ми е сo кoе правo мешaте привaтнoст кoјa не јa ни знaете...
    Туку зa другo дoјдoв..Дa се врaтaм нa темaтa.

Устaнoвивме декa дoктoрoв е еден oд пoдoбрите. Дaли мислите декa сегa ќе прoдoлжи вo држaвнa дa рaбoти? Јaс нa негoвo местo oдмa би се префрлилa вo привaтнo, штo верувaм декa и тoј ќе нaпрaви. И пoсле ќе се жaлaт луѓетo декa немaлo вo држaвнo квaлитетен кaдaр (штo не е тoчнo, aмa aјде некa ви е муaбетoт). Епa сaми си ги бркaме, зaтoa ќе немa.

На Victorian, Annath, LivingGlam и 2 други им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.577
    Допаѓања:
    252.071
    @Abeja приватно мислев на лп :D.
    Јас навистина престанувам со секакви дебати со тебе, не дека не сум во право, туку секогаш ни е истиот муабет, секогаш со исто завршуваме и реков 5-6 години за исто се расправаме:).
    Туку јас незнам дали некогаш јас ќе ти докажам дека сум во право, и ќе се објаснуваме.
    Ма јок бре, не ми се прича више за Грујо и Зајко]:).

И ај доста со работата, работи си ја таму и ќути си, јас не ти ја сакам, ни па чекам да ме вработат, ниту место ми е ветено. Работам јас веќе.

5. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Епа тука лежи проблемот, тоа што ти мислиш дека само ти си во право. Јас мислам дека и јас сум во право и нема потреба некој да ми докажува дека тој е во право а јас не сум во право. Ама вие или не сакате или не можете да разберете дека секој си има право на свое мислење и дека вие не треба да го убедувате и да му го наметнувате вашето мислење (она со кое само вие сте во право според вас). Значи не ми докажувај дека си во право, изнеси си свое мислење па јас самата ќе одлучам колку си во право или не си (според мене), без притоа да мешам мајки, работни места, да фрчат навреди итн..
    А цело време се губиме во навредите и забораваме за што уствари правиме муабет, туку а се спомне некоја партија, се разврзува и муабетот (читај караниците)
    Ај ние ќе се испокараме и ќе си се смешкаме ама An-na колку е сериозна во цитирањата и навредите, тоа страшно нешто, чиниш да си до нејзе ќе те затепа :D, многу сериозно ги сфаќа политичкиве теми изглеа.:lol:

Епа и ти работи си ја твојата работа и ќути си, мене па не ме интересира кој каде и што работи, како дошол до работа, колку е платен, дали од сорос дали од некоја друга структура и сл.
    А да бидам искрена, ќе ми ја сакаш, работата мислев:D

6. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Мадамке ај не треси жити се. Кој ги брка да одат приватно? Епа и на државно имаат ддобри плати, ама не се хумани, но во приватното се приморани да ја разбудат хуманоста во нив и да бидат фини и детални. Тое е СУШТИНСКАТА РАЗЛИКА. На приватно ке леташ од работа за ситница, а на државно ке се изживуваш , ке глумиш Бог, ке изиграваш градски шериф и после ке добиеш куршум во нога, пошто нема кој да те избрка, опомене, казни итн. Епа и дражвното да е строго како приватното и пациентите ке бидат задоволни и докторите безбедни. ТОА Е.
    Ако и се мали платите нека параат повеке, а не мито и со врски да оперираат, пошто 70% овде од народот нема НЕМА, а и кога би имала зошто би дала? Дали некој мене ми дава вишок денар зошто денес има стабилна струја? Дали некој на поштарот му дал пари зошто тој денес се качил до 6ти кат да донесе пратка од алиескпрес? Дали некој на хигиеничарката во градника и дал повеке зошто било чисто додека си играле децата? Дали некој му дал повеке пари на комуналецот зошто улицата е чиста и губребо отстраането? Застани, подразмисли и дај им на сите овие по 1000 евра ете така дека фино си ја вршат работата. Зошто тогаш јас да му давам на докторот повеке пари, кога тој веке е платен тоа да го сработи?

7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.690
    Допаѓања:
    35.604
    Нормално дека ќе ги сфаќам кога политиката е вмешана во секој сегмент од државава. Штом за во градинка да запишам дете ми треба партиска книшка, што да ти кажам. И после јас сериозно сум сфаќала? Не златна, ти се обидуваш да ги миноризираш проблемиве правејќи ги неважни. Се прашувам дали вака ноншалантно ќе се однесуваш утре кога ќе имаш дете и кога ќе увидиш каква иднина му оставаш? М?

8. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Не можете да кажете да не се меша политиката, која бавно уништува се околу нас. Во која држава корумпирани доктори коишто подмитени, фатени на дело ги враќаат на работа. Во која држава доктор за оперирање тумор бара 2000е од операција (ко што направи еден на ГАК и тој на ОРЛ за 400-500е), и фатени фино лепо со бележани пари се враќаaт на работа со условна казна?

Нормално е да се фрустрираме. Овој што си пукал ќе си одговара, пошто Огненовиќ како што пишав и страници наназад е доктор со добро реноме и не е тип на доктор што бара мито.
    Меѓутоа што правиме со тоа што трул е целиот здравствен систем (па и се понатаму). Отворете само мојтермин, за да закажам кај доктор треба да чекам месец дена за преглед. :fubar:

Значи не е само настанов во прашање. Тука се доведува во прашање начинот на нефункционирање на работите.
    Имаме еден куп квалитетен, некорумпиран медицински персонал. Што ако сите од нив заминат во приватните клиники/странство? Ќе се чудиме што не снашло.
    Премногу е потценет медицинскиот персонал кај нас. Да се прашувам јас, сите квалитетни доктори би биле наградени, не може партиски неписмен смрдеж да зема колку некој што спасува живот.

9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.126
    Допаѓања:
    12.872
    Многу сум против частење на доктори, макар било едно кафе. Баба ми за инекции кога одеше и за редовна терапија да и препишат редовно им носеше кафе, колачи, сок, кога како и се викаа “Не треба и земаа“. За што им даваше за еден рецепт. Никако. Со тоа само ги разгалуваат докторите и со други очи го гледаат тој што ништо нема да им даде.

На okcenzi, Nausicaa и Outlook им се допаѓа ова.
  10. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.182
    Допаѓања:
    5.114
    За корупцијата си во право но, во последниот пасус на постот сама себе си си противречиш, тоа се вика неинформираност, зш докторот које нападнат е и квалитетен и .... Поздрав.

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  11. blueberry93

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Не сфаќам на што алудираш. Што е докторот?

12. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Ние кога ќе дојдеме на власт кичми ќе кршиме.

На fighter и okcenzi им се допаѓа ова.
  13. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.182
    Допаѓања:
    5.114
    :D:D:D ај, со среќа :D:D:D

14. corto.maltese

corto.maltese Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2013
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.030
    И, ги прекинаа докторите операциите и излегоа на протест против Тодоров, како што некој се надеваше дека ќе излезат?
    Како не бе, ете ги се потепаа да протестираат.

Докторите и покрај ваквото омаловажувачко и нечовечко дело кон нив, одбраа да бидат на своите места, со отворен гард наспроти секакви манијаци и психопати со кои секојдневно се соочуваат. Не одбраа да бидат таму каде што ќе билдаат нечии поени и ќе креваат нечиј, а ќе рушат друг рејтинг. Не постапија така како што многумина очекуваа, а со откажувањето на операциите и интервенциите, на тие многумина да им се направеше уште материјал за нивните некрофилски оргии. И после толку плукање на докторскиот мантил, а еве сега и окрвавување, тие избраа да продолжат да бидат во служба на народот, да спасуваат животи, да лечат, да тешат, да враќаат насмевки, да намалат солзи.

Од друга страна, самите доктори се свесни и прават разлика во тоа колку им се подобрени работните услови последниве години. Неколку болници целосно се реновираа, се градат неколку нови, донесени се нови апарати, иако се претера со наглото воведување на куп реформи, повеќето од нив им ја олеснија работата на лекарите. Уште многу треба да се менува и ќе се менува. И кој е будала да оди против ова?

И само психопат може да се сити и ликува на локви крв истечени од невин човек и само болен ум може да пронајде смисла во убиство на спасител на човечки животи. Случаите со повеќето лекарски грешки, пијандурите од Гевгелија и сл. си добија или ќе добијат своја разврска и таквите поедини гадинки треба, и ќе одговараат, и службено, и судски и пред општеството.

Предалеку е дотерана работата. Фрустрациите од пораз, немоќта да се дојде на власт, внатрепартискиот хаос ја направија опозицијата секоја жртва на сообраќајка, секој починат пациент, секој застрелан полицаец, секој скршен прозор, сечија тажна животна судбина... да им бидат муниција во борбата за рушење на оваа власт.

На Abeja, orevokrsacka, jovanovska94 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Да бе па тогаш да видиме дали докторите ќе оперираат без мито.:D
    Само многу кичми ќе има за операција, а нема толку доФтори.
    Ќе се тепаме по темиве ние, а политичарите со парите во џеб и баш ги боле за обичните смртници.

На okcenzi и Petar80 им се допаѓа ова.
  16. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    @Daleron за премиер

да гласаме со лајкови

На referentka, fighter и Daleron им се допаѓа ова.
  17. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.006
    Ако се осетиш ти небезбедна на работно место, сигурна сум дека ќе го смениш веднаш штом ти се укаже прилика. Јас би. Не е дека некој некого брка, туку го тера да бара основни човечки потреби на работно место.
    Тоа што викаш ти дека ја буди хуманоста и е суштинска разлика, јас би го нарекла мотивација и подобри услови за работа што се суштински за еден работник да ја извршува својата должност.

И на неколку пати прочитав спомнувате мито за конкретниов случај. Пак ми е мешање теми, зашто тоа не беше случај со овој доктор ама ајде еве штом спомнуваш мито, ќе прокоментирам дека се слагам дека не е во ред, ама тоа нема благе везе со темава.

(y) .
    А за ова никој не вика браво што после пиштоли на клиника сите си отидоа со стравот на работа, да им послужат на пациентите.

Мене конкретно ова ми беше муабетот.
    Срамота е да се збори со таква омраза и бодрење пукотници кон било кого, а особено кон лекарската фела.

Ја замолувам @RainBow , да се отвори тема во општи дискусии за општи актуелни настани зашо јас дојдов тука да го прокоментирам настанов, а дискусијата со @An-na , замина во непотребен правец, (кое можеби се деси ради неинформираност или небитно), што јас бидејќи бев повикана и чувствував потреба да им објаснам што сакал да каже писателот и тоа ме кошташе време кое следен пат не сакам да го вложам во тема каде дискусијата се вади од контекст само зашто темава врие од партиски поборници.

На baba Rada, Abeja, Victorian и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. blueberry93

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Потпишана Повелба за заштита на правата на докторите

Повелба за заштита на правата на докторите со која се обврзуваат понатаму да ја развијат во Закон за докторската дејност во насока на заштита и унапредување на докторската дејност, а особено и заштита на интегритетот и дигнитетот на докторот како личност и професионалец што придонесува кон обезбедување квалитетна здравствена заштита на задоволство и на докторите и на пациентите, потпишаа денеска министерот за здравство Никола Тодоров, претседателите на Лекарската комора на Македонија и на Македонското лекарско друштво, Кочо Чакаларовски и Горан Димитров.

повеќе тука http://zdravstvo24.mk/2015/11/10/potpisana-povelba-za-zastita-na-pravata-na-doktorite/

Инаку партискиот полтрон од погоре не ни напиша колкава е платата на болничарите/сестрите; 4000-7000 ден., ако имаат среќа да добијат решение во наредните пет години, а ги има и такви што работат за таа мизерна "плата" и по 10 години.

Лесно е да куцкаш постови од штаб, со 300е плата. Ама не е реалноста за сите така розовка. ;)

Последна измена: 11 ноември 2015
    На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. PogbaPol

PogbaPol Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    2.511
    Допаѓања:
    10.358
    На здравје техничка влада.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  20. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Дај боже нека ни е на здравје...ама на нас Господ не ни помага а камо ли оваа проста нова техничка влада!!!!

На blueberry93, okcenzi и referentka им се допаѓа ова.