Понекогаш треба да знаеш да читаш мегу редови и да знаеш да ги толкувас изјавите на клучните политичари од надвор. Не очекувај дека ќе ја повлече одлуката денес тоа би било ептен глупаво, но првиот чеко е веќе направен со тоа што ги натераа сами да побараат 4те лидери да се повлече аболицијата илти амнестијата. Бубаче без гајле војна нема да има, Грција а и останатите европски земји имат далеку пожестоки судири па ништо страшно а камо ли кај нас што си играат војна од 4 до 8 наместо џогирање. За да имаш војна треба да имаш 2 страни, овде немаш 2 страни, обете страни бараат иста работа укинување на аболицијата. Ниту едната ниту другата страна нема суштински ништо против другите и колку што знам тие ниту се тепаат мегу себе ниту имало тави обиди и едните и другите се дојдени тука од мака.. Едните да ги штитат оние кои им дале некакви привилегии и да се штитат себеси работно место ..... другиве се надеваат на некаки привилегии доколку дојдат на власт. Секако има и луге кои се од убедување таму ама тоа е мал број и секако оние кои ја користат приликата да се истакнат па макар и со насилство.
Аман бе освестете се !! Не се работи убаво кажаа погоре за партии, политики и слични мизерии, се работи за нас, луѓето, за средината која не демотивира, депресира, не одведе во хаос ... се работи бре за божем подобро утре за нас сите кои сме овде во ова напатено земјиче!
Драго ми е што барем си културна во постов. Затоа што знаев дека ќе кажеш ова,алудирав на страмснки експерти.Српските во преден план.Ама па забраев,и нив ги плаќа Грујо.Е да,долга е раката на ВМРО... цел Балкан под грујовизам! Така треба да го сфатам ова нели? Во врска со твоето прашање.Сметам дека оваа аболиција МАКСИМАЛНО ЈА УСЛОЖНИ СИТУАЦИЈАТА.Но.. ова што се случува сега ќе се случеше и после изборите,кој и да победи затоа што ни Груевски или неговите министри кои се товарат за криминал ќе прифатеа казни(затворски) нити пак Заев,Шекеринска(нејзиниот споруг) и другите кои се товарат за слични или исти криминали.Така да,Иванов им направи услуга(правно и политички гледано) и на двете страни.Услуга која е вистинска ама во погрешно време.Мислам дека требаше да зачека после изборите ама сепак,аболицијата која е најприфатлива за двете страни требаше да се случи.Ја гледав вчера на МТВ целата пресс конференција во Вила Водно и он неколку пати кажа дека има информации дека се спрема лоши сценарија на МКД.Е сеа што Заев и Груевски глумат невиност и другите аболицирани тоа е друго. Факт е дека од кога Заев виде дека по сите можни анкети неговите бомби немаат ефект,он ова едвај го чекаше.Алиби него му требаше како лек за смртна болест.И го доби тоа алиби.Он цело време го предизвикуваше Груевски со бомбите на избори,мислејќи дека овој се плаши и сега одеднаш ЕЈ АБЕ АЈ НЕ... ама неможе он јавно да каже ЕЈ АБЕ АЈ НЕ туку вака,преку алиби.. невин е.. не му треба аболиција.. Вчера тој еден новинар Албанец на Иванов му вика ,,Вчера бев на протестот и таму видов РОДИТЕЛИ СО ДВЕ ГОДИШНИ ДЕЦА''... ејјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјјј какви родители се тоа кои носат две годишни деца на такви работи???????????????????????????????????? Тоа не е саем на книга,тоа се хулигански протести а овие деца носат... За децата на политичарите.Да,они сигурно не ги поддржуваат политиките на нивните родители па затоа и не идат на протести... идат овие нарко-хулигани.Нарко затоа што само човек под дрога може така крвинички да удира по својата сопствена полиција. Кризата влијае на изборите ама не влијае на рејтигот на ДПМНЕ.Груевски игра у овој случај паметно и он ги пушти меѓународните преставници да бидат гарантори на изборите.Он многу добро знае дека ќе победи и со тоа му даде мат на Заев.Заев тоа го знае. Точно,во право си.Ама мене не ми е испран мозокот.Јас немам книшка на ниедна партија,за својата работа сум се изборил со своето знаење и просек.Ја нити за плата од сорос нити за сендвич(видов од пораките пред неколку страни дека уствари нема никакви сендвичи) работам. Јас и ги земам нив за пример.Само човек кој е неуспешен во животот иде на вакви работи со надеж дека неговата партија(било која) ќе го награди.Мене неможе некој да ми го испре мозокот и да сака,јас не зависам од партија,зависам од она што ќе го сработам сам.Така да,твојата теза преиспитај ја пред да кажеш било што. За безбедноста.Мора сите Македонци да ставиме една работа во глава.Овде не се работи за Груевски и Заев.Овде се работи за Македонија.Целта не е Груевски да се сруши од власт туку Македонија да се удави во крв.Ама не од надворешна страна,туку Македонец удавен во Македонска крв.Ако го имаш Брежински кој вика ,,После падот на СССР,најголем непријател за Америка е Руската Православна Црква'' што треба повеќе да се кажува.Еве и во Eтиопија има Православна црква.Зашто они не се закана за Америка? Затоа што Русија,како бастион на Православието,ако падне она,овие другиве на Балканов може да ги испозаколат како кокошки.Овде се работи за систематски планиран план за борба на Македонци меѓу Македонци.Плус... во исто време,имаш протести и во Скопје и во Идомени.Сака некој да ме убеди дека Германија имаше капацитети да прими 800.000 мигранти а нема за овие 12.000 таму нели? Баш ниедна држава од Европа неможе да земе 12.000 луѓе???? Ама не.Они може,ама тие мигранти се инструмент како и тие травари во Скопје.Македонската полиција не е Кинеска армија со 3 милиони војнци и сто милиони резервисти па ајде,прати 1 милион во Скопје и 1 милион на граница.Толкава е колкава е,и кога е на повеќе страни ангажирана,она логистички им е тешко да се справува со тоа. Многу добри знам за 2001ва зошто ја гледав со свои очи а не на ТВ.И ова што се спрема не е исто како 2001ва.Ова е крв,масакар со многу мртви Македонци.Тоа е планот. Заев да беше стварно Македонец,лидер на партија,он ќе беше првиот кој ќе ги тргаше тие нарко-хулигани од полицијата затоа што тоа не е нити демократија.Тоа е вандализам,стручен термин. МЕНЕ ИЧ ЛЕВОТО УВО НЕ МЕ БОЛИ ШТО НЕКОЈ ОВДЕ МИСЛИ ДЕКА СУМ ЈАС ЗА ГРУЈО,АМА ВИ КАЖУВАМ ДЕКА ЦЕЛТА Е ПРОЛЕАНА МАКЕДОНСКА КРВ.Ако некој не ми верува,нека го погледне она видеото од Курир мислам дека беше, кај што го удираат полицаецот со камен по рака вчера,и таму еден од позади вика ,,АБЕ ДА ИДЕМЕ СО ВМРОВЦИТЕ ДА СЕ ИСЧУКАМЕ''.... ЗАТОА ДА НЕ БИДЕМЕ НАВИНИ И ДА НЕ ДОЈДЕ ДО КРВ ПАДНАТА ОД МАКЕДОНЕЦ... ДА НЕ ДОЈДЕ ДО МАКЕДОНСКИ ЖРТВИ ЗОШТО ТОГАШ ЌЕ БИДЕ КАСНО АКО ПОЧНЕ!
Со сликава сакам да го отворам мојот пост, кој претпоставувам ќе биде краток. Политика слабо следам, телевизија не гледам, ама генерално знам што се случува, зашто каде и да се свртите, сите зборуваат за политика, политика и само политика. Од 7 до 77 годишни луѓе. Политикава стана неразделен дел од нашите животи, од нашето секојдневие и колку и да сакам да не знам ништо - едноставно не е можно. Повторно има протести. Тоа е актуелно последниве денови. Протестите станаа нормална појава во нашава ептен демократска земја. Но, протестиве не ги поддржувам. Не припаѓам на ниту една партија, ама ми се допаѓа новосоздадената Левица. Нејсе, ова што се случува (а ми се случува под нос) не го поддржувам зашто нема цел, нема поента. Зошто? Се случуваат некакви протести, па се случуваат некакви контрапротести, а трета страна седи, мудро молчи и се обидува да делува по познатата „Двајца се караат - третиот користи“. НЕ ГИ ПОДДРЖУВАМ СЛУЧУВАЊАВА затоа што народот греши. Греши затоа што треба да биде обединет. Македонци со Албанци и останати, СДСМ-овци со ВМРО-овци и сите останати. За да се кренат против тоа што и едни и други и трети го прават веќе долго време. Да бидат едно, да бидат сложни и да се постигне целта - да се елиминираат сите несакани појави од политичката сцена и конечно магично да се појави некој кој ќе знае што прави. За конечно да почнеме да живееме, зашто сега само живуркаме. Не мора да се сложи никој со мене. Ова е мое лично мислење, ама сакав да си го кажам вака јавно, во соодветна тема зашто веќе ми е преку таквото од глупости и народ кој секој го повлече за нос. Благодарам на вниманието.
90% од луѓето што ги знам што се на протестиве се отидени поради лична корист, а не да бранат правда. СДСМ ја истури цела администрација на Струмица, Куманово, Центар и партиските полтрони од цела земја. Девојка што ја знам е уценувана од страна на СДСМ да дојде и да протестира, а девојкава е во блажена состојба веќе подолго време. Ретарди. Замислете инфилтратори платени од СДСМ инсценираат инцидент и полицајците удрат по девојката? Цела буржоазија од Водно, невладини организации блиски до СДСМ, цела клошарана навивачи на Работнички се довлечкани и тие се претставуваат како “народ“? Истото се случува и со ВМРО. Се закрвувате на форум за некои трети лица да го јадат кајмакот и да се богатат, а вие да барате работа преку фемина огласи. Дали сте ретардирани да ве прашам? Дај оладете малку
Со што и се заканувале СДСМ? Нели власта е од вмро? Што може да и направат Сдсм ај просветли ме. 98% од вработените во последните 10 години што се вработени, се вмровци, па како може сдсм да ја уценуваат? Гледајте кои глупости пишувате. Вмро корени има пуштено насекаде, ама не, Сдсм се заканувале
Девојката е вработена во општина Центар подолго време и е член на СДСМ. Еден куп автобуси од Струмица и Куманово имаше вчера. Ако имаш пријател на патарина слободно прашај. СДСМ сета партиска машинерија, буржоазија, невладини организации, лажни стечајци ги извлече на улица. Таму многу мал дел беа незадоволни и независни граѓани. Не продавајте магла. Барем не на мене кој е израснат во кафана.
Ама ги збрка поимиве помислив зборуваш за другата партија. Со појавувње на митинг на опозициска партија за вакво чувствитено прашање каде ти не протестираш поради екологија туку дирекно против државниот врв можеш да имаш само штета и да имаш м*да до колена или да немаш што да изубиш. Добро е што си слушнал за поимот администрација но во така мали општини колку може да бидат административци? Да не заборавиме административци се и лугето работени во подрачните единици на министерствата ама тие се под државна капа. А и да имаше носење со автобуси што мислиш немаше да биде ударна вест на провладиниве медиуми? Искрено се срамам кога читам вакви небулози од симпатизер на владејачката партија затоа што ако и вие знаете да забележите за уцени и притисоци е богами браво. Ајде едно наградно прашање за тебе? Колку од контра проестантите се таму по своја воља? И доколку можеш да ми објасниш што браат од СДСМ? Дали одлуката за помилување ја донесе некој од СДСМ. Не. Адресаа пред која треба да протестираат е кај оној што ја донел таа одлука или да им се приклучат на вие што штрајкуваат за истата работа но на правото место. Немам ништо против твоите симпатии кон една политика партија но немој да ни переш мозок и нам овде затоа што ниту сме деца а уште помалку сме глупи и не гледаме што се случува.
Сдсм ги извлекла? Господе боже, што зборуваш? Кај живееш ти човече? Нели гледаш слики, докази, пораки како им се закануваат од вмро дек ако не излезат на контра протест, ќе летаат од работа. Кои фактори се сдсм во државава? Повеќе од половина самоволно се излезени, а од вмро? Пред мои очи плачат луѓе од преголем напор, ама мора секој ебан ден да патуваат во ск заради вмро, инаку летаат.
Ти можеш и понатаму да се срамиш, но твојот пост е небулоза до небулоза. Според твојот начин на изразување не би рекол дека си воопшто глупа или наивна девојка, но би рекол недоволно информирана. СДСМ не е партија од вчера, туку таа владееше со Македонија за време на социјализмот, па уште десетина години после разделувањето со Југославија. Значи, тоа е партија која има 70-80 годишна традиција, пипци на секаде и 200 илјади гласачка машинерија. Тоа се генерации и генерации луѓе кои имале корист од таа партија. Во Македонија ништо не е без амин од партија да не се лажеме. Куманово, Струмица, Центар не се мали општини. Образование, водостопанство, чистота и зеленило, администрација. Само од овие области можеш да довлечкаш 2.000 луѓе на протест од гореспоменативе општини. Несомнено дека СДСМ си има свое гласачко тело кое сака да е дел од протестите (200.000 гласачи). Плус, разно-разни професори, административци вработени уште во времето на комунизмот, постјугословенска Македонија. Да не го зборувам приватниот капитал кој го поседува СДСМ. Скопска Пивара, Фершпед, Металург и многу други фирми кои се блиски до СДСМ. Тоа не е партија од вчера и има силна инфраструктура низ Македонија, но далеку послаба од ВМРО и тие се свесни на тоа. Секое излегување на шведски избори ќе значи дебакл за нив. Затоа евтини манипулации со непрочистени списоци, Пустец, стари лица, пензионери, бла и бла. Како тоа во Куманово, Струмица, Центар и Ранковце изборите беа чесни, а на сите места нечесни? Зошто не пуштат снимка како СДСМ го доби Куманово со 4.000 албански гласови во вториот круг и што им вети на Албанците во Куманово за тие гласови? Зборувате за муда. А, дали знаеш како беше да бидеш вмровец во 90-те години кога цела полиција, тајни служби, судство, администрација беше во рацете на СДСМ? Тепање, малтретирање, бркање од работа ако си јавно деклариран вмровец. Не сум јас член на ниедна партија. Ете гледаш не сум ни на митинг, а ниту ме интересира, но имам многу добри пријатели коишто се дел од стариот ешалон на вмровци и многу добро знам по нивните дела и приказни што се преживеале за време на владеењето на СДСМ. Денес истите ликови од СДСМ ти зборат за демократија и чесни избори. Со тој избирачки список Владо Бучковски и Рада станаа премиери. Како не им сметаше тогаш, а сега им смета?
Artista мене па на братучетка ми братот на сестрата од 5тото колено ми кажа дека била уценувана од ВМРО да отиде меѓу протестантите и да фрла камења на полицијата.... Истотака на братот сестра му дечко и братучедот негов бил член на вмро партијата и му дале наредба да пали столици и да плука по полицијата ... Сеа шу праиме? Да се вратиме на нормала.... Вечер без автобуси носени сендвичи, без закани и уцени , БЕЗ ТЕПАЊЕ на полицајци и провокации, преку 10 илјади се собраа и им порачаа на вмро и нивните верни кучиња и овци дека додека нема правда нема да има ни мир.... Со сите тие луѓе се гордеам бидејќи за разлика од овие што ми дремат по форуми и фацебук не си ја продадоа својата кожа, не дозволија да бидат манипулирани и да некој им се заканува.. И овие сите што се собраа не беа сороси или пак сдсм или било што, туку граѓани на кој им е преку глава од овие криминалци и нивните кучиња. Тие се луѓето што се иднина на Македонија, не овие тука лажни патриоти што ми се прават.... Толку од мене имајте убава ноќ
Хахаха, вие сте единствената опозиција во светот која бега од избори. Мизерија сте. Ете позади вас е слободоумниот и праведен народ. Ајде излезете на избори? Ниту шведски избори не ве спречуваат од дебакл, а вие можете да довлечкате се живо и диво што гласа за вас. Сепак е партија со 200.000 гласачи и повеќе од 15.000 членови. Плус, разно-разни “неопределени“ невладини организации. Толку ниско паднавте што отидовте и муџахедини низ Чаир и Саир да молите, да ги подмитувате, да им ветувате џамии и што не само да се влечат со вас на митинзи и да правите лажни слики дека Албанците ве подржуваат. Албанците секогаш и секаде ќе си гласаат за албански партии, а ќе подржуваат личности коишто повеќе ќе им го доближат сонот за федерализирана држава. Ако Зајко им вети албански државен јазик на цела територија тогаш можеби и ќе го гласаат во вториот круг или поголема автономија на општини со албанско мнозинство, но немој само на мене да доаѓате тоа да ми го спроведувате. Јас многу добро знам дека разговорите не се лепени, монтирани, прелепувани, домонтирани, туку дека се чисти како солза и дека има криминал. Секој влегува во политика да пере големи пари. Сигурно Зајко со своите 20 милиони капитал не влегол во политика да се бори за твојата слобода и работно место Сакам реципроцитет. Пуштете ги снимките да чуеме што договарал градоначалникот на Куманово со Албанците за време на вториот круг и што им ветил? Пуштете ги снимките на прислушкуваните функционери на СДСМ. Нели тие беа прислушкуваните, а ние слушаме само разговори од владините функционери?
На избори се искача со прочистен избирачки список, инаку пак фантомите и починатите со пустец ќе гласаат (читај бомба крадење на избори) Така да не се прави мутав со сила... прифати го фактот дека избори нема да има се додека не е прочистен списокот и додека не се расчисти криминалната банда и готовоооо.. Друго си се фатил за Заев како да сите тука сме подржувачи на него, прво никој нити го сака заев ниту пак иде на протести за него, незнам дали тоа ти е јасно воопшто.... Друго ако тепа Левицата а не сдсм(ете трета партија) тогаш што праиме, што ќе пишуваш тогаш на форуми.... Нема везе џабе ти се објаснува. На крај , вмро се криминалци и мора да паднат, и ако има докази за Заев освен сестра ми , брат му видел слушнал слободно нека го апсат и нека го бесат уште вечер.... Друго сакав да пишам тука Еден од најубавите моменти вечерва
Да, да, ти испокрши раце тука промовирајќи го СДСМ, али битно ти си “независниот“ борец за демократијата и слободата во Македонија кој доби ревматичен артритис промовирајќи го СДСМ и Рада на форумов Не продавај муда за бубрези. Такви “независни“ голтам за доручек, а сум сретнал исто такви коишто после 2-3 месеци фелатио во партијата СДСМ добија убави функции во Центар, невладините организации и приватните фирми блиски до СДСМ. Јас многу добро знам дека диктатура и крвав режим не се турка без крвава револуција и вооружен конфликт, но разликата тука е што позади вас не стои народот. Напротив, стојат уште помалку пред објавувањето на бомбите и многу ваши битни функционери се дистанцираа од партијата. Не можете да правите револуција кога не можете ни 20 пратеници да освоите во парламент
I DA SE PROTESTIRA ZA PRAVDA DA SE OSVESTI MAKEDONCETO POSTO TOA E NEGOV IZBOR I NEGOVO PRAVO. DA VIDAT DEKA NARODOT NE E MUTAV I NE KJUTI, DA NE NE PRAAT BUDALI. DOSTA BESE.
Sekogash koga ima golemi nastani se opravduvame so stranski sluzbi i nametnato od strana.Mozebi e taka ,mozebi e samo opravdanie,nezname tochno.Ama da se potsetime koga za prv pat se podnese obvinenie na Zaev kako lider na opozicija za prislushkuvanje se zboruvashe za stranski sluzbi.Posle ne vidovme nikakvi stranski sluzbi tuku samo megupartiski kavgi. Sega povtorno koga si se aboliciraa site povtorno demek za nacionalni interesi i deka nekoj od nadvor losho ni misli i pravi i morame so vakvata odluka da se zashtitime. No koga go slushame Bojko Borisov mozebi i stvarno nekoja sosedna drzava losho scenario ni kroj.A posebno koga Ivanov vo istoto obrazlozenie za abolicijata dade izjava deka Grcija go narushila nashiot vozdushen prostor.Ostava somnezot deka Grcija e toj igrach i grchkata razoznavachka sluzba e taa. Pa potoa sovetot za bezbednost se izjasni deka nema narushuvanje na nashiot vozdushen prostor.Ama vazno izjavata na Ivanov ispaga kako da ja otkri tajnata koja e taa stranska zakana za koja vlasta ne ja objavuva.