Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.701
    Допаѓања:
    7.517
    Го гледам синоќа потпаролот на дуи и се чудам.Ги бараат правата за неговиот народ, бара рамковниот договор да се финишира:( Што уште треба!?Одам во агенција за вработување,ме праќаат во една соба,тамо тројца нивни,си седат и си разговараат.Одам во ПИОМ,на шалтер,нивни...си играат игри на мобилен и си се збавуваат со тие нивните:(
    Кај се нашите?!:(

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.909
    Во странство :(

На anel, P.S.love, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.933
    Дома се кријат, се шетаат со колите на тате наместо да работат, избегани во странство по работа или живеење и тн.

На Роберт 7 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.701
    Допаѓања:
    7.517
    Marick 14 и Annath не ми беше поентата тоа,поентата ми е што сакаат оние другите од тој фамозен рамковен договор!?

На celineparis му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.174
    Газдата на вмровскиот портал Нетпрес што беше аболициран од Ѓорге пред две недели, се самоубил заради притисокот од СЈО ... вика Сител...
    Не сакам да звучи како навреда ама вестите на Сител се повеќе ми наликуваат на забава за малоумни...

На Annath, Tanjamm, oblace1 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.701
    Допаѓања:
    7.517
    Сирома човек....ама не се знае дали се самоубил,или некој го убил:)

7. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337
    Oвие истите кoи се нaследници нa КOС и УДБА?
    Кoјa Левицa? Oнaa штo Титo им е врaмен нa ѕид у дневнa сoбa? Пaк ли ќе прaвaт гoли oтoк? Дa денес пoчнaa... Ги имa 100 нa брoј, немoжaт ни 500 дa сoберaт зa дa регистрирaaт пaртијa пa зaтoa се здружение или движење.

На Outlook и Abeja им се допаѓа ова.
  8. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337
    Сaмo дa те пoтсетaм...вo 2001вa истите oвие мoчкoвци Лавовите, Тигрите, Вoлците ги нaрекувaa живoтинскo цaрствo. Амa oвие пaк се бoреa и гинеa зa Мaкедoнијa зa дa мoчкoвциве денес ниту вo вoјскa служеле ниту aкo припукa ќе бидaт нa Бaлкaнoв a не пaк вo Скoпје. Живoтинскoтo цaрствo вo мoментoв мирувa нo нaбљудувa. Пред некoј ден имaше пoвтoрнa средбa нa Лaвoвите oд 2001 вo близинa нa Прилеп. Се oддaвaше пoчит нa хрaбрo зaгинaтите и се дискутирaше зa мoментaлнaтa сoстoјбa. Сеуште е тукa "живoтинскoтo цaрствo", спремнo дa гo дaде тoa штo гo дaвaше 2001вa. Мaкедoнијa Вечнa!

На celineparis, Marick14, Outlook и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Ако лично мене ме прашуваш, нека си држат слика од Тито во дневна соба, јас не гледам ништо лошо во тоа. И уз Маршала Тита нека им стои за рингтон, убаво е тоа.
    Во тој систем Македонија се изградила од феудална земја со запрежни коли, болештини на секој чекор, во модерна земја со инфраструктура, школство, здравство, индустрија итн.
    И ден денес ги користиме добробитите и капацитетите изградени во тоа време.
    Ден денес се возиме по патишта изградени во тоа време. Живееме во куќи и згради изградени во тоа време, се лечиме во болници изградени во тоа време, учиме во училишта и универзитети изградени во тоа време, користиме струја од термоелектраните изградени во тоа време, трошиме пензии заработени во тоа време. Добиваме наследство заработено во тоа време.
    Несакам да мислам на што ќе личела Македонија ако после 2 светска војна не станала дел од федерацијата.
    И може вака до утре да набројуваме ехеее, стариот направи за Македонија 500 пати повеќе од сета оваа новодојдена багра. Тоа се факти кои и ден денес живеат и ќе живеат додека последниот жив сведок на тоа време не умре.
    А за едно пусто чудо, никогаш во реалниот живот немам чуено сведоштво дека на некој дедо му бил на голи оток, само по форуми среќавам такви сведоштва. Баш е сомнително.
    Ама добро, не е тоа темата.

На Valas, SuperGirl24 и Waka-waka им се допаѓа ова.
  10. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.023
  11. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.466
    Допаѓања:
    33.817
    Во Битола некој функционер на СДСМ е погоден со куршум...
    Иначе го слушнавте Бени?

12. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337
    Никпј не ти е крив штo ти читaш сaмo фoруми a не и сведoштвa нa Мaкедoнци кoи сaкaјќи јa oбединетa Мaкедoнијa лежеле зaтвoр oд прoјугoслoвенските мaкедoнчињa удбaши.
    Рoдoљуб Анастасов- еден oд нaјгoлемите Мaкедoнски уметници. Oснoвaч нa енфoрмелoт вo Југoслaвијa, влезен вo 100те нaјвлијaтелни луѓе вo oднoс нa уметнoстa нaдвoр oд САД спoред aмерикaнскиoт институт зa уметности. Дoбитник нa нaгрaди oд Фрaнцијa пa се дo Јaпoнијa. Oсуден нa 5 гoдини зaтвoр нa Гoли Oтoк пoрaди пaтриoтски идеи кoн Мaкедoнијa.
    Мире Анастасов- член нa првoтo зaседaние нa АСНOМ, висoк претстaвник нa народнoтo сoбрaние вo прегoвoрите зa oбединувaње нa Мaкедoнијa и кoмуникaцијa сo претставниците oд Пoлскa, Бугaријa, Романија пo oслoбoдувaњетo нa Мaкедoнијa.
    Акo ти си недoвoлнo едуцирaнa слoбoднo мoжеш дa гo прaшaш чичкo гугл кoи се oвие двaјцa пa ќе пoднaучиш нештo. Дa дoзнaеш кaкo oни и нивните семејствa ппминувaле низ тaa гoлгoтa. И јaс сум рaстен сo кoмунистичкa прoпaгaндa вo мoетo семејствo се дoдекa не се сретнaв сo мнoгу пaрaдoкси oд нaследниците нa кoмунизмoт. Нa пример: зoштo мoјoт тaткo кoј беше избркaн oд Железaрa зaеднo сo 10000 работници секoјдневнo прoтестирaa a нa избори глaсaa зa истите кoи им јa лaпнaa фaбрикaтa зa ич пaри a нив им удријa клoцa??!?!?

На Elissa, Magnolija и Abeja им се допаѓа ова.
  13. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.653
    Вмро полека станува Тито, ама вас ви одговара оти сте пионерчињата.
    И јас сум против тоа титовско време, бљак. После ќе кажат сега многу сме се замарале со политика, еееее дали тогаш би смееле да се замараме.

На ninja35 и theowndemon им се допаѓа ова.
  14. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Секој кој работел против уставно лежел во затвор. Тогаш такви биле законите. Во уставот на СФРЈ стоело дека секое осамостојување и отцепување на било која од републиките е противуставно.
    Во СФРЈ такви биле законите и уставот.
    Во СФРЈ Македонија доби државност, доби своја православна црква, доби право секој да се кажува и чувствува Македонец, и тоа не е ништо лажно, слободно отвори и види на чичко гугл ќе ти каже кога е Македонија остварена најмногу како држава и кога добила државност. Во времето на СФРЈ со СФРЈ пасош си го шетал светот каде сакаш, никој не ти барал ни гаранција ни виза, а знаеш ли зошто?
    Зошто на Швеѓанин не му бараат виза никаде? Затоа што каде и да оди луѓето знаат дека никаде нема на црно да им остане, туку му е убаво во матичната земја, ќе си се врати таму од каде што е.
    А додека денес со Македонски пасош, секаде ти бараат визи и гаранции дека нема да му ја киднеш и останеш на црно, затоа што светот не сматра за мизерија. Денес пола Македонија сонува да извади БГ пасош и да ја кидне, луѓето се приморани да се пишат Бугари, а во СФРЈ го шетале светот слободно како Македонци.
    Денес на пример, ни прават Република Илирида на сред држава, имаат своја патрола, и патролираат на места населени со Албанци и никој не им писнува. Додека во СФРЈ се знаело, кој работи против уставно и против државно, тој ќе си оди во затвор. Не сум јас крива што такви биле законите.
    Денес на границата со Косово слободно си влегува и излегува кој сака, наоружан до заби. Во сфрј немало така.
    Јас не сум растена во комунистичко семејство, ниту татко ми ме учел да ја сакам Југославија, сама се интересирам и читам за тоа време, и ти кажувам факти и вистини.
    Јас не лажам дека во сфрј е изградена Македонија во модерна земја, и дека и ден денес ги користиме добробитите од тој систем.
    Возиме по патишта изградени во тоа време, користиме струја од термоелектрани направени во тоа време, вештачки езера направени во тоа време, водовод направен во тоа време, училишта, универзитети, болници, железница се е од тоа време. За 25 години Македонија не само што не мрдна напред туку потона во жива кал.
    Треба да бидете среќни сите дека по некој основ не зел стариот да не среди, нејќам да мислам со оваа небитна геограФСКА позиција која Македонија ја има, да останела сама на себе. Денес ќе сте биле горди Бугари или ќе сте играле Сиртаки.
    Јас ништо не те излажав ниту измислив. Слободно гуглај ги овие работи, и на овие работи имаш и по интернет живи сведоци, во твојата околина твоите баба и дедо, твоите родители, комшии сите се сведоци на тоа време.

На LollySky и SuperGirl24 им се допаѓа ова.
  15. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    260.986
  16. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    На Annath, calliope, P.S.love и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Мислиш на полицајците им се седи таму во таа гужва и непредвидлива ситуација, нон стоп на штрек ?
    Ама тоа им е работа и за тоа се платени, од тоа ја прехрануваат фамилијата !
    И јас да конкурирам утре за полиција, однапред ќе ги знам правилата и задачите, и тука нема лабаво.
    Во еден маркет да работи спротистави му се на шефот, ќе леташ од работа, а не пак да кога си во полиција, војска.
    Кое безредие и закана за безбедност би биле ако полицијата и војската си прават онака како мислат самите ? А, и во нив ги има од сите партии, да се разбереме.

Потоа, од сите слики и видеа кои ги гледав полицијата е мирна, крајно коректна. Ама фрчат слики од една жена им се силела, некој друг не знам каков гест направил.
    Замислете како им е ним, седат мирно, подголтнуваат на секакви провокации и педантно си ја вршат работата.

Жалосно е да ги чепкате оние кои се грижат за нашата безбедност и кои одат директно во смрт, како последниот случај од Куманово, кога сите лелекавте и жалевте по убиените, а сега по истите плукате.

Значи не можам да разберам колку некој може да биде глупав за да не може да разбере што значи полиција, нејзина задача и одговорност.
    А, најмалку да ги спуштат штитовите, за што, за да ги извалкате со боја, да ги гаѓате со камења, а крај краева во сите протестанти колку хулигани ги има (во буквална смисла, за жал, и ја грдат сликата на оние нормалните).
    Па, и тој Здравко С, кој доби домашен притвор, па по однесувањето тој човек не е да го пуштиш на улица. Да се плашиш од такви луѓе со такво безобразно нецивилизирано однесување.
    На снимките се виде која агресија и насилство ги има, а сега сака на слобода за пак да прави глупости.
    Јас не протестирам на ничија страна, ама да сум на некоја, не би сакала такви луѓе околу мене.

На Dust, Abeja и daylight им се допаѓа ова.
  18. Strumka22

Strumka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    2.446
    Читам сега најнови информации Заев, почна пофтоно да ги врти случаите Смилковско Езеро, Никола Младенов, Нешковски.... Па чекај, нели он ги предаде сите матрејали во СЈО? Како тоа сега ќе објавувал пак? Јас сум уверена дека блефира за да издејствува одлагање на изборите, но свесен ли е дека ќе ги сврти и своите против себе? Па добро човече, никој не пие нафта, за да ти 2 години се играш со народв злоупотребувајки 3 страшни судбини. Рече ќе се случел народ, ќе се случел најмасовен митинг..... Ако продолжи вака веројатно ќе успее да го направи невозможното да ги сврти сите против себе.
    Она од што одсекогаш сум се згрозувала е злоупотребата и газењето преку мртви за да се дојде на влас.
    Пушти ги лугето да си почиваат во мир, ваљда имаш од толку матрејал нешто за економија криминали... а не да злоупотребуаш нечии судбини. Истово го збореше и пред година дена и што слушнавме? Буквално ништо. така да колку повеќе се глупира со овие теми кои задираат во мегунационални односи, толку повеќе ја поткрепува тезата на Мирка и Латас дека единствена цел му е дестабилизација.
    Не е далеку н денот коа ќе им скурчи и на мегуародната заедница, о и оникенат раце од него не му бега ќорка.

19. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477

:)

На Bozica1980, P.S.love и zhap4e им се допаѓа ова.
  20. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.062
    Допаѓања:
    9.164
    2 недели брат ми ме има "заразено" со песната :D Од збор до збор е точно така!]:)

"Систем те лаже,
    не веруј шта ти каже.
    Овај живот је борба,
    од роџења до гроба,
    зато УСТАНИ ОДМА!":fubar:

На blueberry93 му/ѝ се допаѓа ова.