Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.100
    Допаѓања:
    12.835
    Што мислите како кризата ќе влијае на економијата, парите во банките, кредитите, работните места?

2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.493
    Допаѓања:
    97.042
    Не само на УЖ, туку сите членови и активисти вработени од дотичната партија плаќаат членарина. 1000че за 3 месеци ако добро ме држи сеќавање. И тоа, ако немаш платено, координаторот на партијата, градоначалникот или кој веќе го води состанокот ТЕ ЧИТА НА ГЛАС ПРЕД СИТЕ и добиваш рок до кога да платиш. Е така оди бизМисот, плаќаш како на поп.

На galapce и ninja35 им се допаѓа ова.
  3. FilipTraum

FilipTraum Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2016
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    64
  4. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    2.947
    Прочитај ја датата на таа статија, од лани ова време е :D
    Од фокус, од 28-4-2015 а не од годинава

5. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477

македонското лавче aka Џими Пејџ, клоца газови.:rock: Жал им е што некој вандализирал и "уништувал" нешто што е платено од свој џеб, а тоа што се субвенционираат вакви глупоштини, тоа нема везе. Ако :wasntme:
    Поједе ме туџа срамота, не можев да го дослушам текстот, не знам за вас. :D

На theowndemon, Bozica1980, Priroden и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.100
    Допаѓања:
    12.835
    Економисти, банкари на форумов, пишете што со економијата по оваа криза, што со кредитите, каматите, депозитите?Овој дел од кризата најмногу ќе не погоди.

7. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    2.947

се двоумам што е поглупо од тоа и ова :D

денес сме во кампањата за 5 милиони САДНИЦИ :inlove::inlove::inlove::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

На blueberry93 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.021
    Вработува!! , само активни сендвичи.

На Nausicaa, galapce, fighter и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Лепен,сечен и монтиран "сендвич"...аманет за наредните генерации од џеб што ќе двојат за да опстојува сендвичот во Министерството за труТ.

На Bozica1980 и Yipman2 им се допаѓа ова.
  10. sagittarius57

sagittarius57 Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2013
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.269
    Да ве посетам, да се испукам и олеснам на душата, оти се запалив на Иселенички визи, па да довршам за нашата мила земја :D Порано бев некој вид на “фанатик“ на вмро, се радував кога ќе победеа, иако не бев ни политички активна туку така на некој начин си имав завземено страна, пошто кај нас нели секој е поделен на ваков или таков начин и од мали нозе слушаме и “учиме“ за политика.. Не им ги разбирав проблемите на домашните можеби и не сакав да ги разберам, тато носи - мама меси, што ние гајле за друго. Откако се осамостоив, почнав сама да се борам во животот, низ институции, проблеми, сватив и дома што се случува, а богами и во државава. Години наназад се среќавам со секакви влечкања низ институции, одложувања, ветувања и ред други работи, па време беше да свртам нов лист во однос на политиката ( инаку одев на трибини за одредена тема, каде што имаше преставници од министерствата и соодветните институции, сите ми оставија тел. број и со зборовите “ слободно барај не ако имаш проблем нешто, ќе се обидеме да го решиме бла бла “.. абе луѓе не креваат телефон, не одговараат на пораки, не дека се надевав многу, али ај си реков до толку зборуваа може па ќе излезе и нешто на добро, ама џабе ). И ако ме прашувате сега за кој сум - епа за никој да ви кажам. Толку сум изреволтирана, разочарана од сите, ама кога мислам на сите значи стварно сите партии. Ни треба нова сила, нови фацки во политиката и некој кој би се борел за народот ( тешко тоа дека ќе го гледа некој народот, пред својот г** ама ајде де пак да кажеме дека се надеваме, ќе поверуваме на нешто ај.. ) Не дека не ја сакам државата и те како ме боли кога ќе се спомне тема за името. И јас сакам подобра иднина тука..

11. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.053
    Во буџетото има пари уште за плати и пензии за јуни. Што ќе биде после? Кредити нема, нашиве банки се празни? Се плашам...

12. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.053
    во ваков дух сака да живееме Никола Груевски, дегутанто, смешно, срамотно, којзнае и колку пари се фрлени на спотов. (овој спот и песна се субвенционирани од владата)

На fighter му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Ако до 15ти мај не се повлече аболицијата и не се реализира договорот од Пржино, и формирање на техничка влада, повеќе нема кредити од Светска Банка и ММФ, а исто така, каматите во домашните банки ќе рипнат до небо. Кој си има кредит со повреме нека си го отплати, оти тоа е.
    Ги жалам овие што аплицираа за купи куќа - купи стан, 20 години нема му се мислат... ќе ги молзат банките.

На galapce, anel, LollySky и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Кредитите што се во тек се земени со писмени договори со кои деловната Банка гарантира некоја си каматна стапка и отплата на кредит по однапред утврдени ануитети, така да тие што земаа поволни искористија.
    Народна Банка ја ,,зголеми цената,, на благајничките записи и на задолжителните резерви , а со тоа започна т.е. рестриктивна монетарна политика, што значи дека (просто објаснето) ако досега банката имаше 500 000 евра на располагање за да дава кредити мораше да остави во Народна банка задолжителни 350 000 евра (за во случај ако рокне банката да има од што да се прави исплата), сега за 500 000 евра треба да остави во НБРМ на пример 480 000 евра.
    Тоа ги ,,рипа,, каматите на кредитите во банките (т.н. скапи пари)
    Ќе има кредити, ама ќе се заоштрат критериумите за давање кредит (со цел да нема лоши пласмани на кредити) а и ке се зголени каматната стапка.

Се извинувам на опсежното излагање, ама оваа тема ми е специјалност :bow:

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, oblace1, ninja35 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    @referentka да, но со договорите за купи куќа, купи стан, државата гарантира одредена каматна стапка во првите 4 години. А тој кредит не можеш да го отплатиш предвреме.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Така е, во право си, заборавив за нив дека има такво ,,правило,,

Купи куќа купи стан не е дозволено да го отплатиш пред време, така да....мисли му ја...и да настапи некоја инфлација и куќата да стане ,,безпари,, ти ќе си плаќаш поштено рата од 25-годишен кредит.

На ЈеленаЏиш му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Да, јас и мм се интересиравме за таков кредит во прво време, и нели, јас со економски факултет си викам, ахааа 4 години гарантирана стапка, а кредитот пример на 25 години, а не можам предвреме да го отплатам...
    отидовме јабана... и се откажавме од идеајта.
    А вчера прочитав на Дојче Веле дека доаѓа специјален пратеник од Германија да не оправа, а чешмата кврц, нема веќе пари... се спрема нешто, не знам.

На LollySky, elimkd и referentka им се допаѓа ова.
  18. anel

anel Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.938
    Германија има капитал во оваа држава, нема да дозволи така да и пропадне или некој да си ги наполни џебовите. Моментално Македонија во европските бизнис кругови се води како најкорумпирана држава во Европа, која предолго е оставена на милост и немилост на оваа влада. Има германски капитал во фирма чии двајца директори се аболицирани од Иванов. Такви мега скандали не смее да си дозволи. Време е некој да ги потегне за уши нашиве политичари и добро е што некој сеуште се занимава со нас. Треба да се плашиме кога на Европа веќе и стане сеедно што се случува тука, тогаш значи сите дигнале раце од ова парче земја.

На zhap4e, galapce, Bozica1980 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.174
    @referentka Рефке, ај за лаиците како Јас едно објаснување....
    ќе ми се качи висината на ратата од потрошувачкиот кредит со девизна клаузула ? :^)

20. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    13177264_1565476077086456_1963910948813141687_n.png

На Askopje му/ѝ се допаѓа ова.