Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    1.Ова е мапа а не шкртаница и може да се најде насекаде, а не само на Википедија.

2. Пак ќе кажам тоа што во мал период одреден дел од територијата на Република Македонија била дел од Античко Македонското Кралство, не значи дека и Античките Македонци живееле на таа територија.

3. Ние сме Словени пред се затоа што во најголем дел имаме Словенска крв, и по 100-ти пат ќе кажам дека тоа го имаат потврдено сите локални и светски експерти.

4. Се чувствувам и Македонец и Словен, ама не Антички Македонец и затоа не сакам да бидам ставен во иста група со луѓето кои се чувствуваат како Антички Македонци, ниту пак ги сметам за блиски овие луѓе.

5. Моите тези никој ги нема побиено затоа што не е можно да бидат побиени, изворите ми се одлични и тие секаде велат дека Македонците имаат Словенско потекло.

Последна измена: 5 ноември 2016
  2. Artista

Artista Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    697
    Можам да ти постирам слики од словенски народи, па и те како можеш да видиш колку Македонците имаат доминантно словенски гени. Темните бои на очите, темниот тен, дебело црната коса, нискиот раст не се одлика на вистинските Словени.

3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.492
    Допаѓања:
    183.884
    Ок, дај ми извор, а тоа да не е википедија. Да е академски. Дај ми историчар, археолог, книга, призната во светски рамки. Сакам да видам врз што ти се базираат тврдењата, иначе вака како пијан за стап си.

4. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.519
    Допаѓања:
    18.510
    Лелее ич не следам политика и не сум политички определена, сите ми се исти и Грујо и Заев, и сите останати позади нив, секој си гледа за себе и сите лажат и крадат.

На Olimpija17 и fallenangel им се допаѓа ова.
  5. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Со нив се споредувам по расата, крвта, јазикот, културата и тн., колку што знам сите Словени припаѓаат на белата раса, имаат доминантно Словенска крв, зборуваат Словенски јазиции и во најголем дел културата им е Словенска. Еве ова е добар сајт за Словените, посети го, ќе научиш некои нови работи. http://www.slavorum.org/

Јас не реков дека ние не сме мешани и дека 100% сме Словени туку дека во најголем дел нашето потекло е Словенско, а инаку не може на Влав, Ерменец или Ром мајчин јазик да му биде Македонскиот, а секој може да се попише како сака, па на последниот попис во 2002, многу Роми и Македонци со исламска вероисповед се попишаа како Албанци или Турци.

6. Artista

Artista Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    697
    Старо Словените припаѓаат на ариевските, т.е. индо-европските народи, но колку од денешните Македонци и Бугари се дел од тие Старо Словени? Тоа и јас ти кажувам. Како можеш да се споредуваш со некој по крвта и расата кога ти не личиш на него? Земаш еден Полјак со сини очи, светла коса, светол тен, висок и до него ставаш Македонец со темни очи, темен тен, темна коса и со низок или среден раст. Како таа крв е иста?

Многу Власи и Роми христијани се имаат претопено во Македонци. Драган Којиќ Кеба и Владе Дивац се српски Цигани кои имаат Србинки жени. И нивните деца утре ли ќе тврдат дека имаат доминантно словенска крв, а ќе ја негираат циганската? Тргни ги ти на страна Македонците муслимани. Кај нив секое семејство има по некој Турчин или Албанец за роднина. Тие припаѓаат на тој блок културно и верски. Јас со еден Македонец муслиман не делам ништо заедничко освен јазикот.

На Rama и Vitaly им се допаѓа ова.
  7. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Јас си се смејам ама не е за смеење работата, искрено жал ми е за тие што се приморани утре да одат. Жал ми е бе луѓе.
    Пред мои очи гледам што прават како им се закануваат и жал ми е. Ајде тие од ск што се ок, ама другите што треба да патуваат... Жално е.... Единствен слободен ден им е утре и наместо да се одморат тие МОРА да одат.
    До кого вака? До кога ајде? Диктатура права у пичку матер нека се гони.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.955
    Допаѓања:
    14.021
    Кој каде треба да оди? Не сум во тек

9. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    7.564
    Па нели вмро-дпмне ги собира;)

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  10. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Во сала Борис Трајковски, појма немам зошто... дали нешто годишнина им е жените вмровки, дали не знам што, битно од пред 2 недели сите знаеа дека МОРА да одат.
    Посебно сите нововработени инаку ќе летаат од работа.

На celineparis и LollySky им се допаѓа ова.
  11. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.955
    Допаѓања:
    14.021
    Да, видов сега кај фиреркана Рангелова на страна.

На fighter му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Еве ова го има кажано Блаже Ристовски, еден од најпознатите Македонски историчари и член на МАНУ.

„Вистина, основната маса на денешниот македонски народ се Словените што дошле на овој дел од Балканскиот Полуостров главно во VI и на почетокот на VII век, но и покрај сите погроми тие не го нашле овој простор наполно испустен: апсорбирајќи делови од затечените народи (антички Македонци, Илири, Траки, Грци, Римјани, прадедовците на денешните Албанци и Власи и др.) Словените ја апсорбирале и нивната култура и при тоа смешување постепено се создавал народ со претежно словенски етнички елементи, со словенски јазик и словенско-византиска култура.

Овде имаш и книга од него насловена: Македонија и Македонците.
    http://www.makedonika.org/mp_1.pdf
    Еве уште неколку книги напишани од странски историчари во кои што секаде не нарекуваат Македонски Словени или Словенски Македонци.
    https://books.google.mk/books?id=lt0qaQLjtI0C&printsec=frontcover&dq=MAPPING MACEDONIA&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjoxPXzpZLQAhXEVRQKHag0Dr0Q6AEIJDAA#v=onepage

https://books.google.mk/books?id=kf...EIVDAI#v=onepage&q=Slavic Macedonians&f=false
    Бидејќи оваа книга е доста обемна, можеш да го прочиташ овој дел во кои се зборува за Македонците, а оваа реченица е најбитна бидејќи тука се зборува за нашето потекло.
    The present borders of the modern Former Yugoslav Republic of Macedonia, whose people are mostly of Slavic ancestry, were defined in 1913.

https://books.google.mk/books?id=6NjgAwAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=The South SLav Conflict&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjf5pbwqZLQAhVKJsAKHaNHAKYQ6AEIGzAA#v=onepage&q&f=false

Мислам дека овие се доволни, имам читано и други ама не може сите да се најдат на интернет.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.650
    Но :!: Словените се делат и на источни словени, јужни и така натаму.. поминале многу години, неможе сите да се исти.. Еве јас сум полјак и таков сум како што го опиша полјакот погоре, се разликувам од вас македонците. Јас со македонци и срби не правам разлика, за мене како народ се сосема ист, неможам да ги разликувам додека не прашам што е... Словените биле поделени во повеќе племиња, не биле едно така да неможе сите исти да бидеме, а и со текот на годините сме се измешале, мислам за тука, во Полска не се меша народот, реткост е тоа. Е сега ако велиш дека македонците не се словени, мене па воопшто не ми личат на антички македонци како што се тие опишани по книгите.. :)

На Tanjamm, Rama, anaja1 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Баш така, поминале векови и оддалеченоста си го прави своето, на почетокот сите Словени се разбирале меѓу себе ама потоа Јужните Словени си развиле свои дијалекти, исто како и Источните и Западните.
    Како што кажа ти Словените се делат на три подгрупи, Јужни, Источни и Западни Словени, Македонците бидејќи се Јужни Словени нормално дека се најслични со останатите Јужни Словени, ама исто така имаме сличности и со Источните и Западните Словени, кои се помалку изразени заради оддалеченоста со нив, ама сепак гените и на Јужните Словени (меѓу кои и Македонците), и на Источните Словени и на Западните Словени се Словенски, јазикот е Словенски, културата и тн., и затоа пред се треба да имаме почит кон овие народи, а потоа кон останатите Европски.

@Artista јас имам сино-зелени очи, светло-кафеава коса, висок сум 1.80, сега Јужен (Македонец), Источен (Русин, Украинец, Белорус) или Западен (Појлак, Чех, Словак) Словен сум? :^).

На Rama и Vitaly им се допаѓа ова.
  15. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    7.564
    На таа Рангелова сум алергична:punch:

16. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.204
    Има доста воочливи разлики. Висина, лик.

Има и Полјаци со темни очи, коса и тен. Не се тие како Исланѓани, или Естонци на пример. Словените одамна важат за расно поизмешана група од германските и балтичките народи.

Чекај, ти ова сериозно? :D Александар спаѓа меѓу највлијателните личности во човековата историја кои го промениле и обликувале светот, едно од најзвучните имиња на сите времиња, стратешки гениј чии тактики до ден денес се изучуваат како основи на војувањето... цела планета знае за Александар ВЕЛИКИ, сите можни релевантни листи на најпопуларни историски фигури го сместуваат во топ-10.
    Не земај здраво за готово нарачани генетски „истражувања“ кои ги презентираат во сител вестите. Секако дека денешните Грци не се директно поврзани со Античките Македонци, бидејќи оттогаш поминаа две илјади години, а територијата каде што живеат е раскрсница на цивилизациите и претрпела многу миграциски процеси... АМА истото наведено во болдот важи и за денешните Македонци (ако не и повеќе, зашто кои сакаш мапи пребарај ги, сите исто сведочат кое било јадрото на македонската држава пред нејзината експанзија и окупирање околни територии)

Од моја страна, извинување за офф. Мислењата би требало да бидат преместени :)

На Vitaly и LollySky им се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.492
    Допаѓања:
    183.884
    Ако ме читаше внимателно ќе сфатеше дека мојот коментар беше реплика и се однесува конкретно на територијата која што ја освоил. За неговото влијание, ова што го пиша, се сложувам со тебе. Сител не пратам. Ниту гласам. Не ме етикетирајте.

18. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.955
    Допаѓања:
    14.021
    Ти текнува кога сама на себе на Facebook си искоментира "Браво Дани, одличен проект"? :D :D

19. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    7.564
    Не ја пратам на фејс.:D

20. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    срамота е едно ДЕРИШТЕ да ти биде претседател на унија на жени!
    Па нели е тоа навреда за многу жени интелектуалки и професионално реализирани во таа партија?!