Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.250
    Допаѓања:
    176.253
    А шо е уствари разликата меѓу англиски, француски, италијански, албански и германски?
    Имам три од петте учено, доколку би имала шанса би зела уште еден. А немам луѓе околку мене кои се ни од Франција, ни од Италија, ни пак познавам некој, ама имав желба да знам јазик.

На Dgirlll, Nausicaa и izmislena им се допаѓа ова.
  2. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Среќо не сум од Скопје. И учев албански, да. И секој јазик кој го познаваш ти е предност. Никогаш не знаеш дали и кога ќе ти затреба. Жал ми е што не го користам па го заборавив.
    Per Jete (ne Yete) значи - За живот. :)

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  3. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    1.583
    Стварно ако толку беа против двојазичноста ВМРО оти не ја укинаа овие две години ? Или ајде сега за кампањи и реклами ќе го користеме тоа . Не сум за СДСМ ама луѓе двојазичноста веќе одамна постои.

На Rama, LollySky, steffriss и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Нема да ми е предност.
    Нема да го учам.
    Тилот кога ќе си го види Заев тогаш ќе го научам.
    Не жали толку може ќе почне да се употребува во блиска иднина.
    Повеќе несакам да го коментирам ова.
    Се изјаснив.
    Кој му е мерак нек моо.

На okcenzi и Rama им се допаѓа ова.
  5. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.413
    Допаѓања:
    77.861
    Ако толку да знаеш што е разликата ќе ти ја кажам. Во оние места каде што има Албанци ќе се зборува само албански. Сега кога сеуште не е официјален албанскиот па се случува да ти зборува само албански, а кога ќе стане официјален алабански нема да ти гугнат македонски е тоа е разликата.

На okcenzi, Rama, Chica.Loca и 4 други им се допаѓа ова.
  6. teddytea

teddytea Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2016
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    88
    @Nausicaa Точно, постои во средини кадешто Албанци се над 20% како Тетово, Гостивар, Куманово, делови од Скопје според Рамковниот договор..
    НО, реално Албанците во Македонија се 16% и сега се случува еден парадокс кадешто ќе има најмалку Албанци во парламент во историјата на Македонија (само 20 пратеници вкупно) а ние сме најблиску до воведување на двојазичност на цела територија. Не ни е крив никој друг туку самите тие што гласаа за Заев и ветувањата за кантонизација и двојазичност.
    Не би сакала децата да ми зборат Албански затоа што некој го дал газот под кирија за сопствен интерес :x

Што се однесува до ВМРО, си добија убав политички шамар за освестување и промена на досегашната политика на форсирање на некои работи што народ не ги сака и вработување на некадарни партиски луѓе низ институциите.. се надевам ќе ја сфатат пораката од избориве :!:

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.266
    Само сакам да прашам кој победи? Ништо не следев дома ни моиве немаат појма

8. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Ништо, ама баш ништо немаше да биде битно и ќе беше многу лесно, ако не се злоупотребуваше заради купување гласови, стварање тензии и конфликти..билдање национализам...соништа за големи и етнички чисти држави. Да, инаку, јазик ко и секој.

На okcenzi, Bender Rodriguez, sia.bella и 4 други им се допаѓа ова.
  9. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Ајде пак.
    Направија фатална грешка и крај.
    Во многу погрешно време најдоа да си ја рекламираат нивната СОВРШЕНА програма, па затоа не добија ни еден пратеник.
    Во вакви бурни гласања нашле да изигруваат самоуверени уривачи на власта (facepalm)
    Колку мртва трка беше и замисли левица гк зададе последниот удар за помош на дуи и вмро.
    Да, секој има право да гласа. Некој за режимот, некој против режимот...

Заев ќе се реклмирал со нивната програма :^)? Мислиш тие ќе се изрекламираа покрај него, ќе освоија еден пратеник, па после нека земаа замав.
    Ама помина веќе и си останаа со прстот во уста, со најмлку гласови.

Абе пиши пропало е земјава, нема што да се зборува веќе.
    Се радуваат дека гласале за убијци, прославуваат дека победиле криминалци (facepalm)
    Зар на неписмен народ му пуштаат бомби и слични срања?

На Rama, LollySky и blackwave им се допаѓа ова.
  10. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    1.583
    Гледај со каков народ делиме воздух што гласаат за криминал та остај левица они си беа и против власта ама не се сложуваа ни со СДСМ. Многу што беа за Левица гласаа за СДСМ ама ете оние др. се побројни и сеа шу прајме?И искрено подобро што не се здружија со СДСМ оти после 4 години нема ни да ги гледаа на гласачкото лифче ќе беше оно овие се пиончиња на СДСМ прескокни ги .. Убаво си знаат што прават е сеа тоа што имаме шут народ и што покрај се го избра стариот режим тоа не можеа да го предвидат.

На Rama, Bender Rodriguez, LollySky и 3 други им се допаѓа ова.
  11. blackwave

blackwave Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2014
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    1.819
    Два пратеника им вети Заев, ама го одбија зашто се појавил Бранко на митинг, а Бранко им ги избркал татковците од работа. Ништо поразлично не размислуваат од вмровциве. Не гледаа да се бутне режимот, туку глумеа многу паметни, самостојни, и горди. Ете им, нека си вадат сега уште повеќе очите меѓусебно.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.763
    Допаѓања:
    38.756
    Ќе зборувам во мое лично име,зашто не сакам да се ставам во ист кош со тие што им се поклонуваат на оние кои нарачуваа фамилија да загине по пат,кои безмилосрдно се смееја за Мартин,замачкуваа очи за Смилковско,не се наватија на тагите и болката на мајката на Тамара...
    Зошто бе да ги гласам,кога во очи ми кажуваат дека за мене нема работа,дека не сум блиска со никој нивни,дека брат ми се спотивставува на нивниот режим по социјалните мрежи,дека татко ми и дедо ми биле социјал демократи...Дека на никој не му е важен мојот просек од над 9.5....Може и другите да се бетар,но овие веќе се гледана епизода и не сакам да се повтори.
    Во однос на јазикот,што ми вредеше мене како Македонка,8годишно учење на француски јазик?Што фајде имам јас од него?КАде да го употребам? Зар документиве до сега,од пошта,здравство итн беа пишувани на друг јазик?На албански се пишувани.
    И радо би избрала,во тоа време,наместо француски,да учам албански,да знам да прочитам документ,да се разберам со луѓе,на пример ако отидам Дебар,Гостивар,Тетово...

На Rama, LollySky, softy1 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Сега со една колешка, од ДИк поставена вчера, ми вика 52 имаат СДСМ, викам па кажуваат 49, ми вика остај шпекулации се:?:, уште од вчера наводно било кажано дека имаат 52

На JuLleE, referentka и allaround им се допаѓа ова.
  14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Не гласав, на жалост не бев во можност, иако будно ја следев ситуацијата.
    Од друга страна некако не се ни чуствувам удобно да го искористам гласачкото право знаејќи дека не сум во Македонија и не живеам со последиците од мојата одлука.
    Колку и да е значењето на тој еден глас минорно, ете, имам чуство на непријатност по тоа прашање.

Во врска со левицата.
    Го знам Апасиев од средношколските и студентските денови. Маркантен лик кој се надевам далеку ќе стаса во својата политичка кариера и нема да го изгуби оној жар кој од секогаш бил својствен за него.
    Калкулации сто. Вака требаше, така требаше...
    Верувам дека голем дел од нивните симпатизери не го дадоа гласот за нив бидејќи беа под притисок за губење на некакви бенефиции или работно место, други мислеа дека нема да направат некаква суштинска разлика па сепак се одлучиле за еден од двата големи блока.
    Мислам дека за наредните избори ќе ја постигнат потребната политичка зрелост, надокнадат за недостатокот на политичко искуство и со понатамошно презентирање на својата програма ќе растат и како партија а со тоа и нивното гласачко тело.

На Rama, sparklie, sia.bella и 14 други им се допаѓа ова.
  15. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Што Заев и СДСМовските пулени направија да изградат некакви партнерски односи со Левица, еве. Ги следиш пулените од СДСМ на фб? Надвор од фб? Од формирањето на Левица па навака? Ги следеше егоистичните настапи на ЗЗ после секој од протестите за рушење на режимот, препишување победи на лично конто? Бидејќи, од она како се понашаа, изгледаше ко Левица да не им треба. Фокусирани беа на распад на Левица.. и во пет до дванаес требаше некој во Левица да рече, одиме за победа над режимот со ЗЗ оти му требаме на ЗЗ. цц Да се одлучеа „по со време“, по ок ќе беше. Вака...
    Е, Левица неискусни. Точно. Стратегија не можат да изградат, ами СДСМ не размислуваше на избори сиов период? Не се бореше за тоа? Не мислеше дека и требаат партнери од помаливе партии? Оти си ги рушеше односите со потенцијалните партнери.
    Левица на изборите не настапи со амбиција дека ќе стане мандатор на нова влада. Не се бореше за министерски фотељи па по секоја цена да коалицира со СДСМ. Левица не се само Апасиев и пар други личности, туку и многу неопределени луѓе кои имаат еднаков глас во одлучувањето со останатите. И тие, на ниедни избори не гласале и не би гласале за ваквото СДСМ. Кога од партиите што ги поддржувате ќе почнете да барате и да очекувате поинакви лидери.. можда и ќе се урне не само режимов, ами и режимите. Во периодот додека СДСМ и ВМРо беа во влада што точно видовме во администрацијата? Колку точно луѓе се напикаа на секакви позиции преку ноќ? Тоа беше поразличното кое го нуди СДСМ? Их.

На Someonespecial, Rama, Bender Rodriguez и 7 други им се допаѓа ова.
  16. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    57.130
    Ај, пак.
    Како не ви е јасно дека ако не сака да коалицира пред избори - нема да коалицира? Како не ви е јасно дека ова не функционира под принуда?
    Како тоа не ви е јасно дека тие што гласаа за Левица не сакаа да гласаат за СДСМ? Како не ви е јасно дека ова не е двопартиски систем?
    Како можете со тие приказни дека ви зеле гласови кога тие гласови никогаш не биле ваши? :| Да не беше тажно, ќе беше смешно.

На Someonespecial, Bender Rodriguez, sparklie и 12 други им се допаѓа ова.
  17. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Мaкеднoчетo ќе гo прoдaде глaсoт зa 1000денaри.Тaкa беше минaтите избoри,тaкa и сегa.И дaј не се прaвете декa нее тaкa кoгa мн дoбрo знaеме ситееее кaкo се oдвивa се.Фрчaт телефoни,зaкaни.А десет гoдини нa влaст.Зaштo не гo исфрлијa aлбaнскиoт јaзик кoгa веќе се фaќaте зa двoјaзичнoст,некa збoрaт вo сoбрaние сaмo мaкедoнски.Тетoвo е цел aлбaнски грaд,некa не биде тaкa aјде,фaкултети сo нa aлбaнски јaзик.И сите мн дoбрo знaеме кaкви се кaдри влегoa нa рaбoтa.Утре тие држaвa ќе ни вoдaт,или пoлицaјчињaтa штo влегoa сo книшки ќе те зaстaне утре ќе ти глуми лудилo.Дa се зaпрaшaaт првo oдредени тукa штo глaсaa(Oпштинa Јегунoвце)нaјмн членствo oд ергени oд пo 50гoд.кoи дремaт пред прoдaвници,oблoжувaлници,и зa ситнa пaрa сегa трчaaт глaсoви дa дoбијaт.Зaштo неспoсoбен кaдaр пикнaт нa рaб пa му не му пaпa гзoт дa изгуби зaштo немoже пoсле дa клaти врaтa и дa земе плaтa.Зa се имa крaј.

На Rama, LollySky, macka91 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. blackwave

blackwave Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2014
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    1.819
    Не би сакала да го ширам муабетов за Левица. Знам многу повеќе за нив отколку што јавно се знае, а не би сакала да го расправам тоа овде. Затоа, мудро ќе си премолчам. :)

19. Irreplaceablee

Irreplaceablee Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2016
    Пораки:
    646
    Допаѓања:
    10.379
    Јас кога покушавам да му објаснам некои работи на вмровец, ама IMG_20161211_155601.jpg

На Rama, andromedae, LollySky и 6 други им се допаѓа ова.
  20. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    1.583
    Јас би сакала да знам ако можеш да се изјасниш? Сигурно не е полошо од ова што го имат направено двете големи партии или грешам?:)