1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.200
    Допаѓања:
    5.147
    @okcenzi prodolzi kade zastanav, edna nasprema site ovde i ne se davaj, ne e ova ednoumie ... mi se cini ne vredi, kako pusteni da se bas za kampanja ama so toa samo vo svojot film se prodlabocuvaat.

На buba4e89, Dvolicen и okcenzi им се допаѓа ова.
  2. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    9.170
    Вмро-Битола! Лично ги познавам сите...и дури се срамам шо ги познавам(facepalm)Шо ќе бранат,од кого ќе бранат,не знам:x Овај Чаки,заврши средно земјоделско( цвеќарско шо велам јас) и то трет степен и од партијата го запишаа на биотехнички факс,арно ама,теле се учи,а не вол. 3 год. е бруцош! И најважно,си го вработија во шумска полиција и зема дупло повеќе плата од мене шо сум со 2 професии:@ За ваков систем на вредности зборате и го браните вие мвро-то?! Ужас!Срам!Катастрофа! Жал ми е шо го делам НЕчистиот воздух со вакви НЕлуѓе (па уште и иднината да ми зависи од нив) Н И К О Г А Ш П О В Е Ќ Е!!!!!
    15442145_1054686697975949_5327813721681531797_n.jpg 15391133_1054686804642605_8933983637211170909_n.jpg

На azelea, celineparis, Pinky97 и 8 други им се допаѓа ова.
  3. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    И мм е вo Арм,министер имaa aлбaнец,кoммaдири,вoдници,имaaт,кoлеги истo сo кoи делaт леб и спaлнa нa стрaжa.Се дружaт,се идaт пo свaдби слaви.Нее дo јaзикoт,верaтa дo чoвекoт е.
    А Тетoвo е двoјaзичнo oдмнa,јaс фaкултет нa aлбaнски учев,вo цел клaс 3 бевме мaкедoнци,се случувaше и пo еден нa предaвaње,сoлидaрнoст,фер,имaше.Акo нештo се менувa,требaлo oдaмнa a сегa кoј и дa е немoже зaштo е кaснo,зaштo дa не живееме мирнo.Зaрем сaкa некoј 2001 дa се пoвтoри?Кoј и дa биде нa влaст првo дa се бoри мирoт дa се зaчувa.

На blackwave, azelea, Pinky97 и 12 други им се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.532
    Допаѓања:
    184.322
    @mariatim моето.. твоето.. не важи, само тие имаат и само тие знаат. Што да праиме.. :)

На blackwave, Pinky97, JuLleE и 8 други им се допаѓа ова.
  5. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Не гласајте за сдсм за да го симнете вмро. Не со таа цел. Нека знаат и двете партии дека не ги сакаме. Не гласајте.
    Јас бев на гласање, ги прешкртав сите за да не го користи некој мојот глас во негова полза.
    Оние кои се од вмро нека бидат по објективни, а оние од сдсм да не глумат лудило во врска со изјавите на канибалот. Тој нема речник бе. Се гледа дека е зинат само за пари.
    Замислете да сите кои се вработени партиски речат доста е, па не сум само јас на светов и да прешкртаат. Пола мил прешкртани ливчиња. Останатите кои канибалот им ветува рабата да го направат истото. Уште толку.

Не можам да ве разберам. Вие викате ке глсате за сдсм за да го урнете вмро. Истото сдсм кое владееше за време на војната, на киднапираните, измачуваните, силуваните и убиени македонци. Кои правеше местенки каде беа убиени приплепските бранители. Живи запалени. Не се заборава. Пола моја фамилија беа бранители. И братучет и зет и сват во 2001 кај тетовко кале беа осакатени. Истото сдсм денес сака да ви ја продаде татковината. Истото сценарио.
    Абе не го почитувам вмро, ама сдсм се најголемо зло. Знаеме како Сорос го финансира, знаеме како косовското подземје го финансира. Ве молам мислете на денес, утре, наредната деценија и век.

На tea20 и Dvolicen им се допаѓа ова.
  6. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.162
    Допаѓања:
    137.264
    СДСМ владееше од 1992 до 1998 и од 2002 до 2006. Така да за време на конфликтот 2001 не беа на власт, Љупчо Георгиевски беше премиер тогаш

На blackwave, Mishela, JuLleE и 4 други им се допаѓа ова.
  7. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Збориш за тетовскиот. Мене тоа ми е штанцање партиски дипломи, а уење ко детска градинка. И прва братучедка моја учеше на тетовскиот и си зеде диплома за да работи во маркет пошто сдсм не ја вработи а сеа трчаше по митинзи пошто и ветиле дека ке ја вработат.
    Ништо лично, да не ме разбереш погрешно.
    Убаво што маж ти го канат по свадби. И нас не канат. Ама ако дојде густо се знае кој со кого е брат ( кај нив важи бесата која си ја даваат).

А во 2001 на власт беа сдсм и како што реков, ке продолжат каде што застанаа.
    Мм беше и во 97 и во2001 и нема акција и немри пропуштено. И са знаете колку ги почитува сдсм, само што ги споменуваат му се поврака. А замисли не е вмровец. Иако има и високо стучно образование поголема функција од сегашната ( па и не е мала) нема да добие затоа што не е партиско поттрчко на вмро, ама бар нема некој неписмен чкљ кој му го уби другарот да му збори на одвартиот јазик и нема да носи двоглаво орле под македнското знаме на униформата и бар нема кој да го убие од зад гбр, онака педерски ко што знаат тие.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  8. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Пукањево во гв започна во 97, тогаш беше убиен и првиот командир тука. Од нив започна. Нели црвенко пракаше армија да тепа?

Деветтојулските настани се случиле на 9 јули1997 година во Гостивар и Тетово како еден од поголемите настани во најновата Македонска историја. По новата териоторијална поделба од 1996 година, на локалните избори од 1996 година победиле градолначалниците од ДПА, Руфи Османи и Алајдин Демири[27]. Тие предизвикале револт во државата со истакнување на државното знаме на Република Албанија пред општинските згради. Така, од страна на тогашниот премиер Бранко Црвенковски било решено да се спроведе полициска акција за отстранување на знамињата.

Потписници[уреди | уреди извор]
    По завршувањето на преговорите во Охрид, на 13 август 2001 во Скопје договорот го потпишале (по азбучен ред):

Како гаранти на договорот од меѓународната заедница, потписници на договорот се и специјалните претставници:

БЦ пише виски на јахта во грција со чадорот и од нив зеде пари, даде државјанства со фрчко ( тепачот на жени) и го направи конфликтот.

ФМП

9. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Некој погоре спомна, чинам @Liliit дека може и ни одговара резултатов како што е моментално. Никој не доби мнозинство, никој не доби апсолутна власт, и тие и тие се на стаклени нозе, без разлика кој ќе формира влада. Сега Грујо патриотот што беше најгласен и целата кампања всушност ја водеше против Албанците ќе мора да си легне на брашното пошто кармата е кучка нели? Сам на себе си удри шамар, малце и смешно е, а и иронично. Заев пак, го почитував многу повеќе како политичар пред неговите обиди да стане лидер. Иако се дигнаа од калта на овие избори сметам дека со тој број на пратеници ќе бидат од голема корист во собранието без разлика на тоа што нема да се владејачка партија. Тука е и СЈО, така да сега работите се многу посложени од досега и ниедна одлука веќе нема да им е така лесна на Грујо и фамилијата.
    Врти сучи може е и најдобро да остане вака како што е. Како и да е нови парламентарни не чекаат наредната година сигурно. Тогаш вмро убедливо ќе изгуби, па се надеваме на некои посветли времиња.

На blackwave, anaja1, JuLleE и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.532
    Допаѓања:
    184.322
    @okcenzi
    Јас сум од тие што гласаа за сдсм само за да изгуби вемеро. Никаде немам пишано дека сдсм имале добра политика додека биле на власт, баш напротив. Немаа, беа жива катастрофа и со право изгубија. Ама овие имаа 10 години време да напраат нешто, а не потонаа уште толку.
    Не гласав за левица како трета опција зошто иако дечките излегоа препаметни, сепак се млади за да водат држава. Тие имаат уште многу леб да јадат за да созреат доволно и да се докажат. И сеа министри ни беа 26 годишни па богами имаше што да се изнаглеаме.

И мене не ми е јасно како во 2016 уште спомнувате што праеле сдсм пред 15 години. Па баш поради тоа се во опозиција толку долго. И некој што толку сака власт, сигурно нема толку долго да се труди ако мисли да го повтори истото.
    Утре, здравје боже, вемеро ќе бидат со нова гарнитура, реални проекти, па ќе ги гласаме пак нив.

Од почеток го потценив Заев, велев дека е пионче и дека на крај ќе го шутнат. Ама издржа до крај иако се избламира јако на неколку наврати.
    Епа Струмица додека е тој градоначалник, е гасифицирана, тоа за народ многу значи. Единствена општина без долг, зошто се самофинансира, највисока стапка на вработеност по глава на жител. Пак ќе кажам, ако знае да води град не мора да значи дека ќе знае да води цела земја, ама изборот е тој, тесен.
    И навистина после сите бомби, ако уште мислиш дека сдсм е таа што ја продава земјава, не знам што веќе да кажам.

И пошто знам за документ потпишан од нашава земја за одредена ствар, кога се спомнува федерализација и кантонизација овде, ми е екстремно смешно.

Последна измена: 15 декември 2016
    На blackwave, Mishela, anaja1 и 15 други им се допаѓа ова.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.532
    Допаѓања:
    184.322
    Ејј за немирите во Гостивар (facepalm)
    На Црвенковски во тоа време секоја остала земја капа му симињаше за како беше изрежирано тргањето на знамето, со месеци траеше подготовката. Е после што сите беа притиснати да го потпишат договорот е друга прича. Така е со Европа, прво тапшаат по раме после мораш да потпишеш.

На steffriss, Rama и Sesil им се допаѓа ова.
  12. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Љубен Пауновски 28 јули 2000 -13 мај 2001 ВМРО-ДПМНЕ
    Владо Бучковски 13 мај 2001 - 26 ноември 2001 СДСМ
    загинати бранители

И двајцата војната, наречена конфликт, ја гледаа како можност за богатење.

Дискутираме за луѓе кои имаат досиеа.
    Законот мора да се смени. Не смее ни да помисли некој да се најде на избирачка листа, па макар и сообраќаен прекршок имал.

На EvAngelos му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.162
    Допаѓања:
    137.264
    Има земји со 4+ официјални јазици и ене ги супер функционираат, и нема покоЉ кој е најЈазик, највреден за употреба, најубав, од дедовци и татковци пренесен. Едноставно извесен процент од населението го зборува и мора да влезе во официјалните. Земете ја само Швајцарија за пример,што е по уредување, колку јазици се официјални,видете како функционира и споредете. Сигурно не владеат со неа понеписмени луѓе од нашите.

На blackwave, iloveyou29, Emy867 и 8 други им се допаѓа ова.
  14. celineparis

celineparis Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    2.578
    ВМРО-ДПМНЕ: апелираме до ДИК да не подлегнува под никакви притисоци, само под нашите. :lol:

На blackwave, Pinky97, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  15. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    И зајко има и е аболициран така?
    @Yowannty Точно тоа што го кажа, но види др работа, јас не верувам во тоа декаа зајко и компанија преку нок станале луѓе, за мене се зло и таквите не се менуваат.
    За коалицирање во шиптариве тоа го правиме од 91, а од 2001 си ја ставивме главата на трупче, прашањето е само кој ке ни ја пресече, дали вмро или сдсм.

За младиве дечки од левица го делиме мислењето

@Sesil едно е швајцарија каде швајцарци не постојат, а друго сме ние каде овие инцесоидиве имаат територијални претензии и тоа не е од сега.
    Се смееа и србите за косово, ама види денес што е и чиво е.
    Не дека шиптариве добија кој знае што, ама србите изгубија многу.

Не може една земја као македонија да функционира на тој начин и никој жив не може да ме разубеди.
    На крај јас зошто да учам албански, кога тие требало да го научат, бидејки тие се кај мене, не јас кај нив. Само не почнувајте да ми објаснувате за староседелци, зошто сигурне не се овде од пред н.е. Ете косовари дојдоа 150000, се котеа ко глувци и денес сме таа бројка. Не дека ги немало, ама не во тој број. Фала богу некад викам што не сме побогата земја, па и овие фатија по бел свет.

16. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Да додам уште дека шиптар не ти гласа за македонска партија ако навистина нема голема корист и големи ветувања од истата, а верувајте не им е двојазичноста која и така си ја имаат.
    Ајде ке се пишуваме пак за некое време, само не знам на кој јазик од каде.

Видите со продадениве босанци, кои ги примивме ние кога кај нив се гинеше по 5 на метар квадратен, а денес истите се пишуваат какошиптари и гласаат за шиптари.

Јас сум за тоа да секој си ги има своите права, но не по цена на моите.

На Rama и buba4e89 им се допаѓа ова.
  17. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168
    За мене апсолутен победник на изборите е албанскиот народ. Индијанци биле, вакви биле, онакви биле. Решија да ги казнат Дуи и го направија тоа. Зошто се сложни и го сфатиле проблемот. Мавајте се во гради за македонизмот колку сакате. БРАВО!

На blackwave, celineparis, IronLady и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.532
    Допаѓања:
    184.322
    @okcenzi
    Не е преку ноќ. 11 години се. Башка Заев никогаш не бил на некоја функција во таа партија, освен како градоначалник. Нема ниту пола луѓе од нив, освен Шеќеринска. Нова гарнитура е.

Албанците не ми се ниту мене омилени и верувам на никој тука ако веќе сме искрени. Ниту пак ги сака некој од нас во влада. Ама со нив живееме. Мораме да сме разумни. За добро на сите нас мора да градиме соживот, немаме избор.

Ми се свиѓа оној дел од политиката на Заев што сака да земе Албанци во негова партија. Дуи се намали, тие што ќе бидат ќе се борат за идеали на македонска партија, а коалиционен партнер ако е албанска партија нема да има многу мандати, а со тоа и помала моќ. Па верувам дека ќе им ветува по нешто за да ги залаже, но во суштина ние повеќе добиваме со таа политика.

Луѓе за федерализација и кантонизација се оди на референдум. Ние сме побројни, така што тоа нема да се случи. Плус ви тврдам постои документ, потпишан. Голема Албанија it's not gonna happen, Албанците можат што сакаат да зборат.

На blackwave, Mishela, anaja1 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.162
    Допаѓања:
    137.264
    Коа ќе прочитам говор колку тоа Албанците не мразат нас, ми изгледа ко ние повеќе да ги мразиме. Ни еден Албанец не се подаде овде да ни каже колку не мразе, колку сака да ни земе од територијата и како ќе не учи човек по човек да му го збориме јазикот, а верувам дека ги има доста на форумов. Ама ние водени од влијанието на политичарите сами ќе се испотепаме да докажеме кој повеќе ги мрази. Сфатете дека ситуациите кои ги предизвикуваат политичарите со нивната политика никој не ги сака, зарем некој сака негов народ да гине. А коа има конфликт сигурно гинат луѓе од двете страни, за нашите боли нели, нивните не се луѓе, немаат фамилија, нема кој да плаче за нив?

На blackwave, Mishela, deliza и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.264
    Леле дај @okcenzi те молам 10 страни по ред го браниш ВМРО, да не речам се окози зборувајќи го, па сега најде да ни кажуваш басни како тоа ти не си гласала ни за едните ни за другите.|(

Сакав да се надоврзам за Каракамишева и детето за дијалогот што го водеа, ова дебатата де ...Ги викнале на дебата и ова детето после секоја реченица : -Јас само сакам да се надоврзам на професорката :D Сигурно му ставила 10ка во индекс.

На blackwave, celineparis, anaja1 и 10 други им се допаѓа ова.