Проблемот е поголем отколку што изгледа.Со отворањето на национални прашања и потпалувањето на огнот помеѓу самите македонци,јасно е дека дојдовме до безизлезна ситуација.Доколку дојде до федерализација на државата,утре одредени федерации слободно можат да побараат отцепување од државата.Се знае дека сценариото за двојазичност и федерализација е од некој трет,оној што ја интерпретира го прави тоа за личен интерес.На крајот ако ескалира граѓанска војна ќе загинат невини луѓе,заради нечии планови скроени многу поодамна.Се разбира дека младата генерација нема никаква идеологија ниту смисла за патриотизам,за жал.Очигледно е дека 2001 ќе се повтори но,овој пат со многу поголеми последици.
Во Швајцарија викаше: „Јас сум истиот Zoran Zaev, кој што ја отвори јавно употребата на јазиците во Македонија и еднаквоста и рамноправноста во државата. Јас сум истиот тој што го гледавте и по Фејсбук и по телевизии кој отвори штабови во Арачиново и Чегране.“ За да не помислат дека им е подметнат оној Zoran Zaev што во Источна Македонија викаше: „Каква федерализација, какви бакрачи. Нема да дозволам никој да го смени уставот на РМ“. Цитат на Зоран Заев
Smesno e koga 'e procitam ZZ nemalo da dozvoli nesto pa, nemu da mu recat stoj na glava tie sto go plakjaat kje stoi i oro kje igra na glava cupkajkji ... strasno I JEZIVO e ova kaj nas, dobri bea objavite KOJ POSLEDEN KJE SI ZAMINE OD DRVAVA NEKA GO IZGASNE SVETLOTO.
Македонија е мултиетничка држава, колку побрзо тоа го сватат останатите Македонци, толку побрзо ќе закрепнеме како држава. Работите веќе одат во позитивна насока. Какви федерализации какви бакрачи, го поддржувам ова кој го кажал.
Sakas da kazes ne razbirame nie sto ne go poddrzuvame deka sme multietnicka drzava ? Da de, nie ne sme od ovde, nie padnavme od Mars. Daj boze da si vo pravo deka nema da ja rascepat Makedonija i da go zatvorat Makedonskoto prasanje ama sto ako ne si? I ako za nekoj mesec, ete neka e vrv 5 god.ako vojna ne izbie sto ne ja sakaat ni Makedoncite ni Albancite, sto togas? ova sto sega go poddrzuvas da ne bide pupu ne vazi, ne bev jas ... vo pozitivna nasoka se dvizime da, jasno kako den, samo za kogo e pozitivna, toa ne znam.
За прв пат во Македонија една политичка партија е гласана од сите етнички заедници во Македонија. За прв пат во Македонија на политички собир се вееја сите знамиња на етничките заедници во Македонија. За прв пат во Македонија ниедна партија нема мнозинство да формира влада. За прв пат во Македонија владее демократијата. За прв пат во Македонија ќе имаме влада со вистински договор за формирање влада. Македонија е мултиетничка држава, држава на сите граѓани.Иднината си ја пишуваме самите ние, и Албанците и Македонците.Албанците не бараат промена на уставот, бараат смена на актуелниот премиер, го симнаа и Али Ахмети и докажаа дека се за соживот и разбирање. За прв пат во Македонија се решава етничкиот конфликт со разбирање и пенкало. Војна може да има само доколку актуелната власт пак формира влада.
Сите збoрувaaт зa федерaлизaцијa, a пaртијaтa нa влaст 6 гoдини тепa Мaкедoнци, им дaвa тендери нa Албaнци, Клиникa и Пoштa се преплaвени сo Албaнци, нa Кaле им вaдеa лисици a удријa пo Мaкедoнци. И сегa секoј збoри зa Зaев a не гo спoмнувa oвa штo гo кaжaв, и нaјбитнo, не јa спoмнувa екoнoмијaтa нештo кoе Вмрo гo упрoпaсти зa век и векoви. Се пaлите нa нaциoнaлизaм a немaте леб дa јaдете, днo.
За прв пат во Македонија се спомена федерализација. За прв пат во Македонија сакаат да го воведат албанскиот јазик како службен во општини каде што нема ни 20% Албанци. По којзнае кој пат има обиди да има граѓанска војна... Не разбирам како Македонец може да си ја продава сопственста држава.Сметам дека Албанците имаат доволно права и не треба да бараат преку леб погача.Двојазичност според рамковен договор има таму каде што се 25% од населението.Зошто во градови како Струмица или Кавадарци или Прилеп,каде што процентот на Албанци е минимален или воопшто го нема,да се воведи двојазичност?Очигледно дека на некој му одговара Македонците да бидат раскарани помеѓу себе,со цел побрзо да се реализира планот за македонскато прашање.Ако некој сака"голема Албанија" нека си ја прави во сопствената држава.С акам да напоменам дека немам ништо против Албанците,имам и пријатели Албанци но,не јс поддржувам политиката на нивното мнозинство.Уште еднаш кога ќе речете дека двојазичност е во ред,помислите на Македонците кои живеат во Мала Преспа и Голо Брдо,како на пример:Дали тие се водат како малцинство или зошто нивните деца учат средно училиште во Македонија? Помислете на сите оние кои животите ги дале за да живееме денеска слободно и да не се имануваме како Срби,Грци или сл. Не сфаќам која е кривицата на актуелната власт или на оние кои ја поддржуваат.Не сфаќам и зошто самите Македонци поддржуваат двојазичност и го поттуркаат процесот за отцепување на одделни делови од државата.Пред кривицата да се бара во некој друг,треба да се побара во себе.
Кривицaтa нa пoрaнешнaтa влaст е тoa штo јa упрoпaсти екoнoмијaтa и ги зaдoлжи идните генерaции. Ниту нa Албaнците не им е гaјле зa двoјaзичнoст, тoa излегувa сaмo oд устaтa нa Груби и Грујo сo цел дa се пoпaли прoстиoт неoбрaзoвaн нaрoд кoј слепo им верувa. Кaжи зa екoнoмијaтa, тaa е нaјбитнa зa еднa држaвa. Пoтребни се фaбрики и рaбoтни местa, a не пaнoрaмски тркaлa и пикaње пo aдминистрaцијa. Не ни требa Скoпје2014 дa ни гo зaгaдувa грaдoт, ни требa зеленилo и пaркoви. Не ни требa сечење нa Вoднo ни требaaaт нoви дрвa. Не ни требaaт спoменици, ни требa нoв Клинички Центaр. Зa oвa збoрувaј a не зa измисленa прикaзнa.
Ma nisto nema da ni treba kje ne snema od mapata. Slusaj Ivory, sme diskutirale nekolku pati, daj te molam kazi mi kade kje se gradi toj klinicki koga ZZ ne bira nacini za da dojde do vlast, borbata za vlast ja razbiram ama cenata po koja odi ZZ site nie sega i nasite deca kje ja platime. I za koja ekonomija mi zboruvas? Koj kje ja opravi ekomonijata, Zaev? Onoj istiot sega sum jas, sega ne sum jas sto zboruva ??? Te molam, jas ja razbiram politickata opredelba i zelbata da go odbranis ona pozadi koe si zatanal ama brat od crno ne mozes da go napravis belo, ako bese za taka clenovi ili simpatizeri nemase da tepaat lugje po ulici zs ne se slozuvaat so niv. I da ne debatirame naprazno, te molam.
Што се карате! Без разлика која партија и да дојде на власт правилата ни ги наметнуваат од надвор. Така да може да се инатиме во недоглед и после за неколку дена се среди се и се заборави се. Ќе ти рече доколку сакате да влезете во ЕУ мора да ги исполнувате тие услови и завршен чин.
Клиничкиoт Центaр е ветувaн 3 пaти. Сaкaш дa кaжеш декa вo времетo нa aпсoлутнa влaст нa Вмрo не мoжеa дa гo нaпрaвaт? Сaкaш дa кaжеш декa немaaт никaкo криминaл нaпрaвенo врз Мaкедoнците? Сaкaш дa кaжеш декa Зaев е крив зa Албaнците? Грујo не е ич нели? Oдбегнувaш некoи теми се гледa.
Излитена тема е иднината? Имаш право, што ќе мислиме на тоа како ќе ги враќаме долговите кои ни ги оставија кога може да се замараме со измислена тема која нема никаква цел. Којзнае, можеби кога ќе ги прекинат кредитите од Еу тогаш ќе речеш ама сега е актуелна оваа тема порано не беше. Уживај си во измислената приказна, ќе те прашам кога ќе нема пари за плати. Во 21ви век се палат на национализам. Ќе им ја земеле библиската земја, а не кажуваат кој тепаше Македонци на Кале. Албанска полиција беше тоа која ја прати премиерот Заев?
Никаква федерализација нема да има.За да може да влеземе во ЕУ и НАТО мора недостатокот од 6 милијарди да го надокнадиме и секој граѓанин на Македонија да може да каже дека има право да се нарекува граѓанин на Македонија.
Треба државата да ни биде преоритет,а со ветувањата на Заев мислам дека нема за долго да бидеме Македонија, најтрагично е што одиме кон федеризација можеби нема да биде одеднаш но со тек на време тоа не очекува,ова сега странските фактори не спремаат за такво нешто опипуваат да видат што мисли народот,а Заев е само заморче кој за пари ни ја продаде државата.
Кога веќе зборите за прв пат ова за прв пат она не заборавајте да додадете дека после 25 години за прв пат луѓето меѓу себе си вадат очи на најгруб начин..погруб од било кој до сега. Фала политичари.. И сдсм и вмро..гнаси. А сега фатете се за раце* и фрлете се во матен Вардар *се однесува на политичарите, не на вас што си вадите очи
A be koja idnina ??? ne gledam bas svetla idnina za drzava, koga kje vidam deka ima sansi za takvo nesto kje zboruvame.