Добро де, и тие си имаат у глава дека протестираат со причина. Или вас како ви одговара. Едните ги подржуваме, другите ги кудиме. И овака у оваа луда држава секој прави како сака. Мене ми се исто смешни и едните и другите. А другите не ги контролираат? Се е исто.Бојата само ќе се смени. Ама двојни арашини, како вас ви одговара работата. Тешко е да се биде ,,неопределен,, и објективен.
Епа тоа јас барам некој попаметен вмровец да објасни зошто се моментално сите излезени? Која е причината? Да појдеш на улица и да ги прашаш што прават... Ако знае некој да каже, јас глава сечам. Другите не може никој да ги контролира пошто никој нема моќ над нив. Вмро вработува... Вмро брка... Кој фактор е сдсм? Едноставно си излегоа сите што беа против власта (пола членови на сдсм, пола против Грујо- НЕ членови на сдсм). Смешни се сите ама кога сме се нашле да живееме овде, ќе се смееме и ќе си трпиме глупости
Фактор е, оти ветува моментално вработувања. А на тоа се надева секој. Тие беа со месеци распостелени пред влада , па никому ништо. Уште пред бомбите. Ова излезе му се смеел зајакот на магарето оти имал поголеми уши. За тоа колку ни е смешна и бедна државата ,нема што да се дискутира.И уште сто партии да се сменат пак се ќе остане исто. Народот пати и се кара, фукнционерите полнат џебови.
Ама пак се вртиме во круг. Нека протестираат тие ама која е причината? Шарена револуција, сдсмовци, комуњари, слободоумни граѓани- протестираа заради разговорите, за Никола да си поднесе оставка. После сите тие разговори и на тацна извадена криминали, како да не простестираат? Ама за овие не сфаќам стварно. СИ имаше избори...беше скоро цело време изедначено...сепак вмро извади на крај 2ца плус пратеници, па претседателот им даде мандат за да формираа влада. Никола не успеа да формира, па им дадоа шанса и на сдсм да проба ама во исто време ПАК е отворено и за НИкола да си пробува. Сдсм прв собра потписи. Овие вмровците ни 2, ни 3, излегоа по улици....Зошто??? Мислат цел живот само тие ќе бидат? Диктатура е или што? Нема логика. Џабе ги малтретираат луѓето да одат од цела земја. На сила собрани, ги понижуваат.
Протестираат оти Заев им ја предаде државата. Еден ќе го направеше, само беше прашење кој. Кој е поголем маж. Во друга ситуација другите ќе протестираа и ќе трубеа двојазничност Грујо продадена душа ,ово оно.
Државата од кога е предадена, ама ајде... лути се тие сега па нека протестираат безврска. Груевски и газот си го даде, а не па јазикот...Ама дуи не прифати пошто Америка малку замеша прсти. Абе тешки се овие политики...заебани...курвински работи. Ние обичен народ не ни знаеме што се случува, само ко овци одиме.
Е да де, фино се знае дека на САД и Европа Грујо не го сака. Па го исфлија од игра. Сакам да ти кажам дека кој и да изгубеше ќе протестираа. И не е за смеење на едните, оти и другите се исти. Едниот си ги вработи сите негови, другиот уште недојден се фали дека ќе пади од работа и ќе јаде живи луѓе. И сега кој е по арен?Никој.
Мене што посебно ме изненади а воедно и разочара е разговорот од прислушуваните материјали кој беше објавен завчера мислам помегу новинарката Оливера Трајковска и „аналитичарот“ Мерсел Биљали. Случајно прочитав на еден провладин портал дека имало нови снимки да реагира Јавното обвинителство ова, она и си викам ај да видам за што се работи, да падне малку сеир. Кога слушнав на каков начин и со какви вулгарни зборови и се обраќа просто не можев да им поверувам на моиве уши, си викам ма не, не може да е ова Оливера. Едноставно таа жена премногу ја ценец и како новинарка и како личност, дури ни на сон не би помислила дека може да дозволи така да и се обраќаат. Што се однесува до останатиот дел на актуерлни политички настани мислам дека се тече нормално, никој будала не би се предал така лесно после 10 години на власт знаејки што го чека ако овие другите дојдат на власт. Само жал ми е за сончогледите кои во моментот не знаат пред чија слика да се крстат, дали онаа на Заев или на Груевски.
Е тоа де, државата одамна отиде у неповрат гледејќи они да се наместат на позиција. Наместо двете македонски партии да прават влада, да се борат за граѓаните они гледат само за нив, да полнат џебови и тендери.
Ми недостига гушкањето меѓу Зоран Ставрески и Субрата Рој. Македонска економија со раст од дури 6% оваа година Македонска економија е најдобра меѓу Европските земји Америка, Германија, Франција треба да учат од Македонија како се води "исправна економија"
Ќе изгледа дека заземам политичка страна, ама сепак ќе си кажам мислење во врска со едниот и другиот тип протести и паралелата што се прави... Мене лично воопшто не ми беа смешни, ниту бесмислени оние лани што беа дел од шарената револуција, уште помалку па мирните протести на студентски и средношколски пленум (знам дека и нив некои ги класифицираат како дел од таа „соросоизација“). До пред минатата година кога за првпат требаше на избориве да искористам гласачко право, бев уште подистанцирана од политика, па околу она што ме засега најмногу - образованието - веќе имам пишувано уште одамна дека тие иницијативи против „реформите“ во таа област целосно ги поддржував. А во врска со шарената револуција, според мене разбирлив беше тој револт после такви дегутантни вистини што излегоа во разговорите. Секако, да напоменам дека особениот респект ми е кон оние во сите овие граѓански организации кои понатаму навистина не се свртеа кон партија. А овие со контрапротестите, со циркузот пред ДИК и ова сега, па со нивниот стил со алудирање на војни и квазиреволуционерен од турско време фазон - ми се ноу комент...
Ебати народот без мозок што дозволува една шака јада изрод(што се под20 проценти)да му зависи судбината.. Ебати сдсовците кои си ја продадоа и ја издадоа својата дражава...ебати шиптарите кои се фатија ко слеп за стап за јазикот.. Ма се нека иде у три лепе..
До сега ги гледав вестите на медиуми контролирани од власта,кои инаку ги заобиколувам од причина што не сакам перење на мозок. Разликата меѓу едните и другите е прашањето за СЈО. Многу е просто,ВМРО е против,а СДС и ДУИ се за. Прашањето околу јазикот нека не ве буни.Нема да има има уставни измени,се е во рамките на уставот и законите,примената на законот за јазиците е донесена уште во времето кога ВМРО беше во зенитот на својата моќ. Само сега мора да се збори дека Заев е предавник.
Да бе, се знаеше дека вака ќе излезе. Грујо патриот, а Заев предавник...Ма да како и да е, треба мозок да имаш па да сфатиш што се дешава. Не може некој со инка да земе и да ви зборува едно исто.
Во друг случај обратно ќе беше. Другиот ќе беше спасителот и ќе се бореше за државните интереси. А банана државата отидена во неповрат од дамна.
Ја наминав само да си кажам дека името на здружението „Тврдокорни“ ме асоцира на оние рекамине за детергенти за алишта кои се фалат како се справуваат со тврдокорни дамки. А и аналогијава не е далеку од вистината - и овие „тврдокорниве“ више 10 години никако не можеме да ги исчистиме од државава.
Wow, Мерсел Биљали, во јавноста угледен поранешен политичар, професор и аналитичар, а во тајноста тежок МАНИЈАК, а и не сум толку изненаден, бидејќи знам дека најголем дел од Албанците се тешки манијачишта, ама и оваа Оливера Трајковска е покварена што дозволува на таков начин да и се обраќаат, и со Орце Камчев имаше такви некои секс муабети, ништо чудно што има 50 години, а не е мажена. А овој Мендух Тачи разговара со жена и употребува реченица, немојте да ми пушите ку*от , кое ниско ниво на изразување човече, и после државата не чинела, па нема да чини кога претседатели на партии се вакви луѓе како Тачи кои немаат основна култура на изразување.
Мене ме асоцираат на реклама за вијагра...Јавете се и нарачајте веднаш...Само со еден повик ќе станете ТВРДОКОРНИ Тврди како корен...Тврди во секоја смисла.... Ќути ПИРЕЈ кога не се нарекле Пиреј е троскотна трева, а некои ја викаат коштева. Ама ти колку сакаш кошкај ја, корни, ја, куби ја, таа пак не умира. Само малку да допре до земјата и пак ќе се фати, ќе оживи, ќе потера. Ништо не ја ништи таа трева.“
ДУИ објави дека влегува во влада, само допрва ќе одлучувале дали ќе имаат министри, или само ќе гласаат закони во Собрание.