Актуелни политички настани

Discussion in 'Политика и настани' started by Ariel, Aug 3, 2010.

1. LollySky

LollySky Популарен член

Да бе, парите сметале... Чисто како тест вчера прашав некои луѓе на кој јазик пишува на банкнотите и рекоа на македонски и англиски пишувало. Не оти некој приметува нешто освен бројката.
    Поважен момент е дали имаш или немаш пари.

2. Zlatna12345

Zlatna12345 Истакнат член

Vo odnos na parite edino vazno nesto e dali gi imas ili gi nemas. Jas eve licno nitu znam sto pisuva na niv nitu sto ima i ne me ni interesira se dodeka gi imam za leb da si platam (i sum cista makedonka)

LollySky likes this.
  3. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Не ми смета ништо од овие работи, може да биде напишано на било кој јазик освен на албански, може да има се, само тоа да не биде поврзано со албанскиот народ, едноставно ми смета напишано на албански, ми сметаат албанските симболи и точка, а ако на тебе не ти се допаѓа тоа што на мене ми смета, твој проблем.

Btw, нема да има никакви албански симболи на парите , овие слики погоре се измонтирани, а мојот коментар беше ироничен и плус се насмеав на крајот, ама очигледно нареден пат мора и да напишам дека е ироничен, пошто очигледно некои немаат доволно капацитет да го сфатат тоа.

baba Rada and sjdgo like this.
  4. LollySky

LollySky Популарен член

Добро бе Sashko1992 , зошто мислиш дека на некој му е гајле што ти смета тебе? Темава е актуелни политички настани, а не жалби и поплаки.
    Мене ми смета едно кученце што завива по цела вечер од кај комшиите. И јас да си кажам.

5. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Јас само искажав мое мислење кое е поврзано со актуелните политички настани, ниту пишувам жалби, ниту пак поплаки, а очигледно штом толку бурно реагира, на некој му е гајле тоа што на мене ми смета.

6. Zlatna12345

Da mi smeta mn! Mi smetaat lugeto zaradi koi nasava drzava e dojdena dotuka zosto pokraj sebe i mene me turkaat vo kal a ironijata na tvojot prvicen komentar ja razbrav no ne bese nameneta za da se nasalime...
    A moite komentari ne se odnesuvaat samo na tebe tuku na sekoj so takvoto mislenje!

Point being na celava raspravija deka si hipokrit! (Ti smeta albanskiot, ne ti smeta grckiot ili angliskiot)

Last edited: Feb 25, 2017
  7. ninja35

ninja35 Форумски идол

- Ало, Нинџа, брат...гледаш ли бе шо се случуе...зошто гиневме во 2001, зошто го изгубивме хххххх (наш колега) ... мора да излеземе на улица, да не дозволиме да ни ја сјебе Заев државта...

- Аха...а знаеш ти што се случи на 19.07.2011 година, додека пола држава е по одмори и пола медиуми не ја пренесоа вест?

- Не знам за што збориш...што има врска тоа од пред толку години...

- Е на тој ден, другар ти Груевски го донесе Автентичното толкување на законот за амнестија и се испомоча на гробот на хххххх (нашиот колега) ... јави ми се тогаш,па ќе излеземе на улица... или тогаш не те заболе, затоа што си го прчеше во Ксамил или Саранда беше, оти нели вие патриотите не одите во Грција како ние предавниците...туку во Албанија се борите против шиптарската кауза...

- Ај бе па ти, не се прави муабет со тебе...ебати комуњарот...

darcy, Mishela, galapce and 20 others like this.
  8. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Зошто да ми сметаат грчкиот и англискиот?, Грците и Англичаните бараат двојазичност или Албанците?

the.vampire.girl and sjdgo like this.
  9. Zlatna12345

Ne baraat, direktno ti go nametnuvaat

10. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Па гледам во Македонија се е на грчки, ама во грчкиот регион Македонија, а што се однесува до англискиот, тој е неофицијален јазик преку кој се разбираат луѓето во светот кои неможат да се разберат кога зборуваат и пишуваат на своите мајчини јазици, така да нормално е да се учи во сите светски земји без разлика дали е тој официјален јазик на некоја држава или не е.

Petar80, Tanjamm and sjdgo like this.
  11. Zlatna12345

Diskusijata bese komparacija na denarot i albanskiot jazik vo nego od edna strana i evroto i ostanatite nacionalni obelezja vo nego od druga strana. Da ne izvrtuvame temi vo svoja korist te molam.
    Eve ja stv ne razbiram kako na nekoj mu smeta da koristi para vo koja ima nesto na albanski vo nea a ne mu smeta da koristi druga para vo koja pisuva nesto na grcki, koga ke mi ja objasnis taa problematika ke pravime ponatamu muabet.
    (A toj grcki region na Makedonija ne postoi deneska, toj region e Grcija priznat od cel svet, da ne mesame babi i zabi)

12. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Просечен Вмровец starter pack

- До последна капка крв
    - Обединети за Македонија
    -На браникот на татковината
    - Да живее организацијата
    :D :D :D
    и секој малку нормален кога ќе им ги види паролите, се ќе му стане јасно?
    каква капка крв бе, хаххаха, не се секирајте други ја полија за нивните фотељи, а да треба вашата теорија на пракса да е се кладам како глувци ќе се скријат.
    Епа не може некој доживотно да е на власт, не е ова Северна Кореа иако имаше големи предиспозиции за натака.
    Не сум упатена многу веќе не ни читам толку многу, ваљда Заев ќе прави влада, епа со среќа нека му е , и нека извлече поука од овие, нека биде поразличен бидејќи ако е ист со истиве срања, и неговата влада ќе си летне. На Македонија и треба нормален политичар
    Политичар кој ќе краде со УСУЛ и повеќе ќе гледа за нарадот.
    Пошто нема таков шо не краде, да не се лажеме.
    Прашањето е КОЛКУ? од МИЛИОНИ до МИЛИЈАРДИ разликата е светлосни години

Mishela, galapce, oblace1 and 12 others like this.
  13. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Веќе ти објаснив погоре, ама пак ќе ти објаснам штом не си разбрала. Значи Грците не бараат грчкиот јазик да биде официјален на целата територија на Република Македонија и незнам зошто би ми претставувало проблем ако на еврото кое можеби во иднина ќе го користиме, пишува нешто на грчки.

Македонија освен проблемот со непризнавањето на Македонците како етничко малцинство во Грција, и проблемот со историјата што безпотребно го направи Груевски, градејќи споменици на антички ликови кои немаат врска со нас Македонците, нема друг проблем со Грција, проблемот со името не е наш, туку на Грција, таа има проблем со нашето име и бара да го промениме, ние не бараме ништо од нив, единствено нешто што бараме е во ОН да не запишат така како што ние сакаме да се викаме.

Албанците бараат албанскиот јазик да биде официјален на целата територија на Република Македонија, и тоа е проблем за нас Македонците, бидејќи ако Македонија има два официјални јазика, тогаш Албанците ќе бараат да бидат и конститутивен народ, или во превод Македонија да биде држава и на Македонците и на Албанците, а Македонија кога е формирана во 1944 година, формирана е како национална држава на Македонците во рамките на Југославија, и единствен конститутивен народ бил македонскиот, ама за жал тоа се промени после рамковниот договор, и тука ние ја направивме една од најголемите грешки во нашата историја.

И ова не си го сфатила со грчкиот регион Македонија, никаде не реков јас дека тој регион не е дел од Грција, јас реков дека во Македонија се е на грчки, ама во грчкиот регион Македонија, што е апсолутно точно.

14. LollySky

LollySky Популарен член

@Sashko1992, види овде
    16806952_1321767387869196_2507344886799733962_n.jpg
    Уште еднаш ке повторам, не се воведува сега допрва двоjaзичност. И ти да не си од оние што мислат дека ке има казна 5000 евра ако не знаеш албански? :D

anaja1 likes this.
  15. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Го знам законот за јазици што го донесоа ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, а и кај реков јас дека сега се воведува двојазичност?, таа делумно се воведе кога се потпиша рамковниот договор во 2001, а него го потпишаа и ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, а потоа ВМРО-ДПМНЕ во 2008 и во 2011 само ја имплементираше, ама тоа не го ослободува од одговорноста, бидејќи можеше и да не ги гласа тие закони, а ова што сега го прифати СДСМ е минорно во однос на она што го прифати ВМРО-ДПМНЕ, не ми се допаѓаат само двојазичните пари, останатото и така и така. Инаку да, и јас мислам дека ќе има казни од 5000 евра, така да планирам што поскоро да почнам да одам на курс по албански, инаку тешко мене :D.

LollySky likes this.
  16. Zlatna12345

Vo odnos na dvojazicnosta LollySky vejke me pretica. Ne moze mene nikoj da me natera da ucam jazik ako jas nesakam, a znakovni tabli, knigi i dokumenti vejke ima i na albanski jazik samo sto sakaat toa da se usvoi niz cela teritorija na RM sto neam nisto protiv. Oficijalniot jazik nesmee da se menuva zosto toa se prkosi so USTAVOT!
    A vo odnos na Grcija kako sto i samiot kaza nie i 50% od naselenieto da go opfakame nema nikogas da ni ovozmozat sluzbena upotreba na makedonskiot jazik nezavisno dali vo egejot ili na teritorija na cela grcija, zosto takov jazik oni ne priznavaat!
    Taka da koga vekje imame znakovni tabli na albanski, albanski ucebnici i knigi, albanski paralelki vo obrazovanieto, dokumenti na albanski itn, ama bas nisto ne mi menuva ako i na parata ja pisuva vrednosta na albanski ili ako taa upotreba na albanskiot jazik SLUZBENO se vovede na cela teritorija na RM
    I onaa grcite ne barale dvojazicnost pa neam protiv grckiot na moite pari a albancite barale pa za niv iam protiv - se sveduva na inaet i ego.

Afroditaaa likes this.
  17. lisice

lisice Истакнат член

Право да ти кажам ич не ги жалам, а и тоа со бегањето нема да ме изненади, та имаат купено некаде со наши пари некое "местенце" за живеачка. Останува да мудро да чекаме...

JollyGirl likes this.
  18. hardcore

hardcore Истакнат член

Каков е статусот на Македонците во вашата мила Албанија мори Златна? Подобар од во Грција? Македонците во Грција немаат права ама имаат европски пасош а оние кутри луѓе од Мала Преспа и Пустец ги жалам.

19. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Ај Господе прости им на сите политичари за криминалот и на сите луѓе што се заслепени по нив... Амин...

Таков денот е... Да го означиме...

20. Albertos

Albertos Истакнат член

Нека прават се што сакаат политичариве, само нека ја внесат македонија во Еу и нека
    ги отворат границиве како горе во Европа.

Во ЕУ македонија ќе биде демократска земја со отворени граници и многу пријатели
    Сега овде барем јас се чуствувам како да сум заробен во времето на енвер Хоџа.

Дали ќе биде Заев или Груевски исто е.
    Малку да размисли човек ќе му стане јасно дека тотално исти се и двајцата и дека нема помрднување од дното. И двајцата растураат од превари и трескаат глупости.
    Страшно е што има народ (раја) кој им верува.
    Уште пострашно е кога некој за 200 евра го прави тоа. ;(

За да нема арамилак најубаво е да си влеземе во Еу.
    Тогаш ќе има и ревизија па сигурно па нема да биде како сега. Секое евро ќе се знае каде оди и за секое евро ќе се одговара. Ако македонија остане вака надвор од Еу и нема контрола се плашам дека никој нема да може да не спаси од долгови и арамии.

sjdgo and ninja35 like this.