Aj кој не прочитал прееска, да си повторам пак. Добро е што се случи ова всушност. На површина испливаа сите ваши гневови и фрустрации, целата злоба и омраза што ја носите кон оние со кои делите исто место на живеење. Значи толку од личните морални вредности, толку од глумењето култура и финоќа. Овие гнасни зборови повеќе кажуваат за вас, какви луѓе сте вие Ќе се сменат и Грујо, и Заев, и Ахмети... Размислете како ќе им погледнете во очи на вашите соседи.
Згрозена сум од ова смрт за шиптари никогаш во животот не сум посакала смрт на инсект не на човек. И да имам толку многу блиски другарки македонки што глупо ми е дури да спомнам затоа што пред се сме луѓе и не ги категоризирам луѓето на македонци арапи, христијани итн затоа што не сме заостанати веќе сме 21 век. И не можам да замислам да ги мразам сите македонци заради некои поединци овде. Само ќе кажам страм да ви е на зборовите и ма вие што подржувате вакви навреди и извикувања.
H.VAGA vo nikoja, sega a i vo idnina. Postojat covekovi prava za toa podrzani od cel svet. Ako uste muslis deka ke ne kamenuvaat ako mesto falimenderit im kaes falaa, ajt chaoooo! Vo sobranie se zbori na albanski i makedonski pritoa preveduvajki gi edniot i drugiot? Toa za tebe ne e sluzbena upotreba na baza na cela drzava, poso ipak SOBRANIE.....
@Rose96 ne go opravduvam toa sto taka vregaat.sramota e.da.ama se znae vo koja drzava ziveeme i koj treba da ni bide sluzben jazik.
Of leleeeeeeeee, prvo otvori na leksikon i definizija za sluzben i OFICIJALEN! Dzabe jas tuka bladam za nekoj sto poimite ne gi znae i se cudime kako doaga do provokacii !!! Oficijalen jazik na teritorija na RM e makedonskiot i toa nikoj ne moze da go menuva, stoi vo ustavot. Na vtoro mesto e sluzbeniot jazik albanski koj do sega ite kako se koristi kako takov samo sto so politickava situacija toa se oficijalizira. Ke objasnam kako na dve godisno dete so pr.: dokolku si albanka koga ke imas bilo kakva rabota so instituciski dokumenti mozes da pobaras tie da ti se na albanski, i na sekoja tabla za naseleno mesto vo RM pokraj makedonski ke pisuva i na albanski. A dokolku si makedonka nikomu nisto, nema da ja osetis promenata.
Ајде смирете ја топката малку. Еве ви потсетување на правилата. Ќе следуваат банови доколку не се почитуваат и се продолжи со говор на омраза и повикување на насилство.
@Zlatna12345, прво треба да научиш што значи двојазичност на целата територија за да може понатаму да дискутираме. Инаку и тоа како се поделени луѓето по раса, националност и религија, еве ти еден од многуте докази дека тоа е така. Ова е официјалната статистика од последниот попис во Америка, и сега кажи ми, овде не се поделени луѓето?, ако не се зошто не пишува само луѓе, а не бели луѓе, црни луѓе и тн.? Луѓето отсекогаш биле поделени по раса, националност и религија, и засекогаш ќе бидат, а на секој човек му преостанува да се бори за луѓето кои припаѓаат на она на кое и тој припаѓа. (By race) 73.1% White 12.7% Black 7.9% Other/multiracial 5.4% Asian 0.8% Native 0.2% Pacific Islander
Ajde da ideme i sa kreneme revolucija togas zosto pri STATISTIKA lugeto gi delat na mladi i stari! Lugeto ( so svoite karakterni,moralni intelektualni, obrazovni... karakteristiki) ne se delat po pol rasa nacionalnost ili religija nikade vo svetot osven kaj nas ocigledno. Statistika ne e isto sto i podelba !!! Pri podelba tocno se znae granicata na start i kraj. Statistika raboti so procenti cija brojka oznacuva mesto od spektarot od edniot do drugiot kraj ! I ako ne ti e problem bas sakam da ja slusnam tvojata definicija i tolkuvanje za dvojazicnost, ubavo i egzaktno.
ГЛАВНАТА ПОДЕЛБА насекаде во светот е по раса, националност и религија, а не по возраст, а ова дека луѓето со своите карактерни, морални, интелектуални, образовни карактеристики никаде во светот не се делеле по пол, раса, националност или религија е НЕВИДЕНА ГЛУПОСТ, има милиони и милиони случаи насекаде во светот каде има вакви поделби, само што тие поделби се тајни, не се говори за нив, во јавноста им се кажуваат БАЈКИ на луѓето дека сите луѓе се исти, дека не треба да има поделби и такви слични глупости.
До некаде го поддржувам воведувањето на албанскиот јазик во целата територија на република македонија ама казна за тој шо не го зборува не е во ред нека стават некој шо зборува албански и во населените места каде што сме повеќе македонци и готово. Се што е повејче од јазикот како што е химната грбот и знамето е веќе чепкање во унитарна македонија
Vidi vaka ti mozes da gi delis lugeto kako sakas no toa zboruva za tvojot karakter, za tie tajni podelbi jas ne znam i me cudi kako ti znaes ako se tajni no dobro... Fakt e deka ima dobri i losi muslimani, obrazovani i neobrazovani arapi, svesni i zaspani makedonci dobri i losi luge a ti toa sto go pravis e generaliziranje poradi nekoi tvoi ogorceni pricini. Jas tvojata filozofija na zivot ne misl da ja menuvam, jas poznavam albanki na cija strana (poradi nivnata covecnost) ke zastanam poprvo negoli na tvojata kako makedonec ! Ako ti e pobitno poprvo da bides makedonec a ne COVEK, so sreka !
Па тајни се во смисла дека не се кажуваат јавно, а и во секојдневниот живот никој не зборува за нив, ама сите знаат дека има поделби и по раса, и по националност, и по религија и тн., ама нормално ова никогаш нема да се каже во јавноста, на телевизија мора да се кажуваат само БАЈКИ, од типот дека светот функционира одлично, нема поделби помеѓу луѓето, а тоа што во Америка црнците се најневработени и што најмногу ги има во затворите е затоа што тие се глупи, тие се криминалци, силувачи и сл., исто така убиствата кои се случуваат секој ден во светот се производ на нешто друго, ама НИКАКО на поделби.
АЈде овие што се вмровци ок, барем јавно си кажуваат дека се за грујо и не се срамат од злоделата...ама најстрашни се оние што викаат дека се наутрални, а читаш коментари: Овој Заев ја уништи државата...Јас сум неутрален ама овој Заев е право ѓубре...Јас сум неутрален ама сдсм се жива напаст...Јас сум неутрален ама Никој Ништо Не Ти Може Николаааааа. Ок неутрални сте.
Не сум неутрален, во 2011 на парламентарните, во 2013 на локалните и во 2014 на парламентарните и претседателските избори гласав за ВМРО-ДПМНЕ, а на последниве во 2016 гласав за коалицијата ,,ВМРО за Македонија''. За СДСМ никогаш не сум гласал, ниту пак ќе гласам во иднина, најмногу заради грешките од минатото, или да бидам попрецизен најмногу поради одлуката за зачленување на Македонија во ОН под референцата ПЈРМ и поради територијалната поделба, исто така имам и идеолошки причини, не сум левичар, ниту некогаш ќе бидам, а СДСМ е левичарска партија, иако ние сме малку скарани со идеологијата во Македонија. За ВМРО-ДПМЕ исто така нема никогаш повеќе да гласам се додека не се смени ова раководство на чело со претседателот на партијата Никола Груевски и тие околу него кои се на највисоки позиции, кога ќе се смени, кога ќе дојдат нови луѓе, секако дека има големи шански пак да гласам за нив, дотогаш ќе бирам помеѓу некоја од помалите партии, а може и да не гласам, не е гласањето задолжително како во некои држави. Што се однесува до моменталната ситуација, повеќе сакам да формира влада СДСМ, а не ВМРО-ДПМНЕ, затоа што иако СДСМ има направено големи грешки во минатото, сепак сега има нови луѓе во партијата, Зоран Заев не е идеален, ама сеуште не е извалкан до тој степен како што е извалкан Никола Груевски, а тој е премногу извалкан и според мене никогаш повеќе не треба да биде премиер, ниту пак претседател на ВМРО-ДПМНЕ. Да финиширам и да кажам дека според мене моментално Зоран Заев е најдобра опција за премиер.
А Бетмен Серит прв на браникот на татковината А до вчера ги плукаше Курир и компанија.Абе пара кај буши ни бургија , па уште Интревју дава на Шител, абе од никогаш не ми бил интересен, сега па ич.
е нервира кога челниците на партиите ќеи Јас сум за ВМРО, и си кажувам еве, има работи кои ми сметаа изминатиот пњериод и не ги оправдувам тоа и не го кријам, Секогаш сум си кажувала пред сите, што ми се допаѓа што не ми чини. Власт секако не може да биде сто години некој, власт се менува ама да има некоја друга фаца која би дошла и друга партија можеби нема да ми биде криво.Ќе речам ајде да видиме какви промени не очекуваат може и ќе се радувам оти ќе мислам дека ќе има позитивни промени ама Џолке еве јас во Заев не гледам напредок, само уназадување, ако Груевски за некои луѓе изгуби авторитет Зајко исто така се дозакопа и нема никаков рејтинг. Така да јас немам ништо против некои што го бранат и поддржуваат заев тоа си е лично право ама јас не можам да го смислам него како лидер, како човек кој ќе се бори за Мк, знаеме сите добро како стигна тој до овој ранг, со сите виши сили од страна игра. Тој човек никогаш неможе да го гледаме како спасител, никогаш. Како викаше Цацко, Дај друго дете...