Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Прво, Албанците без платформа не сакаа да прифатат коалиција.
    Зошто Заев не кажува што договори со Ахмети ?

(не признавам дека немало менување на Устав, бидејќи има Закони кои се надвор од Устав и сепак може да направат штета).

Второ, Гледајќи ги протестите, ете им пример на шарените како изгледа културно протестирање, а не тие се понашаа како хулигани, кршеа, уништуваа нешто што не е нивно дома им, туку е на сите нас.

Трето, Заев вели да падне режимот, да има демократија, правда да имало. А, на неговата фб страница бриши културни коментари кои не му одговараат, а чува коментари од албанци полни со омраза, клетви, навреди.

Четврто, Заев рече ако изгубам - се откажувам. Зошто не остана на зборот ? Потоа се силеше дека ќе направел Влада веднаш, па зошто не даде одма потписи, туку се тегнеше олку долго ?

Петто, наместо да е победник мнозинството, треба да е победник губитникот заедно со цела дружина албанци. Па, Македонци, наздравје.

На Abeja, joy1, shz и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Afroditaaa

Afroditaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2017
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    964
    FB_IMG_1488278831694.jpg

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  3. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    (facepalm)

На black-angel, mynameislove и LollySky им се допаѓа ова.
  4. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.309
    Допаѓања:
    22.602
    И што сега еве и да го донел Груевски треба ли уште да им се допушта???????
    Не те сваќам тебе цело време на темата што сакаш да кажеш.
    Дај изјасни се конкретно дали си за исполнување на платформата,и ја поддржуваш истата еве независно од тоа кој би ја прифати дали од вмро или од сдсм?

На Silver.E му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Afroditaaa

Afroditaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2017
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    964
    Јаа сум за затвор на криминалците кој украдоа пари од овој сиромашен народ !

На black-angel и LollySky им се допаѓа ова.
  6. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.309
    Допаѓања:
    22.602
    Во ред ама кажи дали си За платформата на албанците?

7. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.437
    Prvo, zosto Gruevski nne se povlece od politickata scena posle presluskuvanite razgovori?
    Zosto licno toj ja prifati platformata na albancite,, bukvalno se im dade osven sto ne se dogovorile za SJO?
    Zosto e vo koalicija 10 godini so bivsi Uck?
    Zosto povikuva na omraza i nacionalizam?
    Zosto vo Jsp ima dvojazicnost, vo sekoja javna ustanova ima dvojazicnost?
    Zosto licno jas vo 2009/10 godina ja JIE uneverzitet dve godini ucev albanski kako redoven predmet?
    Po moe, sekoj graganin koj zivee vo RM, nezavisno dali e makedonec, albanec, turcin, boshnjak, bosanec, srbin e MAKEDONEC.
    Podobro ke ucam albanski, nego da imam loso zdravstvo, obrazovanie ispod sekoe nivo, sudstvo katastrofa, administracija nepismena, da sedam nevrabotena, da kasnat so porodolno, da nema gradinki, i da sakam da trgnam na rabota vo privaten sektor da nemozam, zosto deteto ne mi go primaat vo gradinka.
    Zosto m..... A na Bukefal kostaat tocno kolku edna gradinka,a ne se prevzemaat merki.
    Zosto da protestiram, da go cistam prljaviot zadnik na vasiot premier, da se pravam kjora i gluva i da se pogazam kako licnost da klimam so glavava za nesto od koe dobivam nagon za povrakanje i dijarea?
    Za 250 evra vo administracija ke davale otpor, moree i drugo davate za tie pari.
    Ke protestirate zosto morate, vo sprotivno ke dobiete crven karton od stab i ke ostanete nevraboteni ili so pot ke ja zarabotite platata vo privatna firma.
    So 5 min skolo se napikavte vo javen sektor, takvi ve bira za da moze da ve kontrolira i komanduva kako saka, zosto so obrazovabni i intelektualci ne go moze toa.
    Zosto akterite, umetnicite se politizirani? Se e politizirano!
    Treba da se pomiri deka i narodot se svesna i gi otvori ocite!

На black-angel, Emy867, Nausicaa и 9 други им се допаѓа ова.
  8. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.018
    Нашиов народ е многу пасивен, "турни ме да кинисам", инаку за овие криминали наjпрво самите вмровци требаше да си ja исчистат партиjaта, а и цела држава да се крене на нозе.
    Свесни се вмровците дека без квалификации се напикани на убави работни места, и дека ако падне Груjo сите ке пандат.
    Им врежале во глава дека сите се исти и дека е нормално да се краде.
    Не се сите исти. Не е нормално да се краде и не крадат сите. Ако сте си соодветно квалификувани за работата, нема жива сила што ке ве истера од работа затоа што ке ги банкротирате со тужби и пари за оштета.

И не се плашете.

На Nausicaa, mynameislove, Someonespecial и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Afroditaaa

Afroditaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2017
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    964
    Не ја знам целосно платформата , знам за официјализирање на двојазичност , што веке има двојазичност во државава потпишана од Гвујо и фикусот , друго незнам што има во платформата , никаде не е објавен тој документ за да знам, и да кажам дали сум за или против . Знам само дека и Гвујо ја прифатил платформата , само за сјо не се договориле

На Zlatna12345 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.309
    Допаѓања:
    22.602
    Ако следиш малку вести ќе ја знаеше, албанците секој ден јавно и отворено зборат за нивните барања во платформата, а истата таа беше објавена веднаш после прегласувањето во Теарце.
    Ако Груевски прифатил се освен СЈО, зошто мислиш дека не формира влада со нив. па нели сто пати повеќе му одговара да постои СЈО и тој да е на власт отколку да постои СЈО и Заев да е на власт.
    Друго, Ахмети игра на карта од кој ќе добие повеќе ако беше фер играч ќе си коалицираше со Груевски.

Двојазичноста што ја имаа добиено до сега беше исто по барање во рамковниот договор, и тие нивни барања што им беа исполнети исто така. И тоа им беше доволно, нема што да бараат повеќе.
    Со Груевски се имаа договорено за двојазичносѕ онаму кај што се над 20%, и тоа да се уреди со Закон.
    А друго не.
    Повели платформата просветли се пред да кажиш било што:

Се согласуваме за взаемна поддршка на заедничката политичка агенда која предвидува реализација на следните цели, во идниот владин мандат и/или во секој понатамошен мандат;

1. Постигнување на целосна рамноправност во согласност со Охридскиот Договор и Уставот

* Правилно спроведување на принципот на мултиетничноста во Уставот на РМ, каде албанците се сметаат како државотворна нација, Поддржување на секаква правна и уставна иницијатива која ja зајакнува националната рамноправност за албанското население.

* Постигнување на целосна јазична еднаквост, употребата на албанскиот јазик во сите нивоа на власта и гаранција за неговата примена како фундаментално и уставно право. Уставот на Република Македонија треба да утврди дека "македонскиот јазик и неговото кирилско писмо и албанскиот јазик со неговото писмо се официјални јазици во Република Македонија".

* Сеопфатна дебата за знамето, химната и државниот грб на Република Македонија со цел државните симболи да ја рефлектираат општествената мултиетничност и етничката рамноправност.

* Усвојување на Резолуција во Собранието на Република Македонија со која се осудува геноцидот врз албанскиот народ во Македонија во периодот 1912-1956.

2. Постигнување на економска рамноправност и на општествената благосостојба, особено преку рамномерен регионален развој

* Создавање на нов механизам, во форма на една Државна Комисија за Финансирање на Општините, за донесување одлуки со право за владини грантови во корист на општините.

* Создавање на едно Министерство за Политички Систем и Односи меѓу Заедниците, како надлежен орган за почитување на правата на заедниците и поттикнување на економскиот и социјалниот развој во неразвиените подрачја.

* Остварување на правична застапеност во органите за безбедност, војската, разузнавањето и правдата.

* Остварување на правична застапеност во сите нивоа на централната власт како и во јавните служби или претпријатија со јавни акции.

3.Зајакнување на владеењето на правото, како предуслов за напредок на евро-атлантскиот интегративен процес

* Спроведувањето на реформите во согласност со Договорот во Скопје, Препораките на Прибе, итните препораки на Европската Комисија како и Препораките од Пристапниот дијалог на високо ниво со ЕУ.

* Поддршка за непристрасно вршење на работата на Специјалниот Обвинител, без етнички и политички предрасуди.

* Целосно расчистување на прашањата и судските постапки како “Сопот”, “Бродец”, “Монструм” и “Куманово” преку една анкетна комисија или меѓународен независен орган.

4.Создавање на дух на доверба во функција на добри меѓуетнички односи како суштински елемент за политичка стабилност во земјата

* Преземање на афирмативни мерки за обезбедување финансирање на албанските културни институции на централно и локално ниво.

* Создавање на една централна институција за унапредување на јазиците на заедниците, која ќе обезбеди подготовка на преведувачи, уредници и предавачи.

5. Решавање на спорот со името, во согласност со европските вредности и принципите на меѓународното право

* Усвојување Заедничка и Обврзувачка Резолуција во Собранието на Република Македонија со која Владата на Република Македонија е обврзува активно да се вклучи кон решавањето на спорот со името.

* Вклучување на Албанците во работната група за директни преговори со Грција.

6. Добри односи со соседите

* Вклучување на албанците во работната група за директни преговори со Бугарија.

* Соработка со Косово и Албанија за интегрирано гранично управување.

* Отворање на нови гранични премини.

7. Брза интеграција во НАТО и во Европската Унија

* Исполнувањето на горенаведените точки ќе го деблокира патот на Македонија кон целосна интеграција во НАТО и отворање на преговорите за членство во Европската Унија.

Исполнувањето на овие цели ќе се следи преку организирање Тркалезна маса на албанските парламентарни партии.

Тркалезната маса на албанските парламентарни партии ќе се одвива во согласност со принципот на ротација и ќе служи како платформа за усогласување на политичкото дејствување и транспарентна комуникација со меѓународните партнери на Македонија, особено барајќи ја поддршката на Европската Унија и меѓународните институции.

Тркалезната маса ќе ги определи роковите за спроведување на горенаведените цели, во согласност со законите и Уставот на Република Македонија.

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  11. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Вмровци што се на високи функции (директори, заменици) викаат дека Никола не е нормален и дека со сила ги тера да одат на протести.
    Сами луѓето тие викаат: - Овој човек е луд ама никој нема храброст за во лице да му рече за да престане. Мора сите да одиме и да протестираме инаку ни се заканува за најблиските. ( не со бркање од работа, туку со ПОЛОШО)

На тие луѓе им е преку глава и викаат дека сакале да дадат откази ама НЕ СМЕАТ да помислат на тоа.
    МОРА да одат на протести.
    Викаат: И пари и се нека се гони...само од овој да се спасиме...

Никола го бранат луѓе што немаат вода во очи.
    Еве ќе се најдат 5-6 души и душа даваат за него....и баш тие луѓе се најнебитни во општеството.
    Паметните од вмро се ставени за директори и еве со свои уши и очи ги гледам што викаат....ЗНачи имаат осет луѓето ама се вплеткале со него и оди излези од мрежата да те видам.

Жално е како некои млади луѓе НЕ размислуваат.
    Таа негова наивна насмевка ве излажа сите.

На black-angel, hermosa, mynameislove и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.309
    Допаѓања:
    22.602
    Леле Џолке аман ма, еве мене никој не ми рекол да одам, ама планирам да почнам од што сакам, не си изведувајрте од умот. Со сила па со сила, партијата си има симпатизери нормално е дека сами сакаат да излезат. А шарена револуција еден куп другари имав што не се од Скојпе и идеа овде мораа да преспиваат пред влада, неизбањати по неколку дена ги малтретираа.

На Abeja, Silver.E и H.VAGA им се допаѓа ова.
  13. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.247
    Допаѓања:
    81.811
    На темава доаѓам само да кажам неколку збора.
    Лудото strikes again. :rofl::rofl::rofl:
    Се врати во полн ефект и баш ме радува. :inlove::D

Ќе се вратам со некој коментар можеби кога ќе престанат да се верглаат муабети од типот - леле ДВОЈАЗИЧНОСТ, ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ, што не снајде што ни се случи.
    И сериозно, шипци ????
    Дали сте сериозни со изразиве?! Имате ли по нешто во онаа црпката? Возрасни, еманципирани, не знам какви...со неандерталски речник.
    Срамота!

Од главата си патиме, убаво кажале предците.

На black-angel, galapce, ludoto19 и 8 други им се допаѓа ова.
  14. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    ТИе паметните што се на високи функции НЕ САКААТ од одат, ама со сила ги тера психопатот.
    А вакви ко тебе (со јака ЖЕЛБА за паторот да не замине во затвор) се најсила 10 души од цела земја....Другите ги лажат со сендвичи и со бркање од работа.
    Одете ...протестирајте...Секој има право "што сака" да прави во оваа "демократска земја".

п.с. Не знам уште колку пати треба да се повтори дека од шарената револуција луѓето сами одеа.
    Како би им се заканил Заев нив за да излезат???
    10 години на власт е вмро, Заев кој фактор беше??
    Сите мои колеги и професори САМИ одеа на протест, инаку го НЕЌЕА Заев...Сакаа само да замине Никола од власт, па кој било друг да дојде.

На black-angel, Someonespecial, Rose96 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Afroditaaa

Afroditaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2017
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    964
    Не е точно ова , штета што гледаш само Шител , знамето , химната , не се чепкаат . Нема менување на уставот . и Се надевам народот нема да наседне на вакви глупости
    Доколку некој дојде до сигурни информации за платформата , нека го постира документот на странава

На oblace1 и Rose96 им се допаѓа ова.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.781
    Допаѓања:
    145.294
    @JollyGirl како ќе ги брка кога повеќе не е на власт?
    Сега ќе брка Сдсм за да си стави свои луѓе во фотелји. :D

На Antolinaa и elimkd им се допаѓа ова.
  17. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Епа финтата на протестот е за тој да остане на власт.
    Самот Никола е во филм дека ако излагаат секој ден луѓето да протсетираат, тој ќе си остане на власт.
    На тие директори на високи функции не им се заанува со бркање од работа, туку со други нешта.

А на шарените кој им се заканувал да протсетираат, кога вмро се на власт 10 години....Може некој да објасни?

На galapce, Someonespecial и LollySky им се допаѓа ова.
  18. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.309
    Допаѓања:
    22.602
    Нема оти им треба дво/третинско мнозинство,
    Кои сигурни информации побарај на интернет секаде ја има платформата, ти стварно појма немаш.

19. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.309
    Допаѓања:
    22.602
    Нивното раководство

20. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391

Ај не се брукајте веќе...КРАЈ!!!

ЗНачи 1000 пати едно исто се пишува, па на дрво да му кажуваш ќе сфати досега.
    Луѓево сами кажуваат дека го неќат Заев ама за него ќе гласат, само да се изгуби психопатот Грујо, а види вие што лупате.

Со инка не се тура...Не ме цитирајте за глупости...Раководство еј (facepalm)(facepalm) јак курац е Заев дур се 1000 години на власт другите.

Ако психопатот ги тера со сила сите да излезат, не значи дека и шарените се така излезени.
    Сте слушнале за слобода волја на граѓаните?
    После тие разговори, засрамете се сите што го браните.

Уште малку е 5 саат, па ајде спремајте се...убав ден.

На black-angel, Someonespecial и LollySky им се допаѓа ова.