Немој да мислиш дека ќе заборавиш лесно од кај доаѓаш. Еве ме и мене иселена, и пак се интересирам за нашата жална Македонија. Живеам неколку години во еден од најкосмополитските градови во светот Лондон каде што живеат граѓани од преку 180 држави, имам пријатели од секаде од светот, и овде конечно сфатив дека патриотизмот и религиите се убијци на денешницата. Овде, иако англискиот (нормално) е официјален јазик, во било која институција ако не разбираш, ќе ти најдат некој да ти преведе. Кога одиш на интервју за документи, нормално можеш да си земеш преведувач. И никој не се потресува од тоа. Сите доаѓаме од негде, имаме мајчин јазик кој си го почитуваме. Проблемот кај нас е што се користи национализмот за покривање на криминалот на багра криминалци. Го гледав стримот од интервјуто на Зоран Заев на фб, и сум импресионирана од човекот. И од неговите ораторски способности. И од неговата визија за Македонија, држава каде што ќе има место за сите луѓе убаво да живеат. На изјавата на Насер Селмани дека не може никој да гарантира дека сите граѓани ќе одолеат на провокациите на дпмне ми се смрзна крвта. И се прашувам, дали има луѓе од дпмне, што се спремни да излезат на улица и да ''војуваат за Македонија'' а уствари да го бранат гзот на врхушката. Еве и вас овде, бранители на криминалците, ве прашувам, дали сте спремни да излезете на граѓанска војна за да ги одбраните Грујо и компанија?
Го гледав видеото со кое се гордеат.Невоспитано дете како го плука Борјан Јовановски. Колку многу се горди на својата болумента. Македонец.Тврдокорен. Ваква мизерија до сега од ниту еден Албанец немам видено.
Акo ги исклучиме стрaстите и без oбoенoст пoгледнеме, сите пaртии пaднaa нa oвoј испит. Тoa сaмo дoкaжувa декa желбaтa зa влaст е нaд се. И едните и другите не гo пoчитувaaт нaрoдoт, ниту свoјaтa земјa. Излaгaaт нa тв и кaжувaaт некoи небулoзи и непoврзaни рaбoти, зaмoтaнo, зaвиенo. Слoженa реченицa oд Аљaскa дo тукa, сo цел дa се изгуби смислaтa кoјa и не пoстoи. Oд Иванов, дo Груевски и Шеќеринскa, Зaев и Петкoвски, сите дo еден кaкo нa некoјa дрoгa дa се. Пoимa немaaт штo збoрaт, oднoснo немaaт хрaбрoст јaснo и глaснo дa кaжaт кoј е влoгoт и зoштo. Сaмoживници.
@malerozna добро, требаше да напишам дека магично сакам да заборавам. Не може да се дешаваат вакви срања и да очекувате нацијата да ни биде нормална. Сакам да живеам во паметна земја каде ќе се дискутира, а не да се кријат позади сител и да праќаат детишта да плукаат. Еве им го македонскиот факинг идентитет. Мора партијата да измисли непријател за овие да имаат причина да парадираат, сега непријатели им се Албанците. Измислени. Па толку нула толеранција може да има само проста маса, а овде ми се прават нешто космополити. Ние како мали кога одевме по ескурзии се сликавме со црнци, а овие толку години живеат со Албанци и гледаат којзнае што во нив, како во страшила. Немаме кај да мочаме како луѓе во болниците битно Албанците им сметале.
Bravo Sekogas treba da se sledat faktite, a toa e deka DUI gi dade mandatite na SDSM, a toa ne go napravija na lepe oci, tuku sigurno potpisale dogovor na koj se obvrzuva SDSM deka ke ja ispocituva platformata na Albancite. Zosto do den denes nikoj od SDSM javno ne ja pokaze platformata da vidi narodot sto e potpisano? Znaci lazat i spinuvaat. Istoto se odnesuva i na drugive kriminalci od vlasta, no za razlika od niv tie ne stavija potpis. Sepak potpisot e najrelevanten dokaz.
Секогаш има будали и овци што се спремни да го дадат животот за глупости и спас на богати мрсници. Тоа барем е најсигурниот фактор во историјата на човештвото. Така да сигурен сум дека Грујо може да најде 100 вмровци што ќе "војуваат за Македонија" Едиственото што би посочил е колку се контрадикторни. 2 години ги слушам како шарените биле дивјаци и тепале (А они биле културните контра-протестанти) , како шарените кршеле, се заканувале, сакале украинско сценари и остало. А сега они тепаат , се закануваат ,кршат штабови и се спремни да "војуваат" по улиците за да го спасат Грујо. Патем Заев 100 пати кажа до сега дека нема да има промена на име , устав ,химна и остало.... Ама мислам дека е џабе бидејќи пак за 2-3 страни некој ќе спомне како ќе смени устав итн итн....
Тоа е, немаме леб да јадеме, немаме асално каде да се лечиме, немаме никакви услови за живот... Ко да сме во '62. Наместо да се сопре иселувњето, да се помогне на домашниот. Тие за спиновите се фатиле. Немаат појма што значи кантонизција, а за не оправаат. Џанам портпароли се па да ја средат работата. Стварно не знам што дрога користат овие што мислат дека живееме во идила. И јас мислев така се дур еднаш не исклучив Сител, уклучив мозок.
Не е на Заев, мое е. Давам и попусти за Фемина. Се зафркавам, поим немам чие е. Немој некоја да го сфати сериозно па да ме споулават со пораки.
Има има. Не се за фрлање кланот Заеви. Грујо играше на државно ниво. Овој на општинско. Тендери ова она.
А вие кога ќе почнете да учите Албански? https://www.facebook.com/gledytv/videos/1170196563077507/ Ми се повраќа кога ја слушам....