@Afroditaaa не не сум од Гв Од Штип сум Во Гв живеам последниве неколку години Има двојазичност.Не ме читате добро уствари читате само она што сакате
Toa sto ti go zboruvas ne e tocno. Zakonot e mnogu jasen. Albanskiot jazik ili bilo koj jazik na malite zaednici e oficijalen samo dokolku se nad 20% od populacija vo sredinite kade sto ziveat. Toa e del od ramkovniot dogovor. Od togas nemalo nikakvi korekcii na zakonot.
Ако толку ви смета двојазичноста што веќе секако ја има, повелете, преселете се на истокот. Во секој град на крајниот исток има по барем стотина куќи на продажба. Сегде ќе слушате само македонски. Нема албански, ќе ви се погоди. Ќе работите во конфекција за 7000 денари, или во бутик за 9000. Ако најдете бутици. И ако најдете работа.
Еве ти доказ , друг доказ каков сакаш ? Да ти покажам дека дпмне го призна косово и дека гласаше за во унеско? И ете се документите потпишани све цакум пакум од дпмне
Џој ако си патриот, ќе ти смета и она во Гевгелија. А за она за во другите држави, еве како нив не им смета градинки на друг јазик, услов за вработување мора покрај мајчиниот да го знаеш и другиот. А и не е само тука. Многу држави вака функционираат. Да не се лажеме, знаеме зошто се тие протести. На раб сме на граѓанска војна. Народот нека даде шанса и на другите. Ветуваат заедничко општество. Албанците ова подобро и од нас го прифаќаат. Нам ни треба подобрување на животниот стандард, излегување од кризата, здравство, образование. Не ни треба јазик и поделеност. Најмалку граѓанска војна. Не знам дали сте свесни, ама овој тип на војна е најлошиот. Се надевам дека нема да дојде до ескалирање на ситуацијата.
Feminki i feminci cisto da si znaete deka pri diskusiive, napad e najbolje odbrana!!! Argumentite zaboravete gi.
Да ме поканеше пред 6 години може ќе дојдев, заминав Лондон сега. Скоро сите другари и пријатели ми се иселени. На скајп славиме и тажиме. Сте се фатиле за двојазичноста. Ви се објасни дека ја има веќе. Што е сега проблемот не ми е јасно. Се глодаде едни други како куче коска што глода.
Чекајте полека без навреди. Како може во Албанија да има двојазичност (македонски и албански) кога таму живеат само 1% Македонци од населението? (дури и помалку... Плус пола се кажуваат муслимани) Тоа е исто Ко во Македонија да имаме двојазичнист со Власите или Србите значи нема логика. Овде има мноооогу повеќе Албаници, отколку што има Макединци во Албанија. Слабо логика...
Da, ama ja potvrdi mojata teorija. Se ova vazi vo naseleni mesta so povece od 20% malcinstva. Toa sto SDSM i DUI go dogovorija e sproveduvanje na cela teritorija. Imam drugari po SDSM. Tie isto go zborat. Zaev dogovoril nesto sto jas i ti ne go znaeme momentalno. Ima nezadovolstvo i vo SDSM. Veruvaj mi. Osobeno tie sto ziveat vo mesani sredini.
Па никој не вика дека е чист. Дури пред изборите беше напоменето дека се гласа за Заев оти е помалото зло од двете зла (поголемото е Грујо) Ама бидејќи нема трета опција , нема трета партија, сами си се доведовме во ваква ситуација , затоа и така ќе биде. Можеби во 2018 или кога и да се изборите ќе се појави нова подобра опција... можеби.
@JuLleE преку 11години живеам и работам и се дружам приватно со нив.Мн работи од близу ми ги кажуваат.Верувај ништо не е така наивно и без корист како што мислите. Ноќта пред избори од штабот на Дуи во Гв се изнесени актовки и актовки со пари и разнесени по селата гостиварски со населени со Албанци.Парите им се доделни за да дадат глас за Заев Знаеш колкумина од колешките од пациентите уз муабет имаат кажано дека гласале за Заев САМО поради ветувањата кои им се дадени. И да не ја ширам понатака крај ке нема.Свестете се дека нема арно да има и овој да дојде сега на власт.Нема соживот да има не оти јас така викам туку оти постојат премногу разлики помегу нас. Мн мн ретко скоро и ич не коментирам во овие теми.Од причина што не ги сакам ни едните ни другите.Овој пат ме изреволтира заслепеноста на народот,се јадете мегусебе,се врегате а на крај знаете како ке дојде ред?Двајца се караат ама третите ке имаат само ќар(знаеме кој ке бидат тие) П.с мене двојазичноста ми пречела секогаш.Незнам каде прочитавте дека порано не ми пречела а сега да.
Џој во ред, еве ти верувам. Гледав и слушав што правеа во штаб на Вмро. Како манипулираат, како перат мозок. Како ги уценуваат луѓето. Како и даваат пари и колку пари беа донесени за гласови. Така да, ти верувам. Работава е што мора да го надминеме тоа, оти од државата не може да ги испадеме.
Не е на цела територија, а нема ни да биде.Живеам во Битола, и фала богу што можам на мојот јазик да се се разберам секаде, албанскиот не се ни користи.Исто ко да не постој бидејки во бт албанци се многу малку на број.И тие што се,не се занимаваат со голема албанија, исламизирање или што и да е.Растени се со македонци цел живот па се понашаат како да се македонци.Единствено името што ние различно, по ништо друго да ги видиш и да направиш муабет не се осеќа дека се албанци. Летово одев Охрид и коа видов каква е состојбата останав подзината.Насекаде жени со бурки, завиени во црни чаршави и шамии како терористи некои,воопшто не беше пријатно за очи.Да не знаеш дали во некоја исламска држава се наоѓаш или пак во македонскиот Ерусалим.Исто, во една продавница влезе муслиманка која не знаеше два збора да сврзи на македонски и плус се туркаше да оди преку ред.Каде ле така? Нова случка.Имавме фамилијарна екскурзија, и успат застанавме Тетово на јадење.Одиме во ресторан и најнормално добар ден ова она, а келнерот не поздравува на албански а гледа дека сме македонци, па кога продолживме на нашиот јазик да се обраќаме ни упати еден убиствен поглед и пушти друг келнер да се разбери со нас.Оти ние новодојдени сме, не сме од тука. Не сум за толку права да имаат албанците, затоа што се малцинство.Во никоја држава малцинствата не уживаат толкави права како кај нас и бараат преку лебот погача.Ако се преселам во друга држава најнормално ќе биде официјалниот јазик да знам да го зборувам, а не да барам мојот да се признае па и да биде рамноправен со официјалниот.Мислам катастрофа.Не можам да кажам дека ми смета двојазичноста оти во мојот град ја нема, пак ќе речам фала богу, али можам само да замислам како му е на тие што живеат во западна Македонија, во своја држава да не можеш да се разбериш на свој јазик. Да напоменам, немам ништо против албанците, ми смета што се алчни, се понашаат како ова Албанија да е. Али, нема никогаш да застанам да протестирам од страната на овие тврдокорни и патриоти што се нарекуваат, бидејки немаат појма за шо протестират.Не знаат зошто се таму воопшто.Двојазичноста и сите права кои ги уживаат сега им се доделени во времето на вемеро, не е тоа ништо ново.Досега на столов и на зидот да му објаснував ќе сфатеше, ама на глупи и ограничени луѓе и со инка да му туриш џабе е.
Срамота е ова Заев што прави,ни ја продаде државата поради власт,зашто не се уапси Заев воопшто ова не е во ред.
Ама читаш ти што пишувам ?? Дека сум видела двојазична табла на пат за Битола , разбираш ??? Какви другари од сдсм , гвујо за 200-300 евра ви имат забрането да се дружите со комуњари , и да одете на контрапротест и протести кога тој сака , ве врти околу малиот прст како што сака заради тоа што ве вработал без образование во државна институција . И ај толку од мене во темава , не можам со некои што немаат доволно едукација да се разбериме . паметниот попушта .поздрав