http://exclusive.mk/articles/26397/...hecherinska-koga-che-go-uchite-albanski-video Нормално ќе ми биде ова кога ќе ја видам Меркел да дава интервју на турски,Путин и Трамп на некој друг јазик кој не е нивен мајчин јазик. Срамота еј!!!
Пописот ни на грујо, ни на ахмети не му одговара и не заради процентите на малцинствата заради јазиците, туку за изборите во кои дебело се крадат гласови, гласаат иселени пред 30 години, умрени итн, а многу веројатно е дека нема ни 1.800.000 жители да искочиме во државава воопшто, додека они имаат пишано гласачко тело од 1.700.000
Вие ‘‘бранителите на Македонија‘‘ навистина имате проблем со расудување, не знаете што е што, што е лажна пропаганда, што хумор, што вистна итн.
Политика не следам постојано,ова ми излезе на Фб и затоа го постирав тука.И да за срамота е, не е хумор кога Шеќериска се отепа од правдање што не знае албански.
Rose96 Секако дека сте под 20% ,да не беше така оддамна ке го направеа пописот.Чак што више рака давам дека сте испод 15% .Ама ете се нешто вас ви фали,го украдовте од србите Косово сега ја сакате и Западна Македонија.Само нека ви текне дека ве примивме 300.000 (ејјј тоа е огромна бројка)кога ви гореше под нозе. А вие ни вративте со оружје,само што ве примивме. Џабе везете тие што не живеат во мешани градови незнаат како е да делиш средина со шиптарите,буквално нецивилизирано племе .И немате право да зборите за двојазичност,кога ке поминете извесно време живеејки со нив тогаш ке бидете компетентни да судите. Јас лично не би растела дете во иста средина со "албанци" затоа што кај ги има нив таму има криминал,дрога,насилство а за национализам па да не правам муабет иако не ни имаат своја држава. Пред да помислите дека сум закоравено вмровче ,да ви кажам дека сум партиски неопределена тоа се гледа и низ моите мислења.Не гласав за Вмро напротив бев на сите протести лани,но не гласав ни за Заев затоа што се потпираше токму на нив и им ветуваше 300 чуда. И вака се понашаат како да е нивна државава а со сдсм на власт можам да замислам уште колку ке си земат сила. Не е joy1 националистка,не сум ни јас ,само преку глава ни е дојдено од животот и соживотот кој го имаме со нив. И за крај Rose96 ништо лично,само ме испровоцира муабетов за пописот. Ако нешто ти значи јас и за мојава нација немам убави зборови,брат брата кодоши ,на комшијата да му цркне козата така размислуваме ние ама молим те немој да ми ги браниш твоите ,далеку се од праведен и мирољубив народ.
Грешка, не е хумор, си мислам дали да ти дадам уште една шанса да погодоуваш или да ти кажам што е. Ајде ќе кажам Лажна пропаганда се вика тоа. Добро бе како можете да верувате во вакви очигледни измислици, не ми се верува луѓеее , казна ќе се плаќало од 5000 евра хахахааххахаах
Повекето македонци немаат проблем со албанците , напротив , јас лично имам другарки албанки што и на зафрканција го научив јазикот со нив . Ова е политичко сценарио на Гвујо за да си го спаси задникот од затвор . Се надевам дека повекето нема да подпаднат под овој притисок. Како што кажав сиромаштијата ми смета во државава и никој друг
@Cataleya види ги стaтистиките нa брoјoт нљ првaчињa, брoјoт нa нoвoрoдренчињa. Зa првпaт брoјoт нa нoвoрoденчињa у 2015 имaше стaтистикa пaднaл пoд 50% мaкедoнци 49%мaкедoнци 35%aкбaнци Мoментaлнo мoждa се 20-23%, aли ние мaкедoнците имaме мнoгу пoвеќе пензиoнери, зa 20% прoцентoт мoждa ќе биде 60:35... Сaмo дa јa нaјдaм стaтијaтa
А, за што е оваа лажна пропаганда да им се зголеми рејтингот на СДСМ Што сака нека е не е нормално за мене и крај Немам намера да се надмудрувам и да се докажува.Колку и да не сакам да гледам политика, излегуваат линкови на Фб со наслови кои знаат да испоровоцираат да прочиташ што има. Како што кажав не следам се што се случува, но од тоа што го читам повремено знам дека кој и да дојде на власт нема да има добро ниту за народот,ниту за државата.
Не се сложувам, за тоа нема да ми замериш пошто барем форумов е демократски нели. Прво сакам да ти се спротивставам за муабетот дека со Албанците не се живеело, не бе девојко, не се живее со примитивни луѓе, а знаеш колку такви Македонци има.. ехеее, прости, примитивни, необразовани.... Ти генерализираш, сите во еден кош ги стави, не може така. Како сите Албанци што ги познавам јас се прекрасни пријатели, прекрасни луѓе, интелектуалци, луѓе кои почитуваат уметност итн... пресреќна сум што ги имам и што децата заедно ќе ни растат, а моите ќе ја имаат привилегијата покрај нив и да научат Албански. Второ, како тоа немаат своја држава , па Македонија што е? Зарем Македонците имаат ексклузивно право на државава зошто се нарекуваат Македонци а државата Македонија? ‘‘И вака се понашаат како да е нивна државава‘‘, озбилна си? НИВНА Е, КОЛКУ ТВОЈА И МОЈА ШТО Е. Извини, ама единствениот збор кој те опишува е ‘‘националист.‘‘
Се зезаш нели? Добро сеуште не сфати дека тоа е пропагнда на вмро? Како може да е пропаганда на сдс кога нормално не им одговара хахахах А што е нормално за тебе, етнички чиста држава и пратриотски песнички да си пееме? Такво нешто не постои скоро никаде во светот.
Секако дека нема да ти замерам,секој има право на мислење Можеби лошо се изразив за тоа што реков "како да е нивна државава" требаше да пишам како да е САМО нивна државава. Да и јас познавам океј албанци,фини и културни но можам да ги избројам на прсти,буквално. И опишувај ме ти како сакаш ама јас ке учам албански само доколку се преселам на Косово или Албанија и во ниеден друг случај.Ете доколку се "мешаш" со нив и сам/а си сведок колку од нив има што незнаат да гукнат македонски а види богати матична земја им е Македонија. За крај ке се декларирам како националист кога ке ми сметаат и Ромите,Турците,Власите,Србите .
Ако знаеш Албански и велиш дека никој не умрел што знае повеќе јазици, повели пишувај на форумов на Албански па да видиш дали ќе добиеш соодветен одговор на Албански или моментален бан! @JollyGirl
http://vecer.mk/makedonija/makedoncite-reshija-vreme-e-da-ischezneme Еве јa стaтијaтa сo прoценти нoвoрoденчињa
Како можете бе вакви глупави споредби да правите ај оди ти на англиски форум и напиши нешто на кинески Еве ме учам албански и многу сум жива
И онака све е иселено и коа ги раѓаат децата у странство, тие деца си се странци. А и што има врска националност, големо чудо кого ќе снема. кого ќе има, ќе ги снемало Македонците, ќе ги имало Албанците, ќе ги немало Србите, се е едно исто, луѓе. Ние осиромашевме, работа немаме, а и коа наоѓаме платата ни е едвај за четвртина човек да се издржава, а некој за наталитетот се грижи хахаха, наталитет се зголемува кога младите веднаш после студии можат да се вработат и да заработуваат доволно за да отплаќаат стан и притоа да живеат пристојно паи некоја година да шетаат да проживеат, а не кога до 30 и кусур години живеат со родителите, сеуште чекајќи да се вработат за мизерна плата, или кога и покрај тоа што се вработени не можат да достигнат пристојна плата со години и години, кога во државава огромен дел не се пријавени вработените или се пријавени на пола раб. време, или па на договори за дело, на определено итн... катастрофа систем, катастрофа општество, а некој за наталитетот се фатил. Еве трудна сум, се мислам како ќе си дозволам наеднаш количка, креветче, милион работи кои ми се потребни за бебе, и се тоа наеднаш, ај за нас што не сме си купиле ништо не памтам од кога, само за греење и за јадење не стигнува. Наместо да заработувам нормално и со мерак ин радост да си купам тоа што ми е мене мерак за моето прво бебе, јас веројатно ќе морам некои работи да ги позајмувам од пријатели. Не викам дека тоа не е нормално, да позајмиш, туку дека секому му е мерак кога чека бебе, да си купи тоа што сам ќе си одбере, затоа што се радува човек, разбираш, и затоа што не е нормално бе да не можам да ги купам потребните работи, не е. Високо образование имам, работам за мизерна плата која од 10ти во месецот не ја гледам веќе, ај сопругот малку попристојно заработува, ама дааалеку е од комотно. Зарем не е најнормално да е комотно кога двајца работат?
Ќе има нова влада наредната недела, еве ДУИ решиле да влезат во влада со СДСМ. И тоа е тоа. The end. Грујо скапува во затвор или бега од државата, како и да е фатен е во стапица. Ако избега, толку од неговото патриотство. Ако остане, ќе се влече по судови, ќе глуми жртва и ќе гледа да лови на емоционална карта како прав психопат пошто и тоа е! Ќе видиме што ќе биде. После 11 години мрак за народот, 100% ќе има оваа пролет, ама не за сите. На некого ќе му паѓа мрак пред очи заради смената на власта. Така и треба, да Бог да + СЈО и десваровизираното судство сите пари да му ги земе на Грујо и сите што украле или сите пари да ги дадете за лечење и да не се излечите! Ќе видите дека се можело без вмро на власт. И тоа 100 пати подобро. Не бидете закоравени сељачишта, освен ако едноставно таков ви е наравот или мора да изигравате за да цицате од буџетот. Со тек на времето, не само на сите вмро-овчички туку и на оние што уште се во заблуда ќе видите каков преварант, манипулатор, интригант, кукавица е всушност Грујо, иако и сега знаете ама му глумите и слугувате за да ве награди со $, ама заврши тоа време!
Па тоа е најголемиот проблем што го имаме. Наталитетот. Попрво ќе не изеде белата чума отколку некои други држави да не поделат. Истото се случува и во Европа. Овде во УК муслиманите и евреите се размножуваат како глувци. Закон кај Евреите е минимум 5 деца. Секое летенце детенце. А кај нас што? Учиме школо до 25-6 години, немаме никакви приходи, или се работи за минимална плата од 9000 денари. Те чуваат дома, ти плаќаат сметки, чекаш со години за вработување, ако немаш пари да си платиш 3 пијачки во петок, сигурно нема да имаш ни фамилија да издржаваш. Порано се мажеле на 20тина години. Сега на 30. Или повеќе. Имам купишта пријателки што се 30+ и не се женети. За машки збор да нема. Бабите и дедовците ни имаа по 5 или повеќе браќа и сестри. Ние колку? Ретко која фамилија има 3 деца. Во 1986 има 38 234 новородени, природен прираст 23 796 За 30 години, т.е. 2016 23 063 новоридени, а природен прираст е само 2 748 Кога нормален човек ги гледа бројките ќе сфати дека нема шанси да сме 2,1 милиони народ. Ни сме ние македонците 1,297,981 ниту пак албанците 509,083 (ова од 2002 попис е) Затоа и го сменија законот 2010, да мора секој да вади МК пасош. Сега на избирачки список сме сите, и тие што живеат во МК, и тие што се иселиле пред 30 години, пред 6, пред два месеци. Скоро пола од жителите во изборна едница 3 се иселени, а на секои избори излезност на гласање е над 70% Имам информации дека 2011 кога почнаа со пописот, им фалеле и многу албанци за 25%, ама и македонците не успеале ни 1 милион да ги избројат. Затоа и пропадна пописот оти автоматски сите изборни циклуси им пропаѓаа во вода, ќе беа нелегитимни. При купишта проблеми во државата, иселени, ниски плати, никакво здравство и образование, погледнете ги студентските домови какви се, патишта никакви, 2007 излезе Грујо да вети 8 милијарди инвестиции во патишта и железници и ништо не исполни, ги украдоа парите, се во пропаст оди, вие се фативте за јазикот. За дваесетина години, нема ни кој да има да го збори јазикот
За жал мислам дека е договорено ова да не помине без поголеми инциденти , песимист сум дека сонце ќе не грее во блиска иднина а не па пролетва. Ќе прават бељи ‘‘бранителиве‘‘ и тоа големи, за тоа ги спремаат, ги сскаат да прават инциденти, да тепаат луѓе по улици, ќе ги натераат 1000 будали малоумни да влезат во собрание да прават зулуми, само се надевам дека нема случувањата да ескалираат до степен на вонредна состојба. Дури и, еве да сме оптимисти дека нема да биде така, дека нема да има немири, дека ќе се смират итн, кој и да земе власт во државава, ама кој сакал бил, оваа држава не се оправа во наредни најмалку 10 години. Последиците допрва ќе ги трпиме, пари преку ноќ не се враќаат, а и да ги вратат, толку голема штета е нанесена на економијата, толку камати ни течат секојдневно, току сме задолжени, што треба јавно да излезе секој нормален политичар и фер да се изјасни пред граѓаните дека барем едно 10 години ќе мораме да трпиме, да јадеме леб и сол, ако сакаме да поправиме нешто, и тоа да е трајно, со минимални задолжувања. Во овој момент, да бидеме реални, немаме никакви можности да живееме подобро од вчера (освен во поглед на чувството на слобода). Едноставно немаме капацитет за преку ноќ да промениме било што, бидејќи покрај тоа што се крадени наши пари, крадени се и цели кредити кои ние треба да ги враќаме, што значи наши, сеуште, незаработени пари. Ние немаме никакво производство, немаме ресурси во државава луѓее, се е приватизирано, ни сруја ни вода, абе ништо немаме, една фабрика немаме, еден рудник немаме. Најстрашното лице на капитализмот може да се види во Македонија во во последниве 25 години, состојбата е многу повеќе од сериозна, буквално сме во ситуација кога треба да градиме држава од ново.
Da go konfiskuvaat samo na Gujo imotot i parite mislam deka i od dolgovi ke izlezeme i + ke ni ostane za "luksuzi".