Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.144
    Zaboravas uste edno ili dve pokacuvanje zs imase pokacuvanje koga Pomona krizata, a najaveno bese I uste edno no, se odlozi, odgovorno tvrdam. Ne se razbirame nie, ti pisuvas kriminal I sjo, pa, dobro be za 5000 e plata za sevo ova vreme koj predmet go iznesoa na sud za da razgovarame za kriminal. Plus toa ako poedinci od vmro storile nesto I vmro na vlast pa, gi gonea za toa. A od kriminal ZZ kako e cist ko solza I ne se pojavuva na sud jok , a predmetot mu e vo OJO, a ne vo sjo. Ako si aktivist na sdsm I ne ocekuvam da se sovpadneme so mislenjata, toa e normalna rabota, ti drzis do tvoeto jas do moeto. Toa ne e grev, grev e oci da si kopame. Gledas li denes sto izleze od Sela nisto makedonsko ne pocituva, toa koga kje procitam besneam po forumov, provokator tezok, srekja samo na forumov si vikam haha si tera agenda toj, nie nasata da ja terame.

На SeaMermaid му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.125
    Каде виде ти дека никој не сака да коалицира со него ?! Груевски не ја прифати платформата, затоа и не состави Влада. Да не сакаа да коалицираат со него, немаше ни да преговараат.

Во случај да ми реплицираш дека тогаш кога преговарал никој од народот не реагирал, да ти одговорам уште сега. Прво, прогласот, пред да се довери мандатот, а потоа и изјавите негови кои секако дека можеш да ги прочиташ, а и да ги гледаш: "Влада да, но не по секоја цена".

Од друга страна, ако сеуште не си ја прочитала предизборната програма на Сдс, топло ти ја препорачувам. Едновремено, можеш и Заев да го гледаш што изјавува, ветува, нуди.

И, зарем ти мислиш дека некој ќе сакаше да коалицира со Заев ако не ја прифатеше платформата ?! Ако е тој толку сигурен дека ќе коалицира, зошто јавно од истата не се откажува ?!

И да е така како што тврдиш, оти претседателот го прекршил Уставот, не побитен е фактот дека истиот тој, има потполно право да не додели мандат, зашто постои постизборна, а освен тоа антиуставна платформа. И членот на кој тој се повика е по Устав.

Како барате Влада, еве не разбирам, кога се е надвор од границите на највисокиот правен акт ?! Зошто го имаме истиот ако секој прави како сака, не знам.
    Како обвинувате за криминал кај Вмро, а во ред ви се Дуи, кои нели исто беа криминалци ?! Сега Сдс со нив коалцира. И сега веројатно веќе не се. Хм.

Како и од каде сте толку сигурни дека на повторни избори би имало таков резултат ?! Затоа ли цело време од избори бегавте ?! А истото и сега.

Што правиме ако има избори и Вмро понесе 61 па нека е и плус ?! Праксата победник со победник следствено Рамковниот веќе не е пракса. Така да, чуму коалиција ?! Ама вие тоа го знаете.

Решенија има. Ама кој да ги прифати ?!

Најважно моментално е да се отфрли платформата. А потоа се друго следува.

Завршувам тука. Те поздравувам.

На Abeja, H.VAGA и Outlook им се допаѓа ова.
  3. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.125
    Ми се чини дека си веќе удостоена со одговор. Доколку не си, ќе разбереш. Позз.

4. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    @Outlook кога веќе спомена одговорност, каде беше да бараш одговорност кога:
    - дете убија на плоштад славејќи победа и сакаа да прикријат,
    -нарачуваа апсења на новинари,
    -како стока и спротивно на секој правен акт и човечко достоинство пред се, апсеа политички противници,
    -амнестираа хашки случаи за воени злосторства, дела кои никаде не подлежат на амнестија, дела кој се опфатени во Хашките конвенции,
    -преќутно и задкулисно ви донесоа закон за јазици за кој сега гледаме дека не сте имале ни поима дека е веќе донесен, оти тогаш не ве интересираше патриотизмот (не дека и сега ве интересира ама :^))
    -ви ставија министер за одбрана командант од УЧК,
    -здравството го урнисаа до тој степен да во 21 век смртноста на новороденчиња е како да сме Уганда,
    -не одобрија пари за лекување на малата Тамара, детето почина чекајќи заглавено во бирократските механизми од што многу ажурно ни е здравството,
    -судството го партизираа до тој степен, да министри прават глупости и подметнуваат други лица да се пријават место нив. Па каква правна заштита има обичниот граѓанин во оваа држава?

И икс други работи за кои требаше да има одговорност, а немаше. И сега без образ и срам барате одговорност, а досега молчевте. И кога веќе нема за што да се фатат, најлесно е да се разгорат меѓуетничките односи, за да пак се избегне одговорноста и правдата. А цели 20 дена преговараа за истата таа платформа. И ја прифатија, ама ДУИ ги откачи у 5 за дванаесет.

Но ете гледаме, не проаѓа. И нема да пројде. Луѓето сакаат правна држава, владеење на право, правна заштита, економска стабилност, европска иднина. Не паѓаат веќе ни македонците ни албанците на тие финти на кои политичарите ги возеа цели 25 години. Сега бар знаеме зашто Семјуел Џонсон рекол дека патриотизмот е последното прибежиште на битангите.

Уште кога кренаа да протестираат пред ДИК се виде на кај ја тераат работата, која им е целта и дека ќе се борат со сите расположливи средства за да спасат што може да се спаси. Која беше поентата да протестираат пред ДИК кој е државен орган и кој спроведуваше постапка по приговори предвидена со закон. Постапка спорведувана после секој избори. Па со кое право сакаа да спречат да се одлучува по приговорите? Па рецитираа прогласи и манифести, па прогласуваа за персони нон грата странски дипломати :x

Значи од странски служби, жолти комбиња, прогласи пред ДИК против странски држави, сега еве платформи... Ако ја немаше платформата којзнае што друго ќе им текнеше. НЛО, вонземјани, цел свет и универзум се сплотиле за да не федерализираат (смајлиштосекрсти).

Последна измена: 10 март 2017
    На AmorFati, sparklie, K-a-t-e и 22 други им се допаѓа ова.
  5. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Сигурно подобро знам од тебе дали ми се покачила платата :)
    На толку кочници во судството кое е партизирано до портир, со сваровски судии во тефтерче, и не е чудо колку предмети изнело СЈО на суд. Со сдсм и ЗЗ немам никаква допирна точка, ако не сум за дпмне не значи дека сум за сдсм. Имам лични морални вредности и за мене криминал си е криминал, политики и партии не ме ни интересираа пред да станам свесна преку бомбите колку всушност криминал прави власта. И како одговорен граѓанин на државава, не ми е сеедно наместо во нови училишта, болници и патишта парите да завршуваат во нечиј џеб. Очекував криминалците да имаат доблест и барем да поднесат оставки, а наместо тоа решија цела држава да ја однесат во пропаст.
    Ми се приспа веќе Outlook, ќе си легнам, па добра ноќ од мене.

На JollyGirl, theowndemon и Someonespecial им се допаѓа ова.
  6. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.144
    Vaka Sega mn raboti si napisala, a od tel pisuvam plus nokj e taka sto tesko deka gi zapamtiv site tocki, edno znam, vmro mn napravi za dobrobitot na drzavata, dolgoto vreme na vlast ne znaci deka od mrtvata tocka od koja trgna so reformite kje se resi preku nokj. Vtoro ne mozes sekoj poedinec sto kje zgresi da stavis na konto vmro koga ete na pr za nesto nekoj I ne znael. Ova poslednovo so ismwvanjevo ne mi se dopagja me potsekja na referendum of 2004god. koga sdsm ubavo ja sredi Makedonija so istive izgovori pfff gluposti, sekoe prasanje ne zasluzuva odgovor. Taka sto to a bese I Pomina togas ama Sega ne veruvam. Ova tvrdenje deka DUI go otkaci vmro I tn.pagja vo voda od obvinuvanjata na Dzaferi kon Miloshoski co duelot na telma koga mu rece vie se odbivte :)

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.144
    Dobro be koleske I jas znam za mojata plata de :) stalno citam se e partizirano i so sdsm kje bide isto, Zz kje cisti i kje primi svoi, i otvoreno si kaza toj. leka nokj
    Edit -Imaj na um bombite se pusteni so cell, a celta ne e stop za kriminal, gledas sto e celta I sama.

8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.434
    Допаѓања:
    183.397
    Ај со ред. :)
    Груевски не ја отфрли платформата. Дуи го отфрли вемеро. Затоа таа "влада" не успеа, тоа што уште продаваат ветер во магла со двојазичноста, среќа па не можат да ја продадат секаде и на секому.

Пратам што Заев изјавува, ветува и нуди, ти препорачувам и ти да почнеш.
    Милион пати се изјасни, унитарност, химна, знаме, грб и име не се менува. Еве ти кажи ми како Заев може да го смени тоа без гласови од вемерото, односно без 2/3 мнозинство. Реторичко е иначе. :) Не може да го напраи тоа по никој основ дури и да сака.

Кој тука рече дека дуи не се криминалци. Тие се аболицирани учки од вемерото и од нив ставени на тие позиции. Никој не рече дека не се криминалци.. еве копирај мислење кај што стои дека дуи се сонциња. (facepalm) Божееее, ти ставаат зборови во уста. :|

Претседателот го прекрши Уставот, не затоа што ја го тврдам тоа, туку самиот Устав. Предавањето на мандатот од страна на претседателот е само формална процедура. Мандатот на пратениците не им е даден од претседателот, даден им е од граѓаните непосредно на демократски (?!) избори. Затоа претседателот тука го скрши, го здроби, го смеле сиротиот ни Устав. Претседателот има право да се повикува на други правни регулативи, доколку смета дека работата на новата влада смрди.

Мило ми е што се вративме на 61 пратеник, значи конечно се разбравме во тој правец. :) Оваа гарнитура на вемеро тешко дека ќе извлече толку. Нивното време помина. Па дури и на бувчево пред прозоров му е јасно тоа. Никој не бега од избори. Апсурдот е преголем. Логика скоро и да не постои, објаснето погоре од БоаВиста.
    Добра ноќ

На sparklie, НаталиЛили, Rafafa и 12 други им се допаѓа ова.
  9. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Кој преку ноќ човече, па цели 12 години се на власт. Тоа е цела младост на една генерација, чекајќи нешто да мрдне од мртва точка, а тоа уште повеќе тоне.

Велиш дека не може секоја грешка на поединец да се стави на конто на ДПМНЕ. Кажи ми еден единствен поединец што поднесе одговорност за барем една точка од горенабројаните? Нема таков. Значи ДПМНЕ преќутно се согласувало и да не било дирекно одговорно. Иако за поголемиот дел е дирекно одговорно, ама ајде.

Со територијалната поделба апсолутно не се согласувам и сметам дека не требаше да биде направена. Имаше референдум, за жал неуспешен и се донесе законот како што се донесе, СДСМ си понесе одговорност, па благодарение на тоа и ред други работи што не чинеа во нивно време, беше во опозиција цели 12 години.

Е таква одговорност сега ќе понесе и ДПМНЕ. И од тоа не може да се избега. И тоа не е толку страшно. Камо среќа да на секој 4 години се менува власт, за да сфатат политичарите дека не се таму доживотно ставени и дека не може да прават што сакаат. Независно од тоа колку тебе или мене ни одговара или не некоја политичка гарнитура, во државава мора да завладее правото, секој да одговара за своите постапки, како во секоја нормална држава предавањето на власта да биде рутрина, а не драма и политичка игра, судствто конечно да стане независна трета власт во државата, зашто пред судот и јас и ти и Заев и Груевски треба да сме исти.

Значи да сумирам, на луѓето им е преку глава од политички игри. Редно е конечно да профункционираме како држава. Верувам дека на никој нема да му биде лошо.

Последна измена: 10 март 2017
    На sparklie, НаталиЛили, Rafafa и 16 други им се допаѓа ова.
  10. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.144
    Ne preku nokj taka e zborot zs ne e edno kaj nas 1001, nebitno, neka ni ostane suverenitetot I bez kantonizacii I banalna dvojazicnost, genocid apsurden, Gruevski ponudi sdsm da formira vlada. Site sakame da ni bide podobro, koj ne saka.

11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.787
    Допаѓања:
    323.720
    E dobro..ne mu se stokmeni prstite na racete kako sto nekoj psiholog im rekol na Nikola i svi ostali deka pametno izgledaat.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Не бе на некои колку и да им објаснувате ако во глава им е вмро и двојазичност џабе. Сто пати објаснето не се менува ништо без двотретинско мнозинство, не може туку така да се смени. Ме фрустрираат вакви коментари од луѓе кои треба малце да мислат со своја глава. Политиката навлегла во сите сегменти. Врв ми е кога некој работи за двеста евра, притоа не е од вмро ама потпаѓа на нивното влијание. "Леле шиптари ќе бидеме, да се затрат, тие за смсм не се за слободна Македонија", ма гонете се бе. Белким нека има пари за сите доволно, па и да бидат на албански, што ви менува пари се пари. Ама не, за овие пак немам коментар, живеат мизерно без желба да сменат нешто, а поддржуваат криминали. Младоста ни помина со овие, само за нив да има, па досадни се едноставно, ни ги срушија надежите.
    А ова за познативе личности мизерија жива. Угледот за секогаш им опадна, се продадоа за пари, кајмакот пак јакиот пеач. Чекај тие си ја сакаат Македонија и оние со знамињана на фб, а ние.. излеа албанци не сметаат, поддржуваме двојазичност. Ех до кај дојдовме, ама мора на крај ова да има позитивен исход, нема друго, крајот се гледа.

На Mari-Ja, Rafafa, Zlatna12345 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    2.960
    Немa пoдoбaр oпис нa мoментaлнaвa ситуaцијa
    Screenshot_2017-03-10-01-09-08.png
    Screenshot_2017-03-10-01-09-22.png

Screenshot_2017-03-10-01-09-35.png

Screenshot_2017-03-10-01-09-44.png

На sparklie, K-a-t-e, malerozna и 11 други им се допаѓа ова.
  14. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Обраќање на Зоран Заев во 13 часот.Директен пренос на некој од порталите.

На prominent и referentka им се допаѓа ова.
  15. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    З. З ќе има обраќање во живо сега... Го очекуваат секој момент.

(ако некој го интересира :|)

На Cinderfakinrella, Maro87 и referentka им се допаѓа ова.
  16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.787
    Допаѓања:
    323.720
    Ај Ве молам накратко давајте коментари што е темата на обраќањето за нас што немаме можност да следиме

На Cinderfakinrella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Ќе формира влада,така кажува

На prominent, Maro87, Cinderfakinrella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.434
    Допаѓања:
    183.397
    Ја раскажува програмата на идната нова влада. Рече дека тоа било доста спомнувано последно време па се осетил должен да го презентира тоа пред граѓаните. Кажа и дека ќе одговори на сите прашања на крај.

На elimkd, galapce, JollyGirl и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.398
    нека влегуваат во парламент...

20. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.023
    Добро оваа програма ја имаше и се знаеше пред изборите, дај нека каже следните чекори за формирање на владата , целиот процес и остало.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.