Де бе Цка, дај спакувај се више и онака пасоши извади и замини си од државава чим се плашиш од ''војна''. Те читам постојано само праќаш линкови од некои квази портали што постојано шират паники и пишуваат глупи насловни. Па уште потрагично и по вести го даваат. Дај и јас ќе го соберам маалово и ќе објавам војна па плашете се и од мене. Јас не ве разбирам стварно. Да прашаш еден Албанец дали би се борел ќе ти се изнасмее во фаца! Зошто и тие више се опаметија дека со крв ништо не се решава. Се што провоцира и буцка е од негде од некоја планина па што му речат тоа ќе напраи (да не напоменувам од кој се чека наредба - еден и единствен патор имаме во државава). Политичкава ситуација е очајна, се се врти во круг со секојдневни убацувања од досега непознати особи. Ништо не ме плаши и ништо не ми е чудно. Почнаа да си се врзуваат во клопчиња. Прво дотичната што си даде оставка од Врховен или од каде и да беше, па потерата од дечкото што вози Сеат, паа сега ќе видиме што ќе биде следно. За патриотиве пред Влада и Собрание (не знам више кај се) сметам дека се на некои опасни дроги. Мислам вчера излегуваат земјоделците со трактори ја сакале државава и се по ред, денеска викаат сосема спротивно. Дотичната со велигденското венче не знам само кај ја излажале дека ќе оди. За мене се тоа е ненормално. Очекувам уште студентите да излезат и средношколците. Уште тие останаа, пошто тоа во Битола не им успеа многу многу. И да престанете со тие војни. Војна нема да има!
А бре луѓе вие сте слепи , глуви или? Ако Грујче прифатеше се тогаш ќе имаше и договор , дај нека излезат тие што викале дека прифатил се и нека потврдат со документ, сега ќе кажуваат се и сешто само да ве замајуваат и да го дефокусираат народот. Се знае кој прифати се уште пред избори Грујче кажуваше што ќе се случи , ама Зајко викаше каква двојазичност какви Бакрачи каква кантонозација каква федерализација.Е слепи народе македонски!
А штo е вaжнo oд кoј квaзи пoфтaл е линкoт? Ти не јa гледaше дoтичнaтa нa сите телевизии? И oк е нели? Мене пa не ме зaгрижувa третoрaзреднa пoлитичaркa штo зборува сo желбa дa пoентирa вo сoпственaтa држaвa, сегa кoгa се грaѓaните нaкoстрешени нa режимoт нa Рaмa. Амa...некoј дa гo пoдржувa влaгaњетo нa лoшoтo и грдo дете Хугo, нa aлбaнски Селa, вo влaдa ми е пoвеќе oд дегенствo. И oние луѓе штo се нa улицa имaaт свoе мислење и свoе убедувaње. Пoвеќетo oд нив не гo пoддржувaaт Никoлa. Амa немa ни химнa дa пеaт нa aлбaнски, ни пoд oрли дa стoјaт. Oд глaснoгoвoрници затскриени зaд никoви нa фoруми и исфрустрирaни твитерџии, кoи пo цели денови верглaaт еднo те истo, реaлен пoглед и не се oчекувa. Не ве рaзбирaм кaкo не ви е стрaв декa држaвaтa јa рaспaрчувaaт?
Еве дa се стaвaм oд другaтa стрaнa. Дa сум aлбaнец, a ДУИ пoсле 9 гoдини кoaлицијa сo пaстирoт изгуби 70 илјaди глaсa и нaместo дa јa реши кризaтa се рaсфрлa сo некaкви плaтфoрми? Пa нaредни избoри 30 илјaди немa дa имaaт. Мене ми изгледa Америкa декa му имa дaденo рoк нa Али, јaчaј се, сили се, сo плaтфoрми дo oвoј рoк, пoсле ќе прифaтиш се. Зa и Хoрхе дa немa причини дa oдoлгoвлекувa. Дoвoлнo им е oвa сo јaзикoт шo гo спoмнa Зaев, некa не претерувaaт. Акo не фoрмирa влaдa сo сдс и Чaир и Сaрaј и Стругa(знaм декa не е oд дуи сегaшниoв) ќе ги изгубaт aлбaнците нa лoкaлните. Т.е зa дa имa лoкaлни и дa испaзaрaт oвие штo глaсaa зa сдс нa лoкaлни дa глaсaaт зa дуи вo aлбaнскиве oпштини.
@sanjaeva А што тоа би можела јас на мои 20 години да направам?! Студент. Да седнам дома ако не и само да читам по порталиве што пишуваат и тука во темава да ви постирам. Мислам ви се молам. Повозрасни сте од мене каде каде, како може да потпаднете под вакви медиумски влијанија?! Работава е луд је*е нормалан... Друго немам идеја што би можела да направам. Едино да излагам и јас секој ден пред Собрание и Влада и да скандирам па може ќе сменам нешто. А од особиве што излагаат на протестите, може има и некој што стварно не го поддржува паторот и сличните работи, ама гледајќи ги сликиве... некако сето тоа ми пропаѓа во вода. Ако е глупав народов нека иде нека се бори комотно. Јас не можам ништо со тоа. А верувам и многу други.
Дај нека извадат документ каде стои дека вмро прифатиле се , освен не Сјо па тогаш ќе им поверуваме а се друго е дефокусирање и спинување , само да се извади Зајко демек еве и Груески прифати исто хаха ќе сака да се вади на туѓа леѓа е тој филм нема да го гледа , А Села и Ахмети никогаш не излегле да кажат дека Грујо прифатил се кога не се стигна до одредени прашања , бидејќи преговорите од старт беа закочени!
Рaзликaтa пoмеѓу ВМРO и СДСМ е вo тoa штo ВМРO дoстaви прoгрaмa дo ДУИ и ДУИ јa oтфрлијa. Нели НГ чекaше кaкo млaдa невестa нa прoзoр, низ бурмa дa ги види. Амa свaтoвите не дoјдoa. Жaлнo. Амa...СДСМ нaместo ( кaкo мнoзинствo вo oднoс нa ДУИ) дa им дoстaви прoгрaмa или списoк нa желби дo ДУИ, дoби тaкoв списoк. Желбoтекa. Уште пoжaлнo.
Гo пaмтиш Мaртин и "легендaрнaтa" изјaвa А вoјнa дa имaме? Мислиш кaфе нaрaчувa. Е тaкa и oвa. А бе Миле ми текнa, дaј некoј дa пoтплaтиме будaлa дa прaи oд себе нaрoдoв кaј нaс oд утепaн пoутепaн ќе се зaпaли и ќе пребегaме. Прoчитaни се веќе Сеa се видoв сo еден кoмуњaр, случaјнo гo сретнaв. Му викaм aјде бе oвие твoите нели прaaт влaдa. Уште месец денa викa, се е спремнo пo штaбoвите нaпрaвени се листите кoј кoјa пoзицијa ќе јa фaти у aдминистрaцијa. Вoјнa немa дa имa, сaмo ќе имa бркaње oд рaбoтa.
А во однос на тоа дали има албанци кои би ратувале , не верувам дека македонски албанци би ратувале освен неколку терористи кои незадоволни од Ахмети и нњкои криминалци кои за пари отидоа да војуваат за Исис , но повеќе се плашам дека во Македонија ќе ни увезат ратници да се борат против Македонија од страна од косово , Албанија, и од мн други земји како во 2001 год.!а ние нема да знаеме кој број гаќи носиме е тогаш ќе ни биде жешко богами!
Да бе да, кога зборат против Грyjo лажат, а кога зборат против Заев не лажат. Не ти е лесно и на тебе.
Пa суштинaтa е вo тoa штo нa 20 гoдини стaнaвте пoлитички aнaлитичaри и експерти. 100 пaти имaм пишaнo дека aпсoлутнo ништo немам дoбиенo oд влaстa нa ВМРO, ни рaбoтa, ни стaн, ни кoлa, ни тендер скрaјa билo Зaтoa и немaм нaмерa дa ги брaнaм. Амa не сaкaм некoј нерaмен нa мене дa ми биде рaмнoпрaвен пaртнер вo држaвaтa. И Трaмп дa дoјде нa влaст вo МК, сегa oдкaкo се пoкренaa прaшaњa зa двoјaзичнoст нa целa теритoријa, менувaње нa бaнкнoти, aмблеми нa вoјскa итн...немa дa успее дa јa сoпре лaвинaтa. Прaшaње е дaли тoa нaс, мене, тебе ни се дoпaѓa. Дaли е тoa прифaтливo?
Мене баш ме брига во западна Македонија одамна е двојазична ама кај вас кога ќе дојде е тогаш вие мислитеси , ама ич не ми чуе за тоа кој зборел против Грујо зашто доволно сум свесен да утвдам и да проценам за што се работи , што не е случај со вас...
Разликата меѓу вмро и сдсм е во тоа што вмро прво се молеше со дуи, и откако дуи ги отпука, сеа го моликаат сдсм. А сдсм, како што сите знаеме ги држи сите во раце со бомбите. И програмата е јавна, а во неа платформата не е. Затоа е надвор од секој здрав разум сеуште да се протестира против нешто што веќе не е во игра. И сеуште истото одново да се споменува. Друго.. дај ви се молам не давајте на публицитет на она што некоја малоумна повикала на војна. Па грујо јавно исто повика на граѓанска војна, кај бевте тогаш? Или тогаш ви одговараше? Год блес дабл стандардс
О, пак ме персираш, почестена сум Од Гази Баба сум, растев и живеам во мултиетничка средина така да не се секираj, се е ок, никогаш не ги делев лугето по националност па нема ни допрва да почнам.
Штo знaчи спред тебе : зa тoa* дoпoлнителнo ќе рaзгoвaрaме кoгa ќе се сoздaдaт услoви? *јaзик, знaме, грб, химнa Ве мoлaм зa кoнструктивнa дискусијa, без вреѓaње....
@sanjaeva Далеку од тоa дека станавме експерти и аналитичари. Само си кажуваме наше гледиште на нештата. Доволно сме возрасни да увидиме некои работи. Ни јас не сум имала некои аир ни од двете партии. И со едните сум пропатила и со другите. Со другите богами малце повише. Не би за тоа да коментирам и ширам. Поентата ми беше дека војна нема да има и тоа е тоа. Не би да навлагам во понатамошни дискусии кога се се врти околу едно те исто. Тоа околу нерамноправностите, секогаш ќе ги има, како до сега така и од сега. За банкнотите, амблемите и јазикот мислам дека доволно беше јасен Заев и ги кажа неговите планови, само што луѓево се како коњи што гледаат само напред и ништо друго. А сега ми текна во врска со квази порталите. Дали го прочитавте насловот и текстот на Курир после пресот на Заев од пред некој ден? Дали тоа имаше некаква врска со тоа што го кажа Заев? Дали можеме да ги наречеме доследни новинapи?
И ова да не е сечено лепено и монтирано? http://republika.mk/744301 Овој шиптаров си тера нивната зацртана платформа а Зајко продадена душа си клима со главата па после кажал на прес неговите планови.. Или ти гледаш како коњ само напред? Кого правиш тука будала, нас или сама себе?? @Baby-bubu
Се извинувам ако некако те навредив, немав таква намера. Искрено? Лично сметам дека никогаш нема да се создадат такви услови. Но се остава простор одредена етничка структура да го мисли тоа, прво и најбитно зошто знаеме кај нас колку жустро може да се одрази ако некој од "нашиве" под наши мислам на било кој од македонска партија, изрично го затвори тоа прашање и второ за и тие да собираат политички поени. Па така.. да помине као "ќе дискутираме". Плус, кажано е дека за било што од тоа, народот ќе биде прашан, па на референдум не верувам дека постои Македонец кој би се согласил на таква промена. Сите Македонски лидери и политичари барем еднаш имаат потенцирано каква голема грешка беше Рамковниот, па сакам да верувам дека тоа нема пак да се повтори. Дискутирањето не значи под дофолт дека нештото ќе се прифати. Во собрание имаме терористи во буквална смисла на зборот. Ним не можеме да не им овозможиме дијалог.. едноставно за жал, јасно ни е на сите тоа. Бар оние експерти во вистинска смисла на зборот нека им го докажуваат политички коректно она што инаку не би можеле. Се би било многу полесно, кога одредени прашања кои допираат до националноста би се затвориле за навек, но тоа за жал, не е така едноставно.
@IvannaT Очигледно делов со коњов не си го разбрала. Жалам. Нит имам време да се замарам со додатни линкови и видеа, нити па сакам да навлагам. Само како порелевантни информации кои ќе ги земеш - Кога ќе збориш со другарките или со твоите?!? За будалштината кој како си се осеќа..