Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. Frose Nose

Frose Nose Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2017
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    323
    При давање на заклета не се интонира македонсата химна. Јас не би ги жалел тие од Беса ниту од СДСМ туку оние кои поима немаат од политика, мислат дека ја бранат државата а всушност им го бранат газот на криминалцте.
    Секој нормален човек би требао да знае дека без 75 пратеници ништо не може да се смени, со просто мнозинство може само да се движиш во рамките на сегашните уставни можоности. Тогаш се поставува прашањето, зошто ако сегашната власт мисли дека уставните рамки се преголеми и им дават преголеми права на малцинствата зошто не покрене постапка да се намалат тие рамки?
    Голем дел од вас а и од оние кои секојдневно протестираат немаат поима како се донесуваат законите и колкави се можностите за било кој закон да биде блокиран. Прва можнст голем број амадмани како што тоа го правеше дуи за законот за бранителите кој никогаш не беше донесен. Второ, председателот да не го потпише, Трето уставниот суд да го укине ако излезе надвор од рамките на уставт, а сите знаеме кој го контролира уставниот суд. Ако досегашнава власт толку се грижи за народот и место подобар живот му нуди патриотизам и да си ги исповадиме очите, зошто 10 години не успеа да донесе закон за бранители? Зошто досегашното знаме го сметаа за вентилатор и го истакнуа она старото за да сега им тене на ова црвено жолтото...
    Знете, мене не ме нервира нивната политича борба туку манипшлацијата со обичниот граганин кој врска нема од политика и не сваќа дека државата ќе ја изгубиме поради кримина и долгови а не поради тоа што некој ќе ни ја земе.
    Не ли гледате што прават, дури и децата ги инструираат во политички цели малтене како да сме во војна а не да се работи за обична политичка борба. Дали Вмро е спремен да потпише дека нема да прави никогаш влада со партиите кои се потписнички на платформата доколку тие јавно не се откажат од неа?
    И, кој е тој резон да е ок они да бидат во власт со потписничките на платформата ама не и некој друг?
    Јас ги разбирам дека голем дел од оние кои протестираат морат, или имаат некој вработено преку партија, или они самите се вработени,.... но има добар дел мегу кои и моите родиели се тотално изманипулирани и испран им е моокот преку провадините телевизии што буквално мислат дека државата е во опасност, што е тотална глупост.

На sparklie, K-a-t-e, BoaVista и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.144
    Ubav mi e denot ne mi e do ti da tegnes od edna strana jas od druga :) naku znam deka ne se dava zakletva ama ako gi sledis izjavite na Sela kje sfatis zs e toa pisano, maj ubav den, pozz:)

3. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.782
    По не знам кој пат, наместо да се занимаваме со реалните проблеми – криминалот и корупцијата на сите нивоа во државата, невработеноста, ниските плати и лошите работни услови, иселувањето на младите, загаденоста, итн. – ние, наместо тоа, решаваме измислени проблеми, како оние содржани во Албанската платформа.

Колку е само лесно да се смени фокусот на народот – и македонскиот и албанскиот – и да се заборави на сѐ што претходно нѐ мачело и сѐ уште не мачи, на бомбите и она што го чувме во нив, на очигледната ерозија на сите државни институции, на непостоечкото владеење на правото во приватниот сектор, буквално на сѐ, само поради некои искривени патриотски перцепции и националистички цели.

И не можам, а да не забележам, колку лесно стануваме жртви на туѓите манипулации. А манипулацијата е очигледна – со повикување на Албанците и на Македонците за да застанат во одбрана на своите национални права и интереси (првиве со реализација на Платформата, вториве со нејзино спречување), ефективно сите други реални проблеми, со кои се соочувамесите, како граѓани на Македонија, се туркаат под тепих. А причината е очигледна – патриотизмот, чукањето во гради и националзимот се беспари. А решавањето на реалните проблеми е тешко, сложено и пред сѐ, скапо.

Предизборните ветувања веќе се заборавија и бидете сигурни дека, и кога ќе заврши сегашнава циркузијада, ќе останат заборавени. Платите од 500 евра, враќањето на ефтината струја, укинувањето на радиодифузната такса и сѐ друго од програмите на партиите што всушност беше од корист за обичниот човек, веќе никој нема ни да ги спомне. И што е најтрагично, ние тоа ќе си го прифатиме како нешто најнормално. Ќе викаме „Ќути, добро е, барем не учиме албански“ или „Ќути, добро е, барем да нема војна“ и ќе ќутиме и ќе траеме и ќе продолжиме да живееме без работа и без пари и ќе гледаме како полека, но сигурно, сите млади и способни луѓе ја напуштаат државата. И пак ќе викаме „Ќути, добро е, може и полошо“, иако што е тоа „полошо“ веќе станува сѐ потешко да се замисли.

Во оваа борба за власт – на едниве, кои никако не сакаат да ја предадат и на другиве, кои ќе направат сѐ за да дојдат до неа – единствена жртва е народот и обичниот човек. Зошто, да не се лажеме, се работи за борба за власт и за ништо друго.

Албанскиот народ треба да сфати дека реализирањето на Платформата нема да му го направи животот на ниту еден начин подобар – џабе е ако парите се двојазични, кога ги немаш доволно да ги платиш сметките и да си го прехраниш семејството. Џабе е ако се сменат химната и грбот, кога за работа пак ќе треба да одат до Швајцарија и Германија. А македонскиот народ треба да сфати дека некој кој 10 години систематски ја уништува државава и работи против нејзините интереси и некој кој предизвика масовен егзодус на младите луѓе од земјава, сега повеќе нема образ да рече дека ќе застане во одбрана на Македонија. Зашто, да не беа они, денес никој ќе немаше потреба да ја брани Македонија.

На Gosh, Mishela, sparklie и 20 други им се допаѓа ова.
  4. Quincy

Quincy Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2015
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    8.009
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
  6. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Тoкму тoa сaкaв дa кaжaм.
    Вo мoментoт нaјвaжнo им е дa излезaт oд училиште....пa зaтoa, не дa не ми е вернa aудиo снимкaтa, туку девoјкaтa имaше спремен шaх мaт. Дo тoлку дa се спрoтистaви и дa бaрa нaстaвa, и дa не е исплaнирaнo oднaпред, не верувaм.
    Пoд директивa...aкo дојдат вo гимнaзијa дa пoвикувaaт нa прoтест, тoгaш вие пoдмлaдoк нa сдсм ќе нaпрaвите тaкa...
    Пoдмлaдoк? Дa!
    Акo некoј ученик не сaкa дa биде дел oд прoтест, a при тoa не е пaртиски oпределен, ќе викне двa пaти Мaкедoнијaaa, Мaкедoнијaaaa и метaк нaкaј дoмa.
    Едит: нa директoрoт би му дaлa црвен кaртoн oд oдмa. Не прoфесиoнaлец. Пaртиски лижaч.

7. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.128
    Испланирано било однапред, пишува дека со намера отишле кај директорот да се побунат за часовите.
    И да се подмладок на СДСМ, пак се во право. А може и се совесни ученици кои не сакаат да губат часови (лекциите секако сами ќе треба да си ги надоместат) затоа што така решил директорот по партиска директива.

Помизерно од 'говорот' на овој човек на снимката... нема.

На Gosh, Mishela, theowndemon и 10 други им се допаѓа ова.
  8. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Се слoжувaм декa директoрoт е негaтивец вo нaстaнoв и требa дa си ги снoси пoследиците. Кaкo штo кaжa @ninja35 , пред Зaкoн ќе си oдгoвaрa.

Нo, нaвистинa имa ученици кoи не сaкaaт дa губaт чaсoви?
    Oвa веќе ми е прикaзнa :)

9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.128
    @sanjaeva, ако дел од учениците биле доволно совесни да протестираат против нешто со што не се согласуваат, другиот дел може да бидат совесни да не бидат натерани на нешто што не го сакаат. Веќе се доволно возрасни за да си имаат таков став.

На Someonespecial и Zlatna12345 им се допаѓа ова.
  10. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Јaс сaмo мислaм декa вo тaкви мoменти е "иде рaјa, идем јa".. Пa секoј сo свoј пaмет, oдкaкo ќе излезaт oд училиште нa кaде ќе фaти.
    Не ми е вернo ученик дa oди дa се буни и дa бaрa нaстaвa. Ете не верувaм.

11. Frose Nose

Frose Nose Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2017
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    323
    Села е тотално небитен лик кој благодарение на незадоволството на албанците од Дуи доби три пратеника и сега игра на таа карта мислејки ќе ќари некој глас плус.
    За воља на вистината секогаш имало и ќе има такви радикални изјави во аланскиот блок, дали од лидер на партија, дали од некој преставник на крило во некоја од партиите таквите изјави секогаш ги имало. Па сетете се само на некои од изјавите на Тачи, за дводомен парламент и слични сепаратистички изјави, ама откако се симна од власт. Така да не треба да се придава значење на маргиналци као села кои веројатно на наредните избори нема да има ниту еден пратеник како партијата на Руфи Османи која по формирањето доби 2 или три пратеници за да сега во коалиција со отцепеното крило од Дуи на чело со Г`зим Острени добие едвај чинам 2 беа а на претходните избори немаше ниту еден.
    Но ги разбирам политичките партии кои сакаат се да искористат против соперникот и тоа е сосема нормално, она што о даденава ситуација не е нормално политизирањето на младите и плљашењето на лугето со фиктивна опасност која некои од нив ја сфаќаат многу сериозно.

Кога би било така едноставо би било супер, а размислуваш за санкциите кои потоа следат?
    Размислуваш за притисокот од учениците чи родители се во партија?
    Мислиш дека дете на таа возраст знае правилно да расудува што е манипуација што реалност? Таа машинерија успеа родителите да ги изманипулира а камо ли децата, а децата се тие кои на крајот го јадат стапот за жал.

Последна измена: 15 март 2017
    На BoaVista му/ѝ се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.929
    Допаѓања:
    36.816
    И? Како во случајов учениците кои (хипотетички) сакаат да губат часови, го прават случајов помалку ужасен?
    Или... да се најде оправдување и да се нападне другиот е главна цел?!

На Mishela, JollyGirl, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Кaј и дa е и бoксерски рaкaвици ќе упoтребиш.
    Кoјa е целтa дa ме цитирaш и нaместo репликa дa пoстaвиш прaшaње?
    Oд oние кoи излегле без прoтивење, дел oчекувaле кoгa нивните- вмрo ќе пoвикaaт нa прoтест, a дел се децa кoи немaaт никaкви претхoдни сoзнaнијa зa нaстaнoт и нa oвa гледaaт кaкo губење чaсoви.
    Oние штo сaкaaт дa oстaнaт, имaaт спремнo сценaриo oд нивните-oвoј пaт сдсм. И брaвo, гo нaместијa директoрoт дa се излетa кaкo млaд мaјмун.
    Хипoтетички пoстoи шaнсa дa имa децa желни зa нaстaвa, aмa прaктичнo не.

14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    За децата, јасно ми е сакаат да киднат од часови. 90-тите и ние идевме по протести, колку да се бега од часови. Ќе отидевме пред собрание 15тина минути и после по кафичи.

Не е за оправдување постапката на директорот. Место да ги вразуми, тој ги поттикнува.

15. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    @sanjaeva а зашто акцентот го ставаш на децата и на губењето часови? Значи директор и професор во една просветна институција се таму за да ги едуцираат децата, не да ги повикуваат на протести и да држат партиски говори. Меѓу тие деца сигурно имало и малолетни лица, забрането е да се злоупотребуваат во партиско политички цели.
    Плус тоа, директорот шири говор на омраза спрема одредена етничка група и тоа во училиште каде пази треба спротивно да ги учат. Дали директорот ќе сноси одговорност ако некое од тие деца влезе во конфликт со некој од оние за кој му ја полнат главата дека се ,,лошите,, во приказната? Дајте да не ја релативизираме сериозноста на случајот. Сосем небитно е дали ученичката имала претходно спремен говор. Директорот не смее да држи партиски митинзи во училиште, да шири говор на омраза и за тоа мора да сноси одговорност. И да бил снимен од активист на СДСМ и од Заев лично, тоа не ја намалува одговорноста на директорот.

На Gosh, Mishela, sparklie и 16 други им се допаѓа ова.
  16. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    20.084
    Гимназија „Јосип Броз Тито“, сега и пред две години. Исто школо, иста директорка, иста партија на власт.

Во 2015, кога беа протестите против екстерното тестирање, децата беа пребројувани и заклучувани во училници за да не одат да маршираат со пленумците. Се сеќавате на наративата тогаш : малолетници да не се користат во политички цели; злоупотреба, манипулација на деца итн?

Во 2017, децата беа сосила истерани надвор пред училиштето за да бидат снимени како божем им се придружуваат на „патриотите“.

И ајде сега? Едноставно трагично ни е секојдневието.

На Gosh, Mishela, Yipman2 и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Zlatna12345

Zlatna12345 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    843
    Ne e bitno dali decata sakale ili nejke da gubat nastava, simpatizeri se na ednite ili drugite, namesteno bilo ili ne namesteno, tie se DECA. Direktorot i profesorite se tie koi nosat odgovornost vo celava situacija a ne decata. Direktor ili profesor da siri politiki i prolagandi pomegu ucenicite e neprifatlivo i veruvam nezakonski. Edno e da begas od casovi od svoja volja, drugo e da bides prisiluvan, ili duri sovetuvan za takvo nesto.

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Да бидеме реални. Не знаеме дали биле терани или ја исористиле наклонетоста на директорот.

19. Zlatna12345

Zlatna12345 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    843
    Ne e ni bitno, so sila ili ne, dobrovolno ili ne, decata treba se zadrzat vo ucilisnite klupi. Toa e zadacata na vrabotenite lica tamu. Duri i nekoj dobrovolno da zamine na protest treba da se "kazni" (opravdan, neopravdan) kako i bilo koe drugo otsustvo od uciliste. Netreba bilo kakov i bilo koj politicki nastan ili protest da bide ohrabruvan od profesorite ili direktorot.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.767
    Еве јас и со тој памет што сум го имала пред 2, 3, 4 години (во годините кога бев средно) - сигурна сум дека не би се приклучила кон овие протести.
    Тврдам и за многу тогашни соученици кои со своја глава и вистинска цел и идеја одевме на средношколските протести, дека во хипотетичка ситуација да бевме средношколци за време на ваквите протести (што ќе резултираат со еднакво губење часови) - не би се согласиле да присуствуваат на оваа циркузијада.
    Точно е дека за многумина на таа возраст е битно да му ја дувнат од часови без разлика на причината, но и многу личности уште на 15-16 години формираат став и им е битна разликата кај одат и дали се согласуваат со тоа.

Директор (воедно по професија и професор) не смее да држи говори пред ученици во врска со актуелни политички настани и двојазичност, и тука нема компромис.
    Секоја чест на девојката што му се спротивставила! :nod: :bow:

Последна измена: 15 март 2017
    На Gosh, Yipman2, deliza и 7 други им се допаѓа ова.