Situacijata vo Makedonija e ocajna ,ako ne i poveke od toa.A seto ova poradi ograniceniot i slepiot narod koj seuste ne se osvestil.Sekoja cest na isklucoci , a gi ima i niv , no ovie prvite preovladuvaat na zalost ,seuste.Nisto ne funkcionira kako treba .Prvenstveno zdravstvoto ni e na dnoto , a potoa se po red.Edna rabota ne znam za koja moze da se kaze deka e dobra.Mladite nikade gi nema,nikakvo prevzemanje i inicijativa za niv i nivna podobra idnina i poveketo gledam i deka izgubile volja i motivacija bas poradi ova. Najsmesni mi se "patriotite" od dijasporata ,koi navodno se najgolemite patrioti i se privrzani za Makedonija i prakaat nekakvi poraki i se pravat pametni od tamu kade sto se ,a bile megu prvite koi istata ja napustile poradi podobar zivot neli.Vo red e toa sto go napravile ,sekoj zasluzuva i ima pravo da odbere ,ako e vo moznost, da zivee podobar zivot ,vo sekoj pogled .No uste podobro e da ne zborat , da ne kazuvaat nisto, da ne se brukaat od tamu. Sitiaciite se od losi polosi .Go znaev toa i pred ,no sega na covek mu stanuva uste pojasno,koga ke vidi okolu sebe red , zakon i pred se mir. A nitu eden zakon ne se sproveduva vo Makedonija , ne se pocituva .Bez zakon,red i dobar sistem , edna drzava e nisto.A isto taka i narodot e toj koj ja krasi Tatkovinata .Narod so prosireni horizonti,ucen narod koj ke prepoznae loso i dobro,a ne ogranicen koj dozvoluva eden covek da dojde na vlast i da gi vlece za nos i da manipulira so golem del od populacijata. Zgrozena sum od seto ova , a voedno i mnogu tazna sto beoj luge zaminaa od ovoj svet ,a megu niv i mnogu mladi i mali deca , bidejki nasata drzava imase pari za spomenici , a nemase za niv.Bidejki se imaa pari za spomenici ,preku koi se perea milioni,a se nemase za podobri uslovi vo naseto zdravstvo pred se ,a potoa i za ostanatite institucii . Ke go skratat budzetot za uvezuvanje na vakcini i hemoterapii , ke uvezat najeftini i skart , za da kradecot zeme pari za sebe , a ke go izlaze narodot kako gradi spomenici ,koi patem kostaat mnogu pomalce od kazanoto i pretstavenoto na narodot. I red drugi raboti i malverzacii na koi im nema kraj ... I zosto seuste se zbori za dvojazicnosta i se udira po Zaev samo ,koga taa dvojazicnost e donesena za vreme na Gruevski.Trgnete od toa sto vo sekoja institucija ,pokraj napisanoto na Makedonski, napisano e i na Albanski !Veke niz godini !! No ova ne vi precese i ne vi bese loso , se dodeka Zaev javno i glasno ne go kaza .Sega duri vi se javi revoltot.
Jas sum krajno izrevoltirana od gradenjeto ulica na kej. Pokraj metezov vo Skopje, sivilovo od beton i krajno zagadeniov vozduh uste edna ulica ni fali. Nekoj neka mi objasni kako privaten investitor moze da gradi na drzavno zemjiste, i toa ne bilo koe tuku kejot na grad Skopje. Eve da receme deka proektov ne e lazenje, kradenje i perenje na i tie malce pari sto ostanale, taa ulica tamu moze da ja predvidi samo grad Skopje, ne moze nikoj toa zemjiste da go privatizira.
За утре најавуваат најмасовен протест, ќе бидат бесплатни автобусите, ќе донесат од цела мекадонија утре да лудуваат по градот. Баш пред мене на една и се јавија изгледа во администрација работи најверојатно за утре и таа вели: Како па и да не утре да им одам на протест, будали се тие немам друга работа на протест ќе им одам и на вас ви се јавија од општината или??? Абе овие сакаат војна со сила да прават лелееее...Е жената тоа го кажа...
Изгледа Хан ќе доаѓа утре па затоа ко митинг ќе имаат нешто... Демек видете колку сме му поддршка на грујо. Дури и по некои школи изгледа нема настава да имаат, пошто професорите мора да одат на протест. Брат ми е средно, па така спомна.... Не се нормални! Сите се за лечење.... Никој не може да ме разубеди дека има некој нормален помеѓу сите тие дегени. Крај.
И дека е самоиницијативно дека не е партиски препорачан протестот, те така му текнало на некој си директор на опера и балет да прави протест и сите по него. И оние младите како демек си ја сакаат државата они да ти биле умс бе од сите општини од Скопје...Оние актери и други т.н. познати личности онака сакаат да си ги бранат боите на земјата и јазикот, а тие сите по рекламни кампањи на дпмне и нивни членови, можеби ќариле по некое станче или по 10 000еура..
Груевски: "Заев не отстапува, зошто е длабоко заглавен во криминал" Oва е многу Фројдовска изјава. Да отстапи може само Груевски бидејки тој е на власт и треба да ја отстапи власта. Заев не може да отстапи од нешто што го нема. Самиот ни објаснува дека не отстапува затоа што е заглавен во криминал, велејки дека Заев сакал да биде премиер за да ја користи позицијата и преку неа да влијае на судот, да изврши притисок на судиите и да се заборават неговите криминали. "Заев е преплашен за својата иднина и затоа по секоја цена, користејќи ги сите средства, пробува да стане премиер"- ова звучи многу познато. Страшна работа е потсвеста, вака така Грујо се изјасни зошто со сила сака да остане на власт. Само заменете го Заев со Груeвски во сите негови изјави.
Istovo si go razmisluvav. Bas onaka kako sto vikaat psiholozite: kaj drugiot ti smeta ona sto go pronaogas i kaj sebe. Samo sto ne e Gujo do tolku glup i tie okulu nego, no narodot e pa znae deka moze da go laze.
Ој си бе Грујо, не да присилуваш да ти идат на протести и што било , самиот си се закопа до в гуша со г**** ! Ти си само еден психопат ,слепец , криминалец !
Ги присилуваат сите да одат, им се јавуваат, пораки им праќаат барем пред мене на една и се јавија по телефон утре да се збират пред соборна, на други им плаќаат по 500 или 1000ден срамота. Ама и тие глумат лудило бе народот одат за пари а се прават патриоти пеат песни и се дигаат од земја како да се уаууууу, еве ние сакаме Македонија заедничка да ни биде.
Утре школите нема воопшто да работат иако е ден на пролетта. За каде се спремаат овие се знае пред соборна, а нешто се шушка дека утре цел ден се очекуваат протести.
Кога ќе бидат овие протести и собири од прилика имате информации? Ќе биде блокирано претпоставувам, па ме интересира кое време. Гледав сега пишува само ден вторник, а ништо друго. Не е ваљда цел ден?
Хан уште во 12 сабајле ќе оди во собрание (така прочитав), па затоа се надевам дека не би требало да се толку без осет па да фатат цел ден да протестираат Грујо дури во 9 навечер бил на состанок со него. Таман работа од 12 сабајле да ги паркираат тракторите по улици...