Јас не поддржувам ни една партија. Кој крадел е криминалец, треба еднакво да му се суди пред закон - Грујо, Заев, секој еден. Пратениците одамна не ги претставуваат гласачите, туку партиски интереси. Не може да нема едно прашање кое не е од заеднички интерес. Пример, закон за абортус. Се гласаше партиски. Ниту жените се здружија, да дадат свое мислење, ниту некоја отстапи од мислењето на партијата. Едноумие кое веќе години наназад се провлекува.
Ќе јa oтвoриме пaк темaтa Мене не ми се дoпaѓa пoлoвичнo, тебе не ти се допаѓа вooпштo..нo фaкт е декa нa мнoгу им се дoпaѓa. И aкo тие мнoгу се сите oние кoи глaсaa зa ВМРO, a Скoпје 2014 беше дел oд нивнaтa прoгрaмa, тoгaш немa пoтребa oд референдум. Беa мнoзинствo и беше дел oд избoрнa прoгрaмa. Oфф Сметaм декa нa Скoпје му требaше мoдернистички стил, му требaше иднинa кoјa нa сите им припaѓa, a не минaтo кoе не е нaше.
Тoкму зa тoa збoрувaм. Еднoумие не вoди кoн прoгрес. И сегa oние луѓе нa улицa се стoкa, сељaци, идиoти. Не, не се. Пoинaку рaзмислувaaт. Зoштo ги плукaме aкo се слoжувaме декa еднoумиетo е примитивнo?
Скопје и општо Македонија, има толку специфична, ретка и живописна историја, што немаше потреба од guess what - нешто што нема не благе везе, ами никаква постоечка и можна допирна точка со тоа што се изведе! Тоа е толку, жално, што не заслужува да се нарече ниту неокласицизам (навреда за правецот е), а не пак барок. Живти барокот. Знаете каде во Македонија имало барок??? - Во една црква стара Македонска, ама не имплементиран на објектот, ами на фреска! Една единствена фреска, на која е прикажано Благовештението и се заприметуваат влијанија кои имале тенденција да прераснат во ле барок. Е толку барок видела оваа земја, за повеќе немало прилика, зашто нè поробиле Османлиите. Јас не сакам фарса, уште помалку пак, лажни претстави и информации. Плоштадот збори за историјата на градот. Барем треба да збори, раководејќи се по примерите на Светските метрополи. Што збори нашиот плоштад? -Тикви варени, е тоа збори. Не знам кои се тие многу на кои им се допаѓа. Можеби оние од партија, оти нив по дифолт треба да им се допаѓа, а пола од нив реално не ни имаат поим што е тоа. Напротив, не познавам некој кој се воодушевува на тие будалаштини. Дури и баба ми, осумдесет годишна, кога ја шетав низ град почна да се крсти и да се прашува какви се тие глупости. Кич и лага, тоа е прекрасниот проект на надлежните. Маестрално! Остана уште чаршија, единствено острово на она нашето исконско, ама и тоа ќе го натаманат. Ехе-хее, стиропорче, первазче, па лајсниче...ма има да буде бонбона! Сум за модернизација, но кажав и претходно - има начин како тоа може да се изведе соодветно, да биде поврзано со нашето минато и традиција, а пак да биде модерно прикажано. Не е тоа вистинскиот начин и никогаш нема да најдам оправдување за глупостиве. Срамота.
Зошто не се воведе некој психо тест пред гласање? Вакви ликови не треба да имаат право да одлучуваат за иднината на земјава. Од глуп народ си патиме.
Nikoj ne vika deka se seljaci zosto vaka ili onaka razmisluvaat, uste pomalce zosto go uzivaat pravoto na protest. Seljaci se zosto seljacki se odnesuvaat.
Среќа од младиве МНОГУ повеќе ја гледаат веќе реалноста која е и превземаат мерки...од кај грујо пензионерите му се сигурна поддршка (како што можевте да ја видите бабата седната на улица ко малоумна) и нововработени кутри млади што мора со сила да одат. А за тоа дека РАЗМИСЛУВАЛЕ тие моментално што се на улица...тешко богами. Ако размислиле немаше да се таму. Не може некој нормален при здрава свест да се понаша вака. 98% се на сила донесени. (свесни се дека НЕ се во право) 1% се на шетање...луѓе без работа. 1% се дека шител го слушале што се дешава и дошле ( е од овие да се плашиш)
Daj video ili slika i ke boldiram i so caps ke napisam ako sakas. Jas takvo nesto ne sum videla. A i razbiram do nekade takvo odnesuvanje kaj mladic ili dete, ke mu go prepisam na godinite, no na babe (so mudrite godini) nez na sto da i go prepisam...
Kojznae kolku ni se smee svetov... sigurno si vikaat, ovoj gi krade, gi utepuva 10 god od lazenje, pari sobiranje kako u pusto tursko, majtap igra na veliko, a oni na ulica sekoj den iskacaat da go branat, sto narod ke bea?! I za bombite pomognaa da vidi narod stvarno sto se slucuva otkako ke se iskl kamerite, ama djabe be. Dojde vreme koga ni na svoi usi i oci lugeto ne veruvaat, dali od prostotiluk dali od nemajkade ne mi e jasno uste... Dodeka shareniloto hmm zal mi e sto ne bev u Mk, prva ke farbav! Nikoj nit me prasal dali sakam da ima kiceraj u sk, nit dali mi se dopaga, pa taka smetam deka imam pravo od moi pari koga veke e napraveno (iako ziveam vo stranstvo plakam danok vo mk), da pravam so istoto sto sakam isto kako sto drugite mislat deka e sramota i greota da se farba. Barok od stiropor oooooo Boze! Nasiot kiceraj samo za podbiv ni sluzi!
Мое мислење е дека овие луѓе се на улица од тоа едноумие, не дека мислат со своја глава. Не им ја гледам кауазата, освен личен ќар и вработувањето. Не поддржувам ни буцкање на народот по улица затоа што некој е незадоволен од ситуацијата и за личен бенефит ги буцка по улици. Како инаку еден ден Грујо најавува, следниот ден ете ги на улица "спонтано" и тоа со здружение. Организаторот "бетмен" работи во вмро. И треба да верувам дека спонтано формирал здружение? Овие луѓево во клипот погоре се баш тип подводив, извини ама толку им е интелегенцијата за расудување што е добро, а што лошо. Прости луѓе кои најлесно се манипулираат. Структурата на луѓето по интелект многу зборува за тоа кој го управува протестот. Зошто овие истиве толку загрижени за Македонија не бараат одговорност за криминалите на вмро? Ако си за Македонија си против сите кои грешеле. Ако Заев е криминалец, тогаш со истиот критериум суди му и на другиот. Шарена револуција не е движење на заев. Никој од организаторите на тоа движење не виде некој аир денес. Луѓето беа против криминалите во државата. Тоа што Заев се вклучи и он да ќари на слава, збори за него. Вака држава не се прави. Имаше избори. Колку круга треба да гласаме? Ќе играме избори дур Грујо не добие 63 пратеника?
Изгледа на пензионериве им е гајле тоа што нивните деца и внуци ќе ги плаќаат милијардите што Грујо ги украде и тоа што ја однесе државата во пропаст. Важно пензија имаат , и скијање ,бањи,автобуси све им е бесплатно .... таман.
Isto kako vo opstina centar koga trcase Todorovic 9 kruga! Nit videno, nit cueno! Protiv sekoj zakon i Ustav! Sra mo ta!
Iako dvete situacii ne bi gi sporedila, ednoto e licno odnesuvanje/izrazuvanje, drugoto e reakcija na necie odnesuvanje sepak se slagam deka ne e prifatlivo vo bilo koj slucaj plukanje, frlanje sisinja i dr predmeti kon lica koi samo si ja vrsat svojata dolznost. Da, seljacki e! Dali sega i ti ke se soglasis deka babe premierka e primer za tipicen seljak, ili ke bide kako sto go navede primerot so cigankata?