Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    „Фашизам се понекад сматра обликом радикалне деснице, посебно од стране критичара деснице (а то је најчешће политичка левица). Већина радикалних десничара одбија било какву повезаност са фашизмом, а постоје и учењаци који фашизам смештају на политичку левицу.
    Највише забуна долази из веома разнолике употребе ових назива. Назив "радикална десница" употребљава се у најразличитијим, донекле супротстављеним, облицима:...... Фашизам се најчешће користи као дебатни аргумент у циљу дисквалификације политичког такмаца који заступа супротне идеје.“
    :bow: благодарност до Википидија
    http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0
    и голем поздрав до познавачите на партиите, кои откриле нешто што оние вистинските познавачи не расветлиле, пак се караат меѓусебно.

А, инаку, Грујо и неговите фашисти се дел (набљудувач) од ЕПП или European People's Party - односно европските десничарски партии, кои често си се среќаваат на заеднички конференции на кои се дискутираат нивните „фашистички“ режими веројатно. И самиот фашо Грујо оди на средбите и истите лобираат за фашизоиднава влада да ја однесе Македонија во ЕУ.

Долгото држење во притвор, селективната битка во апсењата, односно насочена единствено кон спротивните од нив мислители, се нешта кои и јас не ги одобрувам.
    Но тоа не се нешта по кои владатата е фашизоидна, бидејќи истите би ги препишала и на левицата. Човековите права? Прашајте ги албанците во тоа време на владеење на СДСМ што се случуваше или читнете и самите поучете се.
    Кој случај од СДСМ лоповите беше процесуиран во време на владеење на СДСМ ете понов, Заев. Зашто беше помилуван и си излезе со опростен грев. СДСМ ќе го суди или?
    Киро Глигоров атентатот? Во чие време се водеше истрагата :wasntme: кој бркаше духови толку време и беше прв пендрак во државата. Каде се, до кого се ја однесе истрагата, пак и се бараше човек, како евентуално осомничен, кој испадна НЕ ПОСТОИ. :?:
    Или е бе БЦ и Надеж. Дали неговите луѓе, неговиот иден министер за внатрешни работи во некоја наредна СДСМ влада ќе почне со истрага. Или?
    Јас ко вие што велите „од сигурни извори„ можам да ви кажам дека нешто смрди и со атентатот на ех претседателот и тоа од кај СДСМ смрди, а да не зборам со оние два пати во кои авионот на Груевски, оној службениот со кој Грујо не сака веќе да патува беше секогаш совршено исправен, луѓе го имале сто пати проверено кога у лет опса дефекАт :wasntme: еднаш Грујо дури и со воз си појде од страв, сигурно се сеќавате „еднооки“ мислам и епизода си направи со тоа.. и велам од кај СДСМ смрди :tmi: Ама ова би било нешто во стил на СДСМ и ВМРО, па би се воздржала од ваквите буцкања со прст.

А, пошто ВМРО вистина се главучи, само нивните си ги штитат.. ама СДСМ штом воочиле вакво нешто кај овие, ќе бидат ли пример они за правда, ако се повикајте повторно наскоро предвремени и да гласам за нив.

Тортурата на полицијата е проблем кој секогаш постоел во државата. Не е од сега. А, сега, пошто алфите постојат, треба од нив да се почне и тоа да се бара од оваа влада. А, фашизам и слични етикетирања, полека.
    Типично нешто кое во изминатите преку три години го користат новинари и аналитичари про-сдсм -овски ориентирани. Типично ама од А до шкљ. Не би да ви ги извадам сите весници и не би да ви ги извадам сите мислења на поинакви аналитичари околу обидите на про-сдсм ориентираните аналитичари да створат вештачка криза во државата за да ја вратат левицата на власт. Не допринесувајте за тоа. Ве молам.

Е тука сте 1:1 мислам и ВМРО и СДСМ си имате општи непријатели. Едните ќе јадат ВМРОвци, другите ќе се пресметуваат со СДСМовци.

Армијата веќе не е обврска, не е нешто што се популаризира во земјава. Ако беше бранителите од 2001 ќе беа на чело во државава, ама напротив ги сведнаа, ги скичмија.
    Полицијата.. плаче за реформи и чистење од онакви, како алфите, да не се повторувам со се до сега за алфите кажано. Ама не е баш знак за фашизам, знак е дека не функционира сегашниот систем.

Како бре на жена, оној брк и дале таква битна функција? Прв пендрак у држава. Пак и пратенички имаат :wasntme: владата пуна со жени :?: партијата исто :tmi:
    За абортусот и хомосексуалноста дури и недесничарски орентирани индивидуи не се баш либерални.

Па во државава отсекогаш постоеше поделеност на медиумите. Сител секогаш беше на страна на власта и провладин медиум, и во време на СДСМ Латас беше величан. А1 откако се појави тие секогаш беа критичари на власта, ако го гледаше спотот за 18 години А1 пред некој ден што го дадоа, ќе си приметела изјави дури и од Тачи имаше, кој баш тоа потенцираше, нешто во стилот.. во време кога јас бев во влада помислив дека нешто лично имате против мене, но потоа кога дојде нова влада, јас сфатив дека е тоа само критика кон секоја влада, пошто покажавте дека можете да критикувате и други влади.
    Критичари има и весници и телевизии и како такви ќе си останат. Ја имате и Телма, ја имате и АЛФА, кои јас лично посебно ги поддржувам и најмногу им ги почитувам вестите. Не гледам каде е едноумието во медиумите, кога секој ден кај нас осамнуваат приказни против владата, што е фашистичкото во држава во која ја има таа слобода да се пишува тоа. Тоа што е уапсен Велија? Човекот кој си играше на двете страни полка, малку СДСМ, малку ВМРО, пари да се има

Опседнатоста со стабилноста на државата во земјава е на другата страна,.... сдсм, тие се оние кои изминатиот период трубеа за евентуален меѓуетнички конфликт кој ќе избие, социјални немири, тие креваа паники и ова трае од почетокот на владеењето на Груевски. Не Грујо и ВМРО зборат за нестабилност и небезбедност.

Македонија пати од синдром „кошмарни избори“, отсекогаш. Не се научивме ни како се гласа, ни како се организираат, ни како се спроведуваат. Но, овие избори имаше најмногу набљудувачи, па ако имало нешто ќе напишат, како секогаш пишуваа.. никогаш не пропуштија да искритикуваат. Не би го поврзала со фашизам.

НО! Бидејќи фино ги издвоивме карактеристиките на фашизам, тогаш јас искрено не знам кој е по фашо од кој СДСМ или ВМРО. Јас би и двете, да не морам да бирам меѓу нив, бидејќи секако не би ниту една од нив. Само не ми е јасна стратегијава на браначите на СДСМ, кои обвинуваат членки од форумов за умилкување (ова не се однесува на тебе Кукличка) да го речам и заслепеност пред она што го прават нивните партиски лидери, а истото го прават и тие, директни од штабот на СДСМ одбранбени механизми употребуваат, но можеби вашето е поотмено од она на ВМРО бидејќи под колениците ставата ќилимче ли или? Ваш став е бидејќи сте за СДСМ и ја браните нивната политика, а ВМРО немаат став бидејќи ја бранат политиката на ВМРО. Не гледам разлика, а очајно се трудам да ја видам.
    Знам само едно, се додека земјава напатена ни е вака обоена и едните ќе се прават слепи пред делата на своите, а ќе ги обвинуваат другите ќе одиме во пропаст, а не дека само ВМРО ќе не однесе во пропаст. Кога некој ве напаѓа, а вие на нападот одговарате со а што направија другите.. без да кажете да виновни се и овие и да се свестите да тргнете во друга насока, не гледам аир за државава.
    И да нека ни е со среќа со вакви размислувања ќе ни треба.

На kate21, TeddyGrey, TheKiketoo и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Nightwalker

Nightwalker Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    4.447
    „Екипата на Плусинфо се јави во Институтот за судска медицина, од каде еден човек кој одговори на телефон и се претстави како вработен, нé извести дека момчето врз кого се вршеше обдукција, а кого според изјави на очевидец го претепал „Алфа“ до смрт, повеќе не се наоѓа на обдукција, туку е префрлен во капела во Бутел.
    Обдукцијата е завршена, а резултатите на вработениот кој одговори на телефон не му се познати.
    Откако се јавивме во Бутел, оттаму негираа дека воопшто е донесено момче утринава да биде погребано.

Некој што се претставил како вработен!? Ајде, сега нека веруваат слепо и на ова... Жално, жално за тие што веруваат, пожално за оние кои не знаат каде е вистината, а најжално за момчето чиј живот згаснал. :/

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Кукличка не конкретизираше ништо, само изнесе неколку дефиниции на „фашизоиден“ систем и како тој функционира.

А извини Жапче, али до кога со она - абе даааа Столе не чини али пази и Митко порано не чинеше. Дали тоа го прави Столе подобар?! Се прашувам.
    Не знам дали добро те разбрав ама се ми се чини дека бараш оправдување за она што се случува денес со поткрепа на она, што се случувало во минатото.

Стварно не ми се јасни ваквите ставови, демек ко контра-аргумент се употребува владата на Бранко. Работава е ко сеа дечко ми да се кара со мене затоа што сум љубоморна и јас му викам - а бившата поарна да не беше?!

Што има врска каква била бившата, битно е дека јас сум љубоморна и или ќе сменам нешто или чао пријатно.

И јас сум како ФБИ крајно разочарана, и кога ја прочитав да ви кажам се наежив и ми се насолзија очите. Мене стварно ми е жал за се што се случува во Македонија. Буквално за се :(

Знам еднаш донесов една девојка во Македонија која само што се врати од Уганда, и прилично беше цинична кога се шетавме. После два дена ја прашувам какви и се впечатоците и ми вика, па исто ко да сум пак во Уганда.
    Ужасно многу се навредив.
    Сега гледам дека далеку од вистината - не била :|

И зборете си што сакате, ова што се случува кај нас не е во ред, и крајно ме разочарува. Човечкиот живот повеќе не вреди. Повеќе ништо не вреди, и тоа е она што мене ме прави тажна.

На femina989, Mygirl, SunFlower94 и 12 други им се допаѓа ова.
  4. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    Пирамитке прочитај го крајниот дел, оправдување не, ама не и СДСМ. прости ако си ти од бранителите на СДСМ, ама ја не би ни нив. А етикетирање со фашизам не благодарам.

едит. Тоа што ти си го сфатила како што си го сфатила е проблемот што во државава ни се мењаат две влади. Пошто ако не е сино е црвено, ако не е црвено е сино. Никако да се погледне подалеку од тие двете. И секако додека критикувам некого нема да дозволам да бидам искористена за нечија победа, кого инаку не би јас да го видам на чело на државава, секоја чест за неговата ораторска вештина ама не ми е доволна.

5. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Ох, абе Жапче штотуку со мое категоризирање си ја потврди својата теза.

Бранители на СДСМ |( Ахам, да. Јас сум бранител на сите пирамиди у светов, кога веќе, не знам што е ни сдсм ниту вмро. У извод не ми е напишано ниту татко ми не ми истетовирал на чело.
    Али не аргументирам „ама и тој беше лош“. Тоа за мене не е аргумент. И токму затоа ни пропаѓа државава, затоа што луѓето имаат или А или Б на избор и некако се соживејаа со тој избор. Па ако А прдне и засмрди, одма викаат - али ти не знаеш Б еднаш порано коа јадеше грав, како смрдливо се изнапрде.

Ама ако нешто ми пречи кај сето она што го прави актуелната влада, и тоа и го кажам, нема потреба веднаш да ме обоиш сино - па макар сум перела боксерици со БЦ у далечната хиљаду некоја на ист поток ;)

As a matter of fact, биди сигурна дека прилично си го бранам сама сопствениот г’з и надвор од сите овие глупости си гледам за подобар живот и подобро утре на моите деца. Најсериозно.

Ама кога нешто не ми се допаѓа - епа си кажувам. Нема да ќутам. А не е дека ме пратила Шеќерка ко слеп војник да напаѓам. Имам јас очи и гледам и самата. И секогаш ќе бидам против насилство дискриминација врз основа на раса, пол, национална припадност, сексуална ориентација и против ограничување на основните човечки слободи и права.

Секогаш! Па бил премиер Циле, Миле, Столе, Перо, Блажо или Цацко.

На lolyta777, SunFlower94, DivineChaos и 5 други им се допаѓа ова.
  6. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    Пирамида, постот се однесува на ФАШИЗАМ, не на кој што сторил. Терминот фашизам.
    Не на нешто друго. Не би јас такви напади и такви одбрани, а јас не знам за кого си, впрочем не можам за никој да знам. Многу добро напишан крајот, во тој однос, и јас нема да го повторувам. Кој гледа нека гледа, кој не сака нека мижи.

Јас сум од оние кои радо би виделе нова влада, не оваа, не СДСМ. Него ново. За ново и гласав ама за жал новото нема да дојде. Не гледам спас во доаѓање на СДСМ на власт. Не гледам спас за државава во владеењето на ВМРО. Посебно не по ова во овие два дена. Треба да сум слепа да го гледам, :).
    Постот се однесува на нешто ФАШИЗАМ. А, не одбрана на ВМРО, не напад на СДСМ, него на нешто дека не држи вода.

А и јас како и ти сум од браначите на сопствениот задник, не преку партијска книшка, не преку државна плата, впрочем муабетов немаше потреба да се направи, ако беше прочитан крајниот дел. Ама не е важно, форумот е таков. :) Тешко се џвакаат таквите ставови.

На bitter-girl, Jojoba, faye и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. DivineChaos

DivineChaos Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    60
    Партијата ги вработува , партијата ги брка.
    Сигурно не се вработени врз основа на нивнината способност.
    И да владата е крива.
    Таа го има поставено началниците на полицијата не ние
    Што не ти е јасно тука мала?

На lolyta777, FBI, Phyramide и 2 други им се допаѓа ова.
  8. MSkorpionka

MSkorpionka Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    4.100
    Беден е обидот да се споредува Грујо со фашизам...Ист е таков обидот да се создава некаква си страшна ситуација во нашата држава...Поминаа изборите во најдобар ред? Да. Имаше терор, бесење, колење??? Не. Имате роднини во странство кои кога идат кај нас во гости научна фантастика им е што можат да бидат излезени до сабајле, и после безбедно да се вратат дома-макар и пешки???...За дечкото и алфите почекајте да се разјасни па после коментирајте, се друго е рекла-казала...

9. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Абе луѓе мене греотка ми падна за Јово тако звани НИ ЗМИЈА НИ МАГАРАЦ :lol: кога испадна цел ожалостен да изјави дека поднесува оставка...
    Не можеше човекот да си дојде до израз од старите добро познати два гиганта :lol:

10. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    ццц да, а што убаво си го развеа орото во Кратово ццц
    И без тоа повеќе Жерновски се гледаше и читаше, отколку Јово.

11. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Овде по РМ уште ќе летаат глави. Љубе Бошковски беше ситна риба која се заплетка во мрежата. И некој амбасадор ќе падне во тавче...секој кој ќе го препречи патот на преродбата ќе биде ликвидиран.
    Живи били па видели

12. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Власта продолжи со сечење ленти

Денеска во Скопје претседателот на владата на Република Македонија, Никола Груевски заедно со вицепремиерот Владимир Пешевски и министерот за економија Фатмир Бесими присуствуваше на поставувањето на камен темелник на проектот „Македонско виртуелно село“.

Во рамките на планот за година ипол во комплексот ќе се изградат 12 автентични македонски куќи и објекти од сите краеви на Македонија.

Со организиран автобуски превоз кај манастирот Свети Пантелејмон поголема група на граѓани дојде да го поздрави премиерот и да го слушне неговиот говор.

„Проектот предвидува изградба на куќи, со традиционални елементи и стилски карактеристики од повеќе региони, од беровско-малешевскиот крај, од делчевскиот крај, од кратовскиот крај, кумановскиот, скопскиот, струмичкиот, галичкиот, галичко-реканскиот, полошкиот, велешкиот, прилепскиот и битолскиот“, изјави Никола Груевски.

И покрај редовните работни обврски денес претставниците на централната и локалната власт стигнаа да претстават повеќе значајни проекти.

Министерот за образование Никола Тодоров во средното училиште „Михајло Пупин“ ја посети најсовремената лабораторија по автоматика и роботика во земјава.

Градоначалникот на Аеродром Ивица Коневски го отвори паркот Јане Сандански, проект од исклучителна важност за граѓаните на оваа општина.

Градскиот татко Коце Трајановски го означи почетокот на изградбата на ролерско велосипедската патека на левиот брег на реката Вардар.

„Граѓаните на град Скопје и од левата страна на реката Вардар ќе имаат можност да ги користат погодностите на кејот на реката Вардар, да се движат, да рекреираат, да одмараат“, рече Коце Трајановски.

Речиси сите претставници на централната и локалната власт потенцираа дека овие активности се само дел од идните проекти кои ќе бидат претставени во наредниот период.

13. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805

Ова ни треба на нас, дефинитивно

14. FBI

FBI Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    5.299
    Оставете го сечењето ленти на страна. Погледнете што се случило во меѓувреме.
    Се дрзнале да ја сменат официјалната спортска химна испеана од Тоше Проески. Па дали се нормални, каква дрскост! И тоа ја замениле со песна од Ристо Самарџиев (смајли што се крсти) цццццц
    http://sky.mk/2011-04-05-23-13-40/1009-2011-06-04-15-11-27.html

15. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    673
    штооооооооооооо!!!!! :o :o :o :o :o дали е ова нормално!!!!! и што правиме ние, проитв наша воља менуваат химна!!!!!!! :@ :@ :@ :@

16. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    A има ли некои објаснувања ЗОШТО ПО ЃАВОЛИТЕ :devil:
    Што мана најдоа таму :fubar:

17. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    СКАНДАЛОЗНО!!!

ДУИ ПОДНЕСЕ СПИСОК СО БАРАЊА ОД КОАЛИЦИОНИОТ ПАРТНЕР, ЗА ДА СЕ ФОРМИРА ВЛАДАТА НА РМ...БАРАЊАТА НА ДУИ СЕ СЛЕДНИВЕ-

‎1.Двојазичност на цела територија на Р.Македонија

2.Итно затворање на Хашките случаи и нивно ставање АД АКТА

3.Едно клучно Министерско место или МВР или Министерството за Одбрана

4.Претседател на Собранието на Р.М.

5.Рамоправна застапеност на Албанците во јавната администрација

6.Решавање на статусот на припадниците на ОНА и доделување на боречки пензии на припадниците на ОНА

:o :o :o Шокирана сум...Немам зборови... :@

18. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.073
    Милки ништо не е ново ... Се знае кои се нивните барања. Тоа е.
    Е сега Македонија ќе ја продадат дотичните "патриоти" ќе видите ... едно зборат, друго мислат, трето прават.

На Cia-ra и SunFlower94 им се допаѓа ова.
  19. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    И ова штотуку го дознав...Извесен Зоран Божиновски, објави јавно така да може и тука да се постира...Прочитајте детално за убиецот на момчето Мартин...Текстот е во спојлер и е на латиница - бидејќи го постирам директно како што е објавен, без измени и цензури...Повелете
    Spasov Igor vikan Spase, brutalen ubiec na mladiot Martin Neškovski, vo krvaviot slaveničko postizboren pir na VMRO DPMNE e člen na obezbeduvanjeto na premierot Nikola Gruevski. Ubiecot Spasov e roden vo Štip. Se raboti za istiot (ne)čovek koj go ubi vo namestena "akcija" i Dime Poštarot. Spasov e so bogato kriminalno dosie i kako takov e čest narušuvac na JRM. Važi za mnogu blizok i doverliv "igrač" vo timot na famozniot URKO LUPUS...

Spasov e eks pripadnik na potesnata ekipa obezbeduvači na Ljupčo Georgievski. Dolgi godini e vo obezbeduvanjeto na premieri i funkcioneri od DPMNE, zaedno so ušte 50 propadnici na specijalnata edinica na MVR i na Alfite. Vo moment na ubistvoto v nedela navečer se naodjal na lice mesto na zadača obezbeduvanje na pobedničkoto slavje na DPMNE, za negvo "kolegi".

Denes vo MVR trae celodnevna strategiska rasprava i podgotovka na javnosta preku nivni bliski mediumi da se "progolta teškata i bolna vistina", vo režija na tim na načalnici po sektori. Site do eden, šefovite po sektori predvodeni od direktorite i ministerkata pravat strategija kako ubistvoto da se prikaze kako izolirano za da se prikrijat ostanatite ucesnici vo incidentot, kolegi na Igor Spasov. Slučajot sakaat da go prikažat kako izoliran, kako Spasev na lice mesto da bil privatno. Ne soborliva vistina e deka Igor Spasov e člen na VMRO DPMNE, vraboten vo MVR so preporaka od ovaa partija. So godini e koristen isklučivo za vakvi valkani "operacii". No, problem ovde e što UBISTVOTO NA NEŠKOVSKI E KLASIČNO DRŽAVNO UBISTVO!!!

So ova ubistvo karierata na Gruevski, Familijata, Bratučedite, Kumovite, Starosvaticite i Golemite švalerii i orospii po diplomatskite predstavništva e DEFINITIVNO ZAVRŠENA!!!

Bez nikakva počit kon DIVATA ORDA OD DPMNE, so sočuvstvo do semejstvoto na Neškovski.

Zoran Bozhinovski

20. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Ова од сигурни извори а :(
    Како бе двојазичност низ ЦЕЛА Македонија :x
    За другото се очекуваше ама пребрзо е...
    Да се надеваме дека ќе преговараат за некои од наведените барања, иако не знам кое би требало да остане какво што е :x