http://novatv.mk/bolnitsata-8-septemvri-od-denes-zatvora-dve-oddelenija/ Privatnite bolnici se stimuliraat za nekoj da si go polni dzebot, a sto e so onie gragani koi nemaat pari za vo sistina. Sramota ministerot e dolzen da go zastiti javnoto zdravstvo.
Вмро 'Струмица е најкорумпирана општина во Европа' Навистина ме интересира што дроги се во прашање? Ќути бар у Европа се само и овакви работи на вести да кажуваш бе бива ли Не бе, немаат памет веќе забегале со реалноста до максимум
Па луѓе како вас секако! Чекам да се пронајдете во улогата и да преземете иницијатива! За тебе може е посрана и бесмислена Белорусија. Ете, за некој грк или шипец од Косово, Македонија е посрана и бесмислена. Среќа што немаме штета од посрани и бесмислени аргументи како твоите (и идентични такви кај многу други). Инаку Боже помози ќе ни беше ситуацијава во светот. За глупештина од било каков ранг можеш само за себе да си претпоставуваш. Работам за странска фирма, и не зависам од никого политички. Ако не ти се допаѓа мислењето што е изразено, не ми го бој истото. Тоа е мое право. Едноставно кажи дека мислењето не ти се допаѓа. Батали интернет, севернокорејското искуство е авантура која се доживува со емулација на локалната околина и народ. За тоа да се случи, треба да си таму. Нема да ти треба Македонија повеќе. За Белорусија едино реков дека нема место за споредби со Северна Кореја. Се друго во врска со Белорусија е нечиј друг аргумент и немам потреба да го бранам, ќе си го бранат тие што го произнеле, на погрешна адреса сервираш помија. Моментот кога некој пробува да те тригерира со инцестуални навреди а носи име Црна Ружа, џоа култот. Прајслес.
Пазарам у драгсторче. До мене застанува постар човек, на вратот со јаже. Се зезам. Носи плетенка од овие модерниве шо се сега - црвено жутиве... Јас со поише ствари за на каса, а он со кроасанче во веќе распарталена кеса. Му велам, повелете, да не чекате. Не ме погледнува. Продавачката му вика - 35 денари. Во истиот момент јас добивам порака на телефон. Он бара, бара, буричка по џебови... истури 25. Сите чекаме. Тензијата расте. Јас си го земам телефонот викам, ај, да не му праам незгодно, ќе видам кој ми пишува... Он продолжува да бара со главата наведната толку, што брадата му ја допира градната коска. Ми пишува другар ми Г. Ја читам пораката и ме облева ем радост, ем гордост! Патриотов уште бара. Таква озарена, го отворам новчаникот и вадам десетче да му го дадам, да не се мачи веќе... И таман да го спуштам паричето, го наоѓа и он неговото, долгобараното. Го фрла на каса, го граба тоа кроасанот и ни фала, ни пријатно, си фаќа патот... Се погледнавме со продавачкава, без некој особен поттекст, зашто нели, све е више одамна јасно. Патетики. Туку, пораката шо беше... Е, па, дечки... другар ми е тој шо ѝ ја блокирал сметката на мечката... И вели ..."Ivona mechkata be bace...neli rabotam na izvrsni resenija i prisilna naplata..." Ете, тоа ми пиша... Наравоучение: ПАРИТЕ ДА ГИ ВРАТИТЕ, СТОКИ, ДА ИМА ОВОЈ ШО ВЕ БРАНИ, КРОАСАН ДА СИ КУПИ!
Дали сте се прашувале колку сте вистински Македонци? Епа веќе немате потреба да се прашувате. Новиот Makedonomer ќе ги одговори вашите прашања http://warrior-sheep-14274.bitballoon.com/
Ekonomski ne ziveat podobro od nas, no na dolgi stazi tie drzavi ke opstanat. Nie nema, a ni Zapadna Evropa nema da opstane. Zapadna Evropa ke se raspadne i stanovnistvoto drasticno ke im se promeni vo narednite decenii. Ke kolabiraat. Polska i Belorusija se 10 pati poubavi zemji za zivot otkolku Germanija ili Francija.
Си ги посетил некогаш С.Кореја и Белорусија? Никому не верувам на збор околу тие земји, затоа што сите зборуваат различно. Источна Европа во никој случај не е подобро место за живот од Западна Европа. А Западна Европа ќе се претвори во Балкан за помалку од век можеби, само доколку продолжат со прибирање џган од секаде.
Vo Severna Koreja i Belorusija ne sum bil, a vo Polska sum pominal samo. Materijalno ziveat 4-5 pati posiromasno mozebi, no duhovno se i te kako podobori, a poradi toa i ke opstanat. I kaj niv ima mnogu mladi sto se palat na Hollywood i seta taa kultura, no zatoa imaat pametni lideri sto ne dozvoluvaat tie bolesti da se sirat tamu. Na Zapad nemas normalen covek. Se bolestii i duhovno i fizicki. Tie se gotovi za pola vek. I bolje da se gotovi. Istocna Evropa ke opstane, zatoa sto se materijalno posiromasni i ne privlekuvaat imigranti. Imaat i tie na Zapad pozitivni raboti, no za zal negativnite preovladuvaat.
Ова се стереотипи и сметам дека не можат сите луѓе да се стават во ист кош. Сепак, во Запад е најголема индустријализацијата и каде-каде се поразвиени. Затоа сите одат таму за работа, ворк енд тревл, факултет, шетање и тако даље, не затоа што „нема нормален човек“ туку затоа што има што да се види и посети. Секако, иако не сум била во Полска, верувам дека има и таму што да се посети бидејќи секоја култура е убава сама по себе.
Изгледа ти е чуден западниот менталитет, а не дека луѓето на Запад се ненормални сите до еден. Ако на западот му се случи тоа што мислиш, не Источна Европа, туку ќе пропадне цивилизацијата. Не го разбирам тоа величење на Полска, Русија... Жителите таму, нешто слично како Балканците, кинат опинци само да заминат во западните земји.
Kakva vrska ima arhitekturata i prirodnite ubavini so nivniot segasen mentalitet. Tie se duhovno i fizicki bolni. Duvlo na nemoral. Toa e problemot kaj vas sto se pocnuva i zavrsuva so trosenje, kupuvanje i setanje. T.e. materijalizam do nebo. Tie se tolku lobotomirani, a vie tuka sto vi nema spas. Porano luge bile kade kade poslobodni. Denes se robovi. Jas sum bil vo Berlin. Znaes kakov grad e toa? Sodoma i gomora. Od 5,000 lugje sto ke vidis okolu 3,000 se imigranti, a ostanatite Germanci defektni, izbuseni, tetovirani, drogirasi, pijanduri. Taa drzava nema leb za pola vek.
Не ми е јасно како може да се категоризира еден народ како „духовно и физички болен“ ама нека ти биде. Јасно е дека имаат друг менталитет и тоа е сосема јасно, ама би било неправедно да се каже за еден народ дека е „дефектен, тетовиран“ и слично. Причината поради која што има таму толку многу мигранти е поради тоа што нудат услови што ги нема во некои држави и тоа е баш супер од нивна страна. И да, убаво е да се прошета и да се дознае повеќе за некоја друга култура и каде бил тој наред пред 500 и повеќе години и нема ништо лошо во тоа. А зошто и да не се купи некој сувенир за дома?
Западот бе бил духовно пропаднат оффабе кај нас бајка шта да ти причам, луѓе немаат леб да јадат, секој 5ти во просек е болен од рак, здравствоно ни е мизерија дно дна жив влагаш а мртов излагаш а образованието бетер живци ќе искинеш дур завршиш факултет, а веќе ретко кој е без постдипломски кај што начисто не дерат за што после, да си ја урамам дипломата во ѕид и да скапувам дома до 30 без работа или со мизерна плата, ако се пикнеш во администрација треба тој што е на власт ко бог да го гледаш и модерен роб да му бидеш до смрт, кај што во секоја установа мораш врски да имаш и мито да даваш за да завршиш работа, кај што може дете да ти загине на улица од некој кретен позади волан кој ќе шета после на слобода а ти во црнило цел живот, кај што во зима не можеш да се згрееш а надвор ако излезеш има опасност да се угушиш, кај што има во 21 век места без канализација што се поплавуваат при обичен дожд, и да, главното мото е да му цркне козата на комшијата. Абе радо би да гледам секој ден хомосексуалци, трансексуалци, содоми и гомори, црнци, ма и марсовци ама да не се плашам дали ќе преживеам до утре.
Preseli se na selo, nauci da obrabotuvas zemja, citaj informacii. Nikogas nema da umres od glad, a sto e najdobro ke prodavas hrana kako alva sekade. Site sakaat da ziveat vo gradovi i da bidat robovi. Mnogu e ednostavno. Lugje vo selata se slobodni lugje. Tie sto proizveduvaat hrana imaat mesecni rashodi ne povece od 3,000 denari. Se proizveduvaat drugo i prodavaat. Gospoda lugje. I na Zapad lugjeto se robovi i toa vo mnogu slucai daleku pogolemi od nas. Imaat tie i pozitivni strani, no za zal se gubat i tie.