buba4e89 Затоа реков 20год, додуше 27 сега :/ моја грешка. Во последните +10год сум свесна за ситуациите што се случуваат во државата, тогаш и они дојдоа на власт. Претходно не било сјајно ама не сум мислела за работа да барам и за јадење, сум била мала и не сум разбирала дали имало или немало пари и дали мајка ми ке ја истераат од раб ради партии или не. Но, подоцна почнав да ги чувствувам промените на моја кожа, посебно кога започав со студиите. Да не должам, муабетот ми е дека сум 20 и кусур години на планетава а не сум 40 и нешто за да знам како било во време на Бранко, ама знам како било во време на Грујо.
Тие не се сплотиле за време на Илинден, сега ќе се сплотат. Сеир нација. Си ја сакам земјата, ми смета кога гледам како албанци се чаталат, земаат превласт и негираат македонски идентитет и историја. Ама двете партии се криви за тоа. Дури клановите владеат во оваа земја, нема да има прогрес, само префрлање вина. Ех, колку би сакала да тој рамковен никогаш и не постоел ама пак ќе кажам, касно е сега за тоа. Кога се играа задкулисни игри, македонците си беа со прст во уста и незнаеа што да прават. Многу млади животи згаснаа залудно, за туѓи интереси и одржување на власт на една партија. Јас искрено се надевам дека 2001 нема никогаш да се повтори. Ама теков на настаниве, не дава никаква надеж. Дури и да нема граѓански судири и се префрли мирно власта, опозицијата е истрошена. Немаат што да понудат и ќе бидат само обични слуги на Европа. И да има срамен референдум за промена на името, не знам дали имаат ароганција до плафон, па не сфаќаат дека оваа бедна земја никој не ја сака во европска унија.
Па добро нема везе, водиме дискусија. Меѓутоа јас знам како беше во времето на Бранко и кога моите не работеа многу и немаа сигурна работа ова кога бев мала. Татко ми имаше сопствена фирма која мораше да се затвори и ред други работи кои не би сакала да ги должам тука. Плус тоа сеега како повозрасни пред изборите пред првите избори секако многу голем пропалитет на СДСМ имаше, многу протести немање пари итн. ВМРО ништо посебно ги доведе до кралеви пензионерите, затоа сега истите тие пензионери ќе тепаат жена, ќе фрлаат столови за 200 евра плата од кој крпиш крај со крај. Многу сум револтирана од оваа држава, но тоа не значи дека треба да се плукаме меѓу себе.
Се сложувам целосно со тебе. Си ја сакам земјата, ама народот мој е многу многу забеган. Ги видовте ли вчера шиптарите како еден пееше од говорница химна на туѓа држава, а другиот штом стана спикер се обрати прво на албански, па потоа на македонски. Каде беа ДУи, Ахмети каде беше?Тепани се Македонци од Македонци. Така ли се брани држава, гниди едни(мислам на тие говеда што подгреваат тензии како едне куп јавни личности). Еден Села изеде ќотек, ама заслужено, другово наши по наши маваа и се маваме во гради јаки сме. Ма немој бре, жално и греота беше да се гледаат крвави глави, дома деца ги гледаат такви. Родот да им се сотре на тие што доведоа до ова. А Заев нека си ја науши лекцијата и помалку гушкање со шиптари(читај терористи) и повеќе гледање за Македонија и Македонците. Истоштени сме и економски и на секаков можен начин. Сум кажала и ќе кажам, од Шиптари не купувам ништо, ништо, никаде, на одмор одам во Македонија, а не во Грција или Шиптарија, и кога купувам купувам македонски производи. Нека мојот труд биде залуден и смешен, ама сакам се што е македонско, македонското ми е на прво место.
И додека вмро и сдсм се препираат кој е поголем македонец и кој повеќе ја сака македонија, само на овие луѓе им текна да им оддадат почит на бранителите. Дела ни требаат дечки, не демагогии. http://www.novamakedonija.com.mk/Ne...Вејце&id=87038fa8-13ef-404f-9236-b8bce6a147e8
Затоа јас гласав за него на последните избори, ама за жал не стана пратеник, тој е вистински патриот, а не овие од ВМРО-ДПМНЕ кои ги интересира само власта.
Денес една македонка (намерно со мало) ми објаснуваше дека и Села бил каков таков пратеник, не било во ред и него да го тепаат. А тој Села колку пати ги понижи Македонците од чиј данок јаде леб?Да не шипци го болнат буџетот случајно кога не плаќаат данок, не даваат фискални? Такви како Села во нормални земји ги затвораат, а ние овде и ќе им се кљањаме. Глуми сме како точак. Македонецот треба да ни биде на прво место, а сите други се за бојкот и опструкции на сите можни начини, затоа што ја цицаат Македонија со социјална и 3 дете, а јас јадна и будали како мене полнат буџет. Не купувајте од нив. Барајте за да ви биде дадено. И вие во Струга, и во Дебар, и Тетово, Гостивар, макар да е тешко, барајте го своето, заштитете го своето. Летово на одмор запознав тетовчанка која шиптар не сакал да ја служи на пазар, оти била Македонка. Викам па немате Македонци на тезгите?Вика има, ама кој ќе ги бира. Не, бе ќе ги бирам, се ќе поминам, од Македонец ќе купам. Во Гостивар кога бев прашав Македонки каде има македонски кафиќ, стоеја три на улица, ми вика еве ти, а јас пред Бејбублу сум била. Едно кафе нека е, ќе го пијам кај Македонец и ќе го платам на Македонец и крај. Нека сум и затуцана во очите на некој, ама таква сум. И јас размислував, ама ние сме 6 изборни единици и мојот глас отиде за СДСМ затоа што не сакав за вмро да гласам.
– Ало, полиција? – Да, повелете! – Ви се јавувам да ми кажете некој виц! – Господине, ова е сериозна институција, ние работиме овде, немаме време за вицови! – Хахаха, топ виц, поздрав!!!
А Европејците поAрни да не се?Па се подалеку од Римско царство биле варварски племиња. Финтата е што таму ако кршиш правила следат санкции,а кај нас и во власт на едни и други се е башибпзлук.
Вечна им слава на хероите што загинаја на денешен ден за нашата Македонија. Иако не го оправдувам насилството,и тоа вчера беше многу идиотски потег,сепак на некој начин не дозволија да загинатите бранители денеска се превртуваат. Не го дале животот за џабе македончиња. Го дале животот за ние да имаме нешто што ќе го наречеме дом. И наместо да се расправате овде,обединете се. За да ни остане домот. Многу мајки се облекоја во црно,за да ние денеска не им дадеме никаква почит. Срамота.
Кога државата ќе е твоја творевина,дели ја со кој акаш и како сакаш.Ние што сакаме мир и соживот не не дирај у п....Навистина од вакви размислувања ПРЕКУ ГЛАВА ВЕЌЕ СЕ (СВЕ у северен сусед това).
Јас до пред овие избори гласав за ВМРО-ДПМНЕ, ама отакако се открија многу работи за нив во бомбите, решив повеќе да не гласам за нив се додека не се смени ова раководство. На последните избори гласав за Коалицијата ''Вмро за Македонија'', поточно за Стојанче Ангелов бидејќи тој беше носител во 3-та изборна единица. За СДСМ никогаш не сум гласал, и не планирам да гласам, иако после овие случувања вчера, ќе подразмислам за наредните избори, а ако до тогаш не се смени раководството на ВМРО-ДПМНЕ, подготвен сум дури и да си го погазам зборот и да гласам за СДСМ, бидејќи со изборниот систем кој го имаме, гласот за малите партии оди во ветар.
AURUA не се порани (веројатно мислиш поарни) туку не можеме ни да се споредуваме со нив бидејќи се сто години пред нас. Другиот дел од коментарот не го разбирам со римското царство
Целосно се сложувам со ова. Попис за реална бројка за нашите и вашите. Ама, има едно огромно ама, попис од кој ќе се добие реална бројка на граѓание е уствари мишн импосибл. Одамна требаше да се направи попис а никој не сака да каже зошто сеуште истиот не е реализиран. Второ, една изборна едицина би значело малку пратеници и за ВМРО и за СДМС, и по неколку пратеника од сите партии. Премногу шарено - не им одговара ни на едните, ни на другите.
https://joshuaproject.net/countries/MK Еве неофицијален попис кој не се разликува многу од пописот во 2002. За релевантноста и за тоа од каде им се податоците, неможам да зборувам.
Разочарувачки е кога гледам колку политиката ја искривила перцепцијата за реалност кај луѓето. И разочарувачки е што наместо симпатизерите на ВМРО да ги осудат физичките напади врз пратениците и насилството во Собранието, тие се чувствуваат обврзани да го бранат дури и неодбранливото. Жално е што ниту еден функционер, член или симпатизер на ВМРО не се огласи јавно и не се спротистави на насилството. Наместо тоа, по интернетов читаме неколку типа на кометари – или оние кои нескриено и бесрамно го поддржуваат тепањето на пратениците, или оние кои се малку потактични, во смисла „Не оправдувам насилство, али овие си го бараа“, или оние кои молчат и воопшто не коментираат, или оние кои на коментарите со осуда за насилство реплицираат со тотално неповрзани ствари. Не, „Како не ви е срам што го избравте Талат Џафери за спикер на Собранието?“ не е одговор на прашањето „Зошто не го осудивте насилството во Собранието?“ – тоа се две целосно неповрзани работи. За тоа дали Џафери е добар избор за спикер или не, може да дебатирате слободно, меѓутоа насилство мора да се осуди. Дури ни претседателот Иванов не најде за сходно да го осуди насилството; наместо тоа, ги повика партиите на лидерска средба, за да дискутираат за „новонастанатата состојба“. Која е таа новонастаната состојба – тоа што група насилници влегоа во Собранието и физички се пресметаа со група на пратеници? Таа „новонастаната состојба“ може и мора да се реши само на еден начин – со истрага, апсења, притвор и судење за насилниците и сите други лица кои дозволија да дојде до тоа – никако поинаку. И не сфаќам зошто ова би било нешто за што е потребно да се дискутира на некаква лидерска средба. Бидете симпатизери и членови на која партија сакате – тоа е ваша лична определба и право – меѓутоа, немојте да изгубите контакт со реалноста и основните човечки вредности и да застанувате во одбрана на насилство и силеџиство.