За некои луѓе партијата е Господ, така да штом ВМРО-ДПМНЕ кажало дека Тодор Александров е македонски патриот, значи патриот е, никој не смее да противречи. Се сложувам со болдираното, само ако мислиш дека ВМРО-ДПМНЕ се бори за македонските национални интереси, се лажеш, и јас мислев така до пред некое време па затоа меѓудругото и поради тоа гласав за него, ама сега сум 100% сигурен дека единствено нешто за кое се бори е власта.
@Jacques затоа пола колеги пишуваат на македонски, учат од македонски книги и течно зборат Македонски. Да не сме во различна држава? Пола од нив се почесни и од нас Македонците. Чим си му редовен муштерија те гледа како брат на секој празник ти дава како што им дава на роднините. Кога ќе направиш поголем промет ти достава во најлончето уште толку, па се нуди и да ти ги однесе до дома кесите. И замисли, не превртува со очи после се ова. Да има и такви кои што не знаат чисто да зборуваат, се обидуваат или пак воопшто не сакаат да зборуваат. Тие си се посебна приказна, не можеш да генерализираш за сите. На свадби, ако ти кажам дека последно што бев на свадба играа наши ора, нема да ми веруваш. Станува збор за доста позната фамилија во Скопјево, така да ни тоа не ти проаѓа. Друго, па ни јас дома немам Македонско знаме па што?! Големотоо чудо, да го закачам на тераса нека се вее, да се знае која куќа е македонска. Глупости на кубен.
Браво за кажаново! Многумина во Македонија не се свесни за овие факти. Секако, вакви злосторнички органиозации имало и кај бугарите, албанците, србите, германците и партизанците, французите под различни други називи во различни времиња. Ама работата е секој народ да си ја препознае баграта кај себе самиот (честопати уште по суратот се познаваат - имаат нешто дивјачко, племенско и примитивно во физиономијата на лицето) и да престане да ја величи низ образованите програми и имиња на улици и објекти.
Напротив, моите мислења се одлични, логички доследни, духовити и интересни Ако некој оди на тоа да се отцепи фино си прогласува независност и потоа бара начин истата да ја оствари. Или прогласува отцепување и спојување со друга држава (како Република Српска Краина или Крим). Ништо од тоа немало ниту пак Албанија ги подржала нешто повеќе од декларативни фрази. Аљи како дијагностициран шизофреничар прво се обидел да гради кариера по Косово и не успеал. Наредна станица, за него и останати неостварени паразити била делење на колачот во РМ. Цел живот нивна цел е да се дограбат до државна цицка, реториките се само средство со кое би дошле до целта. Значи лик кој фејлнал во Косово успеал тука. Тој факт треба да е доволен... Фактите се тие, нивната борба за тендери и власт се оствари, тие се во власта и се богатат. Аљи колку и да е шизо е попаметен од тебе и него не му одговара политичка анонимност во некаква си голема Албанија каде би бил никој и ништо, тој ќе се разболи и ќе умре ако утре му секнат парите и можностите за легализиран грабеж од овдешниот буџет. И така Аљи и друштво ќе стануваат милионери а ти ќе се тресеш од промена за власт пошто отидоа 15.000 месечно со кои си изнајмен. Сепак не се лутам на партиски дронови, тие се повеќе алгоритам отколку свесно човечко битие, ти на пример сега си во мод "nisto neje bitno abe dur se raspravte koi kradel shiptarite nia zedoa drzaata hehe" и тоа е тоа.
Што правиме со иселувањето на младите македонци? Ко што ја гледаш задната страна на албанската агенда, објасни ми ја македонската, на чело на дпмне. Која им е поентата на таа политика што ја водат, ако не си со нас си соросоид и не заслужуваш да живееш? Зошто младите масовно се иселуваат од политиката на дпмне?
Целосно точно. Порано една албанка ми имаше кажано дека нивните не сакале да го слушаат Тоше, затоа што бил Македонец. Друг албанец ми кажуваше дека кај нив дошле од евн да ставаат нова бандера, арно ама се наместиле пред куќа на Македонец случајно, и овие се собрале сите да интервенираат кај тие од ЕВН зошто бандера и улично светло да се стави до куќа на Македонец, зошто нему да му свети во двор. Замисли колку одат до ситници, само да го земат она што ти припаѓа, а при тоа не е нивно. На една конферецнија албанка почна да хистеризира пред сите како неа не ја интересира галичка свадба, тоа било македонска свадба и никогаш нема да ја поддржи, а албанска ќе поддржи. Ги навреди сите, па и организаторите кои беа Македонци. Срамно. Се разбуди дивото племе во неа, а џабе и беше младост и убава облека. Едноставно од нив вришти тоа дивото, примитивното и нив ни школо, ни ништо не може да ги смени. Нема културни, и јас имам неколку пријатели, и образовани се, ми прават маубет, ама сите до еден имаат мапа на Голема Албанија сосе пола Македонија внатре и не се срамат што мојот град, мојот дом си го припишале. Не се лажете дека има културни, тоа е лицемерно, и работат само на својата агенда. Нема разлика, Косово, Македонски албанци, Албанија, се е тоа исто. Гледајте само колу марихуана има во Албанија. Одете кај пратеничката Месила Дода на профил да видите како тие од Албанија не викаат манкидонија,фиром, илирида, не сме биле нација и се тоа. Затоа јас не сакам да одам таму на одмор и да им полнам џеб. Зошто да го правам тоа?Да купам куршум за во чело?Не, благодарам.
Дa имaм мoќ би: 1. ...гo пoништилa пoстoењетo нa прaтенички имунитет. Кaквa е тaa глупoст? Прaј си штo ти е ќеиф, a зaштитен си кaкo истребен вид. Кaмo дa беa тaкoв вид 2....укинaлa aмнестијa. Прoчкa се бaрa oд рoдители, не oд претседaтел 3...и кaжaлa нa Шеќеринскa декa видoвме штo се случи и немa пoтребa зaвoјoт нa глaвa дa се гледa тoлку трaнспaрентнo ( дa беше пoвреденa вo сooбрaќaјкa, не дaј бoже, ќе јa пoднaместеше фризурaтa тaкa дa не се гледa) 4...aкo веќе мoрa aлбaнец дa биде, би гo стaвилa Бујaр Oсмaни зa претседaтел нa сoбрaние, ете ме бендисувa чoвекoт 5...секoј кoј имa криминaлнo досие, мa и дa имa предмет зa негo вo суд, не би дoзвoлилa дa се кaндидирa зa билo кoјa држaвнa функцијa, ни сметкoвoдител вo oпштинa, ни министер 6...им кaжaлa дека не е културнo и не е чoвечки дa се тепaaт, a и декa секoј гoспoдин требa вo џеб дa нoси мaрaмче. У реду е видoвме декa тече крв. Зaбеишете се 7...и пo незнaм кoј пaт...сите aктуелни пoлитичaри вo Бoинг и прaвец недoјдијa ✈
Бајаги клучни работи си изоставила Сања,а детално опфатила ситници кои се толку минијатурни и не влијаат на нашиот живот.
Реално е се што си напишала погоре. Имав колешка на факс, албанка. Требаше да работиме заедно на проект, цело време правеше опструкции и проблеми. Еве, можи не се сите албанци такви, можеби некои имале позитивни искуства, јас лично сум немала. Немам омраза кон нив како популација, ама учките во собрание ми сметаат страшно многу. Гледам многу членови одат во нивна одбрана, океј, фино. Ама кога ќе прочитате изјава на некој косовар како македонија не постоела, одма си ведните глава како ништо да не било. Се пее албанска химна во собрание? Ех, си има право човекот. Еве јас имам српско потекло, ама заедницата на србите во македонија никогаш не ја опструирала работата на државата. Никогаш не тврделе дека немаат доволно права во државата и никој србин, нема да рече такво нешто дека македонија не постои. Освен Шешељ, ама тој е будала и никој не го почитува. Поентата ми е, македонците треба да се стремат кон единство со другите словенски народи. Единство со албанците нема да постигнат, макар им ја дале цела држава на послужавник. Мое лично мислење.
Гaлaпче, прaзнa тaблa. Пoвели нaпиши. Јас не знaм штo влијaе нa твoјoт живoт, a и не мoжaм се дa сменaм
Ете на пример силно ми влијаат Нереалните медиуми. Насилството,нивните подржувачи. Огромните криминали,кои одсекогаш ги имало ама моментално ваљда сите сме свесни дека цела држава сме како приватна фирма на една фамилија,или па не? Мојот град Е. Страшно лошото здравство,образование,култура.. Шизофренијата на Сопственикот на државава наспроти марамчето?
Ако си ги следела моите коментари, ќе видеше дека не ги поддржувам ни “вемеро“ ни сдсм. Не ми биле арни ни тогаш, ни сега.
Сања, Шеќеринска ја маваа и со опремата за снимање, има и на камери, не е само дедото. Имаше на снимките, а и низ порталите. Јас врат си имам шинато пеејќи си песна со лошо свртување. И тоа двапати. Така да и мал лош потег на вратот знае да биде незгоден. А нејзе ја маваа.
Замисли на некој човек стол му маваш од глава, значи дупка му правиш, крв прска на сите стани и завршува на шиење човекот....и ти му викаш дај извади си марамче и избриши се видовме дека ти тече крвче, ај не глуми педер. Или со палка носот му го кршиш...пукаат коски и прска крв насекаде, а ти и му викаш: Вистински господин секогаш носи мармаче со себе кај одиш крвав?