Убаво си рече...Сами сме криви. Одамна сме продадени ние, сега веќе ништо не ни решава дали плус ќе се зборуало ваму или таму на Албански. Нека се тргнат сите криминалци во затвор, па ќе правиме држава.
Сами сме криви, а Заев или Груевски или некој трет ќе бидат уценети од некој си бивши терорист. Не сме продадени, се продадовме. Јас лично не, не сум продала ништо и нема да им продадам, и ги бојкотирам при купување, ама сите Македонци кои ги знам и велат „Ги мразам“ сите им продале куќа и мигрирале од еден во друг дел на градот. Џабе ги мразиш, кога на подарок им ја даваш државата. Тој те користи за да шири територии, а ти него не, оти нели никогаш во живот нема да отидеш да купиш во Боговиње на пример, а и нема да ти продадат. И да ти продаде некој за 24 саати ќе палат, кршат и ќе те иселат. Толку сме прости што дури сме јадни како нација. Убаво рече Сашко претходно, знаат Албанците кого имаат наспроти себе, дека имаат една нација која не знае кај и е компасот и затоа изигруваат шерифи и ќе ни ја земат државата.
Од пасошот не ми зборува Талат за да цел свет мисли дека дека ова е Албанија. Ми пречи и пасошот, ама тоа можам да го сварам. Споредувате она што не е споредливо. Нека почнат седниците па ќе видите на што ќе личи тоа и каде ќе не однесе како држава. Цел регион ќе не пишува и пошироко и кога ќе одите во странство, ќе ви викаат „Чекај таму албански се збори“, „Еееј Скопје е во Албанија така“? Грдо е да имаш никаква држава, без никаков углед, без никаква воена моќ, безимена, ама па и без неа не сме свесни како ќе биде.
Не верувам дека исто ќе се добие впечаток. Кога ми спомнавте, се замислив дали воопшто во личната карта пишува и на албански, нели се бира на кој јазик ќе биде при изработка. За пасошот знам. Тоа јас не сум забележала, а некој во Америка или Европа многу па ќе разликува дали е на албански, англиски или македонски, многу ги разбира писмата и јазиците. Ова со седниците е многу повеќе од тоа. Сто чекори напред за „вечно угнетеното малцинство“, и двојно повеќе назад за нас.
Мислам дека не е во ред седниците да не се водат на македонски. И искрено се надевам дека нема ни јас ни моите деца и внуци да живеат во Македонија. Која иднина ќе ја има поколението во државава, без разлика кој е на власт? Смешки...
Погоре е спомнато за тие,што продавале куќи.... Па државата направи нешто, па да не дојде до тоа? Гледам сега над Панорама,Косовари купуваат станови. Некој дозволува тоа,нели?
Верувај ми , ме прашале на аеродром , кој јазик е тоа , па морав да објаснувам дека е и на македонски и на албански , добро е што не беше уште љубобитен па да му објаснувам зошто е тоа така . Патем , колку што знам на форумов има и членки албанки , не ви е незгодно што олку негативно зборувате за албанците ? ( Општо за сите важи ова прашање , не само за Танјам)
Преполни се со лични фрустрации и ја фокусираат негативната енергија кон Албанците, мислат дека ако ги нема нив ќе им исчезнат и личните проблеми. Вака и Германците мислеле за Евреите, белците во САД за црнците итн.
Овде има членки кои живеат во странство , па нека кажат дали таму се сретнуваат со прерасуди , и одбивање од средината ? Економијата ни е дно дна и тоа е ФАКТ , но политичарите се тие што фрлаат бензин во огнот , а лугето сеуште им веруваат на тоа
Предрасуди? Ха, ха. Мислите за ова се работи? За затворени умови, националисти, неприфаќање на разлики, говор на омраза...демек допрва ќе се освестуваме за предрасуди, вие младите на тоа ќе ги учите останатите. Тоа е проблемот? Ах бре деца, со Европа ќе се споредувале и начинот на кој таа се справува со вакви работи. Ќе се видиме за неколку години во...Илирида, така беше? Ако не пуштат на влез.
Никој не може да земе тоа што е наше ! Јас сум Демократ и сакам да живеам во демократско општество ! Кога економијата би ни била како во Швајцарија , никој немаше да се замара со јазикот ! Инаку моите деца ке ги учам на љубов , на хармонија , да ги почитуваат сите народи , без омраза кон никого . А од каде ова со Илирида ?
Според мене @Tanjamm е во право. Не знам зошто си инсинуирате дека има навреди кон албанците. Јас никаде не сретнав погрдни зборови од неа, туку нејзино лично искуство. Во право е кога вели дека Македонците продаваат се и не се борат за своето. @LollySky како може еден сиромашен македонец да не биде фрустриран? Велам сиромашен, оти во земјава одамна нема средна класа, уништена е. Ако зборуваме за малцинства, во македонија не живеат само албанци, туку и срби, турци, роми и останати. Никој од овие етнички заедници немал толку агресивен пристап во политиката. Да си бидеме реални. Ги спомнавте и Косоварите. За време на војната во Косово имаше огромен прилив на бегалци. Никој не водел сметка во тој период колку остануваат, колку заминуваат и дали имаат право на престој. Во тој период, мислам Џамбазов ја имаше направено песната „Хотел Македонија“, алудирајќи на состојбата. Јас бев премногу мала за да се сеќавам точно на настаните, ама мислам дека одеше во тој редослед. Не се знае точна бројка, колку се вселиле и колку имаат дивоградби во северозападна македонија. И нормално дека одтогаш бројката на албанци се има нагло зголемено. Таа е реалноста.
Она кога од Али Експрес ќе нарачаш жални врби... Инаку... Заев: Најпрво реизбор во судството, нема екстерно и радиодифузна такса http://novatv.mk/zaev-najprvo-reizbor-vo-sudstvoto-nema-eksterno-i-radiodifuzna-taksa/ Ај баш да видиме...АКо не, ќе те тепаме зајко хехе