Кукличка, кога дојде ред да си идеме од државата ќе измислат закон што ќе ни го забрани и тоа. Уште закон да не конролира кога дишеме ни фали. И после се чудат зошто квалитетниот кадар ни бега од државата. Сестра ми беше предходната недела на лекар и докорката и раскажувала како државата ја срипендирала да магистрира во Холандија, како таму добила печат од Хаг, да работи во холандската влада, ама нормално заради стипендијата морала да се врати во нашата влада да работи. Како тука ја постојано зезале со договори на по 2 месеци и си решила да се враи во Холандија. аму работела во владата и плус нешто преведувала и за помалку од една година и вратила на владата 5 цифрена бројка во евра (мислам дека се работеше зза 48000 евра). И како после да не бегаме од државата?
Јас го разбирам светот како поле за пасење трева на прекумерни стада сити овци и една глутница вечно гладни волци-Да живее Равен
Кафанската певаљка Соња Тарчуловска, во иднина пред да издава такви сељачки песни, за предавници и патриоти, под диригентска палка на вмро, нека го погледа видеово - сигурна сум дека ќе и се разјаснат многу работи и на неа и на сите останати како неа вмровски пиони... http://www.youtube.com/watch?v=EITrQhiE ... r_embedded
Се можам да сфатам, ама неможам да сфатам како Бркуловска нема ни трошка срам, ни трошка морал, за совест да не зборувам... Цела младина се дигна за убиството на Мартин, таа се однесува како ништо да не се случило. Нејзино е да си поднесе оставка, без разлика дали ќе и биде прифатена, барем од морални причини да поднесеше, неа мува не ја лази воопшто. Немам коментар, од што ми беше гадна, сега неможам да ја смислам, и уште еднаш ми се потврди тезата дека се болни за фотеља и газат преку живи луѓе за да го остварат тоа. Каде е демократијата? Каде се слуша гласот на народот? Нели младината имаше барања на протестите, едно од нив да си поднесе Бркуловска оставка, друго да се расформираат специјалните единици и да примаат таму психички стабилни луѓе. Ништо од тоа не се оствари, апсолутно ништо, младината треба да претставува движечка сила во една нормална држава, ама кај нас и таа сакаат да ја замолчат. Немам коментар, освен Господ да не спаси од ова зло оти црно ни се пишува.
A што ке кажете за писмото од ЈОхан што демек било испратено? Каде ги бодри и подржува и законот и автентичното толкување на истиот Мои браќа и сестри Македонци, Размислував долго пред да го напишам писмово. Многу мислев, се преиспитував, ги анализирав работите, се потсеќав на некои работи, мислев на многу луѓе, а најмногу на Македонија. Размислував што е најдобро за Македонија и за народот, и кај сум јас тука во целата оваа ситуација. Имавме избори и победи ВМРО-ДПМНЕ. Во суштина победи народот, зашто изборите беа мирни. Груевски покажа дека знае да работи за народот, да има почит за патриотите и дека го сака патриотизмот, дека ја сака и се бори и се залага за Македонија и сега доби можност своите дела да ги продолжи за Македонија да продолжи да оди по подобар пат. Го знам човекот и знам дека кога ќе каже дека нешто ќе направи, ќе направи се за да си го одржи зборот и дека ќе направи се за да го исполни ветувањето. Да се одолжи на Македонија со тоа што ќе ја направи модерна и развиена држава. Исто како јас кога застанав на браникот на Татковината, и кога се одолжив кога и беше најтешко на Македонија, и знам дека постапив исправно. Секој има своја мисија. Слушам и читам сега дека треба да се прави влада во Македонија, помеѓу ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. Читам дека пак многу актуелни станале Хашките случаи, и јас како човек кој сум еден од најповиканите да говори за Хаг сакам да го искажам своето мислење, затоа што јас сум жртва на таков Хашки случај. Во 2001 јас и многу македонски синови и ќерки се одзвавме на браникот на Татковината и ја одбранивме Македонија. Знаевме дека одиме во битка од која може нема да се вратиме и од која ќе имаме последици, многу од храбрите македонски јунаци го дадоа животот за Татковината, ама знаевме и дека Македонија не вика, семејствата не повикуваат, и пријателите и соседите и сите повикуваат на херојство. И ние херојството го направивме, и тоа ќе остане запаметено, и не може никој да го избрише или скрие. Знаевме дека ја правиме вистинската работа и историјата ќе не памети како ХЕРОИ. Премиере Груевски, покажи доблест да се затвори ова последно поглавје од 2001 година. Разговарајте за тие Хашки случаи, проверете ги законите, и ако има можност решете го тоа прашање еднаш засекогаш, запрете ги и оставете ги во историјата, завршете ги сите трауми од минатата деценија. Ако бираш помеѓу тоа да ја трошиш енергијата на создавање на нови дела, да градиш и да им помагаш на луѓето, и помеѓу тоа да го оптоварувате општеството и иднината со овие случаи одбери го првото. Знае народот што беше Татковинската војна, знае и историјата. Ако тоа е предизвик за Македонија да оди напред, знаеш дека Македонија мора да оди напред. Овие случаи треба да ги стопираме и пратиме во историјата, и да одиме напред, да градиме наместо да разградуваме. Ја имаш целосната моја поддршка за тоа. За мене е најбитно моите деца Мелани и Младен, и сите други деца, да растат во земја во која ќе имаат подобро образование и повише можности, кај што ќе имаат подобар живот, отколку да растат во земја која ќе се замара со трауми од минатото. Нека биде по закон, ако има правна можности ако дозволува правото решете го и ова прашање што се исправува пред Македонија. Знам дека болката на сопругите, децата и родителите кои изгубија син е голема, ама јас сум сведок дека јас не сум виновен за некоја болка која што ја имало некое семејство а сум во зандана, и не би сакал и некој друг да ја има мојата судбина иако сум рекол дека за Македонија сум спремен да издржам секаков предизвик. А интерес и на оние кои изгубиле драга личност е да имаат подобра иднина. Ние хероите ќе ги паметиме вечно, и со одење напред најдобро ќе се одолжиме за нивната жртва зашто хероите ја бранеа Македонија за таа да стане модерна и силна држава, а таква ќе биде само ако биде напредна, и ако ги оставиме траумите во минатото. Херојството е веќе запишано. Патриотски пред 10 години беше да се одбрани Македонија. Денес е патриотски да се овозможи Македонија да оди напред, ослободена од бремето на минатото, и да стане модерна држава, каде што сите луѓе од разна вера и нација ќе живеат во слога и со добро. Јас и од овде ќе продолжам да се борам за најдобриот интерес на Македонија и македонскиот народ, имам јак дух и волја, и силна верба во Господ. Знаеме дека Македонија не беше крива за 2001. Еден ден историјата ќе си каже, ама денес е најбитно да се избере најдобриот интерес за Македонија да продолжи да напредува. Ако стопирањето и затворањето на Хашките случаи стои на тој пат, тогаш запрете ги, нека оди Македонија напред, ја имате целата моја поддршка. Така размислува патриот! Секогаш за Македонија. Секогаш спремни за Македонија.
има една стара поговорка која вели HEROITE PO PARKOITE UBIJCITE U STOLOITE .ова е капитулација на нашата држава.не можам да поверувам дека на најгрозоморен нацин ја продадоа државата
ВМРОвците не изгореа! Агресијата живее во нив ... Тогаш беше ЉуБчо сега е ГВујо ... мој до мојега што би рекле Србите. Не сакам да се потсеќам на 2001 ама од оваа временска дистанца како и да ништо не се случувало. Животот продолжи со тоа што ДУИ и нивниот електорат (како што милуваат да го наречат) добија и премногу. Само останаа животните рани на луѓето кои изгубија свој близок и на војниците и специјалните единици кои беа цело време во тој фиктивен оган. Нема правда за ништо ... Само интереси големи интереси! Ова е правило не само тука туку насекаде, со многу малку исклучоци. Затоа веќе ништо не ме изненадува ... Една фиктивна светска сила Америка го наметна тероризмот како помодарство и го поддржува секаде (вклучувајќи и тука) каде има интерес од финансиска природа, од имање контрола на одредени светски точки важни за нив и изигравање Бог, при тоа небитно им е колку милиони страдаат тогаш веќе нема место за праведност, мир и цивилизирано живеење.
^^^ За ова што се случи несакам да коментирам, затоа што посекако не постојат зборови со кои би го искажала она што се одвива во мене, а е реакција на овој парадокс кој се случува под водство на гвујохитлерможеводадамуноси, се што можам да кажам е дека се согласувам со Офи и Џули, и дека уште еднаш ги исплакав силнооо бранителите и нивните семејства, кои си ги дадоа синовите за курташак, буквално... Туку она што сакав да кажам, дека ако оној Тарчуловски, дивјакон, без два реда школо, што во ниедна пригода незнаеше две чисти да склопи (па си ја зема и онаа кафанскана дрољичка да бидат у ,,тон,,), што урлаше и кршеше на стадион како нели, воџа на навијачката група комити, го напишал писмово, јас ќе земам и на наредната полна месечина ќе завивам како волк... Толку
Теута Арифи е предложена за ви-це премиер за евроинтеграции, Муса Џафери за ви-це премиер за Рамковен договор, за министер за одбрана Фатмир Бесими, за економија Ваљон Сарачини, за правда Блерим Беџети и за локална самоуправа Невзат Бејта. Одбрана, економија и правда - Албанци. Спојлер Нема ништо против албанците, но што е многу многу е.
Море имам против и то како имам против ! Имам против да ми ни се мешаат во државава , неписмени да стојат на најјаките функции, имам против кретени да решаваат а мојата иднина , да донесуаат закони од кои само штета ќе имам . Имам против што Македонците во Албанија се безгласни букви кај нас уште претседател и премиер им остана покусо... Да имам протииив
На одмор и тоа во Грчка какво Вмро тие под итно треба да си го сменат името немаат врска со традициите на историското ВМРО еден поштен патриот не остана во државаа а како што тргнале тие не името на партијата туку државното име ќе го сменат
Луѓе нешто чудно се случува ... На вестите во 16- 00 на Сител имаше прилог за натпреварот Шкендија и Партизан ... После тоа имаше коментар од редакцијата и тоа од страна на Драган Павловиќ Латас ... Навистина коментарот беше на место се што кажа чиста вистина , болна реалност . Беше предолго за да запаметам се и да го напишам па сега си реков да го постирам , одам на страната на сител ги гледам вестите и оп го нема коментарот на Латас ? ! Кому му сметаше што се случи .Не знам кој забележа ама баш ми е криво што нема како да стигнам до него за да го споделам тука . За Латас овој пат го кажа она што сите го мислат а никој не го кажува ! Без ронка респект , без влакна на јазикот ....
Јас на тој стаорец Латас никогаш нема да му се поклонам, што сака нека рече. Сега се вадат зашто се во небрано . Немаат како да се оправдаат, затоа такви коментари.
Aбе не е цвеќе за мирисање , баш вчера вестите како се вртеше против СДСМ ептен приметливо али ... (дел од неговиот коментар) тие се само КУП НЕПИСМЕНА БАГРА И ОВЧАРИ ОД ПЛАНИНА..... немаат менталитет за навивање само знаат проблеми да прават а ваму викаат НИЕ НЕМАМЕ ПРАВА ВО МАКЕДОНИЈА Изгледа али амети го вршел работата , му го барал на овој Ѕинго и му го скарал па го снема
Јас знам дека Латас бил против рамковниот договор, тоа барем го изјави во емисијата Политико на Наша ТВ, ама тоа не го менува моето мислење за него. Инаку страната Sky.mk е падната, нешто чудно ми мириса
Го најдов коментарот Уреднички коментар: Навивачите се срам и за Шкендија и за Македонија 20.07.2011 - 16:53 | Македонија Сите клубови имаат свои навивачи. Некои се поодмерени, спортски пообразовани и културни, и навиваат без навреди кон другите вери и нации. Навредите одат до рамките на оние кои се на теренот: играчите, навивачите од спротива, евентуално судиите или тренерите. Што е веќе стандард, и најпосле прифатена одговорност од оние кои излегле на терен да бидат фалени, или плукани од публиката. Tака било отсекогаш. Но, постојат и општетствени маргиналци, полусвет составен од латентни и јавни насилници, необразована и неписмена багра, момци без девојки и инфериорни во школо, во работата или спортот кои немаат воља и енергија да се посветат на нешто и постигнат резултати во животот туку прва, единствена и последна цел и место за покажување на своето его им се насилствата. Најчесто во семејството, каде што поминуваат неказнето поради наклоноста на своите блиски кои мораат да им простат се, и на стадионите каде што својата немоќ ја кријат позади енегријата на групата. Стадионите се место на кое тие, за платена или од управата гратис добиена карта, си даваат право да се претворат во животни, паранормален свет на племиња од пред неколку илјади годни, кои чопоративно се нафрлаат кон помали групи, кон поединци кои се од другата навивачка страна, или пак обични луѓе кои се виновни само затоа што припаѓаат на друга вера, друга нација или друг клуб. Ова нема да ги направи попаметни, ниту по образовани, подобри на работа, во спортот или со повеќе пријатели. Само ќе ги зацементира на општественото дно, како појави од кои секој нормален се трга на страна. Ова се однесува на повеќе групи. Кога пред неколку години Комитите на Врадар нападнаа неколку Албанци во скопско Нерези, имавме ист ваков став. Вардар и скопјани собраа сила, разговараа и влијаеја на учесниците, имаше и судски казни, го осудија настанот и оттогаш наваму тоа не се повтори. Она што го правеа навивачите на Шкендија и на Слога Југомагнат, Шверцерите од Чаир, кои речиси без исклучок се млади Албанци не е појава. Тоа е состојба која е срам и опасност за целото општество. Го правеа тоа на натпреварот со белградски Партизан, но го прават и со години наназад. Како симнувањето и палењето на македонското знаме на стадионот во Кичево, но и на други места. Што е поентата: дека не ја признаваат македонската држава и македонскиот народ? Дека сите нас не презираат и би не газеле и палеле како и нашето знаме? ОК, тоа е поентата. Треба ли да го чекаме денот кога тоа и навистина ќе се случи? Деновиве Собранието донесе низа одлуки во полза на македонските Албанци, на ДУИ и ДПА. За тоа гласаа, во мнозинство, македонски пратеници. Тоа е одраз на македонската висока политичка свест, смисол за општествено и мултиетничко живеење. Свест типична за изградени нации и култури, како германската, француската, хрватската, српската, италијанската... кои постапиле слично во слични ситуации. Истиот ден илјадници Албанци на стадионот Филип Втори пееја песни со навредлива содржина за македонската жена. Не се тоа петмина, или стотина... илјадници беа. Одразуваат општествена свест на една етничка заедница во однос на другата. ДУИ и ДПА не сторија ништо ова да се оневозможи. Молчеа, за да не им се наруши рејтингот кај нивните гласачи. Колку да знаат сериозно им се наруши рејтингот кај нас, и ќе треба време да помине за да имаат поддршка за нивите албански барања како пред ова. Пееја така нашите Албанци, заедно со Албанците од Косово кои ги имаше на трибините. И тоа не е исклучок. И кога игра Лирија кошарка, од пионери до сениори, на терените има насилства, навреди, тепачки. Кошаркарскиот сојуз молчи, што заради пари, што заради одржување на своите функции им се гледа низ прсти на албанските навивачи на Лирија. Од пионери, до сениори, кои вршат терор врз останатите со години, а никој не реагира. Освен Шекндија, нема клуб во кој како сопственици стојат Албанци, и кој учествува и значи нешто во меѓународно ниво. Маргиналци, како никој друг во Европа. Албанците во Македонија, се мисли на оваа и слично споменати групи, имаат постојано забелешка дека се инфериорни во македонското општетство. Но, за да не биде така ДУИ и ДПА треба наместо повици за битка, за одмазда кон Македонците, за заштита на знамето кое од никого не е загрозено, да се борат за повеќе стипендии, вода, патишта и струја за албанските населби. Сепак, поевтино и побрзо некој се пали на тоа дека Македонците сакаат да му ја земат нивата, знамето, да го протераат, што никогаш, ама баш никогаш не се случило, отколку трпеливо и со години да се работи и инвестира во нечие образование, култура и работоспособност па дури потоа да се чекаат резултати. Албанците имаат конфликтна политика со сите околу себе. Без исклучок со сите свои соседи: од Грција, до Црна Гора, заклучно со Србија и Македонија. Сите не им чинат, на сите креаваат рака, а најчесто и пушка. Нема етнички малцинства, се е исчистено, и во Приштина, или Гњилане, исто како и во Матејче, Липково или Отља и Тетово кое е на истиот пат. Фалењето со транспарнетот на кој е испишан 24 март 1999, датумот кога НАТО почна бомбардирање на Србија, по што Косово доби независност, значи дека Албанците јавно признаваат: Косово им е подарок држава од НАТО, за неа не се изборија сами. Вчера навивачите на Шкендија беа сами. На стадионот имаше околу 8.000 луѓе, од кои 99 проценти беа Албанци од Македонија и Косово. Ниту една навивачка група составена од Македонци не дојде да биде со нив. Оваа осаменост е видена и забележана. Не само на стадионите.
Ќе бидам малку самокритична... Немаат само Албанците проблем со сите соседи, имаме и ние. Со Грција за името, со Србија за Црквата, а Бугарите ни го негираат јазикот. За албанците ни е повеќе од јасно. Така да, треба првин сами да се погледнеме и до каде ќе тераме со овој инает, кога впрочем сме никој фактор овде на Балканов и сите не дупчат како што сакаат, па после да збориме за другите кој со кого проблеми има. Тоа е јасен показател дека нешто не штима и треба да се промени, економијата ни е гревче, ниту Армија немаме, заглавени сме до гуши со кредити и долгови, кај и да е ќе не снајде судбината на Грција само разликата е што нас нема да има кој да не извади, пошто нели, не сме во ЕУ како што се Грците и Еу им помага секогаш кога имаат проблеми. Немаме јаки политичари, абер немаме да го решиме спорот со името, а тоа се должи на инает - политиката што ја тераме сами против свих како што правеа Србите во 90тите. Се чудам кога ќе ни дојде паметот, мизерни сме во секој поглед, ама абер немаме да се подобриме.
Oфи не можам да се сложам со тебе во првиот дел .... Да точно е дека со многу си немаме муабет АМА со ПРИЧИНА со ПРАВО ! Грција не ми признава име , ми спори идентитет , си присвојува територија ... Тоа не можам да го простам . Сега јас да ти кажам ме ти од денеска не си Офи ти си Кофи мое е Офи ќе се налутиш па да фала богу ... Албанија треба коментар ? ! Ти спорат малцинство , ти сакаат територија , сакаат права ( сакаат живи да не изедат ) Бугарија такоџе те негира ... Ние сме Бугари . Немало Македонци и сотали срања кои ги гледав и слушав во емисијата Во Центар (Васко Ефтов ) Бојко Борисов јадеше г****на големо јас се чудев како додржа нашиов да го слуша . Србија ти спори црква .... И после брате србине ма не бе затоа не ги сакам . Ако е ваква работата ма не зборам ако треба и со цел Балкан подобро така одколку да ме газат и понижуваат !!! Дека нема кој да води политика , нема спсоебн потполно се сложувам ама доста беше голтање доста ни е и на нас нели ? ! И пак Македончето со добро пак ќе се капиме во Грчкото море , пак ќе си одиме на шопинг таму ...Јас кажав ако не ја извадиме ние Грција од криза нема кој друг ,,, ( прави комшии ) секокаш сме тука кога треба да се помогне . Србите во душа им се на Македончињава , не велам се лоши ама не се баш и цвеќенца за мирисање .