Не не, Лоли. Треба да се учи. Кога може да се залагаме од најрана, а соодветна возраст, децата да бидат едуцирани за табуизурани сексуални теми, тогаш, ова првово е нешто сосема нормално. Тоа што јас на темава гледам и размислувам емотивно, не ме прави праведна. Најдобро за секое дете, барем според мене, е да му се објасни бракот по дефиниција, но исто и да му се објаснат и посочат отстапките за истото, по дефиниција, оти во денешно време ги има многу. Секако соодветно на возраста. Мојата најдобра другарка е разведена. Ќерка ми има 4 години и ме праша зошто нејзиното другарче нема татко?! И кажав дека има татко, но дека не живеат заедно со мајка му. Нормално праша зошто. И одговорив дека чувствата на возрасните некогаш се менуваат, со зборови соодветни на нејзината возраст. А потоа добив прашање, дали ти и тато некогаш ќе престанете да ме сакате мене?! Дали ти и тато нема да живеете веќе заедно?! Ме "закопа" за секунда. Не знаев што да и кажам. А сфатив дека не и одговорив правилно, па дури и да беше така, немаше да разбере. Оти е дете. Дури и да не им го објасни ова никој никогаш, ќе дојде време кога сами ќе прашаат. Затоа децата од мали треба да се учат што е правилно но и да учат дека се отстапки од истото, како развод итн. нормални и прифатливи, освен оние кои навистина не се. За да намалиме степен на дискриминација, ако ништо друго. Ако тоа не го учат на училиште и ако таквите теми постојано ги избегнуваме и во домашни услови, не само што ќе стант табу, туку и децата ќе доживеат целосна конфузија, оти на секој чекор надворешната средина ќе им покажува секакви примери. Само начинот на кој што треба ова да им се објасни, моментално, не го сметам за соодветен. Кога сме кај бракот, а во денешно време веќе се станува нормално, па дури и геј бракови. Да ве прашам како би реагирале на полигамија, законски регулирана?! Верувам дека ако ваквата тема моментално беше приоритетна за дискусија, ќе рипневме сите против. Прва јас. Не за друго, ами ако мм гласа за, ќе треба да го отепам. Мала шала. Друго ми беше муабетот. Некогаш се чудам на нас луѓето. Едно ни е нормално, а друго не. А кога ќе видиш, ни едното ни другото не се во ред. И јас сум веќе збунета, а не па децава. @Aquamarine93 Чекај, каде преку ред?! Прва сум на список. @Jacques Баш си фин. Благодарам што одговори во мое име. Веројатно се почувствува повикан. Ако те интересира мојата душа, не е за продавање. Ах да, твојата дефиниција за дискриминација, врска нема. Тоа се економски и социјални разлики. Мислам дека што поскоро треба да ги разграничиш термините. Иначе, јас сум некаде во средина, тогаш кога не успевам да бидам транспарентна, малку на десно закривувам. И не го кријам тоа. Потврдувам. Го учев ова дури и на факултет.
Економските и социјалните разлики се во најголем дел производ на дискриминација. Дали сите деца во МК имаат иста стартна позиција во животот? @Someonespecial @LollySky Многу добро знам дека еднаквоста е утопија. Ниту постоела, ниту ќе постои, но дискриминација и сопки во животот најчесто се поради економскиот и социјалниот статус во животот, а не поради некој што е педер или лезбејка.
Јас вака да си прашам, со Смилковско што бидна? 3 години ја најавуваат и се не е моментот за да се објави Абе исто го*но се со ДПМНЕ, ако не и бетер само што овие си имаа таргет група необразована раја и пензионери па ги влечеа за нос, СДС цели кон некоја елита и либерали што меѓу себе ќе се истепаат за фотеља, дури почнаа и работни места да им измислуваат само 10тина министри без ресори ставија.
Не. Најголемиот степен на дискриминација е врз основа на расна, верска, етничка, а потоа и социјална припадност. Податоците така велат, не јас. Е сега, секако дека има дискриминација по секаков основ. Но тоа не е она што го објаснуваш во коментарот погоре. Ако гледаш така на работите, тогаш, дискриминирани се и хендикепираните, слепите лица, маргинализираната заедница, пониските слоеви, етничките заедници итн. Те молам објасни ми како сите деца да имаат еднаква стартна позиција?! Кој е начинот за истото?! Еве јас, прва ќе превземам чекори за решавање на ваквиот проблем. Нам ни треба институционална рамка за решавање на овој проблем, од кој, произлегуваат многу други. Него, што знаеш ти за Утопија?! Да не ме сфатиш погрешно, само се прашувам дали наидов на соодветен соговорник за истата тема?! Утопија е совршена хармонија која е далеку од едноумие и еднаквост. Правото на мисла, правото на говор, правото на избор за соодветна религија и премин во друга, не би биле осудувани. Во такво општество, разводот, бракот, сексуалните односи, би биле нормални. Каде тука има еднаквост?! Сите би биле еднакви единствено пред Закон и на истиот строго покорни. Па кога ќе видиш, еднакво на тоталитаризам. Или само, тенка е врската. Дури и "таткото" на овој поим ја опишува така да може истата да се разбере на два начини. Е сега, кој ќе го сфати и открие вистинскиот?!
Според твојата перцепција за утопијата тогаш веќе има држави со таков систем на уредување, но каде одат тие општества во иднина? Зборувам за 20, 30, 50 години? Слобода на говор и мислење не постои никаде. Дебело сме контролирани, да не се лажеме. Што правиме со дискриминацијата врз база на физички изглед? Дали девојката што ќе удри корпа на некое машко врз база на физички изглед и националност треба да плати парична казна и да лежи затвор? Затоа велам дека овие промени немаат благе везе со нечија дискриминација, затоа што тоа е огромен поим и може различно да се толкува, туку класична педерска подметачина и вметнување во свеста на децата уште од мали нозе.
Точно. Затоа и реков дека е еднакво на тоталитаризам. Многу повеќе анархија можеби. Ние веќе полека движиме кон таквата Утопија. Онаа која ја замислил Мор. Не до тој степен, но сепак да. Мојата перцепција за истата, има неколку начини, а е заснована според делата кои сум ги читала за неа. Пред се на Мор и помалку Платонова "Држава". Оти двете ми се така слични. Се работи за сатира, фасцинантна сатира, која, почнува да станува реалност. Иднината, јас не сакам да ја замислам. Барем не онаа кон која сега се движиме. Едит: Ти разграничуваш дискриминација од слободна волја и право на избор?! Ај па ако не никој никого нека не одбива. Секој во животот има критериуми, кои му се важни. Според тебе, треба да ги немаме?! Класичната педерска подметачина, можеш да ја доловиш и со други зборови. Или не?!
Така за секоја слава ќе прават? http://novatv.mk/prekinata-sednitsata-za-zvrlevski-pratenitsite-ke-odele-na-slava/
Околу вработувањава, не знам што е полошо. Вемерото што напика се живо неадекватно во администрација, а и пошироко, или овие што собраа шарени и поети исто неадекватни. И ја бев шарена и сум поет у душа, негде имам вероватно потфрлено Е сеа потпис мој нема нигде.. па мирно спијам. Слушам комшииве ќе се собирале на оговарање. Јбг (пардон мај френч) на никој од нив не им одговара разумна влада овде, па кога ќе немаат кого да обвинуваат за иридентизам и да тераат нивно, мора да најдат нешто трето. Како и да е, без нас, после изразена добра воља, само ќе остават негативен впечаток. Нас секако ни одговара. Така е тоа кога во друштво иде некој попаметен па сите малтене ќе ги стаи во сенка. Не е лесно. Додуша, рака на срце "паметов" честопати им е дискутабилен во последно време. Е што допрва ќе ни сервираат, живи били па видели, веома врло евентуално. Иначе едини дискриминаторски закон кој би го поддржала би бил оној за забрана на дискриминатори и примитивци на јавни места и социјални мрежи. За глобално добро, и наше и нивно.
Дачиќ да обрне внимание малку на шовенистичката политика која ја води. Нешто многу сила му добија мажите, на сред центри за социјална работа почнаа да си ги убиваат жените. 2 случаи овој месец: http://www.politika.rs/scc/clanak/384338/Muskarac-ubio-bivsu-suprugu-u-Centru-za-socijalni-rad http://www.rts.rs/page/stories/ci/s...ete-u-centru-za-socijalni-rad-u-rakovici.html
@CrazyGirl15 Нормално дека постои. Инаку инфомакс пак шират лаги, овој пат дека Богоевски бил претепан од некого затоа што не го вработиле во новата влада
Да, напишале некои твитерџии, а овие бруката од портал - инфомакс превзеле. И еве сега Павлето и тој што го истепал им се смеат заедно на ФБ
Аааааа не, лошо се разбравме. Сакав само уште една лажна вест на инфомакс да додадам, за кога постираат пак господата од партија да им кажам дека вести од инфоомакс не се важат
МЕНИ НА МВР 2006/2016 1. Стек од Коњ 2. Шкампи – лопстер 3. Бифтек од дивеч 4….. (Фејсбук статус на министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски) Богами ,,јако,, мени имало Ако некој има инфо од брифингот, па нека пише некој збор @JollyGirl ЏоланкеЈ !!...следи частенка...знаеш ти !
Кочо Анѓушев нешто кажува, ама сега го фатив и не сум во тек... Му поставуваат прашања за ефтината тарифа на струјата, па кажа дека ќе ја воведат. Ама кој е повеќе упатен нека каже зошто е пресов Џолана не е во тек што се работи.
Ебозовната МИЛФИЦА и „независен“ новинар станала портпарол на владата. Да видиме дали нејзе исто така ќе и го трескаат црвениот телефон. Дали ќе им пишува и нарачува текстови на водители и новинари?