Форумџика на годината

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.992
    Допаѓања:
    26.127
    Точно , Таравари не е крив бидејќи Тодоров требаше да прати доктори и сестри на обука за новата опрема да се почне да се употребува во клиниките . Ќе ти кажам за Клинички центар Тетово , каде имам блиски вработени кои секојдневно гледаат што се случува и се случувало години наназад . Опремата која се користи во Клиниката е ДОТРАЕНА . Новата не се употребува бидејќи кога беше донесена , министерот не пратил кадри да се обучат соодветно за да почне да се користи новата опрема . Дали Таравари беше тогаш министер ? Не . Во 2012 беше токму Тодоров министер . Таа опрема стои по подруми со години , кога имаше поплава , дел од таа опрема беше поплавена . Долго време ја чистеа од она што поплавата го донесе со себе , водата во клиниката е ужас откако беа поплавите , Бог знае дали таа вода е исправна за пиење . Голем дел од персоналот е со ПЛАТЕНА диплома на факултетот во Речица . Докторот на кој му почина родилка во време на Тодоров , наместо да е суспендиран од работа , сеуште породува со полна пареа .. Не , не е Таравари крив . На новата влада ќе и треба многу време за да не опрае ( мислам дај боже да ја оправат државава ) , не бива преку ноќ се . И не , не сум ни Вмро ни Сдсм . Ниту знам каде се наоѓаат штабовите на партииве во градов ниту ме интересира . Од реална гледна точка е ова . Судија сум за оние кои се виновни , без разлика од која партија или националност се .
    Тие што работат по клиниките не се виновни . За да ја користат новата опрема , треба Министерството за здравство да ги прати на едукација на соодветно место . Како да ги користат новите апарати без едукација ? Тргни од себе . На пр : никогаш во живот не си допрела автоматска . Јас ти давам нова автоматска пушка и ти велам да пукаш во центарот на метата и да погодиш со само еден единствен куршум . Која е веројатноста да погодиш ? 50-50 . Т.е може ќе погодиш на среќа , но ти треба обука за да бидеш сигурна дека ќе погодиш . Така и со новава опрема . Докторите треба некој да ги прати на обука , не можат сами на глава да си заминат . Особено не во време каде едвај чекаат да направиш грешка и да те избркаат од работа .

Да се надеваме дека ќе ни ја оправат државава новиве , ако не , тешко на нас како народ .

На cresa-jagoda, mami blue, Elen4e_sonce и 5 други им се допаѓа ова.
  2. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.069
    http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=131820

Хехе ако се објавувало од страна државата колку ние како држава даваме субвенции на фабрики кои ги малтретираат работниците на големо, тоа ќе било катастрофално за странските инвеститори зошто работава ќе испадне ќе барале многу повеќе пари и.т.н. Прво, народот има право да знае колку пари завршуваат во рацете на луѓе кои ги малтретираат работниците по фабрикиве, зошто сепак, тоа се народни пари а не се пари на ВМРО-ДПМНЕ или пак на СДСМ. Субвенции нека се даваат, во ред, ама извини, не е сега работава да се даде цел буџет на Република Македонија на странски инвеститори. Значи не по секоја цена. Сум за тоа да објават колку субвенции исплаќаат на инвеститорите зошто секој има право да ја знае вистината. Не треба да служи државата како кафана каде некој нарачува стекови од бизон на државна сметка без тоа да биде одобрено од народот.

3. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.023
    Па ако проработи судство , односно државата , да ги гонат кривично и да ги вратат парите што ги лапале а не се појавиле на работа оти се идиоти и не успеале да го сокријат тоа , да им соберат станови ,куќи ,коли или затвор ... се разбира ако проработи правдата во Македонија некогаш....

А замисли колку од тие седат на фацебук и разни форуми и ти викаат све е убаво , краде ама гради важно... и после работи комплексот се фалат на сите како работат на јаки места а не сработуваат ништо , епа ај сеа ќе ве видиме што ќе правите,пак да се фалите низ град кој и што сте.......

И ете Грујо не лажеше кога викаше 600 секој ден ќе вработувал , стварно вработувал , тие биле вработени само не се појавиле на работа :D8)
    А прашање е каде све има вработено дпмновци и овци а не се појавиле да сработат нешто....

Дно е кога ќе крадат слики од др страни и ќе фотошопираат за да пропагираат глупости , прашање е која група на луѓе мислат дека ќе излажат со ова ...(реторичко прашање , се разбира дека има дпмне-овци кои ќе веруваат во вакви работи)

На cresa-jagoda, galapce, boomsleng и 4 други им се допаѓа ова.
  4. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.713
    Во времето на Тодоров не се случуваа вакви случки за една недела 6 бебиња умреа колкава само фама се креваше за Тамара ако се сеќаваш која почина од сосема друга болест.
    И уште нешто апарати никогаш немало повеќе него сега само што сега новите директори на клиниките се нњкомпетентни и назначиле нестручни раководители на одделенија по клиниките и затоа ваква е ситуацијата а Таравари нема абер од водење на Здеавство тешко нас ако вака продолжи ќе поцркаме сите!
    А по аптеките нема обичен лек ибипрофен за болки на рецепт баш мене ми се случи да барам вика има само со пари а со рецепт нема што претходно не беше така кога и да сум побарал било кој лек сум го наоѓал во аптека на рецепт

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  5. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Moрам да те цитирам прво аналгртик не оди на рецепта второ од кога дојдоа сдсм на влас на вмроовците се нешто им смета па сега удрија по Таравари кај беа да искочат со извештај во нивното владеење колку бебиња умреа ЛИЧНО јас ќе ти кажам во месецот кога почина моето бебе во клиниката Чаир умреа уште 2 со моето 3 и на ГАК 7 колку бебиња се тоа кажи ми те молам.

На cresa-jagoda, galapce, Elen4e_sonce и 7 други им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.800
    Допаѓања:
    323.809
    @Ana Marija 1
    @JuLleE
    @Sesil
    Да ја продолжиме дискусијата за новиот Закон кој се крчка овде

Има некој да појасни за што се работи?

На Sesil му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.248
    Допаѓања:
    138.265
    Таравари како доктор, не е компетентен за здравството, а НиколЧЕ како правник како беше компетентен и за здравство и за образование,страшна работа. А бе за сите области го биваше човекот. (facepalm)

На cresa-jagoda, Elen4e_sonce, CrazyGirl15 и 8 други им се допаѓа ова.
  8. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.800
    Допаѓања:
    323.809
    Знаеме како ги добија сертификатите за Булташ сегашниве.
    Преку ноќ донесоа дипломи за пред избори да им дадат нови решенија со унапредување.
    Јавна тајна е дека Булташот чини 400-600 евра.

Е сега тие што донесоа, нека ги тестираат.
    Штом имаат диплома, мора да знаат јазик...нели ?!

@Ana Marija 1

На cresa-jagoda, boomsleng, mareane и 2 други им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.835
    Допаѓања:
    264.507
    Значи точно е дека нема да се укинува познавањето на англиски и психолошки тестови. Вака ја планирале селекцијата наводно.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ana Marija 1

Ana Marija 1 Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2015
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    11.379
    За друго зборувам јас. До сега не се барало тоа. Не сакам баш отворено да пишувам, за да не направам проблеми на тој што ми кажал.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Дома имам решение на вработена на 50 години и знам и сигурна сум дека неможе никој да ја чепне.
    Нив е жално да ги чепкаат ама ова другово се што е неписмено нека лета.
    А и сведок сум дека тие што се вработени од ВМРО дел од нив си дадоа сами откази.

12. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.800
    Допаѓања:
    323.809
    До сега не се бараше.
    Арно ама за да се зашитат и да ги забетонираат функциите кои си ги доделија пред избори, тие си направија систематизации и беше сменет Законот за работни односи и Законот за административни службеници.
    Се воведоа нивоа на работни места.

На boomsleng, fina erika, Ana Marija 1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.945
    Допаѓања:
    100.545
    Демек меѓународен сертификат за познавање англиски ќе бараат како TOEFL , IELTS?

На JuLleE и referentka им се допаѓа ова.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.200
    Допаѓања:
    42.058
    Како можат некои да бидат толку слепи и глуви. Или па така се прават. Починале не знам колку новороденчиња и одма министерот што го ставија пред 2,3 месеци е крив. Па кадарот што работи во болниците е сеуште истиот. Тие се докторите, тие се сестрите, болничарите. Ништо не е сменето. Мене оваа работа ми е сумњива. Како тоа одеднаш почнаа да им умираат пациенти на докторите, а пред тоа 11 год да има многу малку смртни случаи ? Или е имало, ама телевизии, бившите министри и персоналот тоа вешто го криеле?

На cresa-jagoda, L-a-r-a22, Elen4e_sonce и 5 други им се допаѓа ова.
  15. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.800
    Допаѓања:
    323.809
    Ама и последниве неколку месеци бараа.
    За ТОЕФЛ нема мрежа на црно како да се добие, па затоа се додаде Булташ-от.
    Абе ај...да видиш како групно донесоа штнцани уверенија/дипломи....:envy:

На JuLleE, fina erika и Emy867 им се допаѓа ова.
  16. fina erika

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Ехееееее па ти веќе кажа.
    Ако не сум против но оние што беа вработени и седеа дома нека ги вратат парите и нека го отатапат местото на други и нека продолжат да седат дома.
    А АКО ПОЧНАТ ДА НЕ ТЕСТИРААТ ДАЛИ 15% ќе останеме на работа.

17. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.945
    Допаѓања:
    100.545
    Јас па се израдував, реков нека одат да видат како се полага 4 саати со една 10-15 мин пауза измеѓу. А они, нашле крајот и за тоа|(.

На JuLleE и referentka им се допаѓа ова.
  18. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.131
    Мене баш ме интересира дали и тие од ДУИ ќе ги вратат парите:D грото од тие што си седеа дома се вработени по Рамковен договор. :D

На JuLleE, Aquamarine93, fina erika и 2 други им се допаѓа ова.
  19. fina erika

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Вероватно немаааааааа:x они се заштитени со мечките:D

На Ana Marija 1, referentka и zhap4e им се допаѓа ова.
  20. Ana Marija 1

Ana Marija 1 Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2015
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    11.379
    @monik55 не сме сите исти. Јас не сум вработена во државен сектор, ниту пак дома имам таков. Ама не се раководам по народната: „Да цркне козата на комшијата“, зашто утре може за друга работа, токму јас да бидам комшијата. Зборувам како човек и не посакувам никому лошо. Не можам да ги обвинам ниту оние што добиле работа од ВМРО, ниту оние што се вработиле или ќе се вработат преку СДСМ, ја сфаќам борбата за опстанок. Жалам што тоа е нашата реалност. Еве @JuLleE овде отворено си пиша за својот живот. И сега што треба, да ја обвинам што сака подобар живот за своето дете? Не, да можам би и' помогнала, без разлика дали се согласувам со нејзините политички ставови. Еден народ сме нели? А се знае кој примаше плата, а не одеше на работа, ама тие ќе продолжат истото да го прават, а ние ќе си копаме очи едни со други.

На Sesil, referentka, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.