Форумџика на годината

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Јас мислам дека за едно 20 години, да не речам 10, Р. Македонија нема да постои.
    Се живо фино лепо ќе си извади бугарски пасош и ќе си фати Европа. Нема иднина за оваа земја. Џабе е се, кој сака нека дојде на власт. Дното одамна е достигнато и само се тоне уште и уште.

На Nausicaa, JollyGirl, poenta и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.805
    На жалост така е .... Нема више надеж за државава (прашање е дали и за 10 години ке постои како држава) .

Во разговор со моја пријателка од Србија , и ми кажува за лошата состојба во нивната држава , и велам не се секирај Србија ке влезе за брзо време во Еу и ке работите каде сакате низ Европа .. Она ме погледнува и ми вели : Ми смо отпад ! Цео Балкан је отпад! И никад нема да влезиме у Еу ! Ко хоче отпад??
    Ова ме замисли .. Ние стварно никогаш нема да влезиме во Еу ... Не не сакаат едноставно.... Барајте бг пасош и бегајте што подалеку од овде и не се врајкате никогаш во оваа вукојебина !!!

На Tanjamm, Rama, ADOKI и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.756
    Морам да се надоврзам на коментаров, иако нели, не беше насочен кон мене. :D
    Вистина е тоа за Србија, имам роднини таму кои го тврдат истото. Имам роднини и во Хрватска, кои се незадоволни од тамошната власт. Со влегувањето во ЕУ, Хрватска се осиромаши и тоа е факт.

Во разговор со пријателка од Бугарија и јас наивно и велам, па кај вас е подобро, во ЕУ сте. Се насмеа и ми рече дека ништо не се сменило, само што сега им вреди пасошот. Она студира во Софија, а родителите во странство поише од 10 години, па и праќаат пари од таму.
    И уште едно нешто, тие што се запознати со состојбите во Бугарија, знаат дека иселувањето во Бугарија е можеби подрастично и од ова кај нас. Се разбира, заради леснотијата да заминат надвор.
    Балканов е една огромна дупка и тоа благодарение на политичарите кои исполнуваат наредби и служат само на корпорации и банки.

На daylight, Rama и Justicija им се допаѓа ова.
  4. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.713
    На Zaljubena26, Silver.E, Lianna Anna и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.995
    Допаѓања:
    14.634
    Aхх, абе толку сакав да се смени на подобро. Дај боже да биде подобро за сите, се надевам на крај ќе биде се ок.

На ADOKI, Nigredo Odor и daylight им се допаѓа ова.
  6. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.805
    Го гледавте васко ефтов со неговата куртон емисија??? Таравари добар е со здравјето ???
    Заев го организирал 27 април ?
    Кој ги отвори вратите во собранието?
    Кој мафташе со рацете каде да оди толпата??
    Пробушено е дното дефинитивно (facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)

На malerozna, Tanjamm, makedonkamak и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.277

Организирано беше од сите, сите во собранието наеа за 27 што ќе биде, жал ми е ако веруваш дека некој не знаел. Дај бе луѓе мислите малку со главите, политиката не е наивна.

Иначе мал коментар за наговестените поскапувања, ете со акцизите, итн., овие кои гласаа за живот се сложуваат со поскапувањава ???
    Или барем еднаш со своја глава дадоа реално размислување: Заев, те гласавме за живот, за реформи, за помали даноци, за повисоки плати, за помало задолжување на Мк...???
    Или сега си ќутат ?
    Овци за стрижење колку сакаш....колку во Мк што има овци нема во друга држава..

На Nigredo Odor, Rama, ADOKI и 4 други им се допаѓа ова.
  8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.800
    Допаѓања:
    323.809
    Во последниве 10 години :
    -струјата поскапе 100%
    -бензинот и над 80 денари доаѓаше
    -дизелот 70 денари
    -парното греење стана недостапно поради високата цена
    -поскапе водата
    ....
    А сега се разви дебата за акцизата за дизелот.

Знаете на што ме води ова?
    Дека конечно демократијата настапи на сцена.
    Може да се дискутира и дебатира на ваква тема
    Претходно не смееше да се зуцне

На Sesil, oblace1, JuLleE и 13 други им се допаѓа ова.
  9. corto.maltese

corto.maltese Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2013
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.030
    Лиле бе, „неопределена“ низаедна, ете тогаш наводниците сфати ги како симболика (- значи партија доле-лузер), (-значи партија горе-на власт), (вие во средина). Ама пак нешто ми ја мути водата. Префиксот НЕ е поблиску до партијата доле, а зборчето ОПРЕДЕЛЕНИ до партијата горе.
    Одиме со примери:
    LSDM тепаше на локални, а Лиле беше многу „неопределена“.
    Лиле „неопределената“ беше дел од протестите на шарената револуција, организирани од „неопределените“ Павле, Ту(не)ФАКџиќ, Влатко, Дерала и компанија.

Е баш поради такви кои мислат како тебе и сакаат да направат нешто од себе во партија, партиите го кркаат калајот на избори. А такви ДПМНЕ ги имаше еден куп. Јас сакав да направам нешто за заедницата во која живеам, пред избори директно укажав на грешки и недостатоци кои во континуитет се провлекуваат и фрлаат под тепих. И во работењето на комитетите и околу локалната политика. На крај, од егоистите кои сакаат или мислат дека направиле нешто од себе и од лојалистите вовлечени во гзови, јас и семејството добивме куп индиректни навреди и квалификации на предавници. Немаа храброст јавно да се искажат затоа што со неколку повици до одредени медиуми можам и знам да ја направам работата многу поголема. И за да не се лупа во гради комуњарата колку многу е јака, а и неопределениот фактор да не си придава големо значење и улога во избориве, ова е причината што ДПМНЕ загуби на избори, загуби од своите, поради оние што сакаа да прават нешто од себе, поради „големите партиски фактори“.

И ај олабави во дискусииве барем со мене со тонот „бркање“, „откази“, „шутка“, „папање“, а особено она со кутивчето од 10 цм, освен ако така не се осеќаш подобро. Освен опасноста кон националните прашања, навестената скапотија и сл. работи кои го засегаат секој нормален Македонец, и приватно и професионално оваа власт ама баш ништо битно не ми промени.

Се сеќавам дека прочитав дека беше на шарените протести. Поддржувач на неопределените. Верувам толку многу неопределеност сконцентрирана на едно место никогаш немало. После се што се деси со неопределените водачи и како сега Павле ги откачува наивните соборци у стил „што те вртам, не сум те терал ја да доаѓаш на простести да ме поДржуваш“, неопределените се во хаос, разочарани, изгубено стадо. Штом си амбициозна, а партија не ти лежи, ете ти прилика безштетнопоследично да направиш нешто од себе.
    Само не купувајте копир.
    Или па земете еден за секој случај.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.805
    Иако сум атеист се крстам на ова твое мислење (facepalm)

11. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.220
    Допаѓања:
    167.395
    Ти така го толкуваш "правење од себе" без да го ставиш во контекст на претходно кажаното. Про боно Корто ако ти стало, па да видиме до каде ќе трае мотивацијата и кому.
    Треба да те жалиме сега за заканиве?
    Кој каде си го дал гзот под кирија... Демек од поштеност...
    Си можел да си се повлечеш и да си бркаш нормален живот ако толку ти се разликувале убедувањата и заканите биле тешки. Ајде, ајде, не било така страшно и драматично.
    Ни криви, ни должни имаа такви пресии на работни места, та ти сега... татко минод работа го вадеа да го шетаат у парк, да го праат другар и сопартиец вашите, зошто требаше да аминува тендери и еднаш не им подлегна, па заврши како заврши, ама без дамка на себе. И го болеше во прво време, ама сфати дека со насилници не може. Како он се повлече се полоши стануваше таму. И дома се трпеше, ама бар си ја задржа чесноста.
    Ама тебе цело време те боли зошто комуњарата се лупала во гради. Не те болеше кога се убиваа луѓе. До последно ги бранеше и се вранеше, немој жалопојкиве ќе не расплачеш.
    И не си се согласувал и пак си ќутел и си црпел, јер она нашето циганско, а не македонско - абе знаеш, фамилија имам за ранење.
    Ама ич више не ми е гајле за вашите фамилии особено тие што од прв ред лапале. Жал ми е за утепаните со по 12, 18к што се лажеа дека тоа е живот и беше единствената платичка што дома ја носеле.
    Има еден добар збор што ве опишува, само друг пат.

Пак ќе ти повторам - ич не ми р гајле. Трпеле многу ни криви, ни должни. Ти си сакал ем крив, ем должен па и без последици...неќе моќи.

На malerozna, boomsleng, LollySky и 2 други им се допаѓа ова.
  12. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Со оглед на тоа кој се не е станат доктор и поплава од мед. сестри и др. работници во здравството ТРЕБА ДА РЕЧАТ ФАЛА И НА ТОЛКУ....
    Здрвството на најдолно ниво итн...
    Секако и да те потсетам на фактот дека сите што се примени пред 12 години се од Вмро, така да....:(:x
    Не барај рогови повеќе.
    :x:x

На boomsleng му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.555
    Допаѓања:
    20.270
    Aпсолутно неточно и џабе го тврдиш спротивното.
    Сега кога Сдсм е на власт, во ред е да биде здравството на најдолно ниво, па според истото и платите? Него, кога беше Вмро, за истово осудувавте, баравте поголеми плати за здравствените работници па затоа и мислев дека за живот и промени се гласаше. А сега го читам ова. :rofl:
    Не дека нема такви. Ама тоа не значи дека заради одредени индивидуи треба колективот да трпи.

На zuto, Rama, ADOKI и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Толку години во пропаст цела држава и сега сакате ружи да цветаат ахахах да, сигурно. Нема толку моќно магично стапче што менува се за неколку месеци.
    Да, во мојот град беше строго по список Дуи и Вмро инаку за другитр луѓе немаше леб. Не заборавивме , извини. Негирај колку сакаш, тоа е вистината.

15. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.555
    Допаѓања:
    20.270
    Не цветаа ружи драга, ниту тогаш, а сега пак ич, а и трње ќе не боцкаат.
    Иначе, зарем мислиш дека сега нема луѓе што немаат леб да јадат? :rofl: Јас па се си мислев дека ова волшебното стапче го има Заев. А нему видиш, спомениците поважни од реформите, поважни од здравството. (facepalm) И сите вие тоа го оправдувате и вам ви е во ред. Оти државата толку многу години тонела, па зашто не и сега? Штета за новиот живот.

Сакаш да те просветлам како вработуваат сега? Со книшка од Сдс. Најодговорно тврдам.

На zuto, H.VAGA, Rama и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.756
    Работењето на невладините организации и нивната “неопределеност.“ :D

Некои млади дечки, кои беа и тоа како активни во времето на жмро и у тој период си ги уживаа сите привилегии на својата партиска “неопределеност“, сега како млади сончогледи станаа сдсм и борци за слобода. Исполнуваа партиски наредби на вмро, сега само им се смени шефот, па пак ќе глумат инијатива за инклузија на младите.

Тешка фарса сте дечки, барем сменете тоа префиксот невладини во владини.
    Срам да му е на човек каде живее.

Ме невираат возрасниве со книшки на сдсм од 90ти, ме нервираат фејк суштества и патем се прашувам што се се способни да направат само за да не работат вистинска работа? Како не ви здодеа глумење?

Па уште ќе те убедуваат, “ама мора така, нема друг начин.“ Ајде мрш!

На galapce, Lianna Anna, Albertos и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.958
    Допаѓања:
    14.028
    Ќе дојдат пак избори, ако не ги бива сегашниве, ќе избереме нови :)

На galapce, JuLleE, malerozna и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.220
    Допаѓања:
    167.395
    Зошто Васиљ го избриша статусот за Стефановски?
    Сфати дека звучи прилично дпмнеовски и дека е огромна пр грешка?

19. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.958
    Допаѓања:
    14.028
    Кој статус? Не сум прочитала.

20. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.220
    Допаѓања:
    167.395
    Имаше прееска статус, подолг беше.
    Како се оставале по кафани периодов, така и вчера, ама Васиљот порано си отишол.
    Итн итн.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.