Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.249
    Допаѓања:
    56.994
    Да беа мирни протести поради навреда врз религиска основа, ќе ги сфатев и ќе им дадев за право, затоа што не е мала работа да се исмејува нечие верување.
    Но ова ја премина секоја граница. Каде живееме бре, како може да се дозволува ова и да се молчи? :x
    Останува само да се надевам дека нема да помине неказнето, иако како што изгледа, работиве се тргнати во многу лоша насока. :|

2. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.578
    Ме плаши малку ова.. пред се' затоа што знам во каков страв ја поминавме 2001 кога земаа цивили во 2 саатот по полноќ,а сега што ли не чека..

3. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2012
    Пораки:
    4.184
    Допаѓања:
    3.051
    LivingGlam "Истрагата е во тек и се превземаат сите потребни дејствија за откривање на сторителите." - добро познатата реченица. Ветер во магла.
    А се е веќе јавна тајна!

4. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    2.014
    Допаѓања:
    4.908
    Или ќе се реши или ќе е нешто најлошо... Се надевам за бр.1 :/

5. LittleDevil

LittleDevil Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    1.701
    Допаѓања:
    1.919
    Мириса на 2001..

6. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Страшно верска војна ќе избие благодарение на правата што ги имаат малцинствата гости сме во сопствената држава :x

На miljkovic му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.256
    Допаѓања:
    140.651
    Ова нема врска со Вевчани, иако и тие претераа со маската, барем тоа што го гледав на јутјуб беше претерано. Ама реакција две недели подоцна, и тоа еј види, баш во предизборна година - што е многу - многу е.

Многу е и тоа што државното знаме никаде го немаше во Струга, до пред еден месец, кога го поставија во полициската станица. И за еден месец се скинало од ветер, што ветер ќе беше...

Не знам кој болен ум го смисли кршењето на крстот во Бороец - најмирољубивото струшко село, пример за сите други.
    А за сквернавењето на црквата во Октиси и палењето на црквата во Лабуништа немам ни зборови. Одвратно. Ми се повраќа. Иако не ме ни чуди зошто сум го видела гневот на жителите таму, само никако да сфатам од каде е. Исто и во Октиси. Или можеби и знам. Кога Македонците - христијани би имале подобар однос кон Македонците - муслимани во минатото, немаше не би дошло до тука. Барем не во Струга.
    Да, точно е дека се плаќаат за да сменат етничка припадност, и не, не се сите такви. Ама тие што се - очигледно се доволни да направат проблеми.
    А напорите за подобрување на соживотот од двете страни се само маска која се симнува веднаш кога ќе си отидат другите.
    Би ги осудила на смрт тие што ја споија Струга со околните општини 2004 година. Мртва сериозна сум. Мене ме боли секое одење таму, а како ли им е на тие што се пораснати таму...
    И не сакам да помислам дека следната година и во Кичево ќе биде така.

8. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    Ама стварно незнам што уште бараат, се, ама СЕ добија!
    Права, се е на нивен јазик, зборуваат слободно, се шетаат, имаат свои населби и градови дури, се привилегирани за работни места, за нив се отвараат универзитети!
    Се имаа, ама буквално се добија со Рамковниот договор од 2001 мислам декаа беше, кој е всушност е по ингренција на Европа и на Рамковната коневенција за правата на малцинствата.
    Имаат свои медиуми, училишта, болници, продавници, кафани, улици со нивини имиња, ШТО УШТЕ САКААТ!!!!
    Од многу права аздисаа, ама буквлано, а за тоа сме криви и ние и Европа, не е свесна со кој си игра, ќе се нафрлат после и кој неа, дај боже, бидејќи ова што го прават е невидено и безмислено!
    Убаво викаат, не гледај што ти е правото, гледај која ти е и обврската!
    Овие немаат обврски само права бараа, како загроден вид да се, а не во цутење и намножување.
    Се плашам само од голема Албанија, и тоа не само на Македонска територија, и Србија и Грција има проблем со нив...
    Не сум ич позитивно настроена, многу песимист сум :doh: не ми се допаѓа тоа.

9. Kasha

Kasha Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    3.266

сакаат да ги истераме тоа сакаат. јас не знам што уште се чека. како што тргнала работава страв да ти е да излезеш на улица. дофрлуваат и штипкаат за газови девојки по улица и автобус, за некоја година ќе фатат ќе тепаат момчиња и ќе силуваат девојки никој ништо нема да може да им каже... страшно! :x
    мора да се преземат некои мерки под хитно.

10. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    Случувањата во Струга во моментот немаат никаква врска со Вевчани. Карневалот само е искористен како повод за тензии- и тоа задоцнет!
    ДУИ се обидува да влијае врз ВМРО и ова цело фијаско, кое може и да прерасне во уште поголеми тензии се не за друго, а да се доберат до Служба на Владата, преку која ќе ја имаат сета контрола врз државните пари, распоредот на средствата за одржување на објектите, сите тендери итн. итн. Условот е или тоа или плус министерства за нив.
    И едното и другото не им одговара на ВМРО.

Во Данска и остатокот од светот, карикатури излегуваа во дневен печат со кои се исмејуваа муслиманите. Западот тоа го толкуваше како слобода на говорот, новинарството... што треба ние да направиме за секоја навреда од другата страна, треба да почнеме и ние да палиме џамии, оти не се случи до сега. Што е ова, нешто не им чини, оп ќе палиме цркви, знамиња?!

На tanja6 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LittleDevil

LittleDevil Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    1.701
    Допаѓања:
    1.919
    Слушајте го градоначалников од Струга, да се извинеле Македонциве, а не биле криви лабунишани криви за запалувањево на црквава.. :envy:

Македонско име, нема да загине!

12. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2012
    Пораки:
    4.184
    Допаѓања:
    3.051
    Боже мој, црквата не е, туку помошните простории, а тие чии се?... Знамињата ги летаат ветровите...
    Ало Спилберг собериго талентов!

На anneyy и LittleDevil им се допаѓа ова.
  13. Ulata

Ulata Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    100
    Во карневалот Вевчани...нема кој не е навреден искрено тоа е карневал нема потреба од протести,лутење и други глупости....Зошто палат па сега слушам зборува некој од Албанциве дека оваа не е политичка цела да да како не среде зима пожар од каде(па баш цркви и на повеќе места..не би рекла дека тоа случајност зошто би била преголема)...се знај од каде и зошто...(не сакам да навредувам никој) ама такви се тие...од ништо ќе направат нешто и ништо чудно ако ни се случи истото шо ни се случи во 2001

14. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.578
    Кои мерки?
    Штом државата е слепа кога и го палат знамето на нејзино тло, глува за говорот на омраза кој се шири се повеќе и повеќе меѓу младината.. какви мерки очекуваш?
    Следна мерка што треба да се превземе ќе биде уште еден договор сличен на рамковниот,само што овој пат ќе се поместат границите.

15. LaBella

LaBella Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    1.097
    Градоначалникот на Струга Рамиз Мерко за Сител потврди дека во гаснењето на пожарот учествувале жители на селото од исламска вероисповед кои и први го забележале пламенот.

Мхм, секако

16. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Што сакаат, сакаат голема Албанија што друго баш сега читав како си пребацуваа на фб
    А видете го ова :
    http://www.press24.mk/story/makedonija/ ... labunishta

17. Rose96

Rose96 Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    2.680
    Допаѓања:
    37.125
    Да да имало иако не ти се верува секој нормалено човек би отишол да помогне безразлика на вера.

18. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    Мислам дека сакаат НАС ДА НЕ ИСТЕРААТ :@
    Мене ми смрди, не ми мириса на голема Албанија, и тоа на велико!

Незнам каков би бил искрено тој договор, како што кажав они се заштитени со сите тие конвенции од стана на Еу и ООН, нема што повеќе да добијат, луѓе божји ама све, све сме им дале, сите права.
    Да уште фали да не избркаат од државата и ние да идеме и да бараме права негде на друго место!
    Мерки, незнам какви очекувате од ваква држава со вакво водство, викаат дека се против еу, а прават се што Еу им диктира и така играат.
    Извинете за говоров на омраза ама крајно сум револторана, работава ќе биде или ние, или они дотука стигна, ако не сега за некоја година...

19. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Мене стварно страв ме фаќа, на 2001 не се сеќавам баш добро, мала бев и не ме интересираше политика.

Меѓутоа ова протестиве како да излегуваат од контрола, мислам сквернавење верски симболи, со умисла, оставање навредливи пораки е претерано. Да излегоа на мирен протест, како што кажа Ливинг можда ќе го оправдав и јас, ама ова е веќе отворен повик на конфликт.
    Како да чекале момент да се кренат.

Имаат права, дури и превише, и наместо сега кога добија се што сакаат да ќутат и уживаат тие се перчат, прават во сопствена држава ко странци да се осеќаме.
    Колку и да се трудам да не дискриминирам, едноставно неможам, премногу ми е болно ова.

20. Kasha

Kasha Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    3.266

Јас со моите мерки би завршила во Хаг, затоа подобро некој помалце огорчен да се справи со тоа, да се иселат, да се вратат од каде што дошле или нешто трето, само да ги нема тука повеќе! :swear: