Алкохол, дрога или коцка - од кој порок нема враќање?

Дискусија во 'Психологија' започната од blueeparadise, 4 јануари 2017.

1. SeñorPink

SeñorPink Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2024
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    343
    Алкохол, коцка ќе изгубиш се, ама пак си ти ти, дрога зависи која, хероин е меѓу најтешките ама има и оправање од тоа, главно затоа што е скапо како навика и потешко достапно.
    Пијаница брате, може да се начука на раствор за заби жабуркање, кур, за тие треба катанец на нога, ама не можеш, правна држава, не ти даваат да го врзеш и да му маваш 100 стапа од грб.

2. VasilK

VasilK Нов член

Се зачлени на:
    5 април 2025
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво!
    Јас започнувам онлајн група за подршка за „Возрасни деца на алкохоличари / Возрасни деца од дисфункционални семејства“. Истата е по моделот на https://adultchildren.org.
    Доколку некој е заинтересиран, или можеби знаете некој што би му било од корист, можете да ја споделите оваа покана за приклучување на Discord сервер: https://discord.gg/2KynxqmKeY
    Поздрав!

3. Majka ocajna

Majka ocajna Нов член

Се зачлени на:
    13 април 2026
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Pomos od zavisnost od kocka.

Kade mozam da pobaram pomos

4. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    5.106
    Психолог или Психијатар исто би требало да има и клиники за болести на завист, сега дали има посебни или се во склоп на психијатриски болници не знам.
    Обратете се прво кај матичен лекар и ќе ви даде упат ако треба...

На JasBee11 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.875
    Допаѓања:
    3.898
    Од ниеден додека не решиш самиот.
    Познавам луѓе кои се излечиле од дрога и од алкохол не познавам од коцка но тие што ги познавам а се коцкаат никогаш не решиле.

На GirlLove, JasBee11 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  6. Majka ocajna

Majka ocajna Нов член

Се зачлени на:
    13 април 2026
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Dali najdovte nekoe reshenie protiv kockanje

7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.068
    Допаѓања:
    124.235
    Не сум имала личен проблем.
    Не сум слушнала дека некој успеал да се откаже од коцка.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Nena48

Nena48 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2022
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    175
    Јас живеам во брак со алкохоличар и во мојот случај ништо не помогна да се тргни од алкохолот.Има преживеано два инфаркти со вградени два стента и плус дијабетичар и после се што му се случи со здравјето тој не прекина со алкохол.Ветуваше ,се колнеше во деца дека ќе прекини,но ништо од тоа.На секој можен начин пробав да го спасам ама кога не сака сам нема сила што ќе го промени.Не пие никакви лекарства секој ден е со ракијата в раце.Направи страшни проблеми од кои не извлече никаква поука ,па јас веќе се изморив од него и се уште сум со него ама како да не сум.Не чувствувам ништо за него ,само се дистанцирам ,избегнувам кавги и пред се си го гледам моето здравје.А преживеав пекол од него и се надевав дека нешто ќе се смени ама нема надеж.Посетувани и психијатри и кардиолози и разни други лекари заплашуван дека ако продолжи ќе умри ама не вреди.Тие се личности со слаб карактер ама големи манипулатори.Значи мое мислење е дека нема лек за порок ако сам не реши да се излекува.Кој што може да се тргни од такви личности, нема
    спас само лажна надеж и празен живот.

На Mumoftwo30, Компир Манџа и JasBee11 им се допаѓа ова.
  9. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    5.106
    А зошто воопшто седите во брак со ваков човек?
    Сте се обиделе да му помогнете, ама штом тој не сака да си помогне очигледно е негов избор..
    Спасете се себеси и децата, за децата воопшто не здрава средина за живот..

На christinnn, nextredstyle, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Nena48

Nena48 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2022
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    175
    И сама не знам да си одговорам неколку пати си заминував и се враќав со надеж дека ќе се промени.Моите деца се возрасни и си имаат свој живот а јас како да ја прифатив судбината .Тој не се промени почнав јас да се менувам си гледам за себе и за децата а за него не ме интересира .До сега јас страдав ,од сега тој нека страда.А јас многу вложив и финансиски и физички во домот па не му оставам да го запусти за ракија.

11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.236
    Допаѓања:
    137.437
    Не можеш да му помогнеш на некој кој не сака помош.
    Не си должна да го трпиш. Остави го, нека крши глава.
    Занимавај се само со децата. Ако се возрасни, мајка си им дур си жива.
    Внимавај на нив за да не тргнат по истиот пат.

На JasBee11 и Nena48 им се допаѓа ова.
  12. Zikos

Zikos Активен член

Се зачлени на:
    17 април 2026
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    8
    Od sekoj porok ima vrakanje i ima nazat bash od sekoj samo treba da se trgesh nekoj vreme i mesto parite da gi davash po psihijatri nezz kakvi centri treba da si ostaven sam na sebe nekoe vreme da ti ostavat hrana za toa vreme ogrev i toa sto go dala prirodata kako lek i da si imash fizicki zadaci i rutina i prethodno e pozelno da si napravish rutinska kotrola na krv site orrgani da znesh deke ne e nestho telesno ostanuvanje nekoe vreme steganje zabi silna volja i dogash preporoden moe mislinje i ne mi se nadovzuvajte ako mislite deka ne e taka ne mislam da se raspravam ili dokazuvam na nekoj tuka ili nezz kakvi centri ili metodi sto gi lecat za golemi sumi pari a gi navekuvaat na drugo od se ima nazad posle toj pominat periot dedeka se sredi siroka nasmevka i baranje nov pat

На Nena48 му/ѝ се допаѓа ова.