Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анализа на крв-толкување резултати

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од femina21, 13 јули 2010.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.229
    Допаѓања:
    76.226
    Мислам дека се е супер, се разбира некој? IMG_20161206_113542.jpg

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...тиреоиден статус само со Т4 и ТСХ без Т3 антитела ТПО ? препоставката за Т3 хормонот дека ако Т4 и ТСХ се во граница на референтни вредности по логика би требало Т3 да биде исто во нормални вредности (денес ретко го испитуваат Т3) што може да биде дискутабилно, инаку по овој лабораториски наод вредностите на Т4 и ТСХ се во средина на рефернтните вредности што би рекле ,,супер,, доколку не е третирана особата со Еутирокс односно готов хормон со орално земање, доколку особата пие еутирокс, а има вакви резултати би рекле дека дозата и јачината на готовиот орален внесен хормон еутирокс е ,,таман стрефната,, барем за сега...
    ...кортизолот како хормон на стрес знае да го блокира рецепторот каде треба да се прифати јодот кој е важен при синтетизирање на Т4 така да би било пооравдано и тоа да се испита како би се докажало пролонгиран стрес или проблеми со надбубрег што често пати е и причина за хипотиреозата...
    ... пролактин хормон е во нормална граница ,
    ...додека за другите хормони ( ФСХ , ЛХ, естрадиол) да се коментира треба да се знае времето во менструалниот циклус на давање на крв односно дали е тоа 5-7 ден ,12-14 ден или 19-21 ден во кое мерење телото на жената во фертилни период се наоѓа во различна фаза кога се формира фоликулот, кога прска фоликулот т.е.време на овулација и трета фаза на жолто тело односно нивото на прогестерон што тука на овој упат не се испитува значи треба да се каже само дали е 5-7 ден ,12-14 ден од менструацијата !

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.229
    Допаѓања:
    76.226
    Фала ти! Инаку е 3ти ден од менструација испитувано, на сестра ми крвната слика и не прима терапија еутирокс.. :) Само ја вратила докторката и тие заокружени две да ги доиспита... гинеколог ја има пратено да испита, има малку полицистични јајници и добиеното знае да и доцни чат пат (исто и мене ми беше така ама кај мене тироидна испадна дека е и сум хипо + хашимото со терапија еутирокс 50мг веќе 1год), исто и лицето и е лом во последно време...

4. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...ниски вредности на ФСХ во 3 ден на менструалниот циклус укажува на квалитетни и добра резерва на јајце клетки кои се созреваат и оплодуваат во текот на репродуктивниот живот на жената ( Анти Милеров хормон или АМХ се 2.0 – 6.8 ng/ml (14.28 – 48.55 pmol/L) мерени на третиот ден од менструалниот циклус),
    тиреохормон и тиреостимулхормон во нормала без орално внес на еутирокс укажува на тоа што кажа :
    -супер резултати !(y)

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.229
    Допаѓања:
    76.226
    Фала уште еднаш на брзиот одговор :)

На bijonse му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.111
    Кај ги правеше овие анализи @mariz ? Баш сакам да испитам хормони

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.229
    Допаѓања:
    76.226
    На гинекологија, со упат преку матичниот гинеколог :)

8. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    154
    Дали некој знае што значи покачени вредности на АЛТ(alanine aminotransferase) И ГГТ (gamma-glutamyl transferase) ????

9. Barbie20

Barbie20 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    10.722
    @LejdiD АЛТ и ГГТ се ензими на црниот дроб.
    Може да ти се покачени доколку си консумирала алкохол непосредно пред земањето крв.
    Многу над нормалата се покачуваат ако има некое заболување на црниот дроб.
    Колку ти се покачени?

10. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    154
    Не мене на мм, и нема конзумирано алкохол . Нормално за алт пишува до 63 него му е 75, за ггт до 75, него мѕ е 78. Истовремено има покачен холестерол, пишува до 5,2 него му е 7,2.

11. Barbie20

Barbie20 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    10.722
    Можно е од мастите и црниот дроб да му е малку замастен. Не се многу покачени не е ништо страшно.
    Диета со црн леб, повеќе овошје и зеленчук, помалку масна и пржена храна, да се избегнува жолчката од јајцето, лесна спортска активност и ќе се среди.

12. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.550
    Јас денес правев крвна слика и имам покачени леукоцити и на крвната анлиза и во урина,инаку сум 32 недела,има врска бременоста или се работи за бактерија :^) тек у понеделник ке се видам со докторката

13. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    96.567
    Колку ти се покачени Мајавел?
    Уринокултура правеше ли?

14. sexymia

sexymia Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    68
    Zdravo :)
    Moze nekoj da mi kaze vo vrska so CRP...znaci pred nepoln mesec rezultatot mi bese CRP = 78 i sedimentacija 19 bidejki imav nastinka, a vcera koga povtorno napraviv ispituvanje CRP mi bese 96 i sedimentacija 17 ( da napomenam deka ispiv premnogu lekovi zosto kaslam vekje mesec dena) i posle ovoj rezultat maticnata me prati na snimanje na stomakot.
    Sto moze da mi e, i zosto snimanje na stomak ? :/

15. blurryfave

blurryfave Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2016
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    22
    и мене ми беа покачени, бев на доктор и не е ништо сериозно, доколку имаш оштетување на црниот дроб тие растат и до трицифрени броеви.Како и да е, може да ти се покачени поради земање на лекови во скоро време, алкохол или нездрава исхрана. Обиди се да не јадеш свинско месо или сувомеснати производи, брза храна и такви работи ..Сепак можеш да идеш кај матичната и да ти даде упат за на ехо да бидеш сигурна

На LejdiD му/ѝ се допаѓа ова.
  16. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Vo koj granici treba da bide zelezoto kaj zena vo sredni godini (40-50god.)?

17. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Decki neznaev kade da go postavam prasanjevo pa ajde ako ne e za ovde upatete me kade.Mi stasa pokana od kaj maticniot da odam na sistematski me interesira sto ako ne pojdam dali ima kazni ili sto kako???

18. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.053
    Имам лаукоцити во урина. Пишува обилно. После правев уринокултура и немав бактерија а овие леукоцитиве си стојат. Што би значело. Трудна сум 31 нед.

19. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Веројатно е воспаление на мочните патишта. Пробај со брусница да го средиш.

Последна измена: 7 февруари 2017
  20. Frose Nose

Frose Nose Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2017
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    323
    Имам тромбоцити 500 а пишува дека границата е до 400 дали е опасно и дали се многу покачени или ова се смета за благо покачувиње? Која е причината да на млади години имам толку густа крв?