Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анализа на крв-толкување резултати

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од femina21, 13 јули 2010.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.244
    Допаѓања:
    76.265
    Седиментација на ер: 10 (12-24), вкупен калциум: 3.87 (1.98-2.54), креатинин во серум: 47 (53-97), Ензимски статус: ASO: 207.2 (<200), Ferritin: 7 (10-160), хдл холестерол: 0.99 (1.16-1.68 ).. мака мачам со хемоглобин и железо веќе две години, во бременост ми падна и од тогаш качување амин... сега сум бремена 5 недели, дали се нормални вредностиве? Зашто нели поинаку е за трудница...

2. macldr

macldr Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Оваа недела дена се чуствувам многу чудно, цело време сум омалаксана како да ми се врти во главата, не можам баш добро да се издишам да земам воздух а и баш пред една недела се онесвестив чуствував дека ми падна шеќерот, направив анализа на крвна слика и се што пишува ми е нормално освен за седиментација на еритроцити ми е резултатот 2 а како што знам нормално е од 4-24, што значи ова?

3. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.732
    Допаѓања:
    2.945
    Што значи доколку крвната слика е тотално во ред (целосно, дури и со силен хемоглобин) а има покаченост во ALT , некаде + 20 од границата... Што тоа би требало да значи?

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.244
    Допаѓања:
    76.265
    Јас еднаш бев со супер крвна слика, а аст и алт ми беа преку 100 и 200 и ми рекоа замастување на јетра, но тоа некој шок после пораѓај ми беше... не ти е многу покачено, но би било убаво за некое време пак да провериш... :)

На theunforgiven му/ѝ се допаѓа ова.
  5. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.732
    Допаѓања:
    2.945

Претходниот пат ми беше 3-4 над нормалата. Сега, после 6 месеци - ете што се деси :)))) Претпоставувам дека е поради лошата ми исхрана... Сега се турив на кајнд оф диета, внимавам повеќе шо внесувам, па ќе видам за некој месец што ќе се деси со резултатот.

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.244
    Допаѓања:
    76.265
    Можно е, нешто и со црн дроб е.. цигари, алкохол обавезно исфрлување, повеќе здрава исхрана, по можност грозје ако најдеш сега.. или гроздов сок, тоа помага... :)

7. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.732
    Допаѓања:
    2.945

Па баш тоа е најинтересното... Цигари имам откажано пред 6 месеци па автоматски и не пијам (а никогаш и нешто посебно не сум пиел, ама сепак...). Пијам едни апчиња на природна база од некое растение магарешки трн :))))) Ќе најдам грозје, да, ај баш да видам...

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.244
    Допаѓања:
    76.265
    Јас ни пушам, ни пијам.. а 3,4 месеци преку 100ка ми беа, мене ме пратија и жолтица да испитам да не имам :) летно време беше, грозје црно ми препорачаа и веќе за месец на контрола нормални ми беа... може и кај тебе некој шок од прекин на цигари и алкохол, ке се стабилизира со тек на време, не би требало ако се храниш супер да забега повеќе...

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.784
    Допаѓања:
    325.096
    Може да се покачи и ако си пиела антибиотик на пример цефалексин
    Газирано намали ако го пиеш мн

За месец дена напрај си контрола ако е сеуште покачено барај ехо н абдомен

10. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.732
    Допаѓања:
    2.945

Еј ќе се упукам сеа ! Со ехово ме збрка. Шо може да излезе кој знае :((((((((((((( Абе реков ја, кој ѓавол ќе праам анализа на крв (демек онака ја да си знам) - а знаев дека нешо ќе изнајдат. И еве го, има : D

11. Vida15

Vida15 Нов член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво , јас направив крвна слика и покачено ми е AST и е на 36,4 , а е дозволен до 34 . Дали може да е покачено од претходно конзумирана храна вечерта пред правење на тестот , јадев солено и се напив една чаша сок за растворање . Ве молам да ми одговорите . Ви благодарам .

12. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    963
    Допаѓања:
    1.236
    Lugjenca, dali nekoj znae so znaci pokaceni eritrociti 5,99 a normalno e do 5,5? Drugite vrednosti se vo granica na normala

13. Flafy

Flafy Активен член

Се зачлени на:
    11 март 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4
    Крвна група можеш да провериш на трансфузиологија на клиника и во "Медика Плус" во Аеродорм (кај нова Железничка Станица). Цената е некаде околу 800 денари.

14. VivienLeigh

VivienLeigh Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    10.091
    Знам дека прашав и претходно, но сакам пак :rofl:
    Дали може да се види преку ДЕТАЛНА анализа на крв, од вена, дали испитаникот пуши?
    Поздрав :hai:

15. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.696
    Допаѓања:
    10.147
    Ако донирате крв, бесплатно ќе ви кажат која крвна група сте. Плус ќе направите хумано дело, ќе ви дадат оброк и приврзок со вашата крвна група.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.677
    Не.

На VivienLeigh му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Мислам дека во Авицена има таков тест

На Pandev12 и VivienLeigh им се допаѓа ова.
  18. Queen M

Queen M Нов член

Се зачлени на:
    6 мај 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Ве молам ако можете да ми ги протолкувате резултатите. 14940828296651334562124.jpg

19. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    Леукоцитите се малку покачени,не е многу страшно претпоставувам од слабото присуство на бактерии во урината.
    Загрижуваат тромбоцитите,доста под нормала се оди кај матичен види што ќе ти каже.
    Поздрав

На Queen M му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.677
    Вирусче некое е активно моментално, можно е и тромбоцитите да се засегнати. Не е лошо да направиш дополнителни испитувања.