Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анализа на крв-толкување резултати

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од femina21, 13 јули 2010.

1. irenaмѓ

irenaмѓ Нов член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    се е вo ред сaмo леукoцoтите и сo имa течнa стoлицa

2. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... течната столица која се задржува подолго време е една од причините да се сомневаме на воспаление на гастроинтестиналниот тракт, гастроентеритис конкретно народски кажано стомачен вирус која настанува од вирусна инфекција во цревата, а може да биде понекогаш инфекцијата и бактериска... пренесувањето може да биде преку храна и вода, а и преку човек... посебно се „силни и отпорни“ норовирус, чиј бацили можат да се задржат и на облека и на намештај од заразена особа и така да се превземе од друга особа, додека кај помладите преовладува ротавирусот пренесен преку нечисти раце... ако пациентот дополнително се жали и на дишењето тогаш преовладува аденовирус кој е специфичен ама за есенски период....
    ...стомачниот вирус може да трае до две недели, но и повеќе доколку имаме поврзано алергиска реакција со таа загадена храна и веќе за особата може да се каже дека има хроничен гастроентеритис, уклучување на антибиотик би било малку погрешно доколку точно не се постави дијагноза дека не е стомачен вирус, поради доуништување на веќе уништената цревна флора која треба да се избори против овој вирус...
    затоа основно правило при стомачен вирус е добра хидратација (чаеви, вода), соодветен режим на исхрана, давање пробиотик, покачување на имунитетот и мнооооогу одмор, да се избегнува кафе, алкохол цигари, мрсни, зачинети и солени јадења, сокови цитрус, газирани, патлиџан и пиење антибиотик !
    п.с.
    се чудам како не ви побара примерок на измет за лабораториско испитување баш за горе наведените состојби што асоцира на стомачен вирус !:( штом се има пролив толку долго време? (facepalm)

3. irenaмѓ

irenaмѓ Нов член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    дури лежеше нa бoлницa и нспрсвијa испитувАње вo изметo и рекoјa вo ред е. ние пoвтoрнo нaпрaјвне денес пo резултaти ке oдиме

4. Acka22

Acka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2015
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    999
    3.3 триглицериди совет како да ги намалам

5. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    5.186
    Високо серумско железо, а низок хемоглобин? Малку ми е нелогично, некој ако има искуство може да сподели.. Другото мислам дека е добро.

Прикачени фајлови:

6. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... нешто погрешно толкуваш? имаш малку низок хемоглобин и хематокрит!

7. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    5.186
    Не разбирам што толкувам погрешно...Гледам дека имам низок хемоглобин, како што пишав и погоре, само не ми е јасна ситуацијава со низок хемоглобин, а високо железо.

8. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...токму тоа ти кажувам! колку ти е железото високо, а колку треба да биде?

9. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    5.186
    Не се разбравме најверојатно. Не велам дека ми е над граница на нормала туку дека за тој хемоглобин ми е високо. Ме сфати?

10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    14.400
    јас разбирам што сакаш да кажеш а верувам и другите разбрале но нема правило дека за тој хемоглобин треба железото да ти е пониско. Јас пред некој ден проверував крв железо 5,5 хемоглобин 121 матичната ми рече чудно е хемоглобинот да е нормален а железото ниско но тоа е,станува збор за две различни цифри и ми даде таблети и за 2 недели да проверам само железо.

На boo3 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    НЕ !:shake:
    ....можеби си направила испитување после месечен циклус што ете е малку пониско хемоглобинот, ама не мора да биде и железото, може имаш мал недостаок на нутриенти, па ете мал пад на хемоглобинот ама не мора и железото...можеби при давање крв за тоа лабораториско испитување нема точно 12ч гладно, ако нешто си јадела во тој период доведува до пораст на концентрација на холестеролот, гликоза,протеини, ЖЕЛЕЗО и други метаболити, па затоа не е во нормала во сооднос со хемоглобинот... или што ако си вегетаријанка со што имаш дефицит на Вит Б12 и фолна киселина што го има во месото т.е. животинско потекло кои се неопходни, па затоа имаш недостаток за продукција на еритроцити. па со тоа и хемоглобинот? :!:

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Pandora-

Pandora- Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2017
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    574
    Имам малку покачен холестерол во крвта, границата е до 5.2, а мене ми е 5.6.
    Некој совет како да се намали? И што да се избегнува во исхраната?

13. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Два литри вода на ден, чај од ѓумбир и оригано (макар 2 шољи на ден), 20 минути редовна физичка активност, помалку нервоза и ќе се среди.

На Pandora- му/ѝ се допаѓа ова.
  14. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    Воедно и избегнување на транс масти (како маргарин и сл.), преработено месо (салами, печеници, чајни и сл.) а внесување "здрави масти", храна збогатена со омега 3 масни киселини, зголемување на количината на внесени растворливи влакна, престанок на пушење, алкохол и намалување на телесна тежина, со спорт.

На Pandora- му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    4.954
    Може ли некој доколку знае да ми каже што означуваат покачени гранулоцити во крвната слика?

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.779
    Допаѓања:
    324.973
    ако се мн покачени може станува збор за бактериска инфекција.А другите параметри сите се мирни?

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    4.954
    Не се многу покачени, а другото е се ок. Фала ти :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Искра 90Ј

Искра 90Ј Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2018
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    168
    Девојки, да ве прашам, 6ти месец сум бремена имам на анализата бактерија ++ и гликоза ++ а гликоза сируп реф. вредност ми е 3.9 што е во граница на нормалата. Кажете ми има простор паника што како?
    Освен тоа што морам уринокултура детална да направам...

19. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.223
    Луѓе, молам за одговор.Имам покачени лимфоцити и намалени неутрофилни.И седиментацијата ми е 2ка а пишува од 4 до 10.Ако некој знае, нека ми каже

20. BearMe

BearMe Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    6.727
    Здраво,
    ќе може ли мислење за крвната слика?

Прикачени фајлови:

• 1.jpg