Данице, јас од тоа што сум учела знам дека во зависност од тоа кој имуноглобулин е покачен, треба да се испитува тој орган/дел од телото за да се види што се случува таму и против што се бори телото (зошто има засилена одбрамбена реакција имунолошкиот систем баш таму).
@danichap зависи колку е зголемено нивото на Г. Ако е малку накачено (не повеќе од 20%) значи организмот т.е. имуноглобулинот се бори со нешто што е во негова сфера. Леукоцитите мирни се?
Стари крвни слики проверувам. Не е големо зголемувањето, но на две, во растојание од пола година, гледам покачено е.
Варираат и се променливи другите вредности. Некој cardiac marker ckmb на пример исто зголемен гледам... Некои немаат и табела од-до за нормални референтни вредности... Ај, да ги верувам дека се ок
CKMB е ензим кој се наоѓа во клетките на срцевиот мускул.Cardiac Marker е тест со кој се оценува работата на срцето.Преку него се откриваат рани болести на срцето. Мислам дека ако е накачено за 2 вредности не е страшно.Но ако е повеќе, препорачувам посета на доктор. Еве причини зашто може да е накачен.
Здраво, испитував ast/aso во крв, границата е до 200 а мене ми е 565. Терапија ми препишаа со месеци да пијам Оспен се додека не падне, дали има некој со вакви или слични вредности и каква терапија му е препишана?
Ми правеа крвна слика пред една недела и кога ги однесов резултатите ми рекоа уште една да направам и плус дополнителни испитувања ми дадоа. На крвната слика има некои работи покачени а некои намалени, ако има некој што знае да ги толкува ве молам пишете ми не можам да ги мислам до вторник дури тогаш матичната ми е на работа, фала однапред.
Аланин трансаминаза е црнодробен ензим и ја покажува работата на црниот дроб. Не ти се страшни резултатите, може да ти е од некоја храна што си јадела или некој лек/антибиотик ако си примала. Повеќе течности, витамини и салати и ќе биде се во ред,овој резултат не е за терапија само хигиено-диететски режим и ќе се среди
@LadyyGaga Не сум @Feminka22 ама ќе ти одговарам. Белите крвни зрнца (WBC) ти се намалени (лимфоцити (LYM) и гранулоцити (GRA)). Значи дека имунитетот ти е намален. Треба да користиш витамини и храна богата со витамини, ќе се среди.
@LadyyGaga и тромбоцитите се малку ниски. Да не си била претходно болна, па си примала некаква терапија, може да има врска тоа.
Малку ми се несфатливо напишани резултатите, можеби некој кој има повеќе искуство ќе процени дали се во ред или има некој проблем? Се работи за машко.
Vi blagodaram na odgovorot. Problem e sto ne sum bila bolna. Prviot pat koga vadev krv bese pred 3 meseci od togas do sega uste 2 pati vadev i rezultatite se identicni, a pimav dosta vitamini vo megjuvreme. Dali treba da odam na nekoi dopolnitelni ispituvanja, dali da go smetam kako znak za nesto po seriozno ili nema mesto za panika?