Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анализа на крв-толкување резултати

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од femina21, 13 јули 2010.

1. DojaCat

DojaCat Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    870
    Не и бил упатот ни за ехо ни за гастро. Утнала матичната. Наскоро ќе прави ехо прво па на гинеколог ќе оди. Читав дека лимфоцитите паѓаат доколку некој има корона па тоа ме смири малку. Сепак сакам да слушнам од што може да бидат вакви резултатите бидејќи матичната одбила да и каже.

2. bumbaroska

bumbaroska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2010
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    392
    Na majkami i se pokaceni trombocitite no ima i glavobolka na temeto

3. Regina.Phalange

Regina.Phalange Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.429
    Правев крвна слика али никако да ја добијам матичната за термин и сама ја прочитав:worried:
    Еритроцитите- MCV, MCH и RDW, сите ми се ниски, под границата. Може некој да ми објасни што значи тоа?

4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    96.567
    Хемоглобинот како ти е?

5. Regina.Phalange

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.429
    Добар е, 13.4 а границата е 12-15

6. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    96.567
    Хм... Испитај и серумско железо ако немаш испитано, ако и тоа е во ред, тогаш не би требало да има место за грижи.

Оти погорните параметри што си ги навела кога се ниски, наведуваат на можност за анемичност.

На Regina.Phalange му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Regina.Phalange

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.429
    Фала ти многу, дефинитивно ќе проверам:hug:

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Знае ли некој да ми ги протолкува резултатите.
    Д-димерите ми се 399 во гранична вредност до 500, црп ми е 3,70 во гранична вредност до 6, само седиментацијата ми е на граница 12, во гранична вредност до 12. Леукоцитите ми се пониски 4,47.
    Чекам резултат од тест.
    Еве ги и другите вредности.
    Screenshot_20201112-165852_Word.jpg Screenshot_20201112-165905_Word.jpg

9. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2013
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    6.111
    Хемоглобин 15.3, rdw 10.0, mpv 5.4, holesterol 5.43. треба ли да сум загрижена?

10. Dalindaa 2

Dalindaa 2 Нов член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Dechki kako da se namali sedimentacja 80 nekoe iskustvo fala vi

11. AdaLovelace

AdaLovelace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Најпрвин, треба да се открие причината за забрзана седиментација.

12. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    20.957
    Извинете за муабетов, не е баш поврзан со темава.
    Сакам да си направам крвна слика во скоро време, одамна немам направено ама имам огромен проблем. При самиот влез во амбуланта почнувам да плачам, ми доаѓа нагон да повратам, еднаш ми се деси и свест да изгубам.
    Ако имате некој совет или ако има некој како мене што премногу се плаши од вадење крв (од вена, не од прст), ве молам пишете ми, сакам некако да го надминам стравов или барем некако да го намалам. На секое одење се' полошо и полошо ми стануваше..

13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Си пробала апче за смирување пред да одиш?

14. Hellobeautiful

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    20.957
    Имам пробано, ништо не ми помага. Од кога знам за себе го имам овој страв. Пример и ако знам неколку дена однапред дека треба да одам, плачам уште пред да стигнам во амбулантата:D. Првиот пат кога некако се наканив да отидам, а тоа беше доцна за мои години (мислам околу 16), го имав стравот ама бидејќи немав осетено како е некако полесно пројдов. Е после следните пати кога одев, наместо да е полесно дека веќе осетив како што, сестри влегуваа и ми ги држеа нозете на земја, друга ми збори, мајка ми ја викаат...цел хаос настанува. А и после боцкањето неколку дена плачам кога ќе ја видам раката, памукот не можам да го тргнам сигурно добри 2-3 дена.

15. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    @Hellobeautiful немој да се плашиш, нема ништо страшно во буцкањето верувај. Поголеми компликации можеш да си направиш со нередовна проверка на крвна слика. Тоа е 5 секунди работа, не ја гледај сестрата што работи, мисли си на скроз друга работа. Сум буцкала вакви пациенти ама најчесто биле дечиња па они полесни се за да им го одвлечеш вниманието. Ти си возрасна така да тешко дека ќе заборавиш на буцкањето со прашања од типот- колку години имаш или што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш. :D
    Мене кога ме боцкаат повеќе ме боли од прст отколку од вена. :^) Чудно, а сите викаат обратно. :D
    Еднаш ми се погоди да буцкам голема девојка над 20 години беше сигурно, за малку ќе ми се онесвестеше од страв. Навистина не знаев што совет да и дадам, па и го кажав тоа што јас го правам кога имам стресна ситуација- си правам интересен план со што ќе се занимавам после стресниот момент, нешто што ќе ме направи среќна. После тоа случајно се сретнавме низ град, ме препознала и ми кажа дека мојот совет навистина многу и помогнал. :o Нормално, не се ослободила целосно од стравот ама била далеку поопуштена на следната проверка за крв. Пробај и ти, ништо нема да те кошта. :)
    Едноставно испланирај си го времето со интересни активности после буцкањето. Прави нешто што те прави среќна, прошетка со другарка/дечко, шопинг и сл. И кога ќе дојде моментот за да одиш да те буцкаат мисли на тоа што ќе правиш после буцкањето.
    И не се плаши! :hug::hug::hug:

На tina2018 и Hellobeautiful им се допаѓа ова.
  16. Hellobeautiful

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    20.957
    Ме потсети :D. Едната сестра што ми збореше ми ја отвараше и книшката и ми вика: лелеее па ти на 20 години толкава си и плачеш. Јас и враќам: Епа тоа е! и почнувам уште толку да липам додека другата сестра очајно пробува да извади крв. Верувај сите можни сценарија ги имам пробано, со еден бивши еднаш бев демек ајде посмирена ќе сум со него, и смиреноста траеше додека не добив бројче за да дојдам на ред. Мислам он стана поблед од мене :D, животот му го скратив. За после некако да ги премолиме пред да влезам да ми земат крв од прст наместо од вена, и одма расположение сменив за 180 степени. Е сега, прстот ми го исцедија и беше малце незгодно ама се поднесуваше.
    И дури пишувам тука нозете ми се кратат, не знам како би се опуштила на наредно одење навистина..
    Инаку, не ми е гад од крвта или нешто, самиот допир на тоа место ме убива, еве и сега некој случајно да ме допре мене колената ќе ми се свиткаат, а не па памуци, игли, цевки итн..

17. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    А од кога имаш толкав страв? Одсекогаш? Нешто како мала некоја сестра да не била лошо расположена па да ти направила трауми?

18. Hellobeautiful

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    20.957
    Стравот го имам откако знам за себе, уште пред да ме боцнат. А никогаш не сум сакала да ме допираат во делот кај вените кај преклопот на раката каде што се зема крв и напред кај зглобот. Првиот пат кога ме боцнаа во вена беше за инфузија, сестрата уште ја памтам, не беше некоја лоша ама ја од што и мрдав и бегав лом ме направи на раката тогаш. Ама стравот постоеше и пред неа.

19. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    Хмм, не знам што да кажам. :?: Така кога мрдаш уште побетер си правиш на самата себе си, повеќе болка да трпиш. Гледај да не ја мрдаш раката колку што можеш и имај си до тебе вода и благо нешто за веднаш да каснеш од кога ќе те буцнат.
    Пак ќе ти кажам, компликации од земање крв се премали и скоро невозможни, а од нередовно испитување големи. :!:

На Hellobeautiful му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Hellobeautiful

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    20.957
    @tinka-mace Знам, целосно си во право. Ќе пробам да соберам храброст и наскоро да се проверам.
    Ќе пишам како било :D. Фала ти многу :hug::hug:.

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.