@Hellobeautiful Слична бев. Само што ќе влезев во лабораторија ми се вртеше цела просторија. И тоа од вена крв, аууу, обавезно онесвестување секој пат. Дури и од самата помисла цела кожа ми се ежи, додај на тоа дека не можат ни вена да ми најдат, па пипкање овде да пробаме, онде да пробаме Искуство помага. Колку почесто те боцкаат, толку полесно ќе ти биде секој пат. Знам дека не звучи лесно, ама мора да се прогура. Ако одиш плус на клиникиве по лабораториите каде имаат премногу гужви, нема ни да имаш време да ги процесираш емоциите, толку брзо боцкаат, дур да помислиш дека ти е страв, завршена е работата Совет, секогаш кажувај однапред на тој што ќе ти зема крв дека се соочуваш со вакви стравови, за да биде спремен. Ќе ја има во предвид твојата состојба и ќе ја прилагоди ситуацијата да ти одговара. Јас си правам и муабет со нив, за сосема трети работи, за да не мислам на тоа. Барем со мене секогаш биле такви. Ден денес гледам низ прозор кога ми земаат крв. И памукчето не го вадам два дена
Јас правев крвна слика ајде викам одамна не сум направила,крвта во ред урината ми кажа дека имам Бактерија сега мора да се види која , па да се лечи.Имал неко искуство?
Ќе направат уринокултура и со оглед на тоа за која бактерија станува збор ќе ти дадат антибиотик. Со помин.
Има ама денес не работат па ако некој знае да даде мислење додека да оди на лекар. Забрането е да се праша?
Ова личи на анемија. Седиментацијата може да биде забрзана од повеќе фактори. За холестерол, шеќер, триглицериди - промена на животни навики, а најверојатно и терапија. Се разбира лекарот мора да ја прегледа, да се видат тегобите и така да се утврди дијагноза и терапија. Поздрав и секое добро.
Zdravo sakam da prasam pravev kompletna krvna slika i mi rekoa pojacena bila krvta da sum odela na hematologija da vidat od sto dali ima nekoj iskustvo so ova od sto moze da se pojaca krvta i dali e strasno
Сите вредности се ок, само овие отстапуваат по малку.Дали е нешто страшно? Лактат дехидрогеназа:нормално 120-246 резултат-/ Црп:нормално 0-10 резултат 13 Тром:нормално 150-400 резултат 141 Лимф:нормално 0.21-0.25 резултат 0.28 Моно:нормално 0.02-0.10 резултат 0.15 Најдолу кај plaz, baso, viro, reti е празно не знам зошто
Zdravo me zanima dali nekoj ima iskustvo so leukocitite pokaceni mi bea 17 pa mi padna na 15 pa sega 20 se drugo na krvnata slika mi e okej, maticnata mi veli deka ne e neshto seriozno bidejki imam sedimentacija 3 i crp isto mi e dobro 1,7 iskustvo kako da gi namalam antiniotik ili nekoj lek na prirodna baza
За да ги намалиш треба да го откриеш коренот на проблемот, т.е зошто ти се зголемени, вака сами по себе и со оваа бројка тие не се проблем туку можат да бидат знак дека во организмот има некој проблем, односно некоја инфламаторна состојба, стрес и сл. Инаку покачени леукоцити не се индикација за антибиотик.
Аst-72 Alt-212 Gama gt-132 Dali nekoj mozi da MI objasni od sto moze da se tolku visoki, Dali ima mesto za panika?
Што направи, ги проверуваше пак? Леукоцити 20 не се за занемарување иако сед. Е нормална. Битна е и диференцијалната крвна слика. На твое место не би седела мирна