Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анализа на крв-толкување резултати

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од femina21, 13 јули 2010.

1. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2017
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    47
    Dobro vecer na site feminki aj da si prasam i jas sega deneska mojot soprug pravese krvna slika i ima pokaceno

AST mu bese 65
    ALT 151
    Triglicerditi 2.1

Isto taka da napomenam deka imase zamasten crn drob ali koga i da pojdese na doktor na eho mu kazuvaja deka ne e strasno normalno bilo da bidi do toj stepen edno vreme drzese dieta i gi namali skros AST i ALT

sakam da prasam dali ima prostor za panika ne me plasi AST posto e 65 mislam deka ne e mn pokaceno malku me zagrizuvaat Triglicieridite posto se kako so nzam dozvoleni 1.9 a nego mu se 2.1 i ALT 151 inaku ima zakazano eho duri vo cetvrtok dali ima nekoj isksustvo so vakvo nesto sekoja informacija bi mi bila od korist

Blagodaram odnapred

2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.704
    Допаѓања:
    16.295
    Покачените вредности на AST и АLT покажува дека хепатоцитите не функционираат нормално поради замастувањето на црниот дроб, а во прилог одат и покачените триглицериди. Вашиот сопруг треба особено да внимава на исхраната и да прави детоксикација на цениот дроб има таблети на природна база. Доколку не се доведе во ред со исхраната и понатаму перзистираат покачени вредности на AST и АЛТ, може да дојде до посериозно оштетување на црниот дроб. Но засега нема простор за паника, доколку е прегледан на ЕХО и е во ред.

На Mimigorgieva му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2017
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    47
    Во ред благодарам многу

A каква храна треба да јаде ? ги прашуваме докториве викаат и до 200 да оди нема гајле млад е нека јади се дали знаете која храна треба да се одбегнува ? ви благодарам однапред

4. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.704
    Допаѓања:
    16.295
    Не знам какви доктори имаме во државава, до толку да не се замараат со пациенти. Баш оти е млад уште повеќе треба да внимава и да го промени начинот на исхрана доколку сака да го одржува црниот дроб здрав, стеатозата не се лекува со лекови, само со диета, здрав начин на живот. Да се избегнува масна храна, брза храна, бели пецива, алкохол, сокови, особено газирани сокови, слатки, свинско месо, сувомеснато, а дозволено е да се консумира зеленчук, овошје, мешунки, белиот леб да се замено со црн, риба, пилешко, да се пие повеќе вода, чаеви за детоксикација. Особено помагаат оние таблетки на природна база силимарин(овие беа добри), има и други.

На Flier му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2017
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    47
    Да ти даде господ здравје многу ти фала уште од утре ке го смени начинот на исхрана
    дали на сабаље е добро трчањето ? пошто докторо му имаше речено дека е добро на сабајле да трча али да не се преморува

6. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.704
    Допаѓања:
    16.295
    Нормално дека е добро, одлично е тоа што има физичка активност и треба да има.

На Iphone7 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. simstb

simstb Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2021
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    17
    На што укажуваат покачено PCT и тромбоцити?

8. Flower 78

Flower 78 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2022
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    27
    Zdravo, sto mislite za rezultative?

Прикачени фајлови:

9. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    118.914
    Добри ти се резултативе

На Flower 78 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.627
    Резултатите ми се добри освен ЕО ( еозинофили) ми се благо покачени
    0.74 - 6.73 , моите се 7.45, треба ли да се грижам, и што значат овие? Знам дека се бели крвни зрнца...

11. Kalince1996

Kalince1996 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2021
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    182
    Што ти кажаа за крвната слика? Скоро идентични резултати имам а и мене не ми се чека голем хипохондрик сум.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    Тогаш имав корона.
    Ми дадоа феролин Ц
    А за тоа креатините ништи, да сум олабавела малце со зеленчук и овошје
    Толку памтам да ти кажам искрено.
    Ова зимоска беше

На Kalince1996 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.250
    Допаѓања:
    2.886
    Воопшто не се разбирам од вируси, бактерии.
    Ќерка ми имаше продуктивна кашлица четири дена. Температура немаше. Направивме крвна слика и леукоцитите и беа благо покачени 11 и црп 41. Доби антибиотик.
    Истиот ден кога таа правеше крвна слика правев и јас зошто претходниот ден почна грлото многу да ме боли и исто носот да ми течи. Кај мене леукоцити 7 и црп 12.
    Е сега после тоа кренав температура два дена, температурата помина, но сега почнав да се давам од кашлање. Јас претпоставив дека таа ми пренела бактерија, но дали прерано направив крвна слика па поради тоа испадна уредна крвната слика? Можно ли е и јас да имам бактерија со ваква крвна слика? Малку ми е чудно двете во исто време да се разболиме една балктериски, друга вирусно.
    Сега пак бебето е со растечен нос и ко да и се слева кога лежи, мм почнува да не се чувствува добро.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.645
    Според мене се работи за вироза, штом сите сте заразени. Обично кај возрасни бактериите типични за детска возраст не даваат симптоматологија, оти повеќето сме имуни на нивното дејство, најчесто сме носители. ЦРП со вредност 41 не значи бактерија по автоматизам, и вирусите даваат покачена вредност. Други вредности на крвната слика покажуваат дали се работи за вирус или бактерија, а најточно со брисеви се утврдува.

На Maca Macka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. smeshkaa

smeshkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2015
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    168
    Здраво, бремена сум 6та недела, на преглед сум за 10 дена, др-та ми даде насоки да направам крвна слика до тогаш. Дали може да ми кажете дали се добро вредностите или треба веднаш да и ги пратам на докторката. Ви благодарам 0889044B-389E-4848-A7D5-EEE24A104876.jpeg

16. Kalince1996

Kalince1996 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2021
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    182
    Ниски ти се еритроцитите, хемоглобинот и хематокритот. Тоа укажува на анемија. Најверојатно е недостаток на железо или витамини.

На smeshkaa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. smeshkaa

smeshkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2015
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    168
    ти благодарам ♥️

На Kalince1996 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Што значи уствари висока седиментација?

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.645
    Дека има инфективно жариште во организмот.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  20. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Што помага во такви случаеви?