Цитирам што е напишано според резултатите од ехо: Тироидната е со нормална големина, во десен лобус спонгиформен нодус со колоидни кристали. Димензии 19 x 12 мм. Во непосредна близина помал спонгиформен со димензии до 100 мм во лев лобус. Изоехоген нодус димензии до 9 мм и два помали хипоехогени нодуси со димензии до 5 мм. Th наутро - Tbi скоприл 10 мг / 1x1 ТBI HCTZ 25 мг 1x1 Навечер - TBI Skopryl 10 мг / 1x1 ТBI Torvex 20 мг 1x1
Секако дека треба да идеш кај тој што те пратил, интернистот. Нека не се глупираат по телефон и на вибер, треба да објаснат убаво што е и како е, да дадат препораки некои, не вака само да откачат побрзо. Само, штом рекле дека треба да идеш на контрола и не си за терапија, сигурно ништо сериозно не е и не паничи. Не сум доктор, еве членката студира медицина и се разбира многу повеќе. Ама пишува нодуси, што значи има чворчиња или цисти и променета структура. Пункција не ти препорача? Второ мислење не е на одмет да побараш, ако интернистот не е баш заинтересиран.
Не мора да значи, може и бенигно да е. На ехо мислам дека не може да се види што точно е, единствено со пункција. Па дијагностичка процедура, со игла тенка знам идат до тироидата, под контрола на ултразвук или ехо, гледаат нели и на тој начин зимаат мало делче од нодусот, примерок па го испитува патолог под микроскоп. И не било страшно, не се ни осеќало нешто болка, само пецкање мало. Најточно така може да се утврди за што се работи. Ама тебе не ти спомнале за ова, може и да не е ништо но сепак треба да се следи.
Zdravoo, sto mislite za rezultative? Napraveni na 3 den od menstruacija, veke imam dijagnoza na Hashimoto tiroiditis za koja primam terapija. Endokrinologot saka da me prati na glukoza tolerans test
Здраво. Не знам со каков проблем се соочуваш за да ги правиш овие анализи. Шеќерот е ок. Не одличен, ама задоволителен е, ама ако ендокринологот вика гтт тогаш направи. Би ти препорачала да испиташ и АМХ.
Pred tri meseci pocnav da imam neredovni ciklusi, prethodno sekogas mi traea 28 dena sega se zgolemija na +35 dena. Ne planiram bremenost vo skoro vreme bidejki imam samo 21god. Endokrinologot prvo mislese deka e pcos, ne e, sega razgovaravme da ne e insulinska rezistencija ama ne znam....
Да испиташ АМХ За тој хормон нема потреба да чекаш одреден ден на циклус, а можеш и да си јадена. Испитај и тоа и заедно сосе овие резултати оди кај гинеколог.
@fana или било кој друг што се разбира, што им е форава што мењаат граници на референтните вредности? Нели, претпоставувам истите методи ги користат. Еве конкретно кај инсулинот, коа сум проверувала секогаш горната граница била околу 17, сеа глеам ја качиле на 24.90. Или демек се толерира до таа граница, несфатливо ми е. Знам дека има разлика од лабораторија до лабораторија ама ја зборам стриктно за клиничка биохемија каде што проверувам секогаш хормонален статус.
Искрено не би знаела зошто, а сум го приметила и јас. Лично САКАМ да верувам дека единствено зависи од користените реагенси затоа што ова е единствената логична причина. Гликоза секогаш била 5.5 максимум сега 6.1, триглицериди до 1.7 сега 2..
Здраво, дали може некој да ми каже во врска со крвната слика, делот кај тромбоцитите, тие вредности ми се малку покачени. Од што може да се покачени и дали е нешто загрижувачко? Благодарам.
И јас имам хипо хашимото и ова со глукоза еве 3 месеци 5.6 ми е па 5.7 вчера кога вадев крв глукоза ми беше 5.9 а границата е до 5.9 Незнам што да правам дали штитната има врска со глукоза?
Нема простор за грижа супер ти се. Малку си анемична, внимавај на исхраната, помалку кафе и млечни производи, повеќе какао, мед, коприви, спанаќ, црвено месо, леќа ... @nancyyy да тироидната има врска со се, па и со шеќерот
@fana што мислиш за крвната слика? Почнаа модрици да ми се појавуваат на нозете и направив, дали треба уште нешто плус да испитам за модринките?
Супер се. Фактори на коагулација и димери дополнително да се испитаат. Во меѓувреме, дневно да пиеш 1000мг вит ц.
фала ти. Почнав за железо да пијам апчиња дека е малце слабо, и хемоглобинот е на граница, така ми кажа матичната. Тоа ќе испитам на трансфузиологија, мислам можеше таму.
Не тромбоцитите, туку тие вредности под тромбоцитите што се за MPV, LPCR, PDW, на овие мислев, лошо се имам изразено. За анемичноста знам, пред 3 месеци ми беше 2,8 железото, го корегирам со исхрана.