Ај помош. Што е МHD, нормално е од 2 до 10, кај мене е 11.9, и гликозата нормално е до 6.11, кај мене е 5.51. Се мислам со резултатот од систематски да одам во фирма или нова крвна слика да направам не знам. Досега шеќерот ми бил 4.4 или 4.6 кога сум поверувала. Да не сум во преддијабет со ова?
Ако имаш јадено сношти доцна особено јаглехидрати или а си испитувала сабајлево, нормално да е повисок или периодов си била повеќе на јгх. Но не е страшно, 5.5 шеќер е сосема нормален. До 6.2 е толеранција.
Го почитував правилото да нема јадење по 16 часот, претходно пиев газирани, јадев благо. Туку тоа MHD што е, барав на гугл, вади некои дефиниции што не ги разбирам, тоа е покачено со 1.9. Ќе видам, може и ќе си направам нова анализа кај матичниот. Ова ми е од систематски.
Тоа MHD се вредности за црвените крвни зрцна, овај конкретно се однесува за густината на хемоглобинот. Матичните не ги ни гледаат толку. А шеќерот нормално е што тие толку пошто периодов си била на јаглехидрати доста, сокови, благо. Јас вежбач сум, и јадам ориз, а тој има висок гликемиски индекс. Пред оризот ми беше 4.7 со оризот 5.2 тој период. . Немаш шеќер ниту преддијабетна состојба, до 6.2 е границата.
Благодарам. Во фамилија никој нема шеќер, но нека помине малку време крв ќе проверам кај матичниот. Ова е од систематски. 8 дена чекавме резултати, екг правеа, едвај рекоа добро е, ги мрзеше да зборуваат, притисок мереа ништо скоро не ми рекоа, само чув 120, сега гледам во листата што ја пратиле во фирма, ни податок за екг, ни за притисок, и ај што требаше во затворени плика, да не ти гледа друг, ги донеле збирно. Не дека нешто кријам ама се гледа ги мрзело.