Анализа на крв-толкување резултати

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од femina21, 13 јули 2010.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    14.262
    Ај помош. Што е МHD, нормално е од 2 до 10, кај мене е 11.9, и гликозата нормално е до 6.11, кај мене е 5.51. Се мислам со резултатот од систематски да одам во фирма или нова крвна слика да направам не знам. Досега шеќерот ми бил 4.4 или 4.6 кога сум поверувала. Да не сум во преддијабет со ова?

2. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.380
    Допаѓања:
    8.768
    Ако имаш јадено сношти доцна особено јаглехидрати или а си испитувала сабајлево, нормално да е повисок или периодов си била повеќе на јгх.
    Но не е страшно, 5.5 шеќер е сосема нормален. До 6.2 е толеранција.

3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    14.262
    Го почитував правилото да нема јадење по 16 часот, претходно пиев газирани, јадев благо. Туку тоа MHD што е, барав на гугл, вади некои дефиниции што не ги разбирам, тоа е покачено со 1.9. Ќе видам, може и ќе си направам нова анализа кај матичниот. Ова ми е од систематски.

4. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.380
    Допаѓања:
    8.768
    Тоа MHD се вредности за црвените крвни зрцна, овај конкретно се однесува за густината на хемоглобинот. Матичните не ги ни гледаат толку.

А шеќерот нормално е што тие толку пошто периодов си била на јаглехидрати доста, сокови, благо.

Јас вежбач сум, и јадам ориз, а тој има висок гликемиски индекс. Пред оризот ми беше 4.7 со оризот 5.2 тој период. .

Немаш шеќер ниту преддијабетна состојба, до 6.2 е границата.

5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    14.262
    Благодарам. Во фамилија никој нема шеќер, но нека помине малку време крв ќе проверам кај матичниот. Ова е од систематски. 8 дена чекавме резултати, екг правеа, едвај рекоа добро е, ги мрзеше да зборуваат, притисок мереа ништо скоро не ми рекоа, само чув 120, сега гледам во листата што ја пратиле во фирма, ни податок за екг, ни за притисок, и ај што требаше во затворени плика, да не ти гледа друг, ги донеле збирно. Не дека нешто кријам ама се гледа ги мрзело.

На felisitas му/ѝ се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.843
    Допаѓања:
    40.481
    Во граница на нормала ти е шеќерот. Инаку може да се каче од стрес,не само од храна.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    245
    Здраво, едно прашање. Брат ми правеше крвна слика пред една недела и имаше покачени тромбоцити 440 и покачени леукоцити 11. Неколку години при секое испитување се или вака покачени или скоро на горна граница и двете. Матичниот лекар му кажа дека таква му е крвта дека не е сериозно но мене ме плаши а тој несака да прави подетални анализи. До сега немал никакви здравствени проблеми или да чуствува нешто. Супер си се чувствува и не осеќа ништо со што би бил загрижен. Ве молам за мислење

8. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    1.230
    Тања дали се работи за дијабетес, предијабетес или акутно покачен шеќер во крвта не е доволна само една крвна слика на гладно. Ако претходно ти се движел околу 4 а сега оди накај 6 на гладно, можеби е акутно ама можеби укажува на инсулинска резистенција. Особено ако си склона кон јаглехидрати итн. На твое место би го повторила испитувањето за шеќер на гладно и обавезно hba1c.
    Пак ќе спомнам, можеби е акутно но ништо не те чини да ги направиш овие испитувања, многу е важно ако е навистина покачен генерално да си превземеш чекори со време.
    Поздрав.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cherrylady90

Cherrylady90 Активен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2024
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    169
    Правев крвна слика денес,претходни симптоми што ги имав пред две три недели ми беа вртоглавица и голем умор кој не поминува и слабост,си помислив дека можеби сум анемична и земав помала доза железо со витамини,вртоглавицата ми помина и сега малку подобро се чувствувам но сепак секојдневно се чувствувам изморено,немам енергија.Гледам резултативе ми се добри освен белите крвни клетки,На што можат да укажуваат намалени леукоцити? Screenshot_20250822-144926.png

10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    14.262
    Ќе направам секако нова крвна слика. Ден пред земањето крв си јадев мрсна храна, благо, пиев газирано, иако по 18 часот почитував правило да не јадам и пијам. Инаку, навистина е битно човек барем еднаш годишно да си прави крвна слика. Денеска една стара сосетка отиде на лекар со големи отоци на нозете, имала затнати артерии. Претпоставувам со години можеби имала некој проблем што не покажувал симптоми, а од друга страна па и не можеш постојано само на лекар да висиш и крвни слики да правиш. Пред две години кај матичниот правев крвна слика, шеќерот беше 5. Порано ми мереле на оние акции низ град, кога те боцнуваат со апаратчето и ми рекоа нормален бил, 4.6. Значи пред 10 години бил толку, не знам дали со години вредноста се покачува.

11. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    1.230
    Без разлика што си јадела претходниот ден, при здрав метаболизам брзо се обработува и глукозата. Е сега со годините при голем внес на јаглехидрати и оптоварување на панкреасот и особено ако нема некоја физичка активност доаѓа до инсулинска резистенција која што ако не се превземат мерки преминува во дијабетес понатака. Јас би ти препорачала да го направиш hba1c тестот и уште еднаш да ти видат на гладно. Тие крвни слики од систематски никогаш не ми биле некој репер, некогаш мислам и дека онака печатат без стварно да се испита.
    Мене ми се чини во денешно време секој трет има проблеми со метаболички процеси и инсулинска резистенција (а нема појма) затоа што таква е исхраната, се е полно шеќер. И во продукти што се сметаат за "солени" има шеќер, кај диетални продукти полно шеќер, нема каде не а наспроти тоа се помалку физичка активност.

12. gladiola37

gladiola37 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    208
    Da Tanja se pokacuvaat vrednostite toa doaga so godinite pred 10 godini si bila 29 godini sega si 39 I ne lazi deka nemas 39 bidejkji imas pisano mislenje vo April 2012 godina deka imas 26 godini od togas do sega se pominati 13 godini znaci sega si 39 bev malku detectiv I otkriv ne treba da se sramis od godinite treba so gordost da si gji nosis.

Последна измена: 23 август 2025
  13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    14.262
    Се испитав, ни дијабетес ни преддијабетес немам. Само паничам, но подобро е човек да спречи отколку да лечи или да не може да излечи.

На FriendOfDorothy му/ѝ се допаѓа ова.