1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анална фисура

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Ekka, 24 јули 2019.

1. FM303

FM303 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    14
    Штом ти била дијагностицирана анална фисура, зошто ти била поставена индикација за колоноскопија? бараше ти или докторот ти препорача?

На Acika12 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Acika12

Acika12 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    39
    Докторот ми препорача под сомневање да не имам Кронова болест, ама други симптоми немам.
    Мене друго што ме чуди е тоа што јас немам гној од анус, кај што вика тој е фисурата. Сега се сомневам на синусно влакно бидејки проблемот е во расцеп и до опашката. Мислам дека не добив соодветен преглед и сега незнам каде да одам

3. FM303

FM303 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    14
    Najverojatno e kako sto velis sinusno vlakno ili nekoja perianalna infekcija. Ako imas Kronova, nema sansi da si asimptomatski (pred dijagnoza). Postoi i perianalna Kronova bolest, no taa pravi analna fistula nasproti analna fisura (dvete se totalno razlicni entiteti). Vo sekoj slucaj, kolonoskopijata e odlicen pregled koj ke ti gi razresi site problemi i ne e voopsto nezgodna (gastroskopija e mnogu ponezgodna, na primer). Dokolku ti bila indicirana, bi bilo dobro i da ja napravis for your own piece of mind. :)

4. Acika12

Acika12 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    39
    А што е разликата помеѓу фисура и фистула?

5. FM303

FM303 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    14
    Fisura e procep, ranicka koja se javuva kako rezultat na mehanicka povreda na toj del (pr. pri defekacija). Fistuala e kako tunel megju dve strukturi i se javuva vo golem del od vospalitelni procesi na primer Kronova bolest ili endometroza. Pri vospalenieto se razoruvaat sloevite od ednata do drugata struktura i se pravi kako pateka tunel koja e dosta podlozna na bakteriski infekcii, gnoenja itn... Fistula e mnogu pobolna osobeno ako e inficirana od fisura koja najcesto samo pece.