Андрофобија (страв од мажи)

Дискусија во 'Психологија' започната од Keanu_R.Wick, 28 септември 2019.

1. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Нема Тане.
    Сите имаме татко, брат, другар, колега,дечко, сопруг, кој не е како оние од кои се пазиме.
    Тоа не значи дека пошто имаме добри примери околу нас треба да ги потцениме сите потенцијални незгодни ситуации кои може да ни ги приредат од спротивниот пол, и не значи дека ако сме имале лошо искуство треба да ги елиминираме и оние добрите од нашиот живот, пошто делат ист пол со лошите.

На Harper, VoodooGirl, candy.cane и 16 други им се допаѓа ова.
  2. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Темата е фобија или претпазливост (како сакаш речи го) од мажи. Значи не вели од силувачи, од убијци, од идиоти, од психопати. Да знам дека сите тие групи се секогаш мажи. Ама јас обрнувам внимание на зборот мажи. Другото не ме интересира. Или барем не е потенцирано.
    Мислам јас и на жени не верувам, и од жени се плашам дека ќе ми направат нешто. Ама знам дека второво испаѓа сексизам.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Темава е безвезе поставена, тоа установивме одамна. Со цел нас да не прикаже како огорчени женетини полни со омраза и фрустрации, а членот да испадне жртва, као видете ме, mr.nice guy.
    Не верувам дека ради жена се осеќаш како ходајуќа вагина, како парче месо, да се осеќаш сексуализирано притоа и загрозена.
    Каков страв имаш ти од жени и зошто ?

На VoodooGirl, Nausicaa, Srckata28 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    А чекај само тој вид на омаловажување постои? Не може едноставно да ми се погодило да сите лоши личности во животов биле жени кои на друг начин ми наштетиле?
    Од жена сум јадела ќотек и да, и од жена се осеќав така како што опиша, ако ти се верува. А можда и можеш да претпоставиш за која жена зборам. И тоа се плашам дека ќе ми направат нешто не мора да значи силување. Може мислам на психичко искористување нели?
    Еве ќе сведам се на се дека не верувам никому. Идиоти има и од ваму и од таму. Толку.

На candy.cane, KomP, Independent Girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.813
    Допаѓања:
    97.297
    Стравот од мажи е нормален во одреден степен. Од старт сум послаба физички, нормално е умот да ми прави сценарија тоа е одбранбен механизам. Фобија од мажи е нереален страв, секоја фобија е нереален страв. И од змии и од пајаци. Затоа се нарекува фобија. По дефиниција е нереална. Има причина за претпазливост од мажи. Нема за фобија. Не се сите мажи лоши или сите добри, како што не се сите жени добри или сите лоши. "Феминистките" што се плашат од мажи, не се плашат него мразат мажи. Различно

На KomP и WildMk им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.298
    Тебе чипе, бааѓи те осакатиле..
    Неќам да ме сфатиш погрешно... ама навистина ти треба стручна помош.

На Harper, VoodooGirl, Purplelilac и 11 други им се допаѓа ова.
  7. RoseRain

RoseRain Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2018
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    1.678
    Секоја жена безброј пати се има почувствувано сексуализирано и безвредно, без исклучок. Поради мажи, да.
    Овој страв ќе го наречам нереален кога ќе излезам од дома и нема да бидам гледана како парче месо. Дотогаш можи да си зборуваме дека стравот од кукли или огледала се ирационални, од мажи не.

На Herrera, VoodooGirl, RosettaStone и 6 други им се допаѓа ова.
  8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.871
    Допаѓања:
    129.744
    Ако е за претпазливост,треба да бидеш претпазлив од секого.И маж и жена може психички да те исцеди и да те истепа.
    Но,не е рационално да се плашиш од сите луѓе.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  9. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.544
    Допаѓања:
    62.205
    Not all men are rapists but all rapists are men.

За тоа зошто жените се плашат од манијаци и rapists сте пишале. Би додала само дека жената не се плаши само од самиот акт на силување, туку и од општествените отровни стрели после тоа. Живееме во општество каде нема да се свртат рефлекторите кон него, туку кон неа. Која е, што носела, дали идела сама, во кој дел од градот се движела, дали го познавала силувачот, мината историја на дејтање, ќе и искочи цел приватен живот. Ај што ќе и искочи цел приватен живот ќе искочат и стандард коментари дека сама си го барала, дека го провоцирала, па меменца, па хехенце канцер муабети.

Фобија немам, ама желба за еднакво делење на обврските, еднаква плата, способност за сама да си одлучувам за телото а не некој друг место мене и те како имам.

На VoodooGirl, Ambitious, smooch и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Нормално било да се плашам од секого, ене и погоре ти кажаа. Не биле психотични тие девојки.
    Мислам за едни сум нормална, за други не. Крај крајова или на секој веруваш или на никој.

Последна измена: 1 октомври 2019
  11. KomP

KomP Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    50
    Секое генерализирање кое нема основа води до погрешен став и создава проблеми во животот. Ниту секоја жена се чувствува безвредно поради тоа што е посматрана како сексуален објект ниту ти се чувствуваш безвредно поради сите мажи туку веројатно поради некои мажи кои можеби се многумина ама сигурно не се сите.

12. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.808
    Допаѓања:
    80.589
    Сте помешале брзини. Андрофобија е исто таква фобија како и сите други и ова е реален проблем, нема никакви задни намери жените да се претстават во било какво негативно светло. Да не се правиме жртви и тогаш кога не сме. Тоа со силувачи и манијаци е веќе подруга работа.

На KomP и Mantub им се допаѓа ова.
  13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.813
    Допаѓања:
    97.297
    Има мажи што никогаш не направиле некоја жена да се почувствува како парче месо. Од жени може се немаш почувствувано сексуализирано али се имаш почувствувано лошо на други начини. Претпазливост не е погрешно, али темата е фобија и нема ништо рационално да живееш со фобија од било што

На KomP му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Нема тука има - нема вакви такви мажи. Се знае, или се мажи или не се. Дополнително нема што да се дискутира.

15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.298
    Шо е 'подруга' работа?
    Ти имаат свиркано на улица?
    Ти имаат праќано непристојни пораки?.. а експлицитни пораки?
    Те има некој некогаш плеснато по задникот?
    Ти има некој искоментирано за задникот/градите/вагината?
    Ти има некој допрено, а ти да не сакаш?

Не мора ни да ми одговориш мене.
    Ако на едно прашање одговорот е 'ДА', или нешто слично на ова си доживеала.. тогаш, факт е дека барем во еден момент, си била жртва на сексуално вознемирување.

Не ја разводнувај темата.

На Nausicaa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Интересно е како исти членови на темава во рок од само неколку минути или саати пишуваат сосем спротивни мислења.

17. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.808
    Допаѓања:
    80.589
    @WildMk мислам дека нема потреба тука да дефинирам што е фобија. Мислам дека сите знаеме. Јас само реагирав на тоа што беше напишано дека андрофобијата уствари не било фобија туку нешто измислено за жените да се претстават како психотични. А не е така. Има жени кај што постои вистински страв од мажи, вклучувајќи свои роднини и тоа не може да се спореди со ова во прашањава што си го напишала. Ја минимизирате фобијава, ја мешате со нешто друго. Тоа ми е муабетот. Ниту една од нас што пишавме тука нема ваква фобија, а на сите некој ни се испонашал манијачки.

Последна измена: 1 октомври 2019
    На candy.cane, Amellie13, Mantub и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.298
    Вака, можи. :)

19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Некој што има фобија од висини не мора да виси од 200 метра на конец за да се плаши. И едно погледнување од тераса нив им создава напади на паника.
    Така му иде и ова. И сосем безопасна ситуација ако им создава страв и паника е фобија.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.938
    Не си извртувај. Фино реков дека андрофобија е ирационален страв од мажи, а темата се обидува да ја претстави и обичната претпазливост како фобија и да каже дека претпазливите жени се психотични, а не наопачки - дека фобија не постои.

На Independent Girl, dayla, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.