Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анемија (слабокрвност)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од skorpija1992, 7 август 2010.

1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.214
    Допаѓања:
    56.858
    Ги знаеш оние незрели работи што ти ја собираат устата кога ќе ги каснеш и не знаеш што си јадела уствари? Е таков е вкусот, не можеш никако да го дефинираш и радо би го избегнала. :D
    Мене не ми се допаѓа, ама за смуди е супер, посебно кога ќе измешаш со рибизли, малини, капинки и такви чуда. Волшепство во чаша.

На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Гледам да ги избегнам сите оние железни препарати, бидејќи имам осетлив желудник, па ќе почне да боли, па да ми се гади (освен ако нема таков што баш "friendly" од тој аспект, да не предизвикува тегоби). А причината е позната, лоша и слаба исхрана подолг временски период, па дури и принудно (не по моја желба) гладување. За жал, мене така ми влијае анксиозноста, директно на апетит ми удира. А од друга страна, долго ми трае состојбава, па по опаѓањето на косата се ориентирам „до каде сум“. Се канам да направам крвна слика, ама смачено ми од одење по лекари, па само одложувам.

3. kLem23

kLem23 Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2015
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    277
    Знаеш ли дали има во kit-go маркетите? :)

4. LadyKaneswaran

LadyKaneswaran Активен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2015
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    31
    Извинете што се "убацувам" :D, а сега да кажам.. Јас купив такви во тинекс, а имам и чај. Во тој маркет не знам дали има бидејќи таков нема во местото кај живеам. :)

5. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.943
    Допаѓања:
    81.253
    Би требало да има, во делот кај замрзнатите продукти.
    Јас најчесто земам свежа од пазар или пак оваа во кутивчиња од Тинекс.
    Многу фина работа е аронијата, ја обожавам. :)

6. Askopje

Askopje Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    547
    Секојдневно се борам со замор од слабо железо,чај од коприва секогаш ме освежува.
    Избегнувајте кафе и газирани пијалоци, само вода и чај.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Мечето Ушко

Мечето Ушко Активен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    28
    Дали некогаш од доктор сте добиле совет да примите крв?

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Јас да, кога имав најниски вредности на хгб и серумско железо, исто и останатите вредности ми беа прилично ниски. Обично тоа се советува во случаи на акутна анемична состојба, а често и во случаи на хронична анемија кога тешко се решава со друг вид терапија.
    Јас одбив да примам крв, сакав на друг начин да ја решам, засега успешно. Понатаму ќе видиме.

9. Макрис

Макрис Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    69
    Неодамна направив крвна слика, хемоглобинот катастрофа. На 90 ми паднал. Отсекогаш сум била анемичнa и никогаш не ми бил повеќе od 104. Имам многу читано за аронија и маџун и секаде пишува дека се решение за низок хемоглобин, па сега ги конзумирам во комбинација. Да ви кажам искрено не е лошо, прав десерт е. Едно филџанче маџун и 15 зрна аронија. Инаку мој совет ви е да си купите домашен маџун бидејќи овие што ги продаваат во аптеки не се верба, им додаваат шеќер.
    На сите ви посакувам подобрена крвна слика :)

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.052
    Еден филџан маџун дневно е премногу.
    Доволно е една голема лажица на празен стомак наутро.Цел филџан не.

На Waka-waka и LivingGlam им се допаѓа ова.
  11. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.214
    Допаѓања:
    56.858
    И мене ми изгледаше премногу. Мене од една лажица ме боли стомак, не можам ни да замислам повеќе.

12. Макрис

Макрис Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    69
    Чај од коприва помага при слабо железо. Ако не си пиела досега, почни :) Вкусот не е лош.

13. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Каде може да купам домашен маџун? За во Скопје прашувам.

14. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Dali nekoj koristel pcenicna treva vo prav, za podobruvanje na krvna slika? Od koja vozrast moze da se dava na deca?

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Јас му давам на син ми онака, не за крвта, туку општо. На упатството пишува дека за возрасни се дозира едно лажиче дневно, за деца над пет години половина лажиче. Што значи дека за помали би требало уште помалку. Син ми има 4 и пол години, му ја давам веќе цела година, по третина лажиче или помалку, сепак е концентрирана. А дали има ефект врз крвната слика не би знаела да ти кажам, пошто мојов немал досега проблеми со тоа, фала Богу.

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Макрис

Макрис Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    69
    Да споделам еден домашен лек со вас. Многу луѓе ми го препорачаа за анемија, демек било бомба за низок хемоглобин.
    Половина тегла мед
    Семе од коприва
    Мелени ореви
    Цели мелени лимони
    Почнав да козумирам по едно лажиче, сабајле и навечер, секојдневно. Откога ќе го изедам целото, ќе направам крвна слика и ќе ви кажам дали навистина има подобрување. Инаку вкусно е.

На Mishela и Mama25 им се допаѓа ова.
  17. kristijana88

kristijana88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2011
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    10
    Здраво пред некој ден правев крвна слика и испадна дека железото ми е ниско ми препишаа да пијам хеферол капсули 4 месеци заедно со витамин ц. Дали некој имал искуство со овие капсули дали помагаат.

18. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Предлог за домашни рецепти за подобрување на крвна слика? Цел ден сум со блендерот и соковникот, цело време нешто блендам, мучкам, си правам комбинации и специјалитети- штомидојдеприрака.:D
    Сама сум си крива, последниве 4-5 месеци си се запуштив со исхраната, безврска се хранев. Не само крвната слика, туку и косата ми изгледа многу полошо, иако до пред 6 месеци имав 150 хемоглобин, што и брат ми којшто тренира 10 години и се храни постојано здраво имаше крвна слика ко мене.
    Цвеклото го обожавам, ама го избегнувам затоа што отсекогаш имам низок притисок 90 со 60, а нели тој дополнително го намалува. Па ми треба нешто што нема да го намали и крвниот притисок.
    И од каде ги набавувате медот, малтексот и сличните здрави продукти? Мака мачам да најдам убав природен мед без триста шеќери во него.

19. Merlin_Monroe

Merlin_Monroe Активен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2015
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    143
    jas bi ti gi preporacala tothema,mene za dva meseci od 7,4 zelezoto mi se nakaci na 20 :)

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Одлични, мене ептен ми помогнаа.

На Merlin_Monroe му/ѝ се допаѓа ова.