Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анемија (слабокрвност)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од skorpija1992, 7 август 2010.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    Би ти препорачала да си правиш smoothies,јас си правев порано,бидејќи не јадам месо,од сокови,смутис и витамини си ја поправив крвната слика-хемоглобиот(HGB) од 10 до 14,5(според некои вредности ми мереа).Ставав половина цвекло(свежо,т.е сите продукти свежи ги користев),цело морковче,лимон(без кора)или лимонов сок,половина јаболко и банана.Исто јадев и семе од коприва во кисело млеко.Исто можеш и салата од зелкa,морков и цвекло да си правиш,ем внесуваш витамин Ц (што помага нешто во врска со апсорпција на железото) ем железо.Се надевам дека помогнав колку толку,ако имаш некое прашање или било што ќе се потрудам да ти помогнам.:):*

Последна измена: 30 ноември 2015
    На blueberry93 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Leaena

Leaena Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2015
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    11
    Јас цел живот сум анемична.Единствено ми помагаат Фероглобин таблети + витамин Ц (во комбинација).Исто така и цвеклото.
    Имам слушнато за природни лекови но не сум пробала:
    Чај од коприва

Една лажица листови од коприва прелијте ги со 2 децилитри зовриена вода и оставете да отстои пет минути. Чајот процедете го и пијте го додека е млак. Препорачаната доза изнесува три шолји дневно.

Чај од четири билки

Помешајте иста количина на листови од коприва, жалфија, мајчина душичка и нане. Лажицата од оваа мешавина прелијте ја со 2,5 децилитри студена вода, мешајте една минута, па оставете да отстои пет минути. Процедете, засладете со мед и додајте сок од лимон. Дневно треба да пиете најмалку две шолји или околу половина литар од овој чај.
    Чај од рен

Во литар вода ставете 20 грами корен од рен и варете околу 20 минути. Оставете да отстои преку ноќ, процедете и пијте две шолји на ден, најдобро помеѓу оброци.

Чај од орев

Варете 20 грама свежи листови од орев 15 минути во литар вода, па процедете. Пијте една шолја дневно, пред ручек.

Напивка од кромид

Изчистете и измијте 200 грама кромид, прелијте го со чист алкохол и оставете го да стои три недели. Три пати дневно пијте по 20 капки од напивката која сте ја додале во половина чаша млеко.

Какао крем

Добро изматете 250 грама какао, 250 грама кафеав шеќер, 250 грама путер, 2 лажици морска сол, 7 лажици јаболков оцет. Ставете во тегла и земајте три пати дневно по една лажица од кремот.

3. bumbaroska

bumbaroska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2010
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    392
    Dali nekoj imaa oseteno bolki I macnini vo zeludnikot nadsbajle od heferolot

4. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.214
    Допаѓања:
    56.858
    Сите препарати со железо се тешки за желудникот, не е чудно да имаш мачнини. Јас и сум повраќала и сум се превиткувала од болки. Ако ти е многу тешко, консултирај се со матичната да пробате со некој друг препарат.

5. bumbaroska

bumbaroska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2010
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    392
    Nasabajle imav macnini I nemozev da jadam iako mi se jadi vcera ne se napiv I sabajlevo mi bese podobro

6. Merlin_Monroe

Merlin_Monroe Активен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2015
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    143
    Dali vi se slucilo kako da ne ja osekjate ubavo ednata raka kako da nemate sila samo vo ednata raka mene momentalno toa mi se slucuva nekoe cudno cuvstvo

7. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    Ova nema vrska so anemia od anksioznosta taka se pravi da znaes

8. Merlin_Monroe

Merlin_Monroe Активен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2015
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    143
    aaa izvinete jas greska namesto vo temata anksioznost tuka sum pisala so se uspaniciv hah lele

На Mehmet и elisabeta им се допаѓа ова.
  9. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    Vazno si dobi odgovor nemaj gajle mene dvete race mi se pravea taka od anksioznost

На Merlin_Monroe му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Единствено од нив сум немала мака наутро, а немам што немам пробано од препарати. Или смени препарат, или каснувај си после 5-10 минути нешто колку да не си гладна (само не млечни производи).

11. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Семето од коприва во комбинација со што го земате. Мед или јогурт? Кој е соодносот?
    Дома имаме нешто помалку од тегла природен мед останато, а човекот што ни го продава нема моментално...

12. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.920
    Дали некоjа би можела да ми каже каде и како се испитува леукемиjа?! Детално
    А да и коj броj се нормалните леукоцити?
    Важно ми е ве молам.

13. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.201
    Допаѓања:
    4.886
    Треба да избегнуваш млечни производи кога си анемична.Семето од коприва измешај го со мед,стави од прилика семе,нема правило,можеш да додадеш јаткасти плодови, суво овошје.Мене само мед и коприва не ми е вкусно ама искомбинирано се јаде некако,ама јас многу густо го направив, неколку пати му додавам мед ама пак не ми е убаво.пробај по вкус и ке го направиш.

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.033
    Леукемија ке се види и при обична крвна слика.Леукоцитоте ке скокнат ненормално мн.
    Ова најпросто кажано.

Ако те интересираат детали пиши ми лп ке разговараме

15. saymyname

saymyname Активен член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    17
    Здраво,сакам да се посоветувам со вас.
    Пред околу 5 месеци бев на диета и крвта многу ми ослабе,а менструација немав 4 месеци,се додека не се вратив на стариот начин на исхрана.Сега ми е се во ред со менструацијата.Но,имам многу за слабеење околу 25 кг. Внесов некој режим во исхраната сега веќе ми е 3 ден,ама се плашам пак да не ми се повтори тоа. Затоа сакав да ве прашам дали има некакви шумливи таблетки(без додаток на шеќер) или витамини кои содржат железо(против анемија), за да ги пијам после ручек на пример и од каде се купуваат?

16. Mehmet

Mehmet Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    75
    Дечки да ве прашам, дали фероглобин б12 навистима помага за железо, јас не сум анемичен но сепак железото ми е слабо, серумксото железо ми е 12.9, а 9 е границата и 31 максимумот, пробувам преку исхрана ама мислам дека тоа многу бавно иде, а капсулите хеферол неможам да ги голтнам, па сакав да ве прашам дали сирупот фероглобин е добар и како може да го користам без притоа да ги расипам забите ? ви благодарам.

17. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.201
    Допаѓања:
    4.886
    Јас 12,9 железо не сум имала никогаш па ништо не ми фали, обично ми е од 4 до 6, инаку 6 е долна граница, со 12 ка железо не си анемичен.
    Што се однесува за сирупот ефикасен е ама треба да го земеш правилно, најдобро е пред спиење (предходно 2-3 саати да немаш јадено) и плус да земаш витамин ц од 1000 мг можеш со некој сок за подобро да се апсорбира.После изми си ги забите одма и немаш гајле.Фероглобинот го има и во капсули, ако можеш да голташ земи ги подобро нив.

На Mehmet му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.214
    Допаѓања:
    56.858
    Границата за мажи е повисока. :)

Инаку @Mehmet, не ти треба никаква терапија со ваков резултат. Фероглобин и сите други препарати со железо се многу тешки за желудникот и може да ти направат штета, а Б12 не смееш да земаш на своја рака.
    Со исхраната и да оди бавно, сепак ќе постигнеш добар резултат и ќе се чувствуваш одлично веднаш штом ќе ја подобриш. Едно добро смуди на ден ќе направи забележлива разлика.

На Mehmet и macalavica им се допаѓа ова.
  19. Mehmet

Mehmet Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    75
    Ви благодарам многу на одговорот, инаку незнам зошто но често се чуствувам уморен, си пијам витамин Ц 1000мг еднаш на ден, б комплекс 3 пати на ден, и дуовит мултивитамини но сепак понекогаш се чуствувам уморен и заспан, сум направил 3 вида тестови: крвна слика (се е ок, освен железото малце послабо), ехо (се е во ред) и екг (исто така се е во ред), диагностициран сум со акутен синуситис па не знам дали тоа создава умор, а некогаш дури се чуствувам како да ми се врти, особено кога легнувам се чуствувам како да лебдам па се мислам да не е до железото :/

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Не е од железото, од настинката е, поточно од синузитот. Сите шуплини во главата се поврзани, па секретот може да оди од синусите во носот, во ушите или во грлото. Можно е да се афектирани и ушите, конкретно средното уво, таму е центарот за рамнотежа, затоа имаш вртоглавици. Кога ќе оздравиш, би требало и вртоглавиците да ги снема.

На Mehmet, LivingGlam и buba4e89 им се допаѓа ова.